Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2014-τ.401                              

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ (;) ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΓΟΛΓΟΘΑ» ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ


Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, κυβέρνηση και Τρόικα δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, που ήταν ο βασικός στόχος των μνημονίων
Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 23 Απριλίου 2010, ο Γ. Παπανδρέου, με φόντο το λιμάνι του Καστελόριζου, ανακοίνωνε στον ελληνικό λαό την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, που σηματοδότησε και την έναρξη της «Οδύσσειας» για την ελληνική οικονομία.

Λάθη στον σχεδιασμό του πρώτου μνημονίου και καθυστερήσεις έφεραν βαθιά ύφεση, ενώ η ανεργία έσπασε κάθε ρεκόρ, φθάνοντας στο 27%, το εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε κατά περίπου 30% και στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε ένας μικρός «Αρμαγεδδών».

Ακόμη και πριν από δύο χρόνια, η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

 Το «εργαστήριο» της Ευρώπης, μέσα στο οποίο πραγματοποιούνται οικονομικά πειράματα, χαρακτηρίζει το BBC την Ελλάδα.

Σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής και αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή στήριξη. Αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, αφού η Συνθήκη της Ε.Ε. δεν προβλέπει μια ευρωπαϊκή χώρα να επωμίζεται το χρέος μιας άλλης. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα δεν μπορούσε πια να αναχρηματοδοτηθεί. Η επιβίωση της Ευρωζώνης κινδύνευσε. Επομένως, κάθε κανόνας αγνοήθηκε...

Από τότε και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έλαβε δύο πακέτα διάσωσης, με αντάλλαγμα την επιβολή σκληρής λιτότητας. «Το ελληνικό πείραμα - με στόχο τη διάσωση του ευρώ - δεν έχει προηγούμενο...», τονίζει το BBC.

Πλέον η Ελλάδα δείχνει διαφορετική. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει ανακτηθεί, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί και υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.

 Οι αγορές «βλέπουν» πλέον με καλύτερο «μάτι» τις ελληνικές τράπεζες και ο στόχος αναφέρεται σε ανάπτυξη +0,6% της ελληνικής οικονομίας το 2014, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές.

 Σήμερα, όμως, είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων και, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal: «Η Ελλάδα ανασταίνεται με την έξοδο στις αγορές».

Όμως τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, κυβέρνηση και Τρόικα δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, που ήταν ο βασικός στόχος.


Ο λογαριασμός της κρίσης


Στην τελευταία έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος γίνεται και ένας απολογισμός της τετραετούς ύφεσης:

• Την τετραετία 2010-2013 η ύφεση ήταν συνολικά 20,4%.

• Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι πάνω από 30% (η συρρίκνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταπολεμικά στις χώρες του ΟΟΣΑ).

- Η ιδιωτική κατανάλωση σε σταθερές τιμές μειώθηκε περίπου κατά 23%.

- Υποχώρησαν οι δαπάνες για επενδύσεις την τετραετία 2010-2013 κατά 51% (το 47% της υποχώρησης προέρχεται από μείωση επενδύσεων σε κατοικίες και το 17% από μείωση επενδύσεων σε λοιπές κατασκευές).

• Το κόστος της ύφεσης σε όρους θέσεων απασχόλησης είναι τεράστιο.

• Μεταξύ 2009-2013 χάθηκαν 904.200 θέσεις εργασίας (-19,9%). Από τα άτομα που είναι άνεργα το 2013 περίπου το 1/5 είναι άνεργα από το 2009.

• Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, περίπου 75.600 επιχειρήσεις (το 30%) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

• Σωρευτικά το 2010-2013 οι πραγματικές μέσες ακαθάριστες αποδοχές μειώθηκαν κατά 25,2%, ενώ οι κατώτατες αποδοχές κατά 19,9%. Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ανά τομέα υποχώρησαν ως εξής: Δημόσιο: -15,9%, ΔΕΚΟ: -29,1%, Τράπεζες: -18,2%, Ιδιωτικός τομέας (πλην τραπεζών): -20,4%. Η πρόβλεψη της ΤτΕ είναι ότι το 2013 οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 7,4% (Ευρωζώνη +1,8%). Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας τετραετίας. Φέτος, μάλιστα, θα υπάρξει νέα πτώση κατά 1,5% στις μέσες αποδοχές.

• Το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας που βρίσκεται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού (ζει με υλικές στερήσεις ή σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας) το 2012 ήταν 34,6% (3.795.100 άτομα) και είναι υψηλότερο από την Ε.Ε.-28 (25,1%), με εξαίρεση τη Βουλγαρία (49,3%), τη Ρουμανία (41,7%) και τη Λετονία (36,6%). Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης κατά 25,4%.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
SUSTAINABILITY
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΡΙΒΕΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
OUTDOOR EXPO 2014
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site