Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2014-τ.401                              

Τι «κερδίζουν» τράπεζες και εισηγμένες από την έξοδο στις αγορές


Ανοίγει ο δρόμος για περισσότερη ρευστότητα και μείωση κόστους δανεισμού


Ο στόχος των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων γύρω στα 12 δισ., εκ των οποίων τα 6 δισ. κατευθύνονται στις τράπεζες
Θετικά ήταν τα μηνύματα από την έκδοση πενταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επέστρεψαν οι ξένοι επενδυτές στην αγορά μετά από τέσσερα χρόνια. Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μεσομακροπρόθεσμα θα έχει θετική επιρροή στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο, και ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης, δείχνει να «αγνόησε» το σημαντικό γεγονός. Άλλωστε το είχε προεξοφλήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

 Η αγορά των μετοχών δέχθηκε πρόσκαιρες πιέσεις, γιατί αρκετοί επενδυτές μετακινήθηκαν από τις μετοχές στα ομόλογα.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις με «ηγέτη» τις τράπεζες έδειξαν τον δρόμο άντλησης ρευστότητας, η οποία αποτελεί και τον «ακρογωνιαίο λίθο» για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο στόχος των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων στα επίπεδα των 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. κατευθύνονται στις τράπεζες.

Οι ανάγκες των εταιρειών σε ρευστό είναι προφανές ότι θα δημιουργήσουν πρόσκαιρα πιέσεις, καθώς τα κεφαλαία αναζητούν αποδόσεις με το χαμηλότερο ρίσκο. Οι εκδόσεις ομολόγων προσελκύουν κεφάλαια και από την αγορά των μετοχών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει δώσει σημαντικά κέρδη.

Μεσομακροπρόθεσμα, τα οικονομικά οφέλη για τις τράπεζες και τις εισηγμένες επιχειρήσεις, και γενικότερα τις ελληνικές επιχειρήσεις, από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές - έστω και δοκιμαστική - είναι σημαντικότατα.

 Πλέον, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνο για δανεισμό) και επίσης διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, εκτιμάται ότι τέτοια γεγονότα προκαλούν το φαινόμενο του «ντόμινο» και ότι η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια, θα έχει πολλαπλά οφέλη για το τραπεζικό σύστημα. Είναι προφανές ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος στις τράπεζες για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά και να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη άνεση τα σχέδιά τους.

 Τα βασικά σημεία στα οποία εστιάζουν οι αναλυτές, είναι η σταδιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η εισροή κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου, ωστόσο ακόμη και το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά την εισροή κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους την εξάσκηση των warrants, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουν σε χέρια ιδιωτών.

Η επάνοδος του Δημοσίου στις αγορές, άλλωστε, ανοίγει τον δρόμο και για μεγάλες επιχειρήσεις να επανέλθουν στον στίβο του διεθνούς δανεισμού.

Επίσης, όπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες, η έκδοση πενταετών ομολόγων θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών, τα οποία στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης αναμένεται να υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά μία μονάδα.

Γενικότερα θα επέλθει μείωση του κόστους δανεισμού. Η ύπαρξη ενός πενταετούς ομολόγου ασκεί πιέσεις στο κόστος δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων. Η φημολογία ότι επίκειται έκδοση πενταετών ομολόγων προσγείωσε το επιτόκιο του εξάμηνου εντόκου γραμματίου στο 3,01% και εκτιμάται ότι μετά την έκδοση, σταδιακά, θα υποχωρήσει στο 1%-1,5%. Το stock των εντόκων γραμματίων πλησιάζει σήμερα τα 15 δισ. ευρώ. Αν το επιτόκιο από το 3% υποχωρήσει πράγματι στο 1%, αυτό σημαίνει μείωση τόκων κατά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

 Ακόμη περιορίζεται η εξάρτηση από την ΕΚΤ, καθώς με τα νέα ομόλογα σπάει ο κύκλος της αναγκαστικής προσφυγής στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και αυτό γιατί χωρίς καινούργια ομόλογα δεν μπορείς να κάνεις ρέπος και χωρίς ρέπος δεν μπορείς να κάνεις αναχρηματοδότηση στα υπάρχοντα ομόλογα.


Οι τράπεζες


Όλα δείχνουν ότι κάτι αλλάζει για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι μέρος από τη ρευστότητα που αντλεί το τραπεζικό σύστημα, θα περάσει στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις, αναφέρουν στελέχη της αγοράς.

Οι τράπεζες άνοιξαν τον δρόμο στο Δημόσιο, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, παραμονές της επιτυχούς έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, γεγονός που ισχύει και αντίστροφα, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα βγουν στις αγορές.

 Οι ομολογιακές εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται εδώ και καιρό στα σχέδια και των μεν και των δε, ωστόσο, οι συγκυρίες δεν ήταν μέχρι πρότινος και οι καταλληλότερες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το momentum για τέτοιες ενέργειες είναι ιδανικό.

Η έξοδος στις αγορές αναμένεται να οδηγήσει στη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών δανεισμού. Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες; Την απεξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Οι εκδόσεις, στις οποίες αναμένεται να προχωρήσουν οσονούπω οι τράπεζες, θα έχουν ισχυρή ανταπόκριση και μάλιστα από το εξωτερικό, τονίζουν πηγές της αγοράς, επικαλούμενοι το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ της Πειραιώς, το οποίο υπερκαλύφθηκε έξι φορές.

Οι Αμερικανοί έχουν δώσει στην τράπεζα «ψήφο εμπιστοσύνης» και αναμένεται να κάνουν το ίδιο και με άλλες συστημικές, λένε τραπεζικοί φορείς.

 Το παράδειγμα της Πειραιώς αναμένεται να ακολουθήσει η Alpha Bank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία θα βγει στις αγορές με στόχο την άντληση ποσού 300-500 εκατ. ευρώ.

 Μετά την Alpha - η οποία σημειωτέον έχει προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει και τις κεφαλαιακές της ανάγκες - σε έκδοση ομολόγου εξετάζει να προβεί και η Εθνική, η οποία έχει ανακοινώσει, εξάλλου, πως δεν πρόκειται να κάνει ΑΜΚ. Το ομόλογο της ΕΤΕ θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στη ρευστότητά της, ως μια «συμπληρωματική κίνηση» στα επιχειρησιακά σχέδια (business plans), που ζητάει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού DG Comp, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της, Γκερτ Κούπμαν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ σχεδιάζει έκδοση senior ομολόγου πενταετούς διάρκειας, ζητώντας την άντληση 1 δισ. ευρώ.


Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις


Τη σκυτάλη παίρνουν οι εισηγμένες ΔΕΗ, Motor Oil και Μυτιληναίος, τα «βαριά χαρτάκια» του Χρηματιστηρίου, σε μια περίοδο αρκετά καλή για το ταμπλό.

Η έκδοση της ΔΕΗ, σύμφωνα με διαχειριστές, ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μεσολάβησε η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας και ύψους 300 - 500 εκατ.

Στα «βήματα» της ΔΕΗ για την έκδοση εταιρικού ομολόγου, η Motor Oil και ο Μυτιληναίος. Ο Μυτιληναίος θα επιδιώξει να αντλήσει τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. και με επιτόκιο χαμηλότερο του 6%.

Υπενθυμίζεται ότι και την περσινή χρονιά ξένοι επενδυτές έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» σε εισηγμένες του Χ.Α., αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, γεγονός που εξέπνευσε θετικά μηνύματα σε μια τόσο διψασμένη αγορά για ρευστό όσο η ελληνική.

Σπουδαίοι ξένοι οίκοι και διεθνή funds, που διαχειρίζονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, μπήκαν ως στρατηγικοί επενδυτές σε εισηγμένες επιχειρήσεις, όπως στον Μυτιληναίο, στην Eurobank Properties, στη ΓΕΚ Τέρνα.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως οι παραπάνω όμιλοι θεωρούνται από τα καλά «χαρτάκια» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που σημαίνει πως οι ξένοι «ψαρεύουν» ελληνικές εταιρείες με αυξημένη εξωστρέφεια και καλές διασυνδέσεις στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των εισηγμένων θέλουν να εξασφαλίσουν φθηνότερη χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές, χωρίς όμως να χαλάσουν τις πελατειακές τους σχέσεις με τις ελληνικές τράπεζες.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
SUSTAINABILITY
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΡΙΒΕΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
OUTDOOR EXPO 2014
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site