Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Απρίλιος 2014-τ.401                              

Όλα τα λεφτά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Εμπιστοσύνη των αγορών στον Ντράγκι και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία
Οι Αμερικανοί επενδυτές ποντάρουν στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου
Η Goldman Sachs εμμένει στις long τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές


 


Αν και τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρωζώνη βιώνει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία!

 Ενδεικτικά, ο ευρωπαϊκός δείκτης FTS Eurofirst 300 από το 2008 έως το 2014 έχει καταγράψει κέρδη σχεδόν 100%.

Παρά την ευρωπαϊκή κρίση και τα πακέτα διάσωσης σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν «άθικτα».

Τι σηματοδοτεί, όμως, η bull market για την Ευρωζώνη;

Καταδεικνύεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην ΕΚΤ και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

Οι αγορές επιδεικνύουν τυφλή εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Ευρωζώνης για ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

 Οι ευρωπαϊκές αγορές, για μία ακόμη φορά, βρήκαν στήριγμα στα λεγόμενα και τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναφέρει, σε όλους τους τόνους, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, ακόμη και μη συμβατικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι υπήρξε συζήτηση για ένα πρόγραμμα ανάλογο του QE της Federal Reserve, το οποίο συνίστατο στην αγορά κρατικών ομολόγων.

 Ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι θα παραμείνουν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στο σημερινό ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Η προσδοκία αυτή βασίζεται στις υποτονικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, δεδομένης της ευρείας αδυναμίας της οικονομίας, του υψηλού βαθμού μη χρησιμοποίησης παραγωγικών συντελεστών και της υποτονικής πιστωτικής επέκτασης.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί επιβεβαιώνουν τη μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προσδοκία για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο, ήτοι χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%.


Τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης


Στα οικονομικά στοιχεία, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2%, σε τριμηνιαία βάση, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, έναντι 0,1% και 0,3% τα δύο προηγούμενα τρίμηνα αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα υπάρξει κάποια περαιτέρω βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα ενισχυθεί από τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης, καθώς και την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από πλευράς κυβερνήσεων. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα υποστηρίζονται πλέον από τη συγκρατημένη αύξηση των τιμών και ιδίως των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, αν και οι αγορές εργασίας έχουν δείξει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και, συνολικά, η πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής είναι επιβαρυντική. Επιπλέον, οι απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

 Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες. Άλλοι κίνδυνοι μπορεί να είναι η ασθενέστερη από το αναμενόμενο εγχώρια ζήτηση και η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και η ασθενέστερη αύξηση των εξαγωγών.


Η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον… ρυθμό!


Η Goldman Sachs εμμένει στις long τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, τονίζοντας πως μια περαιτέρω «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα αποτελέσει βήμα προόδου για την Ευρωζώνη.

 Η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον… ρυθμό! Αυτό αναφέρει ο εφευρέτης του Grexit, γνωστός και ως Willem Buiter. Ο οικονομολόγος της Citigroup - ή αλλιώς ο «Mr Grexit» - εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία το 2014 θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 3%.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, καθιστά σαφές πως πλέον η ευρωπαϊκή οικονομία διαθέτει ρυθμό. «Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι σε καλύτερη κατάσταση» παραδέχεται, επικαλούμενος τα εξαιρετικά χαμηλά spreads της περιφέρειας.

Η Credit Suisse εκτιμά ότι οι μετοχές, διεθνώς, εμφανίζονται εξαιρετικά ακριβές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν μια σημαντική προσδοκία: Την προσδοκία της βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν.

Η Barclays εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα «τρέξουν» με «ράλι» της τάξης του 23% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με ηγέτες τις αγορές τις περιφέρειας - και ειδικά την ισπανική και την ιταλική αγορά - καθώς η αύξηση της κερδοφορίας στις εταιρείες της περιοχής θα προσελκύσει όλο και περισσότερους επενδυτές.

Όπως σημειώνει η τράπεζα, ο πιο ισχυρός «δείκτης» αυτή τη στιγμή, ο οποίος και θα οδηγήσει στην εκτόξευση των ευρωπαϊκών αγορών το επόμενο διάστημα, είναι το σημαντικό discount της Ευρώπης σε σύγκριση με τις αμερικανικές αγορές, που αγγίζει σήμερα το 30%, και είναι πολύ χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου.

 Αν και η Barclays θεωρεί πως οι ιστορικές αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές των μελλοντικών αποδόσεων, ωστόσο επισημαίνει πως στο παρελθόν, όταν υπήρξε σημαντικό discount στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, αποδείχθηκε, στην συνέχεια, τεράστια επενδυτική ευκαιρία στις μετοχές της περιοχής.


Το αμερικανικό χρήμα ρέει στον ευρωπαϊκό Νότο


Οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ποντάροντας στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ενώ ήδη τα χρηματιστήρια της Ελλάδας και της Ιταλίας καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 14% για το 2014.

Οι τοποθετήσεις σε ένα συγκεκριμένο αμερικανικό ETF που παρακολουθεί τον FTSE Portugal 20 (Global X FTSE Portugal 20 ETF) αυξήθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους από 1,6 εκατ. δολ. σε 21 εκατ. δολ. Επίσης, οι Αμερικανοί επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους κατά 100 εκατ. δολ. σε ένα συγκεκριμένο προϊόν που ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, τα κεφάλαια του ETF της Global X Management που παρακολουθεί τον FTSE Greece 20 εκτινάχθηκαν στα 249 εκατ. δολ., από 132 εκατ. δολ. Αντίστοιχη στροφή επενδυτικών κεφαλαίων καταγράφεται σε ETFs, που παρακολουθούν χρηματιστηριακούς δείκτες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 Στον αντίποδα, τα επενδυτικά κεφάλαια σε fund που παρακολουθούν τους γερμανικούς και τους γαλλικούς δείκτες μειώνονται.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μετοχές των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, καθώς ανακάμπτει η εμπιστοσύνη για την πορεία των συγκεκριμένων οικονομιών.

 «Βλέπουμε να επιστρέφουν οι κεφαλαιακές ροές», δηλώνουν αναλυτές της Barclays, αναφερόμενοι στα χρηματιστήρια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και συμπληρώνει: «Είχαν πληγεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και, επιτέλους, βλέπουμε ότι πραγματοποιείται στροφή στην οικονομία. Προφανώς, αυτές οι αγορές έχουν ήδη ενισχυθεί, αλλά η ανάκαμψη δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί. Νομίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια ανόδου».

 «Πολλοί από αυτούς τους τίτλους στην περιφέρεια ήδη έχουν ανάλογη αποτίμηση, με τους λιγότερο εκτεθειμένους ανταγωνιστές του ευρωπαϊκού πυρήνα ή παρουσιάζουν μόνο μικρό discount», αναφέρουν οι αναλυτές, θέτοντας πλέον και θέμα αποτίμησης. Συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι «καθώς παραμένουν οι οικονομικές προκλήσεις, η αποτίμηση των μετοχών από αυτό το σημείο θα καθοδηγηθεί περισσότερο από την ανάπτυξη των θεμελιωδών μεγεθών».


Τέλος οι εκροές στις αναδυόμενες αγορές


Μετά από 22 συναπτές εβδομάδες εκροών, οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν επιτέλους θετικό ισοζύγιο στις ροές κεφαλαίων!

Μετά την πρόσφατη αναταραχή στις αναπτυσσόμενες αγορές, η οποία προκλήθηκε κυρίως από τη συρρίκνωση της παρεχόμενης ρευστότητας της Fed, οι αναδυόμενες αγορές αντέδρασαν ορθά, περιορίζοντας τις εκροές κεφαλαίων, χάρη στην άμεση αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

 «Μετά από σωρευτικές εκροές ύψους 51,2 δισ. δολ. τις τελευταίες 22 εβδομάδες, οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν εισροές ύψους 2,49 δισ. αυτή την εβδομάδα», εξηγεί η Morgan Stanley.

Πρόκειται για την 1η εβδομάδα εισροών από τον Οκτώβριο του 2013.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
SUSTAINABILITY
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΡΙΒΕΑΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
OUTDOOR EXPO 2014
ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ PROFILE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site