Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2014-τ.399                              

Χ.Α. 2014: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΜΙΑ ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΤο «Grecovery» και ο φόβος πολιτικής ομηρίας της αγοράςΥψηλή μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά «βλέπουν» οι αναλυτέςΠιθανόν να δούμε και τις 700 μονάδες, αλλά και τις 1.500 μονάδες

Η πορεία του χρηματιστηρίου το 2014 είναι συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όμως το πολιτικό ρίσκο αναμένεται να είναι μια διαρκής απειλή. Πολλοί αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως η χρηματιστηριακή αγορά βρεθεί σε πολιτική ομηρία και «βλέπουν» υψηλή μεταβλητότητα, τονίζοντας ότι είναι πιθανόν να δούμε και τις 700 μονάδες (!), αλλά και τις 1.500 μονάδες. Μεταβλητότητα που μπορεί να δώσει όμως υψηλά κέρδη το 2014.ΚΡΙΣΙΜΟΣ Ο ΜΑΪΟΣΟι ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι καθοριστικές και για το Χ.Α. Εάν η κυβέρνηση υποστεί μεγάλη ήττα (όπως δείχνουν ήδη τα πρώτα γκάλοπ για τις ευρωεκλογές), η χώρα κινδυνεύει να μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση, με αποτέλεσμα οι μεταρρυθμίσεις να μην μπορέσουν να προχωρήσουν και η οικονομία να βρεθεί υπό πολιτική ομηρία. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Χ.Α. θα κινηθεί έντονα πτωτικά.

Τα καλό σενάριο για την αγορά θα είναι να αντέξει η ΝΔ και να συνεχίσει την όποια μεταρρυθμιστική πολιτική.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι πολιτικός, δεδομένων των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Μεγάλη ανησυχία για την πορεία της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή πολιτική αποσταθεροποίηση, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο.

Ακόμη και οι ξένοι οίκοι υιοθετούν ανοικτά το κλίμα της εκλογολογίας.

Η JP Morgan διατύπωσε μάλιστα και πρόβλεψη για τη σύνθεση της νέας βουλής, που πιθανολογεί ότι θα προκύψει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014!

Εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, γεγονός που δεν θα επιτρέψει τη δρομολόγηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιαίτερα των αποκρατικοποιήσεων που συνιστούν βασικό καταλύτη στην επιδίωξη της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι να εδραιώνεται η καλλιέργεια απαισιόδοξων προσδοκιών για το επόμενο διάστημα, αναιρώντας, έτσι, πλήρως τις θετικές προσδοκίες των πρώτων ημερών του έτους.

Είναι φανερό ότι η δημιουργία θετικών προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας, θα απαιτήσει τη διαμόρφωση σταθερού πολιτικού σκηνικού. Ως τότε, το χρηματιστήριο θα διατελεί υπό ομηρία.

Στο 70% τοποθετεί τις πιθανότητες να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα η JP Morgan, εκτιμώντας ότι το βασικό σενάριο κάνει λόγο για προσφυγή στις κάλπες στα τέλη του γ' τριμήνου ή στις αρχές του δ' τριμήνου του 2014.

Η αμερικανική επενδυτική επισημαίνει ότι ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, η πολιτική σκηνή διαμορφώνεται σύμφωνα με αυτήν την προοπτική.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πιθανότατα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον μακριά από την εφαρμογή του Μνημονίου.

Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει προβάδισμα για μια πιθανή εκλογική νίκη, εξέλιξη που, εάν επιβεβαιωθεί, ανοίγει ένα «παράθυρο» αβεβαιότητας γύρω από την κυβερνητική σταθερότητα.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν στις πρόωρες εκλογές, είναι οι επιπτώσεις του αποτελέσματος των προσεχών ευρωεκλογών.

Οι πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό μπορεί να καταστούν μη διαχειρίσιμες τους επόμενους 4-5 μήνες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Χρυσή Αυγή» θα λάβουν υψηλά ποσοστά.

Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δει τα ποσοστά του σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις που θα οδηγήσουν σε διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο δεύτερος λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, είναι η τάση «εξαργύρωσης» των πρόσφατων επιτυχιών από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αφενός και η μείωση των μέτρων λιτότητας αφετέρου, μπορεί να δώσουν ισχυρά επιχειρήματα στην παρούσα κυβέρνηση να εξαργυρώσει τις επιτυχίες της στην κάλπη.

Επιπλέον, με δεδομένη την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ανανεώσει τη θητεία της με έναν πιο ισχυρό εταίρο, που σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, μια τρίτη αφορμή που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, είναι η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.

Για να μπορέσει να εκλεγεί ΠτΔ από τη Βουλή, θα πρέπει ο υποψήφιος να συγκεντρώσει 180 ψήφους. Σε διαφορετική περίπτωση, και μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, η Βουλή λύεται και προκηρύσσονται εκλογές.

Η JP Morgan υπενθυμίζει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης, κάτι που θα κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα.ΤΟ «GRECOVERY»Πάντως, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα, που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ξένων στο «Grecovery», οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο μετοχές και ομόλογα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργήσουν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (ίσως και πάνω από το 1,5 δισ., όταν η Τρόικα προέβλεπε μόλις 100 εκατ. ευρώ), γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η αγορά θα ήθελε ένα «haircut» τουλάχιστον κατά 40% για να «ανοίξει σαμπάνιες» και να επιδοθεί σε ένα ισχυρό «ράλι». Αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι Βρυξέλλες και η Γερμανία.

Όπως επισημαίνει έγκυρος χρηματιστηριακός αναλυτής, κόντρα στην αισιοδοξία των αναλυτών, τα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας τα έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά και μόνο με μία συνολική και πειστική λύση για το ελληνικό χρέος, που, μάλιστα, πριν από τις ευρωεκλογές, θα αποτελέσει τον ισχυρό καταλύτη για μια έντονα ανοδική κίνηση της αγοράς.

Πάντως, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η αγορά μπορεί να κινηθεί προς τα επίπεδα των 1.450-1.500 μονάδων, εάν υπάρξουν και οι κατάλληλοι καταλύτες.CITI: ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟ Χ.Α.Ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών μετοχών μέχρι το 2020 προβλέπει η Citi. Σύμφωνα με την τελευταία, οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, αλλά μακροπρόθεσμα!

Όπως προβλέπει ο διεθνής οίκος, μετά από ένα «ράλι» 170% από τα χαμηλά του Ιουλίου 2012, οι ελληνικές μετοχές φαίνονται ακριβές έναντι των ιστορικών τους κερδών, όχι όμως και όταν συγκριθεί η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα προ κρίσης έναντι των ιστορικών μέσων όρων. Στην πρώτη περίπτωση, η Citi εκτιμά πως οι μη τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με premium 60%, στη δεύτερη όμως διαπραγματεύονται με discount 30%. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Citi, η ομαλοποίηση μέχρι το 2020 με βάση μια ιστορική αύξηση κερδοφορίας 10,3% κατά μέσο όρο, θα έφερνε τις μη τραπεζικές μετοχές σε διαπραγμάτευση με discount 36% επί του P/E έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου.

 Εάν η ομαλοποίηση έρθει το 2025, τότε το discount επί του P/E θα είναι μόλις 4%.

Η Citi προβλέπει πως θα υπάρξει κάποια αδυναμία μετά από το 20μηνο «ράλι». Όπως αναφέρει, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν πτώση 11% από τα υψηλά Ιανουαρίου, ακολουθώντας την πορεία των διεθνών αγορών, κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, ο οίκος θεωρεί πως οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με τη στήριξη των εισροών επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και των φθηνών «ομαλοποιημένων» αποτιμήσεων.

Και η Citigroup επισημαίνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2014.

Ο οίκος χαρακτηρίζει τον ΟΤΕ κορυφαία επιλογή, λέγοντας πως συνεχίζει να τηρεί θετική στάση για την ανταγωνιστική θέση του Οργανισμού, που μετά την κρίση έχει γίνει ένας πολύ πιο αποδοτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος με ισχυρότερο ισολογισμό, χαμηλότερη βάση κόστους και καλύτερες ευκαιρίες.

Συγκεκριμένα, η μετοχή του ΟΤΕ είναι η μόνη για την οποία δίνεται σύσταση «buy», με τιμή στόχο τα 13,5 ευρώ ανά μετοχή.

 Σύσταση «neutral» δίνεται για τις μετοχές των Aegean Airlines (τιμή-στόχος 7,6 ευρώ), Coca Cola HBC(19.5 στερλίνες), Jumbo (11,5 ευρώ), ΕΧΑΕ (8 ευρώ), Motor Oil (8,2 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (13,0 ευρώ) και ΔΕΗ (11 ευρώ). Σύσταση «neutral» δίνει επίσης για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, χωρίς να δίνει τιμή-στόχο.

Αντιθέτως, «sell» συστήνει για τις μετοχές των «Τιτάν» (τιμή-στόχος 19 ευρώ) και ΟΠΑΠ (7,7 ευρώ).NBG SECURITIES: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣΟ μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι πολιτικός, δεδομένων των διπλών εκλογών του Μαΐου, επισημαίνει η NBG Securities.

«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο, δεν αναμένεται να προκύψει καμία μεγάλη πολιτική κρίση στην Ελλάδα από την κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο οι επικείμενες διπλές εκλογές του Μαΐου δεν θα αναδείξουν κανέναν μεγάλο νικητή, ούτε την κυβέρνηση ούτε την αξιωματική αντιπολίτευση», σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Στο σκέλος της οικονομίας, οι προκλήσεις για την Ελλάδα αφορούν:- Στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

- Στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

- Στο ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας

- Στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέουςΤο πολιτικό ρίσκο παραμένει μια διαρκής απειλή για την ελληνική αγορά.

Ωστόσο, οι ικανότητες και η βούληση των Ελλήνων πολιτικών έχουν γίνει πλέον αντιληπτές από τους διεθνείς επενδυτές. Υπό το πρίσμα αυτό, οι επενδυτές δεν είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες αρνητικές εκπλήξεις εντός του 2014.

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο, η χρηματιστηριακή προβλέπει βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών ήδη από φέτος. Ταυτόχρονα, θεωρεί πως τα warrants των τραπεζών αποτελούν μια καλή τοποθέτηση, σε εναρμόνιση με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ριψοκίνδυνη την ίδια στιγμή.

Πλην του τραπεζικού κλάδου, η NBG Securities εκφράζει την προτίμησή της στις εξής μετοχές: Fοlli Follie Group, Motor Oil, Eλλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ικανή να στηρίξει και να ενισχύσει το θετικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, μέσω της ώθησης των εταιρικών κερδών.

Σημαντική ώθηση εκτιμάται πως θα λάβουν οι κλάδοι των κατασκευών, των λιανικών πωλήσεων και οι τράπεζες. Αν και οι αποδόσεις του 2014 μπορεί να αποδειχθούν μικρότερες από εκείνες του 2013, το κυρίαρχο ζητούμενο του νέου έτους θα αποτελέσουν τα φιλόδοξα business plans που θα καταρτίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρές ταμειακές ροές να καταστούν ανταγωνιστικές έναντι των «αντιπάλων» τους.

Οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο προσκήνιο του ελληνικού «επιχειρείν» το 2014, για τρεις κύριους λόγους:- Την υψηλή συγκέντρωση του κλάδου μετά το κύμα των συγχωνεύσεων

- Την επιστροφή των καταθέσεων

- Τυχόν περαιτέρω αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδουΌπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης στην Ευρωζώνη. Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάκαμψη είναι σημαντικές.Η ΒETA: «ΒΛΕΠΕΙ» ΤΙΣ 1.450 ΜΟΝΑΔΕΣΤο 2014 θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω υπεραξίες στους κατόχους ελληνικών μετοχών, αναφέρει σε ανάλυσή της η Beta Securities.

Βάσει του αισιόδοξου σεναρίου της ΒΕΤΑ, ο Γενικός Δείκτης έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, έως τις 1.450 μονάδες. Η χρηματιστηριακή δηλώνει πεπεισμένη ότι με την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου στο α’ εξάμηνο του 2014 η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε ένα ακόμη επιτυχημένο έτος για τους μετόχους. Και αυτό θα συμβεί κυρίως λόγω:- της αύξησης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που θα στηρίξουν περαιτέρω την ελληνική οικονομία

- της θετικής λειτουργικής μόχλευσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που υποστηρίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ

- της ενίσχυσης της λειτουργικής απόδοσης

- της μείωσης στα χρηματοοικονομικά έξοδα, λόγω της βελτίωσης στην πρόσβαση φθηνής χρηματοδότησης και

- της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που δημιουργεί ευκαιρίες για τους ιδιώτες επενδυτές.«Είμαστε πεπεισμένοι ότι, μετά την επιτυχή εξάλειψη του πολιτικού κινδύνου κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2014, η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε άλλη μια επιτυχημένη χρονιά για τους επενδυτές», τονίζεται χαρακτηριστικά.

 Το 2014 αναμένεται να έχει λιγότερους κινδύνους και περισσότερες ευκαιρίες, αφού η χώρα είναι έτοιμη για στροφή στην ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης.

 Οι αναλυτές της Beta προχώρησαν στην επιλογή μετοχών με βάση τις αποτιμήσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τους τομείς που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας των κατασκευών.

Έτσι, για το 2014 χαρακτηρίζει ως κορυφαίες επιλογές τις μετοχές της ΔΕΗ, της Motor Oil, του Ελλάκτωρα, της Alpha Bank και του Μυτιληναίου.Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας το 2014:- H Ελλάδα έχει τη μοναδική αναπτυσσόμενη αγορά με σταθερό νόμισμα.

- Έχει σημειώσει σημαντική προσαρμογή τα τελευταία τρία χρόνια: δημοσιονομική προσαρμογή, εκτέλεση προϋπολογισμού και αύξηση ανταγωνιστικότητας.

- Επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2001. Ο στόχος για το 2014 τέθηκε στο 1,6%.

- Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κινηθούν με ταχύτερο ρυθμό, ενώ το περιβάλλον για επενδύσεις είναι φιλικό. Συνέχιση μεταρρυθμίσεων και το 2014.

- Επανεκκίνηση της οικονομίας: Θετικό momentum για τουρισμό, βελτίωση του επιπέδου των εξαγωγών, εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων.

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» αναμένεται να απορροφήσουν νέες προβλέψεις. Τα έσοδα από τόκους αναμένεται να βελτιωθούν, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν οι συνέργειες και η αναδιάρθρωση.

- Βελτίωση στα περιθώρια EBITDA των εταιρειών, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της αναδιάρθρωσης.

- Βελτίωση των πιστωτικών αξιολογήσεων και πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Μείωση ή επιμήκυνση χρέους επίσημου τομέα (OSI).

- Εγγύτητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ- Η πολιτική αβεβαιότητα και μια ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία θα αυξήσουν τις πιθανότητες πισωγυρίσματος στην εφαρμογή του προγράμματος.

- Νέες καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων - καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.

- Δυσκολίες στον έλεγχο των δαπανών στο σύστημα υγείας.

- Οι παρατεταμένες υφεσιακές πιέσεις και ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα εταιρικά κέρδη.

- Η ανεργία μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές.

- Η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αποτυχία αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων και τα υψηλότερα ποσοστά στις προβλέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τον τραπεζικό τομέα.

- Η αποτυχία ανακεφαλαιοποίησης προβληματικών επιχειρήσεων με ιδιωτικά κεφάλαια θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη, κρατώντας ψηλά το ποσοστό της ανεργίας.

- Τα ανεπαρκή μέτρα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα μέτρα, καθυστερώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.Οι κορυφαίες επιλογές της Βeta του 2014 είναι οι εξής:ΔΕΗ: Η μετοχή διαπραγματεύεται στο 40% της λογιστικής αξίας και ενσωματώνει κινδύνους που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση και την αύξηση των απαιτήσεων και των μη εξυπηρετούμενων αξιώσεων. Ωστόσο, η δεσπόζουσα θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά, η πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια στο λειτουργικό κόστος και η απελευθέρωση των «ταριφών» θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα, καθώς η εταιρεία θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους.

 Αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 260 εκατ., αποτιμώντας τη μετοχή με ΡΕ 9.04.Μυτιληναίος: Παρόλο που η νέα συμφωνία για την παροχή ενέργειας στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με τη ΔΕΗ είναι λιγότερο ευνοϊκή, ο όμιλος θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Η μετοχή του Μυτιληναίου διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική αξία (x0.8) και με μονοψήφιο PE x8,8, καθιστώντας τη μια καλή επιλογή για το 2014.Motor Oil: Tα αποτελέσματα της εταιρείας το 2013 επηρεάστηκαν σημαντικά από το κόστος συντήρησης, τα χαμηλά μέσα περιθώρια και τις απώλειες των αποθεμάτων. Επίσης, το 2013 σημειώθηκε σημαντική μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγωγή ταμειακών ροών παραμένει σταθερή (120 – 170εκατ,/χρόνο), ενώ τον επόμενο χρόνο η άρση του εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο μπορεί να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους. Το 2014 αναμένεται να είναι μια χρονιά ανάκαμψης (turn around year), με τα καθαρά κέρδη να φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση στα σημερινά επίπεδα είναι πολύ ελκυστική.Ελλάκτωρ: Η τιμή της μετοχής φαίνεται να ενσωματώνει όλους τους πιθανούς κινδύνους (P/BV 0,6) και βλέπουμε μικρές πιθανότητες για κίνηση χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η επανεκκίνηση των οδικών έργων θα μειώσει το χρέος και τις απαιτήσεις και ο όμιλος θα γυρίσει σε κέρδη το 2014.Το trading υπολογίζεται σήμερα περίπου 0.60 φορές τη λογιστική αξία και η μετοχή έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τους πιθανούς κινδύνους.Alpha Bank: Η Alpha Bank είναι η αγαπημένη επιλογή, από τις ελληνικές τράπεζες, για την Beta, δεδομένου του ότι είναι τοποθετημένη σωστά, ώστε να επωφελείται από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ διαθέτει επαρκή κεφάλαια.IBG: ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΤΟ «GRECOVERY»Αισιόδοξη για το «Grecovery» εμφανίζεται η Investment Bank of Greece και εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν ελκυστικές και υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω re-rating, καθώς είναι φθηνές σε σχέση με τις ανταγωνιστικές αγορές.

H ΙΒG επιλέγει για το 2014 τις μετοχές της Alpha Bank (0,85 ευρώ), της Εθνικής (4,4 ευρώ), της Πειραιώς (2,0 ευρώ), του ΟΤΕ (12,5 ευρώ), του ΟΠΑΠ (12,8 ευρώ), της ΔΕΗ (13,2 ευρώ), της ΕΧΑΕ (10 0 ευρώ), της Motor Oil (9,8 ευρώ), της Folli Follie (29,4 ευρώ), της Jumbo (13,3 ευρώ) και της Fourlis (5,4 ευρώ).

Η ΙΒG υποστηρίζει πως η πλειοψηφία των αναλυτών υποτιμά τη δυνατότητα για αύξηση της κερδοφορίας. Τα κέρδη των ελληνικών εταιρειών θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδο κατά το 2016 - 2017.

Όσον αφορά τον τομέα των τραπεζών, η IBG σημειώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση και οι συγχωνεύσεις αποτελούν θετικό καταλύτη για τις τιμές:

- Οι ροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνονται, καθώς το ΑΕΠ και η ανεργία βελτιώνονται

- Υποχωρεί η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα και τον ELA

- Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες ρευστότητας λόγω της αύξησης των καταθέσεωνΤην ίδια ώρα η κερδοφορία αναμένεται να αυξηθεί λόγω:- Βελτίωσης των εσόδων από τόκους

- Χαμηλότερων προβλέψεων

- Χαμηλότερου κόστους (συνέργειες)

- Απομειώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείωνΗ EUROBANK EQUITIESΤη θετική της στάση απέναντι στην ελληνική αγορά διατηρεί η Eurobank Equities, με τις κορυφαίες επιλογές της για φέτος να είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Μέτκα.

Όπως αναφέρει, οι αποτιμήσεις για συγκεκριμένες μετοχές διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα προ κρίσης, τη στιγμή που οι επενδυτές εμφανίζονται να υποτιμούν βραχυπρόθεσμα ρίσκα (κυρίως πολιτικά).

Ως αποτέλεσμα, η Eurobank διατηρεί τη θετική της στάση βραχυπρόθεσμα, παραμένοντας, ωστόσο, σε επαγρύπνηση. Όπως αναφέρει, περιμένει ότι η αυξημένη μεταβλητότητα θα δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι τέσσερις κορυφαίες επιλογές της, για τις οποίες δίνει και σύσταση «buy» είναι ο ΟΤΕ (με τιμή-στόχο στα 13 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (με στόχο τα 10,9 ευρώ), η ΕΥΔΑΠ (στόχος τα 11 ευρώ) και η Μέτκα (στα 15 ευρώ η τιμή-στόχος).

Συστάσεις «buy» δίνει η τράπεζα για τις μετοχές της Motor Oil (στόχος στα 10 ευρώ), του Μυτιληναίου (με στόχο τα 7,7 ευρώ), του Ελλάκτωρα (στόχος τα 4,5 ευρώ), της Τέρνα Ενεργειακής (στα 4,3 ευρώ ο στόχος) και της Intralot (με στόχο τα 2,2 ευρώ).

 Συστάσεις «sell» δίνει η χρηματιστηριακή για τις μετοχές των Coca Cola, «Τιτάν», ΕΧΑΕ και Σιδενόρ.

Για τις τρεις τράπεζες που καλύπτει, η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση «hold».SAXO: ΣΤΟ TOP 3 ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟ Χ.Α.Στο top 3 των ευρωπαϊκών αγορών τοποθετεί η Saxo Bank την ελληνική αγορά μετοχών, μαζί με την Ισπανία και τον γερμανικό δείκτη DAX.

Παρά το υψηλό περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 15-20% για τον Γενικό Δείκτη, οι αποδόσεις «θα έρθουν» με ισχυρή μεταβλητότητα.

Η ελληνική αγορά μετοχών εμφανίζει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι υποτιμημένη, αλλά παράλληλα εμφανίζει πολιτική αβεβαιότητα.

ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ: «ΑΣΠΙΔΑ» ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΕλλάδα και Ρωσία προτείνει, από τις αναδυόμενες αγορές, η JP MorganΈχοντας το σταθερό ευρώ ως εθνικό νόμισμα και με πλήρως αναδιαρθρωμένο και ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικές αναταράξεις, σε αντίθεση με τις κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) συνθήκες συναλλαγματικής και οικονομικής κρίσης στην τρέχουσα περίοδο, αναφέρει η Alpha.

Την ίδια ώρα, το Χ.Α. προσδοκά σημαντικές εισροές, καθώς σύμφωνα με την JP Morgan το 87% των fund managers στις αναδυόμενες έχει ακόμα μηδενική έκθεση στην Ελλάδα.

Λιγότεροι επενδυτές έχουν θέση στην Ελλάδα από ό,τι στην Αίγυπτο, σημειώνει, και προτρέπει τους επενδυτές: «Βάλτε την Ελλάδα στη… διατροφή σας!»

H Ελλάδα, σημειώνει, αποτελεί έναν από τους λίγους τρόπους για τους επενδυτές των αναδυόμενων να αποκτήσουν «θέση» στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη.

Οι μετοχές δείχνουν πάντως σημαντικά φθηνότερες από δυτικούς ανταγωνιστές σε κρίσιμους κλάδους όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες και η κοινή ωφέλεια (utilities).

Ελλάδα και Ρωσία προτείνει από τις αναδυόμενες αγορές η JP Morgan.

 Όπως αναφέρει, εν μέσω εκροών κεφαλαίων και αυξήσεων επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές, η ελληνική αγορά έχει συμπεριφερθεί περισσότερο σαν ευρωπαϊκή περιφερειακή αγορά, παρά σαν αναδυόμενη.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος, η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο «underweight» για την πλειονότητα των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, ενώ διαπραγματεύεται περισσότερο σαν χώρα της ευρωπεριφέρειας παρά σαν αναδυόμενη αγορά.

Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε οι επενδυτές των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών να αποκτήσουν έκθεση στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος.

 Όπως επισημαίνει, η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ (χαμηλότερα επιτόκια για περισσότερο διάστημα), σε αντίθεση με το tapering (περιορισμός της ρευστότητας) της Fed, βοηθά την Ελλάδα σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Σημειώνει δε, πως η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ελλάδα, με τον PMI να διαμορφώνεται άνω των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.

Η JP Morgan αναφέρει επίσης πως είναι «overweight» για τις τράπεζες στην Ελλάδα, αναμένοντας καλύτερη προ προβλέψεων κερδοφορία σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, με την Πειραιώς να κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες επιλογές του οίκου για τις περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

 Ως ρίσκο επισημαίνει την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ωστόσο θεωρεί πως ο όποιος «θόρυβος» γύρω από το θέμα αποτελεί αγοραστική ευκαιρία και όχι λόγο πανικού.-------------------------------------------------------------------------

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
EXPORTS MONEY CONFERENCE 2013
EXPORTS ECOSYSTEM AWARDS 2013
GREEK AGRIBUSINESS FORUM 2013
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site