Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2014-τ.399                              ΟΙ «ΑΡΚΟΥΔΕΣ» ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 2014;


 9+1 εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών για το νέο έτος


 


Θα συνεχιστεί ο... λήθαργος των «αρκούδων» και το 2014;


Ο «ταύρος» και η «αρκούδα» παραμονεύουν έξω από τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι και το 2014 θα επικρατήσει ο πρώτος.


Με μεγάλες προσδοκίες ξεκινά το 2014 για τους επενδυτές, με τον πήχη να έχει ανεβεί... στα ύψη μετά το 2013, το οποίο ήταν χρονιά εκρηκτικής ανόδου για τα χρηματιστήρια, κυρίως των ανεπτυγμένων χωρών: Ενδεικτικά ο S&P σημείωσε ετήσια άνοδο 29%, τη μεγαλύτερη από το 1997, και υπερδιπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις στο τέλος του 2012, που έκαναν λόγο για κέρδη 12%.


Η επιβράδυνση των ρυθμών εκτύπωσης χρήματος από την Fed εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί κατά τρόπο που δεν θα διαταράξει την ανοδική τάση στην Wall Street και την Ευρωζώνη.


Διαφορετική είναι η εικόνα για τις αναδυόμενες αγορές, για τις οποίες το tapering εγκυμονεί κινδύνους, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα, όπου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αρνητικών αποδόσεων φέτος.


 


 ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ; 


Τελικά πόσο φθηνές είναι οι αμερικανικές μετοχές και τι περιθώρια ανόδου έχουν οι δείκτες;


Πέρσι, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, κέρδισε 30%, χωρίς να υπολογιστούν τα μερίσματα, και σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από το 1997, ενώ και τα κέρδη για τις επιμέρους εταιρείες του δείκτη πέτυχαν νέα ρεκόρ.


Ο S&P διαπραγματεύεται με P/E 15,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2014. Ο μέσος όρος από το 1988, από όταν και ξεκίνησε η παρακολούθηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, βρίσκεται στο 18,7.


Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω το 2014, μέχρι και άνω του 20%, και να είναι φυσιολογικά αποτιμημένος.


 


 ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ 


Οι καλές επιδόσεις των χρηματιστηρίων αναμένεται να συνεχιστούν το 2014, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup.


Ωστόσο, υπάρχουν πέντε βασικά ρίσκα που θα μπορούσαν να φρενάρουν την άνοδο των αγορών και να χαλάσουν το κλίμα.


 Συγκεκριμένα:


 


1) Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες


2) Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της κερδοφορίας


3) Ο πληθωρισμός: Η κίνηση της Fed να μειώσει το μέγεθος της νομισματικής χαλάρωσης, με τις μικρότερες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ ταυτόχρονα να διατηρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, δείχνει ότι ο φόβος πληθωρισμού είναι υπαρκτός, την ώρα που η οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη τη στήριξη.


4) Το αμερικανικό χρέος: Ο διάλογος για το όριο χρέους των ΗΠΑ θα αναθερμανθεί τις επόμενες εβδομάδες, με τους αναλυτές να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις.


5) Το γεωπολιτικό ρίσκο: Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές αναταράξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος.


 


Συνέχεια των κερδών για τις αμερικανικές μετοχές, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το 2013, «βλέπει» για το νέο έτος η UBS, κάνοντας λόγο για ετήσια άνοδο του S&P 8-12% (σε σχέση με το άλμα κατά 29% πέρσι). Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, οι αποτιμήσεις στην Wall Street παραμένουν ρεαλιστικές, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών δείχνει ότι οι μετοχές εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικές από τα ομόλογα και το ρευστό. Αισιόδοξη εμφανίζεται η UBS και για τις ευρωπαϊκές μετοχές και προβλέπει αύξηση των εταιρικών κερδών 30% φέτος.


 Η Goldman Sachs δίνει ως τιμή-στόχο για τον S&P 500 τις 1.900 μονάδες και για τον Stoxx 600 τις 360 μονάδες. Μετά από ένα 18μηνο «ράλι», κατά το οποίο ο S&P ενισχύθηκε κατά 40% χωρίς διόρθωση, η GS δίνει πιθανότητες 67% στο σενάριο μιας διόρθωσης της τάξης του 10% εντός του έτους, η οποία ωστόσο δεν θα ανατρέψει την ευρύτερη θετική τάση. Επιφυλακτική εμφανίζεται για τις αναδυόμενες αγορές και τα εμπορεύματα.


Άλμα σε νέα ιστορικά υψηλά θα πραγματοποιήσει ο S&P 500 το 2014 κατά τη Morgan Stanley, η οποία δίνει ως τιμή-στόχο για τον αμερικανικό δείκτη τις 2.014 μονάδες.


«Αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός πως... κανείς δεν ανησυχεί για τίποτε! Η ανησυχία αυτή όμως δεν είναι πραγματική». Η MS εμφανίζεται επιφυλακτική για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εκτιμώντας ότι το «ράλι» εκεί θα ξεμείνει από δυνάμεις, καθώς η οικονομία απειλείται με παρατεταμένη στασιμότητα, ενώ το προφίλ ρίσκου-ανταμοιβής είναι χειρότερο σε σύγκριση με ΗΠΑ και Ιαπωνία.


H HSBC εκτιμά ότι η άνοδος των αγορών δεν θα ξεπεράσει το 105 το 2014. Ωστόσο, δεν βλέπει να υπάρχουν στον ορίζοντα εμφανείς λόγοι για αρνητικές αποδόσεις - ή ένα bear market. «Με τη Fed να κινείται προς τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και με τις αποτιμήσεις στις περισσότερες αγορές να βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο όρο των 10 ετών, το καύσιμο που θα τροφοδοτήσει τη συνέχεια της ανόδου θα πρέπει να είναι η αύξηση των εταιρικών κερδών. Οι αναλυτές της HSBC προβλέπουν πως η κερδοφορία φέτος μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 11%.


Η Bank of America βλέπει τον S&P 500 στις 2.000 μονάδες έως το τέλος του έτους, τον γερμανικό DAX στις 10.000 μονάδες και τον Stoxx 600 στις 360 μονάδες.


Η JP Morgan είναι ένας από τους οίκους που δεν συμμερίζονται τη θέση ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα ξεπεράσουν την Wall σε αποδόσεις φέτος. Ενώ η τιμή-στόχος που δίνει για τον S&P 500 στο τέλος του έτους (2.075 μονάδες) είναι από τις πλέον αισιόδοξες, προβλέπει σταθεροποιητικές τάσεις για τους δείκτες στην Ευρώπη, στην καλύτερη περίπτωση.


 Αυξημένες θέσεις για τις μετοχές συστήνει και για το τρέχον έτος η Credit Suisse, με ιδιαίτερη προτίμηση σε Ιαπωνία και Ευρωζώνη. Για τον S&P 500 ανέβασε τον πήχη στις 1.960 μονάδες, για τον Euro Stoxx 50 η τιμή-στόχος είναι οι 3.600 μονάδες, για τον ιαπωνικό Nikkei οι 18.400 μονάδες. Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει διορθωτική κίνηση 10% εδώ και 25 μήνες, αλλά αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν (1980, 1990, 2000).


Θετική για τις διεθνείς αγορές και το 2014 είναι η Deutsche Bank, με καταλύτες την ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με κινητήριες δυνάμεις τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και, παρά τις ανησυχίες για «φούσκες», οι αποτιμήσεις παραμένουν κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, με τις μετοχές να εμφανίζονται φθηνότερες σε σχέση με τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος.


«Το τέλος του τέλους του κόσμου» τιτλοφορείται η έκθεση της Nomura για τις προοπτικές των αγορών το 2014, με τον ιαπωνικό οίκο να υπογραμμίζει έτσι την πεποίθησή του ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση ανήκει στο παρελθόν και ότι συστημικοί κίνδυνοι, όπως η κατάρρευση του ευρώ ή η ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας της Κίνας, έχουν ουσιαστικά εκλείψει. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι η πορεία των μετοχών το τρέχον έτος θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από τα κέρδη που παράγουν, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον διαγράφεται γενικά ευοίωνο, παρά τη διαφαινόμενη (περαιτέρω) αύξηση του κόστους του χρήματος στις ΗΠΑ, ελέω tapering. Η Nomura εκτιμά ότι η Ιαπωνία και η ηπειρωτική Ευρώπη εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές από πλευράς ρυθμού αύξησης κερδών (19% και 14%) αντίστοιχα.


 


 ΒlackRock – ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΕΡΔΗ! 


Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές το 2014, προκειμένου να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη;


Οι κορυφαίοι αναλυτές της ΒlackRock παρουσιάζουν τις 10 καλύτερες προτάσεις για το νέο έτος: 1) Παγκόσμια οικονομία: Ισχυροποιείται, αλλά με αργούς και μετριοπαθείς ρυθμούς.


 2) Επιτόκια κεντρικών τραπεζών: Πάντα υπάρχει περιθώριο για μεταβολή της νομισματικής πολιτικής. 3) Πληθωρισμός: Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι για την πορεία του. 4) Απασχόληση: Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ακολουθεί αυξητική πορεία, όχι όμως και οι μισθοί. 5) Ασκούμενη πολιτική: Όσο υπάρχει αβεβαιότητα τόσο θα συντηρείται η αστάθεια στις αγορές.


 


 


 Τι πρέπει να κάνει κάθε επενδυτής  1) Να συνεχίσει να εμπιστεύεται τις μετοχές... για την ώρα.


2) Να αναζητά ευκαιρίες που συνδέονται με την ανάπτυξη στο εξωτερικό.


3) Αγοραστές ομολόγων προσοχή: Επειδή κάποτε τα ομόλογα ήταν ασφαλή, δεν σημαίνει πως είναι και σήμερα.


4) Τα εταιρικά ομόλογα χρήζουν προσοχής.


5) Να αναζητά ευκαιρίες πέρα από τις παραδοσιακές μετοχές και τα παραδοσιακά ομόλογα.    ΘΕΜΑ 2 Λ.470 


 ΤΙΤΛΟΣΔΟΛΑΡΙΟ: ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΜΙΑΣ… bull market!


 


 ΥΠΟΤΙΤΛΟΙΟι μεγάλοι διεθνείς οίκοι βλέπουν «βουτιά» του ευρώ το 2014


 


Deutsche Bank - Άρωμα της δεκαετίας του 1990 για το αμερικανικό νόμισμα


    Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι το δολάριο βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας bull market. Μάλιστα, δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters καταδεικνύει την ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν, για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες το 2014.


Ειδικότερα, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει μια ενδυνάμωση του δολαρίου το α’ εξάμηνο του 2014, η οποία θα αποτελεί απόρροια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.


Το σύνολο των διεθνών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ, αναμένεται να αποδυναμωθούν έναντι του δολαρίου, ελέω της επιβράδυνσης της αγοράς ομολόγων εκ μέρους της Fed.


Το ευρώ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα υποχωρήσει στο 1,30 έως τον Ιούνιο του 2014 και έως το τέλος του έτους θα έχει κατρακυλήσει στο 1,27.


Το 2013 σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή, υποστηρίζει για το δολάριο και τις προοπτικές του η Deutsche Bank και παραμένει bullish για το αμερικανικό νόμισμα.


«Το νέο... καθεστώς για το 2014 θέλει ένα δολάριο ισχυρό και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να παραμένουν σε κρίση, όπως στη δεκαετία του 1990», σημειώνει η γερμανική τράπεζα.


«Είναι πολύ σημαντικό να σταθεροποιηθεί η ανοδική τάση στο αμερικανικό δολάριο προσεχώς και να ενισχυθούν οι κεφαλαιακές εισροές στις ΗΠΑ», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι τη δεκαετία του 1990, η Wall ενισχύθηκε, αλλά οι εισροές αυξήθηκαν μόλις το 1996...


Η Morgan Stanley βλέπει σημαντική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου για το επόμενο διάστημα, αλλά και στο υπόλοιπο του έτους.


 Συγκεκριμένα αναμένει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινηθεί προς το 1,34 μέχρι το τέλος του τριμήνου, ενώ στο τέλος του έτους θα σημειώσει «βουτιά» στο 1,24.


Η βαθμιαία μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed και η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ θα στηρίξουν την πορεία του δολαρίου, όπως επισημαίνει η Morgan Stanley.


Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη έχει μείνει στάσιμη και η ανάκαμψη θα είναι πολύ υποτονική. Η πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα παραμένει αδύναμη και, αν και τα μέτρα λιτότητας έχουν αμβλυνθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να αναλάβει δράση με μέτρα τόνωσης, επισημαίνει η τράπεζα.


Την ισχυρότερη πτώση των τελευταίων 9 ετών αναμένει για το ευρώ η Credit Suisse, η οποία για το 2014 δηλώνει «underweight» για το ευρωπαϊκό νόμισμα.


Η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως το ευρώ θα υποχωρήσει κατά 10% το 2014, καθώς θα διαμορφωθεί σε 1,24 δολ. έναντι 1,3743 δολ. το 2013.


Εφόσον επιβεβαιωθούν οι «προβλέψεις», τότε το ευρώ θα υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 και έπειτα.


Η Credit Suisse εκτιμά πως το δολάριο «δηλώνει» έτοιμο να εισέλθει σε μια νέα πολυετή bull market.


«Η συναλλαγματική ισοτιμία διαγράφει μια κυκλική πορεία, όπου τα up και τα down διαρκούν περίπου 6 με 9 χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη την πρότερη νομισματική κατάσταση των ΗΠΑ, όπου το δολάριο φυσιολογικά σημείωσε μια κάμψη – καθώς τα πρώτα δειλά βήματα στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής επέφεραν ζημιές στους κατόχους ομολόγων – το δολάριο αναμένεται να εισχωρήσει σε μια νέα περίοδο bull market», αναφέρει χαρακτηριστικά, η Credit Suisse.  


 ΘΕΜΑ 3   Λ. 360 


 ΤΙΤΛΟΣΧΡΥΣΟΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ 2014;


 


 ΥΠΟΤΙΤΛΟΣΜπαράζ υποβαθμίσεων κάτω από τα 1.200 δολ.


 


Μπορεί ο χρυσός το 2013 να σημείωσε τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις εδώ και τρεις ολόκληρες δεκαετίες, ωστόσο η Capital Economics προβλέπει πως το 2014 το πολύτιμο μέταλλο θα ανακάμψει, θα βρει ξανά τη χαμένη του αίγλη και θα ξεχωρίσει!


Η πλειοψηφία των αναλυτών πάντως εκτιμά πως η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2014, καθώς αποδυναμώνεται η στήριξη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.


 Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι προβλέψεις των αναλυτών για το πολύτιμο μέταλλο είναι ήδη τόσο αρνητικές, που δεν γίνεται να καταστούν περισσότερο δυσοίωνες.


Εάν το 2014 υπάρξει νέο κύμα αναζωπύρωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και επανεμφάνιση της αστάθειας στην Ευρωζώνη, οι τιμές του χρυσού θα πάρουν την ανιούσα.


Ένας ακόμη παράγοντας ανόδου των τιμών του πολύτιμου μετάλλου είναι και οι ανησυχίες για την αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων. Η απειλή του αποπληθωρισμού είναι ικανή να στηρίξει την ανάκαμψη του χρυσού.


Ο χρυσός θα ανέλθει τουλάχιστον στα 1.400 δολ. ανά ουγγιά το 2014. «Μπορεί να φτάσει και υψηλότερα», σημειώνει το Capital Economics.


Στον μακρύ κατάλογο των αναλυτών που δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία του χρυσού το 2014, βρίσκονται οι Moody’s και Bank of America/Merrill Lynch.


Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την τιμή του χρυσού το 2014 και πλέον, στα 1.100 δολ. ανά ουγγιά, έναντι 1.200 δολ. προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ προειδοποίησε για πιθανές αλλαγές στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας παραγωγών χρυσού.


 Επίσης, στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές του χρυσού προχώρησε η Bank of America/Merrill Lynch.


 Ειδικότερα, η BofA μείωσε κατά 11% τον στόχο για την τιμή του χρυσού το 2014, στα 1.150 δολ. ανά ουγγιά.


 


 Credit Suisse: ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ 1.000 ΔΟΛ. 


Στα 1.000 δολ. εκτιμούν οι αναλυτές της Credit Suisse ότι θα υποχωρήσει ο χρυσός, χωρίς όμως να δίνουν χρονικό ορίζοντα για την πτώση σε αυτά τα επίπεδα. Πέντε λόγους επικαλούνται οι αναλυτές:


 


- Τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ κινούνται σε λάθος κατεύθυνση για τους «ταύρους» του χρυσού,


- Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι υπό έλεγχο,


- Ο συστημικός κίνδυνος έχει μειωθεί,


- Οι εισαγωγές χρυσού από την Ινδία έχουν μειωθεί σημαντικά,


- Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν σταματήσει να αγοράζουν χρυσό για να σταθεροποιήσουν τις τιμές.


  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
EXPORTS MONEY CONFERENCE 2013
EXPORTS ECOSYSTEM AWARDS 2013
GREEK AGRIBUSINESS FORUM 2013
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site