Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2005                               Τεύχος 312

Βρήκαμε παπά... να θάψουμε και τους ζωντανούς!


Γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να «περάσει» μέσα στον Ιούλιο, μια σειρά από «αντιλαϊκές» αλλαγές που ωστόσο θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα της οικονομίας;
Βρήκαμε παπά... θα θάψουμε και τους ζωντανούς!». Κάπως έτσι φαίνεται να συμπεριφέρεται η κυβέρνηση απέναντι στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς μέσα σε δύο μήνες θα επιχειρήσει να ανατρέψει δεδομένα που πολλές επιχειρήσεις θα ήθελαν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά άλλαζαν γνώμη λόγω του πολιτικού κόστους.
Βλέποντας δηλαδή ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της δεν έχουν μειώσει σημαντικά την εκλογική της δύναμη απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιταχύνει τους ρυθμούς των αλλαγών, αλλά επιπλέον προαναγγέλλει ουσιαστικά νέα δυσμενή φορολογικά μέτρα από το προσεχές φθινόπωρο, με τρία κυρίως σκεπτικά:
Πρώτον, όπως δείχνουν τα πράγματα, η πολιτική φθορά που υφίσταται είναι περιορισμένη, λόγω της περιόδου χάριτος που συνεχίζει (για πόσο ακόμη;) να απολαμβάνει και των χαμηλών ερεισμάτων που φαίνεται να έχει (ως πότε;) ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κοινή γνώμη.
Δεύτερον, η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς ο κόσμος βιώνει το κλίμα της προσδοκίας των διακοπών και επίσης είναι «κουρασμένος» από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιουνίου. Επιπλέον, σε ότι αφoρά τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αγορά εργασίας ο συνδικαλισμός στον ιδιωτικό τομέα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις των μικρών καταστημάτων απέναντι στο νέο ωράριο, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν θα κλείσουν τα καταστήματά τους οι έμποροι που πασχίζουν να αποπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους...
Τρίτον, υπάρχει μια ελπίδα ότι από τα τέλη του 2005 και μετά, η πραγματική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, κυρίως λόγω της εκκίνησης κάποιων έργων σε κατασκευές και πληροφορική, ή των πρώτων επενδύσεων που θα προχωρήσουν με βάση το νόμο περί κινήτρων.
Έτσι λοιπόν, μετά το ασφαλιστικό των τραπεζών και τον ΟΤΕ, μέσα στον Ιούλιο «πέρασε» το ωράριο των καταστημάτων και πιθανότατα οι δρομολογούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας (μείωση κόστους υπερωριών, «διαιτησία» για το ελαστικό ωράριο, κ.λπ.).
Από χρηματιστηριακής πλευράς, η ταχεία δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων (ή έστω απορυθμίσεων σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση) δίνει τη δυνατότητα στη Σοφοκλέους να χρησιμοποιεί ως story προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό, όχι μόνο τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων από την επέκτασή τους στα Βαλκάνια, αλλά και τις επιχειρούμενες τομές που θα αναβαθμίσουν την παραγωγικότητα της χώρας.
Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, μετά το 1,3 δις των δημοσίων εσόδων από τον ΟΠΑΠ, δρομολογούνται για το φθινόπωρο νέα πακέτα της ATE Bank και του ΟΤΕ, ενώ φυσικά ανοιχτό μένει και το μέτωπο της Emporiki Bank.


Η πραγματική οικονομία
Παρόλα αυτά, η πραγματική οικονομία υποφέρει και αυτό δεν φάνηκε μόνο στους πτωτικούς δείκτες προσδοκιών του ΙΟΒΕ τον Ιούνιο. Η πρόσφατη έρευνα της ICAP ήταν σαφής: μόλις 9 στα 100 νοικοκυριά πιστεύουν ότι φέτος τα οικονομικά τους βελτιωθούν. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν: περιμένουμε νέο πακέτο μέτρων το φθινόπωρο, ενώ όλα δείχνουν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς την επόμενη διετία θα είναι χαμηλότερες του πληθωρισμού, ακόμη και του επίσημου.
Μπορεί βέβαια εύκολα κάποιος να υποστηρίξει ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση είναι μεν επώδυνες για την πλειονότητα των πολιτών, πλην όμως είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που έχει φτάσει στα όριά της. Και θα συμφωνήσουμε. Μπορεί επίσης να διαπιστώσει ότι ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα περισσότερο αναπτυγμένες από την Ελλάδα. Και θα συμφωνήσουμε επίσης.
Αυτό όμως που δεν μπορεί να προβλέψει κάποιος είναι το πώς θα εκδηλωθεί η αντίδραση των πολιτών σε βάθος χρόνου. Το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρει πειστικές απαντήσεις (μόνο στην Μ. Βρετανία διατηρήθηκε η ίδια κυβέρνηση και μάλιστα για ειδικούς λόγους).
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παρουσιάζεται ισχυρή στις δημοσκοπήσεις και γι αυτό άλλωστε επιταχύνει τους ρυθμούς των αλλαγών. Για πόσο χρονικό διάστημα θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αυτό; Η λύση θα πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να είναι πολιτική.

  Περιεχόμενα
Editorial: Βρήκαμε παπά... να θάψουμε και τους ζωντανούς!
Άρθρο: Η Αγορά ΄Εργων Τέχνης
RoadShow: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Άρθρο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Αφιέρωμα: Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αφιέρωμα: Κυπριακή οικονομία: Κάτω το έλλειμμα, «τρέχει» το Α.Ε.Π.
Αφιέρωμα: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Η αγορά των τυχερών παιχνιδιών
Editorial: 17 χρόνια επιτυχίας & αγώνα για την ελληνική κεφαλαιαγορά
Αγορά Εμπρευμάτων: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση για το Μήνα Ιούνιο 2005
Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους: Με τις μετοχές που τρέχουν ή με αυτές που πρέπει;
Προτάσεις Αγοράς: Η ανοδική τάση των μετοχών βρίσκει «αντίκρισμα»
Επενδύσεις: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Παρουσιάσεις: ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Συνέντευξη: ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site