Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάρτιος 2014-τ.400                              

CLINICAL RESEARCH CONFERENCE 2013


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Οι προσδοκίες, οι ελλείψεις, αλλά και οι στόχοι και οι δυνατότητες των κλινικών ερευνών στη χώρα μας, αναπτύχθηκαν στο 2ο Clinical Research Conference.


Εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και «πύλη» πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών και γιατρών σε καινοτόμες θεραπείες, μπορούν να αποτελέσουν οι κλινικές έρευνες. Υπολογίζεται ότι, διεθνώς, επενδύονται 138 δισ. δολ. στην R&D, το 60% των οποίων κατευθύνεται στην κλινική έρευνα, όταν μια δεκαετία πριν το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 36%. Απαραίτητη είναι, όμως, η «αποδαιμονοποίηση» των ερευνών στη συνείδηση των Ελλήνων, με «όχημα» την πληρέστερη ενημέρωση.


Το 2ο Clinical Research Conference, που διεξήχθη στις 15 και 16 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, διοργάνωσε η Ethos Media S.A. και το περιοδικό Pharma & Health Business. Το διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), της Hellenic Association of CRO’s (HACRO), της EBEA Pharmaceutical Forum Team (EPHFORT), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛΕΦΙ), της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών – Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας και του Hellenic Biocluster (H-Bio).


Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι, ετησίως, εγκρίνονται περίπου 150 έως 250 κλινικές μελέτες, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ, είναι σε εξέλιξη περίπου 600. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα∙ ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εάν, αφενός, εφαρμοστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι οι εγκρίσεις θα πραγματοποιούνται εντός 60 ημερών και, αφετέρου, αρθούν οι καθυστερήσεις λόγω της πολυπλοκότητας των διοικητικών δομών. Άλλωστε, η χώρα μας διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με πρώτο το μειωμένο κατά 50% κόστος διεξαγωγής των μελετών και δεύτερον, την αξιοπιστία του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι πολλά «βήματα» πίσω στον τομέα των νέων φαρμάκων και η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες είναι προβληματική, ιδιαιτέρως στο στάδιο της κλινικής έρευνας.

Η «Έρευνα και Ανάπτυξη» το 2007 αντιστοιχούσε στο 0,6% του ΑΕΠ, όταν στη Βρετανία ήταν το 1,8% και στη Φινλανδία το 3,7%. Το πλήγμα από την κρίση ήταν σημαντικό, αφού και αυτό το 0,6% μειώθηκε κατά 50%.


Ωστόσο, η απουσία υποδομών, τα αρχαϊκά συστήματα και οι καθυστερήσεις, που συνοδεύουν το θεσμικό πλαίσιο των κλινικών ερευνών, δυσχεραίνουν την κατάσταση. Αν η εικόνα αντιστραφεί και επιτευχθεί η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών, τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για τη χώρα θα είναι πολλαπλά, σε κοινωνικό, επιστημονικό, αλλά και οικονομικό επίπεδο.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (ΦΩΤΟ)


Τους βασικούς πυλώνες του συστήματος υγείας μπορούν να αποτελέσουν οι κλινικές έρευνες και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως τόνισε, από το βήμα του Clinical Research Conference, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου. Πρόκειται για δύο αναδυόμενους τομείς για την Ελλάδα, στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αναπτυξιακή πολιτική.


Όπως ανέφερε η κα Παπανικολάου, υπάρχουν προβλήματα στον εν λόγω τομέα που μπορούν, όμως, να ξεπεραστούν, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. «Πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχει αναπτυχθεί ο τομέας των κλινικών μελετών στην Ελλάδα», τόνισε η κα Παπανικολάου, προσθέτοντας πως η ανάπτυξη θα συνέβαλλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας και θα ήταν ωφέλιμη και για τους ασθενείς.

Η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα δοκιμάζεται, ενώ υπάρχουν εμπόδια και στη χρηματοδότηση των κλινικών μελετών. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν», εκτίμησε η Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των προϋποθέσεων από τα νοσοκομεία που θα αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή τους. «Από τη διαδικασία δεν χρειάζεται να αποκλειστούν τα μικρότερα νοσοκομεία, αρκεί να πληρούν σχετικές προϋποθέσεις για να λάβουν μέρος σε κλινικές μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Λεζάντα PHOTO: Χριστίνα Παπανικολάου, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.


ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ABBVIE PHARMACEUTICALS S.A. & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΦΕΕ (ΦΩΤΟ)


Μείωση κατά 25% κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων για κλινικές έρευνες την περίοδο 2007-2011, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie και αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης. Αν δούμε τα δεδομένα και από την πλευρά της συμβολής των κλινικών ερευνών στο ΑΕΠ, η εικόνα είναι ακόμα πιο αποθαρρυντική.

Παρόλα αυτά, η κλινική έρευνα αποτελεί έναν από τους πρώτους τρεις πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 500 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σημαντικά έσοδα στη χώρα.

Στις ΗΠΑ, τα συσσωρευμένα οφέλη από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης μετά το 1970, είναι 2.6 με 3.2 τρισ. δολ. τον χρόνο, τα οποία προστίθενται στον εθνικό πλούτο. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, πρόκειται για κεφάλαιο που αποτελεί το ήμισυ του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η μείωση της θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου υπολογίζεται σε οφέλη της τάξης των 500 δισ. δολ. για την οικονομία των ΗΠΑ.


Παρότι το Φάρμακο αποτελεί έναν από τρεις πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, ειδικά στο κομμάτι της κλινικής έρευνας ταλαιπωρείται από τις δυσλειτουργίες. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν στην κλινική έρευνα είναι:


• Έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την έρευνα

• Έμφαση στη δεοντολογία, τη διαφάνεια και τη μεθοδολογία της κλινικής έρευνας

 -Πιστοποίηση επιστημόνων/ερευνητών-ΣΦΕΕ

 -Μητρώο κλινικών μελετών (Μη παρεμβατικών) ΣΦΕΕ

• Συνδρομή της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας

• Ελλιπής στρατηγική προώθησης της έρευνας από τις επιχειρήσεις

• Πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών

• Τεκμηριωμένη κλινική πρακτική

• Πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες

• Εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ και την κοινωνική ασφάλιση

• Ευκαιρίες απασχόλησης στην έρευνα (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας)

• Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη από την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων

• Έσοδα για τη βιομηχανία

• Έσοδα για το κράτος


Λεζάντα PHOTO: Πασχάλης Αποστολίδης, Δ/νων Σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals S.A. και Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΕΚΚΑΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΦ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ HELP (ΦΩΤΟ)


Οι επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα στις μελέτες είναι υποπολλαπλάσιες αυτών που πραγματοποιούνται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε ο Ευάγγελος Ζέκκας, μέλος της ΠΕΦ και Πρόεδρος της HELP.


Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. στον τομέα των επενδύσεων των κλινικών μελετών, σημείωσε ο Ευάγγελος Ζέκκας. Αλλά, η ανάγκη να γίνει η Ελλάδα και οι ελληνικές εταιρείες ανταγωνιστικές σε αυτόν τον τομέα είναι επιτακτική. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των αξιόπιστων κλινικών μελετών παρουσιάζονται στους πελάτες στο εξωτερικό, ενισχύοντας τη θετική εικόνα των ελληνικών εταιρειών διεθνώς και ενδυναμώνοντας τους δεσμούς στην εγχώρια αγορά.


Κυρίως, όμως, η επένδυση στις κλινικές έρευνες επιτρέπει την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε σκευάσματα, την εξοικείωση του προσωπικού με τεχνολογίες αιχμής, τη χρηματοδότηση του κράτους και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την προσέλκυση, με τη σειρά της, νέων επενδύσεων.

 «Πρέπει να φροντίσουμε για την πιστότερη εφαρμογή του νέου πλαισίου και της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, να ενημερώνουμε τους ασθενείς για τα οφέλη και να πετύχουμε την ταχύτερη ένταξή τους», τόνισε ο κ. Ζέκκας, σημειώνοντας πως η ΠΕΦ θα στηρίξει τις κλινικές δοκιμές και θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο.


Λεζάντα PHOTO: Ευάγγελος Ζέκκας, μέλος της ΠΕΦ και Πρόεδρος της HELP


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΟΦ (ΦΩΤΟ)


Ανοικτός στον διάλογο, που θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου, είναι ο ΕΟΦ, τόνισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Λιντζέρης.

«Ο ρόλος του ΕΟΦ στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου και των κανόνων ορθής λειτουργίας είναι καθοριστικός, ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των απαραιτήτων διαδικασιών για τη διεξαγωγή των κλινικών», σημείωσε ο κ. Λιντζέρης.

Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη για δημόσια διαβούλευση, ώστε να διαφοροποιηθεί η κλινική έρευνα από τη μη παρεμβατική μελέτη. «Πρέπει να συμβάλουμε στην απλούστευση των διαδικασιών και της δημιουργίας ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε οι ορισμοί να αποτελέσουν θέμα συζήτησης», ανέφερε.


«Η ανάπτυξη του τομέα των κλινικών μελετών θα μπορούσε να αποτελέσει “αιμοδότη” στο χειμαζόμενο σύστημα υγείας εν μέσω κρίσης», τόνισε ο κ. Λιντζέρης.


Όπως σημείωσε, η χώρα μας έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στον αριθμό των διεξαγόμενων κλινικών ερευνών. Περίπου 150 έως 250 κλινικές μελέτες εγκρίνονται ανά έτος, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη 600. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, από το 2006 έως το 2013 εγκρίθηκαν και έχουν διεξαχθεί ή διεξάγονται περίπου 920 παρεμβατικές μελέτες.

 Ωστόσο, διευκρίνισε πως «οι δαπάνες για τη μη παρεμβατικές μελέτες δεν μπορεί να επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ ή τον κρατικό προϋπολογισμό».


Λεζάντα PHOTO: Δημήτρης Λιντζέρης, Πρόεδρος του ΕΟΦ


ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΡΑΚΗ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ HACRO (ΦΩΤΟ)


«Υπάρχει πεδίο βελτίωσης και πρέπει να υπάρξει νομοθετική αλλαγή, αλλά κυρίως να εφαρμοστεί σωστά το υπάρχον πλαίσιο, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα», τόνισε από την πλευρά της η Ευαγγελία Κοράκη, Γ.Γ. της HACRO.

«Οι κλινικές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε», τόνισε η κα Κοράκη.


Μεταξύ των πολλών οφελών των κλινικών μελετών, η κα Κοράκη συμπεριέλαβε την εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας, τη δυνατότητα που δίνεται στους ασθενείς να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε νέες, υπό έρευνα, θεραπείες, χωρίς κόστος για τους ίδιους ή το σύστημα υγείας, αλλά και την πρόσβαση που παρέχεται στους γιατρούς ερευνητές στη γνώση, την εκπαίδευση και την εξοικείωση με τις νέες, αυτές, θεραπείες.


«Το 2013 ήταν μια σημαντική χρονιά για την κλινική έρευνα στη Ελλάδα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου να θέτει βάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η εναρμόνιση διαδικασιών, η μείωση της

γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την έγκαιρη

έναρξη μιας κλινικής μελέτης ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τις

υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες, όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα και

στις διαδικασίες», ανέφερε η κα Κοράκη, διευκρινίζοντας όμως πως «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό και πρέπει όλοι, το κράτος, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι αρχές, οι ιατροί και τα CROs, να έχουμε στο μυαλό μας ότι βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά και η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι κοινή κατάκτηση και προς όφελος της χώρας.


Λεζάντα PHOTO: Ευαγγελία Κοράκη, Γενική Γραμματέας της HACRO.


Dr ALEXANDER ZEHNDER, ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ROCHE Α.Ε. (ΦΩΤΟ)


Τα μειονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας στον τομέα των κλινικών δοκιμών μάς έχουν αφήσει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, την ώρα που τα πλεονεκτήματα αφήνουν μια αίσθηση χαμένων ευκαιριών, τόνισε από το βήμα του Clinical Research Conference o Πρόεδρος της Roche, Dr Alexander Zehnder.

 «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει την έγκριση φαρμάκων εντός 60 ημερών, μπορεί να εξελιχθεί σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Zehnder, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ακόμη και σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο εντοπίζονται προβλήματα, ενώ οι διοικητικές διαδικασίες παραμένουν πολύπλοκες.

«Η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε. στον τομέα των κλινικών μελετών, ειδικά σε σχέση με χώρες με τα ίδια πληθυσμιακά κριτήρια», σημείωσε. Μπορεί η φαρμακευτική «έρευνα και ανάπτυξη» να έχουν κόστος και ρίσκο για τις εταιρείες, αφού από τις 5 χιλιάδες μόνο το 16% λαμβάνει έγκριση, αλλά «θα μπορούσαν να είναι μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, δίνοντας ταυτόχρονα λύση και στο θέμα της ανεργίας, καθώς κάθε 1 θέση ερευνητή βιοτεχνολογίας δημιουργεί ταυτόχρονα άλλες 5 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα του φαρμάκου, ενώ όλες αυτές οι θέσεις είναι αμειβόμενες άνω του μέσου όρου», επεσήμανε ο κ. Zehnder.


Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πληροί μια σειρά από δύσκολες προϋποθέσεις για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών (όπως π.χ. πληθυσμιακά κριτήρια, αριθμό δημόσιων νοσοκομείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μεγάλο αριθμό γιατρών και χαμηλό κόστος διεξαγωγής των κλινικών μελετών), ενώ από την αντίθετη πλευρά, υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια για την εγκαθίδρυση της Ελλάδας ως προτιμητέας χώρας για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roche Ελλάδος, τα εμπόδια αυτά έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία, ιδιαίτερα με τις πολύπλοκες διαδικασίες εγκρίσεων, αλλά κυρίως με την απουσία πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία ενός αποδοτικού και διαφανούς πλαισίου. Δυστυχώς, κατά τον κ. Zehnder, το «Οικοσύστημα Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μη ευνοϊκό για επενδύσεις στην «Έρευνα & Ανάπτυξη», με πολιτική και νομική αβεβαιότητα, περικοπές σε τιμές, rebate και claw back, και ουσιαστικά χωρίς υποστήριξη στις νέες θεραπείες».


Όμως, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι η σημασία των κλινικών μελετών για τους ασθενείς, στους οποίους επιτρέπει την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ικανές να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής τους.


Λεζάντα Photo: Dr Alexander Zehnder, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Roche Α.Ε.


ΤΑΚΗΣ ΖΕΡΒΑΚΑΚΗΣ, VICE PRESIDENT, BUSINESS DEVELOPMENT & MARKETING ΤΗΣ ZEINCRO (ΦΩΤΟ)


Τον «χάρτη» των κλινικών ερευνών της ευρύτερης περιοχής περιέγραψε ο Vice President, Business Development & Marketing της Zeincro, Τάκης Ζερβακάκης, που αναφέρθηκε και στα κριτήρια επιλογής των κέντρων κλινικής έρευνας.


Όπως είπε, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, οι κλινικές μελέτες φθάνουν τις 5.853, με τη «μερίδα του λέοντος», τις 4 χιλιάδες, να υλοποιούνται στο Ισραήλ. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν 38.901 καταγεγραμμένες μελέτες και μόνο στο Βέλγιο το 2010 επενδύθηκαν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ στην «Έρευνα και Ανάπτυξη». Οι Βέλγοι ανέπτυξαν στρατηγικό σχέδιο για την προώθηση των κλινικών ερευνών, στο οποίο κύριος άξονας ήταν ένα υποστηρικτικό θεσμικό πλαίσιο. Κατά τον κ. Ζερβακάκη, η Ελλάδα έχει αξιόπιστο, δυναμικό και ανταγωνιστικό κόστος, πρέπει όμως να βελτιώσει τις διαδικασίες και τον χρόνο που αυτές απαιτούν για να διεκπεραιωθούν. «Πρέπει να μετατρέψουμε το μικρό μέγεθος της χώρας σε πλεονέκτημα» και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί κουλτούρα στον χώρο των κλινικών μελετών, ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σλοβενία, όπου η έγκριση ολοκληρώνεται σε ένα μήνα.


Οι προϋποθέσεις με τις οποίες επιλέγονται χώρες για τη διενέργεια κλινικών μελετών είναι (σύμφωνα με μελέτη της McKinsey):

- Στρατηγική σημασία της περιοχής

- Εμπορικές ευκαιρίες

- Ποιότητα των κλινικών μελετών

- Οι εγκριτικές διαδικασίες

- Αξιοπιστία

- Το κόστος


Λεζάντα photo: Τάκης Ζερβακάκης, Vice President, Business Development & Marketing της Zeincro.


ΤΙΝΑ ΑΝΤΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, MEDICAL DIRECTOR ΤΗΣ ABBVIE PHARMACEUTICALS S.A. (ΦΩΤΟ)


Κυρίαρχο ρόλο μεταξύ των ερευνών στη χώρα μας έχουν οι μη παρεμβατικές μελέτες, καθώς το 2013 πραγματοποιήθηκαν 130, από τις οποίες τα 2/3 ήταν μελέτες που χορηγούνταν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και οι υπόλοιπες από τα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τη Medical Director στην AbbVie Pharmaceuticals S.A., Τίνα Ανταχοπούλου, από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν σε φάση ένταξης ασθενών και οι 50 είχαν ως κύριο στόχο να αποτιμήσουν τα δεδομένα της φαρμακοβιομηχανίας, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια κ.λπ.


Η κα Ανταχοπούλου αναφέρθηκε, κυρίως, στην αξία των μη παρεμβατικών μελετών, η οποία συνοψίζεται σε:

• Καλύτερη γνώση του φαρμάκου σε συνθήκες πραγματικής κλινικής πρακτικής.

• Εντοπισμό σπάνιων ανεπιθύμητων αντιδράσεων ή αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα.

• Μακροχρόνια αποτελέσματα ασφάλειας.

• Δημιουργία μεγάλων βάσεων δεδομένων σχετικά με τα φάρμακα και τη νόσο (registries).

• Μελέτη υπο-ομάδων πληθυσμού.


Όπως τόνισε η κα Ανταχοπούλου, ο ΣΦΕΕ προχώρησε με τον ΕΟΦ στη δημιουργία ενός μητρώου μη παρεμβατικών μελετών και, αν και ο ΕΟΦ έχει κάνει ένα βήμα πίσω από τη δημιουργία της πλατφόρμας, ο ΦΕΕ αποφάσισε να εντάξει το κομμάτι αυτό και στον Κώδικα Δεοντολογίας.

Λεζάντα Photo: Τίνα Ανταχοπούλου, Medical Director της AbbVie Pharmaceuticals S.A.


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΒΟΛΑΠΕΝΚΟ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ (ΦΩΤΟ)


Οι πιθανότητες επιτυχίας του φαρμάκου φθάνουν μόλις το 10 με 15%. Δηλαδή, από 100 μελέτες φάσης 1, στη φάση 3 φθάνει μόλις το 10%, σημείωσε ο Γρηγόρης Σιβολαπένκο, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

«138 δισ. δολ. επενδύονται, διεθνώς, στην έρευνα, με το 60% να δίνεται στην κλινική έρευνα, όταν μερικά χρόνια πριν δεν ξεπερνούσε το 36%», ανέφερε ο κ. Σιβολαπένκο. Αλλά, ο αριθμός των νέων μορίων μειώνεται συν τω χρόνω και ο αριθμός των καινοτόμων φαρμάκων είναι πιο μικρός.

 «Το κόστος της έρευνας αυξάνεται, ο χρόνος και ο αριθμός των νέων φαρμάκων όμως μειώνεται, γεγονός ανησυχητικό», ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως οι διεθνείς οργανισμοί έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» και υπογράμμισε την ανάγκη για νέα «εργαλεία».


Σημαντικό κομμάτι στο πεδίο των κλινικών μελετών λαμβάνουν και εκείνες που αφορούν στα παιδιά. «Το 10% ετησίως των μελετών αφορούν σε παιδιά. Είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο, για να τους προσφέρουμε καλύτερα φάρμακα», υποστήριξε.


Λεζάντα Photo: Γρηγόρης Σιβολαπένκο, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΕΡΑΣ (ΦΩΤΟ ΠΑΝΕΛ 1)


Με θέμα τα «Κριτήρια επιλογής κέντρων κλινικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Συγκριτικά πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα της χώρας μας» διεξήχθη η πρώτη συζήτηση του Clinical Research Conference. Συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν η Βέρα Βαζαίου, Development Operations Senior Manager της AMGEN, ο Τάκης Ζερβακάκης, Vice President, Business Development & Marketing της Zeincro και η Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΕΠΕΝΔΥΤΗ, Διευθυντή Σύνταξης του Pharma & Health Business και του Virus.com.gr, Αιμίλιο Νεγκή.

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από την πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες κλινικές μελέτες και την ελλιπή ενημέρωσή τους για το θέμα.

Σύμφωνα με την κα Βαζαίου, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα προσέλκυσης των ασθενών στην έρευνα με την κατάλληλη ένδειξη. Η Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας έσπευσε να διευκρινίσει πως, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ευθύνη του γιατρού να μεσολαβεί μεταξύ ασθενών και φορέα διεξαγωγής της κλινικής έρευνας. Η κα Παπανικολάου υπογράμμισε και την, έως τώρα, απουσία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, που θα συνέβαλε και στην πρόσβαση των ασθενών στις μελέτες. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η κλινική έρευνα προτεραιότητα, αλλά και για να επεκταθεί το ηλεκτρονικό σύστημα και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Σημαντικό εμπόδιο είναι και η ταχύτητα έγκρισης των ερευνών, η οποία, σύμφωνα με την κα Βαζαίου, επιβραδύνεται από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και την απουσία εκπαίδευσης γύρω από την κλινική έρευνα στις ιατρικές σχολές. Υπογράμμισε δε την ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλων διοικητικών δομών.


«Μία θέση στην έρευνα οδηγεί στη δημιουργία άλλων 3,7 θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Zeincro, Τ. Ζερβακάκης. «Πρέπει να μετατρέψουμε το μικρό μέγεθος της χώρας σε πλεονέκτημα», σημείωσε ο κ. Ζερβακάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας στον χώρο των κλινικών μελετών. «Αισθανόμαστε άβολα που πολλές φορές σαν εταιρεία είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε άλλη χώρα για μια κλινική έρευνα», υποστήριξε.


ΦΩΤΟ ΠΑΝΕΛ 2

Το «Υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στην κλινική έρευνα. Ποια σημεία, και γιατί, χρήζουν βελτίωσης», ήταν το αντικείμενο της δεύτερης συζήτησης που συντόνισε η Βαρβάρα Μπαρούτσου, M.D., PhD, Επικεφαλής της Ιατρικής Διεύθυνσης της SANOFI και Υπεύθυνη της Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών του ΣΦΕΕ, με τη συμμετοχή του Ιατρικού Διευθυντή της Novartis Hellas, Δημήτριου Γεωργιόπουλου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Καλλιόπης Αγγελοπούλου, της Γενικής Γραμματέως της HACRO, Ευαγγελίας Κοράκη, του Καθηγητή Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Κουτσιλιέρη, του Προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Λιντζέρη, και του Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Μελετών της Roche Hellas, Κωνσταντίνου Πουλημένου.

Τα σοβαρά προβλήματα υποδομών σε χώρους διεξαγωγής κλινικών ερευνών υπογράμμισε ο Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Μιχάλης Κουτσιλιέρης. «Είναι τριτοκοσμικό να κατατίθενται οι φάκελοι με τον τρόπο που γίνεται. Δεν υπάρχει μηχανισμός αρχειοθέτησης. Δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη», σημείωσε.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ένα κοινό κέντρο έρευνας, με αποτέλεσμα κάθε κλινική να ακολουθεί το δικό της πρότυπο. «Η εθνική επιτροπή έχει πολλά να κάνει για να διασφαλίσει ότι όχι μόνο φαίνεται τίμια η αυτοκράτειρα, αλλά ότι είναι και τίμια», κατέληξε.


Η σχετική Υπουργική Απόφαση εφαρμόζεται εδώ και 6 με 8 μήνες, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Α’ ΥΠΕ, Κ. Αγγελοπούλου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι θετικά, καθώς έχουν συντομευτεί οι διαδικασίες οικονομικής έγκρισης σε λιγότερες από 20 ημέρες.

«Παρόλα αυτά, στις μη παρεμβατικές μελέτες θα πρέπει να υπάρξει πιο απλοποιημένη φόρμα σύμβασης, αλλά και οι χρόνοι πληρωμής των ερευνητών να βελτιωθούν», τόνισε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2012 εγκρίθηκαν 224 μελέτες που αντιστοιχούσαν σε 8.139.000 ευρώ, ενώ το 2013 ο αριθμός των ερευνών ανήλθε σε 362, ύψους 13.156.000. «Ήδη έχουν εισπραχθεί τα 4,657 εκατομμύρια», υποστήριξε.


Αν και θετικό βήμα, η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης συνοδεύτηκε από αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο. «Το ΦΕΚ δεν είχε πρότυπο σύμβασης για μη παρεμβατικές μελέτες, δεν υπήρξε καθολική εφαρμογή από τις ΥΠΕ για το άρθρο 21 και δεν υπήρξε μέριμνα για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι μη παρεμβατικές μειώθηκαν το 2013», είπε ο Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas.


Στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης και των ποσοστών παρακράτησης - η διαμόρφωση των οποίων, όμως, χρειάζεται αναθεώρηση του ΦΕΚ - αναφέρθηκε ο Κ. Πουλημένος, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Μελετών της Roche Hellas. Σύμφωνα με τον κ. Πουλημένο, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 25% οι μελέτες στην Ευρώπη.


Την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που θα συνδυάσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κλινική έρευνα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος ανακοίνωσε την οργάνωση ομάδας εργασίας στον Οργανισμό, η οποία θα αναζητήσει το modus vivendi για την προσέλκυση ερευνών και επενδύσεων. Όπως είπε: «το κράτος, λειτουργώντας σαν ρυθμιστικός παράγοντας, πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη διαφάνειας, αλλά και να καθορίσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».


«Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να εφαρμόσουμε τους κανόνες», τόνισε από την πλευρά της η κα Κοράκη και υποστήριξε πως υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι μη παρεμβατικές μελέτες για τη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.


ΦΩΤΟ ΠΑΝΕΛ 3


«Τάσεις, στρατηγικές και πρακτικές στην κλινική έρευνα για την επόμενη δεκαετία» ήταν το θέμα της τρίτης συζήτησης που έκλεισε την πρώτη ημέρα του Clinical Research Conference και την οποία συντόνισε ο Aναπληρωτής Kαθηγητής στο Εργαστήριο Φαρμακοκινητικής και Διευθυντής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γρηγόρης Σιβολαπένκο. Συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, Erik Nordkamp, o Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas, Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, PhD, MRCPath, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικός Συνεργάτης-Επισκέπτης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Κυριάκος Σουλιώτης, και ο Professor & Head, Oncology Unit GPP του Athens School of Medicine και Visiting Professor of Thoracic Oncology στο Yale School of Medicine, Κωνσταντίνος Συρίγος.


Η στροφή στην εξατομικευμένη θεραπεία κυριάρχησε στη συζήτηση που έκλεισε την πρώτη ημέρα του Clinical Research Conference, με τον πρόεδρο της PfizerHellas να αναφέρεται στη σκληρή αλήθεια για τις επιπτώσεις από την καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όπως τονίστηκε, μπορεί οι κυβερνήσεις να έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές στον τρόπο με τον οποίο ορίζουν την καινοτομία, αλλά στις μέρες μας η ανάγκη για εντατικοποίηση των ερευνών είναι σημαντική. Το κόστος, άλλωστε, από την απουσία της καινοτομίας είναι μεγάλο. «Η καθυστέρηση στην εισαγωγή της καινοτομίας στην Ελλάδα, για τρία χρόνια, κόστισε ανθρώπινες ζωές, μείωσε την ποιότητα και τον χρόνο επιβίωσης ασθενών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Pfizer Hellas, Ε. Nordkamp.

 Την παρατήρηση αυτή έσπευσε να απορρίψει ο κ. Συρίγος, αρνούμενος να δεχθεί ότι αφέθηκε κάποιος ασθενείς να πεθάνει επειδή δεν είχε πρόσβαση σε καινοτόμο θεραπεία.


Ο Ε. Nordkamp στάθηκε και στην ανάγκη εξειδίκευσης της έρευνας, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα του τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η βελτίωση του δείκτη κόστους/ωφέλειας, ώστε να αντιστραφεί η τάση επιβράδυνσης που παρατηρείται την τελευταία τριετία στην ελληνική κλινική έρευνα.


«Το ζήτημα είναι να δημιουργείται το σωστό φάρμακο για τον σωστό ασθενή», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

 Η έρευνα τα τελευταία χρόνια άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει ταχύτατα, υπογράμμισε ο κ. Συρίγος. «Παλιότερα ένα φάρμακο χρειαζόταν έως και 35 χρόνια για να περάσει από τον σχεδιασμό μέχρι την έγκρισή του, ενώ σήμερα η διάρκεια αυτή έχει μειωθεί στον ενάμιση χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 «Το κράτος θα πρέπει να “φιλτράρει” τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να αποζημιώνονται για φάρμακα τα οποία βελτιώνουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών», υποστήριξε ο Κ. Σουλιώτης Επίκουρος, ενώ ο Θ. Πλεύρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι στο μέλλον θα ευνοηθούν τα κράτη που θα οικοδομήσουν τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την πραγματοποίηση ποιοτικών ερευνών στο έδαφός τους. Το κράτος, πρόσθεσε, «θα πρέπει να παρεμβαίνει μόνο στο να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των ασθενών που συμμετέχουν στις κλινικές έρευνες».
Πλαίσιο με φωτό:

ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Με ένα επίσημο δείπνο έκλεισε η πρώτη ημέρα του Clinical Research Conference, στο οποίο συμμετείχε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, εκπρόσωποι των χορηγών και όλων των εμπλεκόμενων με την κλινική έρευνα δημόσιων φορέων.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κορυφαία στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς και επιστήμονες του χώρου της Υγείας, ενώ παρακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση γύρω από τις κλινικές μελέτες από τον Vice President, Business Development & Marketing της Zeincro, Τάκη Ζερβακάκη.
(ΦΩΤΟ ΠΑΤΟΥΛΗΣ)


Τον «θεμέλιο λίθο» για όλες τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν οι κλινικές έρευνες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη δεύτερη ημέρα του Clinical Research Concference, σημειώνοντας τη σπουδαιότητα της τήρησης των κανόνων ηθικής και ασφάλισης.


«Κάθε χρόνο εισάγονται 10 χιλιάδες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες διεθνώς, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται άνω των 350 χιλιάδων, με τεράστιο οικονομικό αλλά και επιστημονικό όφελος», τόνισε ο κ. Πατούλης. Ιδιαίτερα στους ασθενείς με σοβαρές και ανίατες νόσους δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουν καινοτόμες θεραπείες. «Στα πλεονεκτήματα της χώρας μας περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια, αλλά και ο αριθμός άξιων γιατρών. Στον αντίποδα, η ατελείωτη γραφειοκρατία και η έλλειψη βούλησης για τη δημιουργία ενός άρτιου πλαισίου κλινικών μελετών», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και αναφέρθηκε στην προσφορά κινήτρων, όπως η καταβολή του 15% του προϋπολογισμού μιας κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο και του 5% στις ΥΠΕ, όπως προβλέπει η Υπουργική απόφαση του Φεβρουαρίου 2013.

«Υπάρχει, όμως, η κόκκινη γραμμή του συνεχούς ελέγχου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, προσθέτοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι η ασφάλεια του ασθενούς. Κάλεσε, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να σπεύσει στην υλοποίηση ενός άρτιου πλαισίου κλινικών ερευνών.


Λεζάντα Photo: Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ.


(ΦΩΤΟ ΒΛΟΝΤΖΟΣ)


Η βελτίωση των δεδομένων στον τομέα των κλινικών μελετών είναι ένας εφικτός στόχος, που θα μας επιτρέψει να φθάσουμε τα επίπεδα του Βελγίου, όπου επενδύονται περίπου 400 εκατ. ευρώ στην έρευνα, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Managing Director της Merck, Ιωάννης Βλόντζος.


«Η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από μια βαθιά οικονομική κρίση και σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται καινοτόμες προσεγγίσεις, όπως η κλινική έρευνα», τόνισε ο κ. Βλόντζος.

Διεθνώς επενδύονται πάνω από 71 δισ. στην «Έρευνα και Ανάπτυξη», 30 εκατομμύρια μόνο στην Ευρώπη και από αυτά το 70% αφορά στην κλινική έρευνα.


«Η εμπλοκή ενός ΕΣΥ στις κλινικές μελέτες μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη», υπογράμμισε ο κ. Βλόντζος. Μεταξύ αυτών την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία επιχειρήσεων του χώρου, την παροχή τεχνογνωσίας στο επιστημονικό προσωπικό, την αύξηση του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και νοσηλευτικών υπηρεσιών και φυσικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Merck, στη χώρα μας το 2010 η κλινική έρευνα άγγιξε τα 80 εκατ. ευρώ για να ανέλθει στα 110 εκατ. το 2012. «Μπορούμε να φθάσουμε στα επίπεδα του Βελγίου, δηλαδή στα 400 εκατ. ευρώ. Αρκεί να αποτελέσει άξονα κεντρικής πολιτικής τόσο για το Υπουργείο Υγείας όσο και για τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για εθνική επένδυση που θα κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία, θα μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη και θα αυξήσει την απασχόληση», κατέληξε.


Λεζάντα Photo: Ιωάννης Βλόντζος, Managing Director της Merck και Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ.


(ΦΩΤΟ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ)


Την ανάγκη για τον προσδιορισμό των μεθόδων που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας ένα κομμάτι από την «πίτα» των κλινικών μελετών, ανέδειξε ο Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας & Αναπληρωτής Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, Νίκος Μανιαδάκης.


Όπως ανέφερε από το βήμα του Clinical Research Conference, οι έρευνες που αποδεικνύουν το υψηλό έμμεσο όφελος από την ανάπτυξη της καινοτομίας είναι πολλές.


Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο εκτίμησε τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ στα 2.400 δισ. δολ., ενώ η μείωση των θανάτων από καρκίνο κατά 1%, δημιουργεί κέρδη περίπου 500 δισ. δολ.

Αντίστοιχα, μελέτη του London School of Economics έδειξε ότι το 30%, κατά μέσο όρο, της οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Έρευνα των Bloom et al έδειξε ότι ένας επιπλέον χρόνος προσδόκιμου ζωής αυξάνει κατά 4% το ΑΕΠ, ενώ σε μελέτη των Jamison et al εκτιμάται ότι η μείωση της θνησιμότητας των ενηλίκων εξηγεί την οικονομική ανάπτυξη από 10% σε 15% στο διάστημα μεταξύ 1960 και 1990.


Σε έρευνα εννέα ευρωπαϊκών χωρών, διαπιστώνεται ότι τα άτομα που υποφέρουν από κάποια ασθένεια είναι πολύ πιο πιθανό να εγκαταλείψουν την απασχόλησή τους και συχνά βιώνουν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους.


Τα άμεσα οικονομικά κέρδη είναι εμφανή από τα ποσά που δαπανούν ετησίως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για «Έρευνα και Ανάπτυξη», τα οποία φθάνουν τα 71 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη.

Μπορεί η ύφεση να έχει οδηγήσει τις χώρες του ΟΟΣΑ σε μειώσεις δαπανών και περιορισμό των πόρων παγκοσμίως, αλλά η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη είναι ο μόνος κλάδος με θετικό ισοζύγιο, σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη. «Στην Ευρώπη κάθε χρόνο δαπανώνται για έρευνα 30 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για πόρους που χρηματοδοτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ίδια τη βιομηχανία όσο και σε δραστηριότητες - δορυφόρους. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, εισαγωγής πόρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ αποτελούν στοιχείο και παράγοντα καλύτερης οργάνωσης των νοσοκομείων και των εργαστηρίων.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μανιαδάκης, στις περισσότερες περιπτώσεις κλινικών μελετών το κόστος των φαρμάκων και των εξετάσεων των ασθενών καλύπτεται από τους χρηματοδότες των μελετών, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό όφελος για το σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα ερευνητικό κέντρο που διεξήγαγε 194 κλινικές μελέτες εξοικονόμησε 11,2 εκατ. δολ. από τη φαρμακευτική δαπάνη το 2008, ή 58.000 δολ. ανά μελέτη, ή 3.900 δολ. ανά ασθενή. Το όφελος ήταν πολύ μεγαλύτερο σε κλινικές μελέτες της ογκολογίας. Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη στην ογκολογία, η εξοικονόμηση του κόστους φαρμάκων από ανασκόπηση 101 κλινικών μελετών εκτιμήθηκε από 14 έως 286.651 δολ., με μέσο όφελος ανά ασθενή από 1.377 έως 46.600 δολ.


ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ


Αρκετά βήματα πίσω έχει μείνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα νέα φάρμακα, την ώρα που το περιβάλλον για τις κλινικές μελέτες δεν είναι «φιλικό», σημειώθηκε σε ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, κατά τη δεύτερη ημέρα του Clinical Research Conference.


Οι κλινικές μελέτες και το όφελος της καινοτομίας πρέπει να εκτιμηθεί συνολικά και όχι μόνο υπό το πρίσμα του κόστους. Αυτό τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, ζητώντας να γίνει προβολή στο μέλλον.

 «Αν και σε επιστημονικό επίπεδο είμαστε σε καλό σημείο, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε νέες θεραπείες, ιδιαιτέρως στην ηπατολογία», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας. «Το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι κακό. Δεν εφαρμόζεται όμως», σημείωσε.

 «Οι οικονομολόγοι βλέπουν τα νούμερα. Εμείς βλέπουμε τα πράγματα αλλιώς», τόνισε ο Παθολόγος – Ογκολόγος Δημήτριος Μπαφαλούκος, προσθέτοντας πως αυτό που θέλουν οι επιστήμονες είναι βελτιώσουν τα αποτελέσματα των μελετών και μαζί με αυτά και τη ζωή των ασθενών. Ανέδειξε δε την ανάγκη για την ύπαρξη περισσότερων Κέντρων Αναφοράς. Κατά τον κ. Παπαθεοδωρίδη, όμως, τα προβλήματα στην κλινική έρευνα δεν λύνονται με τα Κέντρα Αναφοράς, καθώς πρέπει πρώτα να υπάρχει σωστή οργάνωση και πιστοποίηση για τελικές φάσεις έρευνας.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

CHARLOTTE COLTHORPE, INTERNATIONAL ONCOLOGY MEDICAL LEADER (KADCYLA)  (ΦΩΤΟ)


Το μονοπάτι της έρευνας στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα του HER2-positive τύπου, περιέγραψε από το βήμα του Clinical Research Conference, η International Oncology Medical Leader (Kadcyla), Charlotte Colthorpe.


1,4 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, 6 χιλιάδες στην Ελλάδα. Αποτελεί, μάλιστα, την κύρια αιτία θνητότητας μεταξύ των γυναικών διεθνώς, με 400 χιλιάδες θανάτους. Περίπου το 1/5 των ασθενών φέρει το HER2-positive αντίσωμα, η ύπαρξη του οποίου οδηγεί τα κύτταρα του μαστού να υπερεκφράζονται. Ο HER2-positive τύπος είναι γενικά πιο επιθετικός και δεν ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία, όπως υπογράμμισε η κα Colthorpe.


Το HER2-positive ανακαλύφθηκε το 1984 και το 1989 αναπτύχθηκε το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 έγιναν δύο μελέτες για δύο διαφορετικές ουσίες. Διαπιστώθηκε ότι η trastuzumab μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς, με την εισαγωγή της ουσίας στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού με το αντίσωμα HER2-positive να συνιστά επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. «Ωστόσο, περίπου οι μισές γυναίκες που παίρνουν την ουσία εμφανίζουν προϊούσα νόσο μετά από τον πρώτο χρόνο», υποστήριξε η κ. Colthorpe.

Το 2001 έγινε το επόμενο βήμα με το αντίσωμα T-DM1. Πιο δραστικό από την Trustuzumab, στις 3 πρώτες εβδομάδες με επαναλαμβανόμενες δόσεις παρατηρήθηκε μεγάλη ανταπόκριση, επηρεάζοντας σημαντικά τον όγκο. Η δοσολογία για τη νέα θεραπευτική αντιμετώπιση διερευνήθηκε μετά από κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με την κ. Colthorpe, τον Φεβρουάριο του 2015 θα εγκριθεί η χρήση του T-DM1, ενώ στις μελέτες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και Έλληνες ασθενείς. Από τους 600 ασθενείς που έλαβαν το T-DM1 οι 15 προέρχονταν από τη χώρα μας.


Λεζάντα photo: Charlotte Colthorpe, International Oncology Medical Leader (Kadcyla).


ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ


Εντυπωσιακή είναι η βελτίωση στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C, μέσα από τις συνεχείς κλινικές μελέτες, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για πιο στοχευμένες θεραπείες, σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας, Γ. Παπαθεοδωρίδης.


«Για πρώτη φορά, χάρη στις νέες αναδυόμενες θεραπείες, μπορούν να θεραπευτούν ασθενείς με πολύ προχωρημένη ηπατική νόσο και να αποτραπεί η ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ακόμη και ο θάνατος», υπογράμμισε ο κ. Παπαθεωρίδης.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα νέα φάρμακα, τις μελέτες κόστους - αποτελεσματικότητας και τις εγκριτικές κλινικές δοκιμές σε θεραπείες χωρίς ιντερφερόνη, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακή βελτίωση στην αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια και ανοχή των αναδυόμενων θεραπειών στη χρόνια ηπατίτιδα C. Το κόστος των θεραπειών αυτών αναμένεται να είναι υψηλό, αλλά η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας μπορεί να γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον για υποομάδες ασθενών.

«Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, 160.000 άνθρωποι πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα C, αλλά μόνο οι 129.100 έχουν διαγνωστεί και 13.124 ακολουθούν αγωγή. Η εκρίζωση, όπως είπε, του ιού επιτυγχάνεται στα 2/3 των περιπτώσεων. Παρότι η αποτελεσματικότητα είναι στο 75%, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς από τους 100 ασθενείς που φτάνουν στα ιατρεία τα ¾ δεν κάνουν καν τον έλεγχο και πολλοί δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία. Από τους 100 ολοκληρώνουν οι 25 τη θεραπεία», σημείωσε.


Λεζάντα Photo: Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας


ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Στην επανάσταση της δημιουργίας μονοκλωνικών αντισωμάτων στη μάχη κατά της LDL, της κακής χοληστερόλης, καθώς και στην ανακάλυψη της πρωτεΐνης PCSK9 που συμβάλλει στον μηχανισμό της χοληστερόλης, και οι εφαρμογές στην κλινική πράξη, κυριάρχησαν στην ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.


Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, δύο εταιρείες βρίσκονται ήδη σε μελέτες φάσης 3 και ακολουθούν και άλλες εταιρείες, που προσπαθούν να μειώσουν αυτή την πρωτεΐνη. Εντυπωσιακό εύρημα των κλινικών μελετών είναι ότι δεν υπάρχουν για τον ασθενή περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το εικονικό φάρμακο.

«Ο μηχανισμός δράσης είναι οικείος και οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει εξαιρετική ασφάλεια, δίνοντας ελπίδες για το μέλλον», σημείωσε.


Αν και από το 1995 μέχρι σήμερα οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν μειωθεί κατά 50%, κυρίως λόγω του περιορισμού των επιπέδων κακής χοληστερόλης στο αίμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να είναι η 1η αιτία θανάτου.

 Σύμφωνα με στοιχεία του 2013, είμαστε πρώτοι στη χορήγηση στατινών σε ασθενείς που τη χρειάζονται. Ωστόσο, μόνο το 19% πετυχαίνει το επίπεδο χοληστερόλης να είναι κάτω των 70 mg/dl λόγω:


- Αυξημένων, αρχικά, επιπέδων LDL χοληστερόλης

- Δοσοεξαρτώμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

- Χαμηλών επιπέδων

- Μη συμμόρφωσης στη θεραπεία


Λεζάντα Photo: Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.


ΜΕΛΑΝΩΜΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΦΑΛΟΥΚΟΣ, ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ-ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ


Μια θεραπεία γεννά ελπίδες πως σύντομα το Μελάνωμα θα νικηθεί κατά κράτος, αφού, όπως ανέφερε από το βήμα του Clinical Research Conference o κ. Μπαφαλούκος, επεκτείνει το προσδόκιμο επιβίωσης για πολλά χρόνια.


Ο λόγος για το ipilimumab, η χρήση του οποίου για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή ανταπόκριση σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.


Σύμφωνα με τον κ. Μπαφαλούκο, από τους 1.861 ασθενείς που είχαν ενταχθεί σε 12 κλινικές μελέτες, όσοι είχαν επιβιώσει για 3 χρόνια (22%) δεν πέθαιναν από μελάνωμα. «Μπορεί κάποιος να μιλήσει ακόμη και για ίαση ή για ασθενείς που επιβιώνουν με τη νόσο όταν υπό άλλες συνθήκες θα ζούσαν έξι μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα όταν το ipilimumab συνδυάζεται με το nivolumab.


Πάνω από 2 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, αριθμός που υπολογίζεται ότι θα διπλασιαστεί έως το 2015 στις χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει λευκό δέρμα.


Λεζάντα Photo: Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος-Παθολόγος


ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ (ΦΩΤΟ ΠΑΝΕΛ 1)


Η «αποδαιμονοποίηση» των κλινικών ερευνών και η ενίσχυση της πληροφόρησης των ασθενών για τις κλινικές μελέτες αποτελούν τις προτεραιότητες για τους συλλόγους ασθενών και τους επιστήμονες, όπως τονίστηκε στη συζήτηση που συντόνισε ο Καθηγητής Γιάννης Μπoλέτης, Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του «Λαϊκού» Νοσοκομείου.

 

Στη συζήτηση με θέμα «Σχέση ερευνητών – ασθενών, συγκατάθεση ασθενή ύστερα από ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό (Informed Consenτ)» συμμετείχαν η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με λυσοσωμκά νοσήματα «Η Αλληλεγγύη», Καίτη Θεοχάρη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης, και ο Καθηγητής Θανάσης Σκουτέλης, Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.


«Πρέπει να αλλάξει η αντίληψη του Έλληνα ασθενή γύρω από τις κλινικές μελέτες», σημείωσε ο κ. Σκουτέλης, προσθέτοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η ξεκάθαρη και σαφής ενημέρωση. «Συχνά, ακόμη και οι γιατροί έχουν λανθασμένη γνώμη για τις έρευνες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή των ασθενών πρέπει να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους ίδιους. Γι’ αυτό και η νομοθεσία που διέπει τις κλινικές μελέτες για την ενημέρωση του ασθενούς είναι αυστηρή. «Το Consensus Form είναι ένα είδος ασφαλιστήριου συμβολαίου χωρίς ψιλά γράμματα. Είναι μία αμοιβαία συμφωνία, όπου ο ασθενής συμμετέχει για το όφελος που μπορεί να προκύψει», υποστήριξε.


Η ανάγκη δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων στον ΕΟΦ για τις κλινικές έρευνες, ώστε να γνωρίζουν ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, και για ποιες νόσους, κρίθηκε επιτακτική.

«Οι ασθενείς εμπιστεύονται περισσότερο τους συλλόγους για την ενημέρωσή τους παρά τα 5 πράγματα που θα τους πει ο γιατρός τους», υποστήριξε η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με λυσοσωμικά νοσήματα, Κ. Θεοχάρη. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να απλοποιηθεί η παρεχόμενη πληροφορία, αλλά και οι διαδικασίες, με πρώτη τη Φόρμα Συμμετοχής, ώστε να είναι κατανοητή στον ασθενή.


«Πρέπει να μιλούμε για τα θέματα αυτά ανοικτά. Η έλλειψη ενημέρωσης βαρύνει τόσο τον γιατρό όσο και τον ασθενή», υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος, Γ. Καλαμίτσης. Ωστόσο, η προφορική ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες θεραπείες και τη διαδικασία που ακολουθείται για τη συμμετοχή των ασθενών, από πλευράς γιατρών προς τους ενδιαφερομένους, θα πρέπει να είναι πληρέστερη, σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση. «Η ενημέρωση του ασθενούς μειώνει την ανασφάλεια».

«Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης όσον αφορά τους ασθενείς που έχουν χρόνιες ασθένειες και τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν παροδικά κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς οι δεύτεροι δεν μπαίνουν εύκολα σε κλινικές μελέτες», υπογράμμισε ο κ. Σκουτέλης, διευκρινίζοντας, όμως, πως σε γενικές γραμμές πλέον συμφωνούν περισσότερο με τη συμμετοχή τους.


«Οι ασθενείς με Ηπατίτιδα C παρακαλούν να συμμετάσχουν σε κλινικές μελέτες», τόνισε ο κ. Καλαμίτσης, ενώ η κα Θεοχάρη τόνισε πως ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ήδη μια καλή θεραπεία, σπάνια κάποιος προσανατολίζεται να δοκιμάσει κάτι πειραματικό.


ΦΩΤΟ ΠΑΝΕΛ 2

«Τι προσφέρει η κλινική έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία» ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο τελευταίο πάνελ του Clinical Research Conference, που συντόνισε ο Διευθυντής Σύνταξης του Pharma & Health Business και του Virus.com.gr και Δημοσιογράφος του ΕΠΕΝΔΥΤΗ, Αιμίλιος Νεγκής, με τη συμμετοχή του Δρος Γεράσιμου Αραβαντινού, Παθολόγου - Ογκολόγου, Διευθυντή στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», του Ιατρικού Διευθυντή της AMGEN Ελλάς, Κώστα Καναβού, του Καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας και Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκου Μανιαδάκη, και της Μαρίας Χριστοπούλου, MD, MSC, Medical Head Oncology - Hematology της Roche Hellas.


«Η ασυνέχεια στην προσπάθειά μας είναι βασικό πρόβλημα. Δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την κλινική έρευνα», ανάφερε ο κ. Μανιαδάκης, ενώ ο Δρ Γ. Αραβαντινός υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην προσέλκυση ερευνών.

«Δεν υπάρχει στρατηγική στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Ιατρικός Διευθυντής της AMGEN Ελλάς, προσθέτοντας πως στη Βρετανία από τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους, αγκαλιάζοντας την έρευνα, ενώ στο Βέλγιο έχει ταυτιστεί η έρευνα με την ανάπτυξη. Αντίστοιχα και η Πολωνία και η Ουγγαρία έδωσαν κίνητρα, ενώ ακόμα και η Κύπρος διεκδικεί μελέτες.


«Υπάρχουν οι άνθρωποι για να συντονίσουν μια ενιαία στρατηγική και υπάρχει κίνητρο για όλους», τόνισε η Medical Head Oncology - Hematology της Roche Hellas, Μ. Χριστοπούλου. Όπως σημείωσε, κίνητρο υπάρχει για τους ασθενείς, που έχουν ξεπεράσει παλιές νοοτροπίες, την Πολιτεία που θα έχει οικονομικό όφελος, για τις εταιρείες που επιδιώκουν την ανάπτυξη και την καινοτομία, αλλά και επιστημονικό κίνητρο για τους γιατρούς.

 «Κάνοντας κλινική έρευνα φέρνουμε και know-how. Διαμορφώνεται μια τεχνογνωσία για το πώς γίνεται η κλινική πρακτική. Όταν υπάρχουν προβλήματα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα, η κλινική έρευνα δίνει διέξοδο, καθώς μπορούν να ωφεληθούν από φάρμακα σε φάση 3», κατέληξε.


Πλαίσιο με φωτό


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ


Ένας συνεχής αγώνας μετ’ εμποδίων αποδεικνύεται για τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων το πεδίο των κλινικών ερευνών. Όπως τονίστηκε στην ενημερωτική συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Clinical Research Conference, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη των κλινικών ερευνών στη χώρα μας, ταλαιπωρούν τα δημόσια νοσοκομεία έως και το …ταμείο.


Ακόμη και αν μια κλινική μελέτη εγκριθεί και υλοποιηθεί, τα νοσοκομεία, εκτός από τα ιατρικά οφέλη, καθυστερούν να δρέψουν και τους οικονομικούς καρπούς.


Στο workshop που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις κλινικές μελέτες, οι διοικητές διαμαρτυρήθηκαν πως το θεσμοθετημένο 15%, που προβλέπεται ως αμοιβή για τη διεξαγωγή των κλινικών ερευνών, δεν τους αποδίδεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - LOGISTICS
ONLINE TRADING
ΑΓΟΡΑ CATERING-FAST FOOD
CLINICAL RESEARCH CONFERENCE 2013
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site