Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2014-τ. 402                              

Το «κλάδεμα» της Ελιάς


Ο εκλογικός κύκλος απειλεί την οικονομία


Ο πολιτικός κίνδυνος έχει ξεκάθαρα υποτιμηθεί
Μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχουμε ένα μπαράζ θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, όμως επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο εισόδου σε έναν εκλογικό κύκλο ο οποίος θα μπορούσε να ανακόψει (στην καλύτερη περίπτωση) την όποια δυναμική έχει αποκτήσει η οικονομία μας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενέχει τον κίνδυνο της όξυνσης της πολιτικής ομαλότητας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων, της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και της αδράνειας και απροθυμίας προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία δυσκολιών συνεννόησης με τους εταίρους για τη δρομολόγηση μελλοντικών λύσεων, την αποτυχία δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και όρων αξιοπιστίας και τη νομοθέτηση μέτρων χωρίς όμως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος βάσει του οποίου θα εφαρμοσθούν και δεν θα ανατραπούν με την πρώτη ευκαιρία.

 Και το ΔΝΤ έκανε προεκλογική παρέμβαση για την Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του Τζέρι Ράις να δηλώνει ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

 Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα έχει ξεκάθαρα υποτιμηθεί.

Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι τυχόν εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

 Μια οριστική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ (της Ελιάς) θα σήμαινε άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το βασικό σενάριο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα βγει χαμένη από τις εκλογές, η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ –ο έτερος συνεργάτης της κυβέρνησης εκλογικά– θα καταποντιστεί όπως οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν.

Η κυβέρνηση θα φθαρεί τόσο από εσωτερικές έριδες όσο και από την ένταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα αυξάνεται όσο διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ.

Όσο μικραίνει η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ τόσο θα αυξάνονται οι αντοχές της ΝΔ, ενώ μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ θα σήμαινε άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο ΠΑΣΟΚ ωριμάζει η ιδέα να δημιουργηθούν εξελίξεις εφόσον στις ευρωεκλογές η παράταξη δεν έχει την αποδοχή του εκλογικού σώματος.

 Το πρώτο σενάριο το οποίο εξετάζεται είναι η απόσυρση των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση, ενώ το δεύτερο είναι ακόμα πιο σκληρό και, με βάση τα όσα διαμηνύουν συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πρόκειται για ουσιαστική απόσυρση της στήριξης προς την κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις κοινής γνώμης που λαμβάνουν τα κομματικά επιτελεία, το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει ακόμη και το 30%, κάτι που σημαίνει πως αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων θα είναι στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες.


«Εκδικητική» ψήφος


Στο Μαξίμου κατεβαίνουν στις εκλογές με «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές. Όμως, αλήθεια, πόσοι ψηφοφόροι θα «αναγνωρίσουν» τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην οικονομία, όταν το 40% των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για να τιμωρήσουν τα μνημονικά κόμματα για τα δεινά της λιτότητας;

Θα οδηγηθεί ο ελληνικός λαός σε μια «εκδικητική» ψήφο κατά της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Το μήνυμα θα πρέπει να σταλεί στη συγκυβέρνηση, λένε πολλοί, ευρωεκλογές είναι άλλωστε, δεν αλλάζει η κυβέρνηση.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην αλλάξει άμεσα, αλλά θα υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση, η οποία θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και σε πρόωρες εκλογές, κάτι που πάση θυσία θα πρέπει να αποφύγουμε τη στιγμή που έχουμε «βγάλει το κεφάλι από το νερό» και προσπαθούμε να αναπνεύσουμε.

Μπορεί να μην τίθενται ως στόχος παραμονής της κυβέρνησης τα αθροιστικά ποσοστά των εκλογών του 2012( 29,6% η ΝΔ και 12,2% το ΠΑΣΟΚ), όμως εάν ΝΔ και Ελιά πάρουν γύρω στο 25%, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σίγουρα θα τεθεί θέμα πολιτικής σταθερότητας το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λάβουν ένα 25%, θα αντέξουν Σαμαράς και Βενιζέλος να συνεχίσουν τη συγκυβέρνηση;

Θα οδηγηθεί ο ελληνικός λαός σε μια «εκδικητική» ψήφο κατά της συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και «γαία πυρί μιχθήτω»;


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
FOCUS ON HUMAN RESOURCES
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ M. NARASCHEWSKI
ETHOS SUSTAINABILITY FORUM 2014
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 2013
ΑΡΘΡΟ SARGIA PARTNERS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΠΑΠ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site