Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2014-τ. 402                              

Σε καθεστώς «πολιτικής ομηρίας» το Χ.Α.


Η αγορά θα ζει με τον διαρκή κίνδυνο πρόωρων εκλογών


Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οι ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και οι επικείμενες εκλογές έχουν επίπτωση τόσο στη ρευστότητα όσο και στην ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Η αγορά θα ζει με τον διαρκή κίνδυνο νέων εκλογών και το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα συνεχίζει να μεταβάλλεται γρήγορα και ίσως πιο γρήγορα μετά τις ευρωεκλογές.

 Φυσικά, το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, καθώς –όπως φαίνεται– ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι πολύ ορατός.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

 Οι πρόωρες εκλογές δεν θα αποφευχθούν, ακόμη και αν υπάρξει λύση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όσοι επενδύουν στην Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Άλλωστε, η αγορά έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με αρκετές αβεβαιότητες που πιθανόν να προκληθούν από τις ευρωεκλογές.

 Αναζωπυρώνεται ο πολιτικός κίνδυνος, απειλώντας το επενδυτικό περιβάλλον, και ευλόγως αυξάνει την επικινδυνότητα συμμετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας σε επικράτηση των «πωλητών», μετά τη νέα αιφνίδια όξυνση του πολιτικού σκηνικού, καθώς πιθανολογούνται εξελίξεις που θα θέσουν εν αμφιβόλω τη διατήρηση του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού και θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

 Το σαφές μήνυμα που έστειλε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και περιγράφει τους κινδύνους που επιφυλάσσει το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον κυβερνητικό συνασπισμό, δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά.

Στα χρηματιστηριακά γραφεία επικρατεί προβληματισμός, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των στελεχών φέρνουν στο προσκήνιο σενάρια με ένα αποτέλεσμα το οποίο θα σηματοδοτεί την εκλογική κατάρρευση του ενός εκ των δύο πυλώνων της κυβέρνησης και θέτουν το ερώτημα τι θα συμβεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα δεδομένα αυτά απειλούν το σενάριο επανεκκίνησης της οικονομίας (θετικός ρυθμός ΑΕΠ σε κάποιο τρίμηνο του 2014), εξέλιξη που προεξοφλούσε η ανοδική κίνηση ήδη από το πρώτο τρίμηνο.


Εκλογικά σενάρια


Πιθανότητα ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος στην Ελλάδα διαβλέπει η Citigroup σε περίπτωση μεγάλης ήττας των κομμάτων της συγκυβέρνησης στις κρίσιμες διπλές εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι πιθανότητες για μια μεγάλη εκλογική ήττα της συγκυβέρνησης τον Μάιο είναι πολύ μεγάλες.

Εάν αυτό συμβεί –προβλέπει η αμερικανική τράπεζα– ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να είναι έτοιμος για τις πιθανές επικείμενες εθνικές εκλογές.

 Η Citigroup προβλέπει πως δεν αποκλείεται οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα να λάβουν χώρα την άνοιξη του 2015, οπότε και η χώρα θα κληθεί να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


«Ψηφίζει» κυβερνητική σταθερότητα


Το χρηματιστήριο «ψηφίζει» κυβερνητική σταθερότητα, την οποία δίνει μόνο η επικράτηση της ΝΔ και η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα αποτέλεσμα με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει πτώση για τη χρηματιστηριακή αγορά. Πάντως η αγορά δεν μπορεί να «διαβάσει» με σιγουριά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες ναι μεν δείχνουν ντέρμπι με ελαφρύ προβάδισμα της ΝΔ, αλλά έχουν έναν μεγάλο «άγνωστο Χ»: την αδιευκρίνιστη ψήφο που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, κινείται στα επίπεδα του 20%.

Η πορεία του χρηματιστηρίου, γενικότερα, θα «σημαδευτεί» από το αποτέλεσμα των εκλογών. Κυβερνητική σταθερότητα σημαίνει άνοδος, αποτέλεσμα μεγάλης διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ ή μεγάλης ενίσχυσης της «Χρυσής Αυγής», σημαίνει πτώση. Απλά τα πράγματα.


Η αρνητική παράδοση της Ελλάδας τον Μάιο


«Πούλα τον Μάιο και μείνε μακριά» προτρέπει τους επενδυτές των χρηματιστηριακών αγορών το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παράδοση, καθώς επί συναπτά έτη ο μήνας Μάιος χαρακτηρίζεται από μαζικά sell offs, με αρνητικό πρωταγωνιστή, μάλιστα, την Ελλάδα!

Τα γεγονότα που οδήγησαν σε μαζικό sell off, όπως παρατίθενται στο CNBC, είναι τα εξής:


• -Μάιος 2010 - Ευρωπαϊκή κρίση χρέους

• -Μάιος 2011 - Κρίση σε Ελλάδα και Πορτογαλία

• -Μάιος 2012 - Φόβοι περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

• -Μάιος 2013 - Φόβοι περί tapering της Fed


Στις περισσότερες συνεδριάσεις του Μαΐου έχουμε την επικράτηση των πωλητών. Οι κινήσεις αυτές υπαγορεύονται λόγω:


• Της συνέχισης της αποκόμισης κερδών από θέσεις που διαμορφώθηκαν σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (2ο εξάμηνο 2013), λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτητικές αποτιμήσεις.

• Της ανταπόκρισης στη διαδικασία του rebalancing των δεικτών υπέρ συγκεκριμένων τραπεζών και με δεδομένη την απροθυμία για νέες εισροές.

• Της συμμετοχής στις διαδικασίες ΑΜΚ τραπεζών με ισόποσης αξίας ρευστοποιήσεις άλλων τίτλων από τα χαρτοφυλάκιά τους.

• Της εκτίμησης ότι ο επενδυτικός κίνδυνος από την παραμονή του συνόλου των θέσεων είναι ιδιαίτερα υψηλός ιδιαίτερα ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου και της ενδεχόμενης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.


Saxo Bank: Το «πάρτι» τέλειωσε στην Ελλάδα


Το βασικό σενάριο της Saxo Bank για το Χ.Α. είναι οι 1.100 μονάδες, αν και προβλέπει ότι μπορεί να δούμε και τις 1.000 μονάδες.

Οι μετοχές στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 180% από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και οι περισσότεροι προπορευόμενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία, επιτέλους, βλέπει «το φως στο τέλος του τούνελ».

 Παρόλα αυτά, το «πάρτι» για τις μετοχές φτάνει στο τέλος του, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα, υποστηρίζει η Saxo Bank.

 Οι αναμενόμενες αποδόσεις στην πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α. είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν τον μετοχικό κίνδυνο. Παράλληλα, δεν είναι λογικό η αποτίμηση των ελληνικών τίτλων να ξεπερνά τις αποτιμήσεις των μετοχών της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, σημειώνει.


Σε «overweight» για Χ.Α. παραμένει η JP Morgan


Σε σύσταση «overweight» για το Χ.Α. παραμένει η JP Morgan και ποντάρει στο γεγονός ότι ακόμα το 73% των funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν έκθεση στην Ελλάδα.

Βέβαια για την JP Morgan ο παράγοντας κινδύνου παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις. Όπως σημειώνει, με τις κρίσιμες ευρωεκλογές να πλησιάζουν η εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης απειλείται.

Μάλιστα η επενδυτική εκτιμά ότι υπάρχει μεγαλύτερη του 50% πιθανότητα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα. Ωστόσο θεωρεί ότι η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα απειλήσει τα πρόσφατα επιτεύγματα της παραμονής στο ευρώ και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Η JP Morgan, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι θα βγει αγοραστής σε όποια περίπτωση διόρθωσης της αγοράς λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

H έκδοση τίτλων άνω των 8 δισ. από τις τράπεζες είναι το βασικό στοιχείο που προκάλεσε τη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, τονίζει η JP Morgan και η σύσταση «overweight» για το Χ.Α. υποστηρίζεται από τη δυναμική της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, αλλά και από τη σημαντική υποεπένδυση των funds στην Ελλάδα έναντι άλλων αναδυόμενων αγορών.

Όπως αναφέρει, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ και το ενδιαφέρον για τα νέα deals στη χώρα παραμένει ισχυρό.

Σε εμπιστευτικό σημείωμα που έστειλε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan στους πελάτες της αναφέρει ότι το «Ποτάμι» μπορεί να συμμετάσχει με τη ΝΔ και την «Ελιά» σε μια μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.


Ακριβό το Χ.Α.;


Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC το P/E της ελληνικής αγοράς είναι αυτή την ώρα υψηλό, δεδομένου του ότι υπολογίζεται στο 21,4. Ωστόσο η πρόβλεψη για το 2015 κατεβάζει τον ίδιο δείκτη στο 16,1 και για το 2016 στο 10,9, πράγμα που σημαίνει πως εκτιμά μια σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άποψη με την οποία συνάδει και η γενικότερη πρόβλεψη για τη χώρα. Ανάλογης δε οπτικής γωνίας είναι και οι προβλέψεις για τα EPS growth (κέρδη ανά μετοχή) τα οποία, ενώ για το 2014 είναι αρνητικά, για το 2015 η εκτίμηση μιλά για 56,2% και για το 2016 για 46,9%.

 Καμία άλλη αναδυόμενη αγορά δεν προσφέρει αντίστοιχη κυκλική μόχλευση ως προς τα εταιρικά κέρδη, επισημαίνουν οι αναλυτές της HSBC.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, βρίσκεται στη φάση του οικονομικού κύκλου που είναι συνήθως ευνοϊκή για τις μετοχές. Η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά από μια βαθιά πτώση και οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% φέτος και κατά 2,2% το 2015.

Τα εταιρικά κέρδη εξαρτώνται από την ανάπτυξη, εν μέρει εξαιτίας του κόστους εργασίας που έχει περικοπεί κατά 30% από το 2008 μέχρι σήμερα σε όλους σχεδόν τους κλάδους, ενώ για τις τράπεζες εξαρτάται και από τη δυνατότητα δυναμικής ανάκαμψης της πιστωτικής ποιότητας.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
FOCUS ON HUMAN RESOURCES
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ M. NARASCHEWSKI
ETHOS SUSTAINABILITY FORUM 2014
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 2013
ΑΡΘΡΟ SARGIA PARTNERS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΠΑΠ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site