Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2014-τ. 402                              

Το μεγάλο comeback!


Γιατί φούντωσε ο «έρωτας» των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες


Μοοdy's: Ασφαλέστερες οι ελληνικές τράπεζες από το ελληνικό Δημόσιο


Deutsche Bank: Οι ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών το «big story» για την Ελλάδα
Πάνω από 10 δισ. ευρώ έχουν ήδη αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από τις διεθνείς αγορές, δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα stress test.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την αλλαγή κλίματος για την ελληνική οικονομία, αλλά και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεταβληθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προϊόν για τους επενδυτές, προσδίδοντάς τους παράλληλα την κεφαλαιακή ενίσχυση που χρειάζονταν, χωρίς καν να χρειαστούν τα πρόσθετα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης στηρίζεται στην επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα, αφού μέσω των αυξήσεων ενισχύεται η ιδιωτική συμμετοχή, ενώ ένα ακόμη πρόσθετο βήμα απεξάρτησης από το Δημόσιο θα γίνει με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.

 Ξένοι επενδυτές –ανάμεσά τους ακραία κερδοσκοπικά funds– αλλά και «σοβαρά» ονόματα, θα έχουν τοποθετήσει γύρω στα 10 δισ. ευρώ στο Group 4 του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Τι κρύβει αυτός ο «έρωτας» των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες; Πέραν των κοινότυπων διαπιστώσεων που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες («ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» κ.ο.κ.), οι ξένοι επενδυτές έχουν κάνει τους υπολογισμούς πιθανών κερδών και κινδύνων χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αξίζει σήμερα να τοποθετήσουν τα ευρώ τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, περιμένοντας ότι δεν θα αργήσουν να πολλαπλασιάσουν την αξία της επένδυσής τους.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, μια τοποθέτηση κεφαλαίων στην παρούσα φάση (και όχι στην περσινή ανακεφαλαιοποίηση στην οποία, όχι τυχαία, κανένας ξένος πλησίασε) στις ελληνικές τράπεζες έχει σχεδόν βέβαιη προοπτική υψηλής απόδοσης για τους εξής λόγους:


1. Ο μεγάλος κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη φαίνεται να έχει απομακρυνθεί οριστικά. Έτσι οι επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, όπως θεωρούν οι ξένοι επενδυτές, έχουν ένα είδος «κάλυψης» από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Με αυτό ως δεδομένο, οι επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να αγνοήσουν ακόμη και τον υπαρκτό κίνδυνο ακραίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.


2. Οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά χαμηλές, καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της οικονομικής κρίσης, που άρχισε το 2010. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι οι επενδύσεις τους στις ελληνικές τράπεζες έχουν αξία. Πολύ περισσότερο, όταν εκτιμάται πως, μετά και τον τελευταίο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου, οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν στο ορατό μέλλον σημαντικά ποσά πρόσθετων κεφαλαιακών ενισχύσεων, που θα επιβάρυναν τους μετόχους.


3. Οι ελληνικές τράπεζες κρύβουν αξίες που δεν έχουν αναδειχθεί ακόμη, αλλά θα έλθουν στην επιφάνεια στο άμεσο μέλλον. Τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να κορυφωθούν φέτος, φθάνοντας σε ένα ποσοστό 37% των χορηγήσεων (εκτιμήσεις της Moody’s), αλλά σε ποσοστό άνω του 50% καλύπτονται ήδη από σχηματισμένες προβλέψεις και αν οι τράπεζες καταφέρουν, όπως αναμένεται, να βελτιώσουν από τον επόμενο χρόνο σημαντικά –με τη βοήθεια και των νέων θεσμικών ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια– τους δείκτες εισπραξιμότητας, τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια θα αναδειχθούν σε πηγές κερδών. Επιπλέον, οι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν σχηματισθεί, ύστερα από αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, έχουν τεράστια περιθώρια να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα. Επίσης, το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ελέγχουν πλέον το 93% της αγοράς τους δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους τους, αξιοποιώντας τις συνθήκες «αναιμικού» ανταγωνισμού στην αγορά.


Η Deutsche Bank


Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι το «big story» για την Ελλάδα, και όχι τόσο η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν υπερδιπλάσια ποσά από την έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 3 δισ. ευρώ. Οι τελευταίες όχι μόνο επέστρεψαν σε ιδιωτικά χέρια, αλλά κατόρθωσαν και να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που κατέδειξαν τα stress test της ΤτΕ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες είναι εντυπωσιακή, ενώ διαφαίνονται εξαιρετικά καθαρές και θετικές ενδείξεις ανάπτυξης και ρευστότητας, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα.


Η Μοοdy's


Πιο ασφαλή θεωρούν τώρα τα πενταετή ομόλογα των τραπεζών παρά εκείνα του ελληνικού Δημοσίου οι διεθνείς επενδυτές, σύμφωνα με τη Moody's.

Η Moody's αναβάθμισε σε «σταθερό» από «αρνητικό» το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η αναβάθμιση αντανακλά τις προσδοκίες για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης το 2014-2015, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές κεφαλαίου, θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2015.

Οι μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε μια περισσότερο εξαγωγικά προσανατολισμένη οικονομία, αντί του υφιστάμενου μοντέλου που στηρίχθηκε στην κατανάλωση.

Παρά την αδυναμία της αγοράς εργασίας και της ζήτησης, η Moody’s εκτιμά ότι το νέο μοντέλο θα δημιουργήσει περισσότερο βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ακόμα ότι οι χρηματοδοτικές πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω, καθώς η εξάρτηση από τη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να υποχωρεί. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στη διατραπεζική αγορά repo όσο και στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από τις δύο ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.

H Μοοdy’s αναφέρει ακόμα ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Ιούνιο του 2013 και η επανάκτηση της πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά repo έχει μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον ELA στο 19% του συνολικού ενεργητικού στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2013, από 34,6% στο τέλος του 2012. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι καταθέσεις των πελατών θα παραμείνουν εύθραυστες και θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτηθούν οι απώλειες από τη φυγή των καταθέσεων από το σύστημα από το 2010.

Η Moody’s αναμένει σταδιακή βελτίωση στην κερδοφορία το 2015, καθώς θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά τα προ προβλέψεων κέρδη. Ωστόσο, οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2014 εξαιτίας των υψηλών ακόμα προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 Επιπροσθέτως, τονίζει τη σταθερή πτώση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέπει πως «θα πιάσουν ταβάνι» στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015, στο 37%.


 


JP Morgan: 1+6 λόγοι αισιοδοξίας


Η JP Morgan αναφέρει επτά λόγους για τους οποίους δηλώνει αισιόδοξη για τις τράπεζες:


1. Την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών,

2. Την αύξηση στα έσοδα και τις πιθανές συνέργειες,

3. Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που προοιωνίζονται μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

4. Την επιστροφή στις αγορές χονδρικής (ξένες αγορές),

5. Τις προοπτικές για διανομή μερίσματος έως το 2017,

6. Τις πιθανές θετικές εκπλήξεις από τα μέτωπα της οικονομίας και των ισολογισμών,

7. Το γεγονός ότι οι αγορές, κατά πάσα πιθανότητα, υποβαθμίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών.


Ως κίνδυνο για την πορεία των τριών τραπεζών ξεχωρίζει το ενδεχόμενο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την Alpha επισημαίνει πως μετά την εξαγορά της Εμπορικής και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση στην επαναφορά προς την κανονικότητα.

Εκτιμά πως η Alpha θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2015, ενώ προβλέπει πως τα μεγέθη της, αλλά και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα για πιθανές νέες έκτακτες ανάγκες. Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το 2015 προβλέπεται να ανέλθουν στα 335 εκατ.

Για την Πειραιώς τονίζει ότι πλέον κατέχει το 30% της αγοράς στις χορηγήσεις και το 29% στις καταθέσεις. Λόγω των πολλών εξαγορών διαθέτει μεγάλα περιθώρια να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες που θα προκύψουν, όπως επίσης και να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών. Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως τα κέρδη της Πειραιώς το 2015 θα διαμορφωθούν στα 522 εκατ.

 Η JP Morgan επισημαίνει για την Εθνική πως λόγω της μικρής συμμετοχής που είχε στις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν, η θέση της στην εγχώρια αγορά έχει υποχωρήσει.

 Ωστόσο η τράπεζα ευνοείται από την παρουσία στην Τουρκία (Finansbank). Επιπροσθέτως, η Εθνική θα επανέλθει στην κερδοφορία από το 2014. Συγκεκριμένα, η JP Morgan προβλέπει ότι τα κέρδη της Εθνικής θα ανέλθουν στα 493 εκατ. φέτος και στα 525 εκατ. το 2015.


Eurobank: Η πρώτη που αφήνει την «αγκαλιά» του ΤΧΣ


«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Μoody’s και Pimco


Ιδιωτική –και επισήμως– είναι η EFG Eurobank, η τράπεζα που πρώτη φεύγει από την «αγκαλιά» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε ιδιώτες επενδυτές επανέρχεται το 65% της Eurobank που γίνεται έτσι η πρώτη τράπεζα που επιστρέφει στον ιδιωτικό τομέα, με τη συμμετοχή σε συντριπτική πλειοψηφία μακροπρόθεσμων funds.

Τη μεταστροφή της επενδυτικής βάσης των ελληνικών τραπεζών από τα hedge funds προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές επιβεβαιώνει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στην οποία συμμετέχουν εντυπωσιακά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, όπως οι Pimco, ΒlackRock, Ηighfield, JP Morgan Asset Management, Wellington, Lazard Asset Management, Schroeders, Marshall Wayne, Μοore Capital, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον έδειξαν και sovereign wealth funds.

Την ικανότητά της Eurobank να απορροφά ζημιές ενισχύει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 2,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ικανοποιεί τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress test, αναφέρει η Moody’s, σημειώνοντας παράλληλα ότι με τη μείωση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάτω από το 50%, αφαιρούνται οι όποιοι περιορισμοί στις στρατηγικές αποφάσεις της τράπεζας.

 Σύμφωνα με τη Moody’s, η Eurobank είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη να ενσωματώσει πλήρως το πλαίσιο της Βασιλείας III, με δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1) της τάξης του 10,6%, περιλαμβανομένων και των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο κράτος το 2009.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank μπήκε η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων του κόσμου.

 Η Pimco απέκτησε περίπου το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και αποτελεί πλέον έναν από τους πέντε κορυφαίους μετόχους της τελευταίας, μετά την κοινοπραξία των επενδυτών υπό την καναδική Fairfax, του Prem Watsa.

Είναι σίγουρα ασυνήθιστο να βλέπουμε την Pimco να αποκτά μια εξέχουσα θέση σε μια σχετικά υψηλού ρίσκου αύξηση κεφαλαίου, καθώς από τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των 1,94 τρισ. δολ. που διαθέτει, μόλις τα 9 δισ. δολ. είναι επενδεδυμένα σε μετοχές, αφού είναι γνωστή η προτίμησή της στα ομόλογα.


Ο σχεδιασμός


O σχεδιασμός της Eurobank προβλέπει προ φόρων συνέργειες περίπου 860 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2013-2017, ενώ το αντίστοιχο κόστος υλοποίησής τους υπολογίζεται στα 57 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 31/12.2013 είχαν επιτευχθεί συνέργειες 89 εκατ. ευρώ. Για το 2014 αναμένονται συνολικές ετήσιες συνέργειες 162 εκατ. ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας μείωσης του κόστους θα είναι η εξαγγελθείσα μείωση του δικτύου καταστημάτων στην Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 500 περίπου στο τέλος του 2014 από 579 την 31 Δεκεμβρίου 2013. Για την περίοδο 2015-2017 οι συνέργειες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν ετησίως σε 203 εκατ. ευρώ.

Οι συνέργειες προβλέπεται να προέλθουν κατά 42% από τη μείωση στις λειτουργικές δαπάνες, κατά 44% από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, κατά 9% από την αύξηση στα έσοδα και κατά 5% από τον περιορισμό των κινδύνων, μέσω κυρίως αυξημένων ανακτήσεων από δάνεια.

Το κόστος για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται άπαξ στα 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων γύρω στα 32 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. αναμένεται να δαπανηθούν το 2014. Ως εκ τούτου το σύνολο των καθαρών συνεργειών, εξαιρουμένου του κόστους υλοποίησής τους, διαμορφώνεται στα 800 εκατ. ευρώ.

 Κατά τη διάρκεια του 2014, οι καταθέσεις πελατών αναμένεται να αυξηθούν οριακά σε σύγκριση με το 2013, ως αποτέλεσμα της σταδιακής βελτίωσης στις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

 Το χαμηλό επίπεδο εκταμιεύσεων νέων δανείων το 2013, σε συνδυασμό με την αποπληρωμή των υφιστάμενων χορηγήσεων, οδήγησε σε απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα. Η τάση απομόχλευσης αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2014, με τις όποιες νέες χορηγήσεις να στοχεύουν κυρίως σε κερδοφόρους και εξαγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να βελτιωθούν το 2014, ως αποτέλεσμα της μείωσης του επιτοκίου χορηγήσεων της ΕΚΤ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013, της συνεχιζόμενης μείωσης της χρηματοδότησης από τον ELA, των συνεργειών χρηματοδότησης που θα προκύψουν από το Νέο Τ.Τ. και της βελτίωσης του περιθωρίου των προθεσμιακών καταθέσεων.

 Η Eurobank αναμένει ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα θα εξορθολογιστούν μεσοπρόθεσμα, ενώ η χρηματοδοτική της εξάρτηση από τον ELA θα συνεχίσει να μειώνεται.
  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
FOCUS ON HUMAN RESOURCES
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ M. NARASCHEWSKI
ETHOS SUSTAINABILITY FORUM 2014
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 2013
ΑΡΘΡΟ SARGIA PARTNERS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΠΑΠ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site