Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2014-τ. 402                              

Έρχεται το τέλος της bull market το καλοκαίρι;


Διόρθωση των αγορών έως και 30% προβλέπουν οι αναλυτές


Ο «ακραίος φόβος» επιστρέφει στις αγορές
Υπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά –στην τρέχουσα συγκυρία– ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα «φούσκα» στις αγορές;

 Οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν διαρκή αγώνα διάψευσης τέτοιων σεναρίων. Μήπως όμως οι συνεχείς διαψεύσεις, πολλές φορές, κρύβουν την αλήθεια;

Για να θωρακιστεί επαρκώς η παγκόσμια οικονομία –και για να μην επαναληφθούν ακραία σενάρια όπως εκείνα του 2008– οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Τα χαμηλά επιτόκια και η χορήγηση άφθονης ρευστότητας οδηγούν στα ύψη την αξία αρκετών assets, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμφάνιση σημαντικών κινδύνων, που δεν πρέπει να αγνοηθούν, εκτιμούν μερικοί αναλυτές.

 Όπως υποστηρίζει το CNBC, οι αναλυτές έχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως η μακράς χρονικής διάρκειας bull market των αγορών τείνει προς το τέλος της, με τις αγορές να εισέρχονται σε τροχιά διόρθωσης έως και 30%.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι αγορές θέλουν να κινηθούν ανοδικά. Αλλά επειδή έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο, δεν αποκλείεται να χρειαστούν ένα διάλειμμα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

 Ο ακραίος φόβος (extreme fear) είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στις αγορές διεθνώς, σύμφωνα με τον δείκτη Fear & Greed του CNN Money, ο οποίος καταγράφει το επενδυτικό κλίμα.

 Το κλίμα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στις αγορές και πλέον όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι έρχεται μεγάλη διόρθωση στα χρηματιστήρια.

Έναν μήνα πριν ο δείκτης βρισκόταν στο επίπεδο της «ακραίας απληστίας», με «φόντο» την ουκρανική κρίση.


Η BofA


Διόρθωση στις αγορές προβλέπει η Bank of America Merrill Lynch, και την τοποθετεί το φθινόπωρο του 2014.

«Ακόμη δεν έχετε δει τίποτα», προειδοποιεί και εκτιμά ότι η διόρθωση αναμένεται γύρω στο 10-15% το φθινόπωρο, καθώς τελειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve και αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, κατά τη «σκληρή αναστροφή» που σημειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, οι μεγάλοι χαμένοι του 2013 –όπως οι αναδυόμενες αγορές, τα ομόλογα και ο χρυσός– μετατρέπονται στους μεγάλους κερδισμένους του 2014 και αντιστρόφως, δηλαδή οι μεγάλοι κερδισμένοι της περασμένης χρονιάς, όπως η Ιαπωνία, ο Nasdaq και το δολάριο, γίνονται οι σημερινοί χαμένοι.

Ο Hartnett εκτιμά ότι ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, θα υποχωρήσει κατά 20% ενδεχομένως και κατά 30% και δεν σίγουρα δεν είναι καλή περίοδος για την αγορά μετοχών.


Fed: Χαλάρωση τέλος και αύξηση επιτοκίων από το 2015


Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει τέλος στην πολιτική τής ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ περιμένουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι μισοί εξ αυτών, μάλιστα, προβλέπουν ότι η πρώτη αύξηση θα είναι «επιθετική», οδηγώντας το επιτόκιο απευθείας στο 0,5% και όχι στο 0,25%.

Εν τω μεταξύ επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας στην ύφεση «βλέπουν» Goldman Sachs, Deutsche Bank και Morgan Stanley.

Επιπλέον, οι επιδόσεις των ΗΠΑ για το α’ τρίμηνο του 2014 μόνο απογοήτευση προκάλεσαν, καθώς η απρόσμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο +0,1% του ΑΕΠ ταρακούνησε τα «νερά» της αμερικανικής ανάκαμψης.


Goldman Sachs: «Καμπανάκι» για τα ομόλογα


Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού πυρήνα –κυρίως τα γερμανικά– είναι πλέον ακριβά, καθώς οι τιμές τους είχαν ανέβει πολύ. Θεωρήθηκαν ασφαλές καταφύγιο την περίοδο της ανασφάλειας για το ευρώ, αλλά τώρα, καθώς ο κίνδυνος απομακρύνεται, καλό είναι οι επενδυτές να τα πουλήσουν.

Τη σύσταση αυτή κάνει στους πελάτες της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας όμως ότι εάν υπάρξει τελικά ξεπούλημα στα γερμανικά ομόλογα, αυτό θα πλήξει και τα ομόλογα της περιφέρειας και θα ανακοπεί η πτώση των αποδόσεών τους.


 
Ευρώ: Ώρα για σορτάρισμα


Σόιμπλε και Ντράγκι κατά του ισχυρού ευρώ


Αρκετοί αναλυτές δηλώνουν ότι ίσως οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να σορτάρουν το ευρώ, καθώς πλησίασε τα 1,40 δολ., ενώ εκτιμούν ότι είναι υπερτιμημένο και ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, κάτι που αυξάνει την πίεση για μια αντίδραση της ΕΚΤ.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από 1,20 δολ., δεδομένων των προβλημάτων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

 Σε 1,30 δολ. προβλέπει ότι θα υποχωρήσει το ευρώ σε 12 μήνες η Goldman Sachs.

Ομόφωνα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν επιθυμούν περαιτέρω άνοδο του ευρώ και πως το ισχυρό νόμισμα ίσως τελικά πυροδοτήσει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ανοίγοντας τον δρόμο για την ποσοτική χαλάρωση.

Τους τελευταίους 12 μήνες το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 5,5% έναντι του δολαρίου και κατά περίπου 10% έναντι του γεν. Τις τελευταίες εβδομάδες έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωριστικού σπιράλ στην Ευρώπη», διαχωρίζει το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ.

«Βεβαίως η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει ισχυρή και εάν συνεχίσει να ενισχύεται τότε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, που έχει βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνουν πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πολύ φτηνές, τότε αυτό δεν είναι καλό», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ευρώ.


Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τον Ιούνιο;


Στο 40% εκτιμά η Goldman Sachs τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας έως τον Ιούνιο του 2014.

Μάλιστα, το δυναμικό momentum του ευρώ δύναται να αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες, καθώς τα προβλήματα της διαρκούς ισχυροποίησης του κοινού νομίσματος και των απροσδόκητα χαμηλών πληθωριστικών τάσεων μεγεθύνονται εξαιτίας της απουσίας δράσης εκ μέρους της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας θεωρείται, σύμφωνα με την Goldman Sachs, λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο.


Citi: Πάνω από 50% η πιθανότητα QE από ΕΚΤ


Η ποσοτική χαλάρωση έρχεται στην Ευρωζώνη, και μάλιστα στο ορατό μέλλον, σημειώνει η Citi. Η τελευταία επικαλείται την ανάγκη της κεντρικής τράπεζας να ελέγξει τον χαμηλό πληθωρισμό που απειλεί την οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citi, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε εκτεταμένη μη αποστειρωμένη αγορά ενεργητικού τόσο κρατικού όσο και ιδιωτικού και μάλιστα οι πιθανότητες να γίνει αυτό φέτος είναι πάνω από 50%.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αναλάβει δράση κατά της απειλής του αποπληθωρισμού μέσα στους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg εκτίμησαν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ μέχρι τον Ιούνιο. Από αυτούς, λίγο κάτω από το μισό ανέφερε ότι ενδεχομένως να εφαρμόσει πολλαπλά μέτρα, που θα κυμαίνονται από μείωση των επιτοκίων μέχρι αγορές περιουσιακών στοιχείων και μακροπρόθεσμα δάνεια.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε χαμηλά άνω των τεσσάρων ετών, ο Ντράγκι δήλωσε ότι έχει την ομόφωνη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου για να δρομολογήσει –εφόσον χρειαστεί– αντισυμβατικά μέτρα.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
FOCUS ON HUMAN RESOURCES
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ M. NARASCHEWSKI
ETHOS SUSTAINABILITY FORUM 2014
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 2013
ΑΡΘΡΟ SARGIA PARTNERS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΠΑΠ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site