Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2014-τ. 402                              

ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ


Οι ιδιώτες προμηθευτές που μπαίνουν δυναμικά στη λιανική πώληση ηλεκτρισμού προσπαθούν να αλλάξουν το τοπίο στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα.


Με χαμηλότερες τιμές από 7% έως 9%, επιστροφή της εγγύησης, μηνιαίους λογαριασμούς χωρίς πάγια, εκπτώσεις 50% για τους συνεπείς πελάτες και άλλα κίνητρα για τους καταναλωτές, οι ιδιώτες της ηλεκτρικής ενέργειας θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από το ισχνό 2% της αγοράς, που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν έως σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, ανήγγειλε αλλαγές στη διάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ και κυρίως της χαμηλότερης κατηγορίας 0-800 κιλοβατώρες, με στόχο να απολαύσουν φθηνότερο ρεύμα όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη, ενώ όσοι έχουν κλειστά και πολυτελή εξοχικά να επιβαρυνθούν με αυξήσεις. Πρόκειται για αλλαγές που έρχονται σε 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές, με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο έως και το φθινόπωρο του 2015. Από αυτές δεν ξεφεύγουν ούτε οι αγρότες, στους οποίους θα επιβληθούν «έξυπνοι» μετρητές για πραγματική τιμολόγηση του ρεύματος. Σε αντιστάθμισμα επίσης θα μειωθούν τα τιμολόγια ρεύματος στους εμπόρους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι «επιδοτούν» τη φθηνή κιλοβατώρα των καταναλωτών της χαμηλής κλίμακας χρέωσης. Στην κατηγορία αυτή, όπως αποσαφήνισε ο κ. Παπαγεωργίου, τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, πληρώνοντας φθηνότερο έως και 40% το ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δίνει σε δημόσια διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο για τις δημοπρασίες ρεύματος της ΔΕΗ που παράγεται από λιγνίτη και νερό. Τέτοιες διαδικασίες έγιναν και στη Γαλλία (ΝΟΜΕ), κάνοντας το πρώτο βήμα για το άνοιγμα στην αγορά λιανικής ρεύματος. Στόχος είναι από την 1η Σεπτεμβρίου οι ιδιώτες προμηθευτές να αγοράζουν και αυτοί φθηνό ρεύμα, πουλώντας το, στη συνέχεια, στους πελάτες τους. Όπως, άλλωστε, σχολίασε στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ) Γιώργος Στάμτσης, «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ανταγωνισμό, ακόμη και μείωση τιμών».

 Η ουσιαστική βέβαια απελευθέρωση έρχεται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ το 2015, οπότε και θα υπάρξει απευθείας πρόσβαση των ιδιωτών στα φθηνά καύσιμα του λιγνίτη και νερού. Όταν δηλαδή θα πουληθεί η μικρή ΔΕΗ και θα μπει και ιδιώτης επενδυτής στη μητρική εταιρεία ελέγχοντας το κόστος παραγωγής.

Μέχρι τότε, όμως, οι ιδιώτες εκμεταλλευόμενοι τις δημοπρασίες, παίρνουν ήδη θέση στην αγορά. Η εταιρεία Protergia του ομίλου Μυτιληναίου ανακοίνωσε, πρόσφατα, ανταγωνιστικά τιμολόγια σε σχέση με τη ΔΕΗ. Πηγές αναφέρουν ότι η μείωση για έναν μέσο καταναλωτή είναι της τάξης του 7% με 9%. Η ίδια εταιρεία εφαρμόζει μηνιαίους λογαριασμούς, επιβραβεύοντας με έκπτωση 50% στα πάγια τους συνεπείς πελάτες και αποσβένοντας την εγγύηση.

Δυνατά, εξάλλου, μπαίνει και η εταιρεία Elpedison, η οποία λανσάρει ανταγωνιστικά τιμολόγια, επιστροφή της εγγύησης των 80 ευρώ που δίνει ένας οικιακός πελάτης, αλλά και λογαριασμούς χωρίς πάγια.

Οι δύο εταιρείες πρωταγωνιστούν στην απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος, διαθέτοντας ταυτόχρονα και μονάδες παραγωγής.


ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Οι καταναλώσεις φυσικού αερίου μειώθηκαν σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής. Συγκεκριμένα υποχώρησαν κατά 11% (242,1 κ.μ.), οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 18% (171 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν πτώση κατά 31% (14,2 εκατ. ευρώ). Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΠΑ Αττικής, προσφέρει εξοικονόμηση 44% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Η εταιρεία στρέφει τη στρατηγική της στην ενίσχυση της αυτόνομης θέρμανσης, την οποία και χρηματοδοτεί κατά 50%, διαθέτοντας ένα συνολικό κονδύλι της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

 Το φυσικό αέριο μπορεί να λειτουργήσει ευθέως ανταγωνιστικά της ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί ένα μείγμα καυσίμων αερίων που βρίσκεται σε κοιλότητες του υπεδάφους, συνήθως μαζί με άλλα ορυκτά καύσιμα. Είναι μείγμα ενώσεων διαφόρων στοιχείων, με το μεθάνιο κυρίαρχο συστατικό. Πριν διατεθεί για χρήση υφίσταται μια επεξεργασία κατά την οποία διαχωρίζονται και κατακρατούνται ποικίλα ανεπιθύμητα συστατικά και ενώσεις από τη μάζα του. Το τελικό προϊόν το οποίο συλλέγεται και μεταφέρεται με αγωγούς από τον τόπο εξόρυξης προς την τελική κατανάλωση, είναι απαλλαγμένο από υδρατμούς, από βαρύτερους του μεθανίου υδρογονάνθρακες, και άλλα στοιχεία και ενώσεις.

Υπάρχουν τεράστια καταμετρημένα αποθέματα φυσικού αερίου. Τα μεγαλύτερα είναι της Ρωσίας, τα οποία φθάνουν στο ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων αποθεμάτων. Άλλες μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο Ιράν, στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία. Η σύστασή του διαφέρει ανάλογα με τον τόπο προέλευσής του. Είναι ελαφρύτερο του αέρα και άοσμο, για λόγους όμως ανίχνευσης σε περίπτωση διαρροής, προστίθεται σε αυτό ουσία που του προσδίδει χαρακτηριστική οσμή.

Το φυσικό αέριο είναι σήμερα το πλέον περιζήτητο καύσιμο, εξαιτίας της υψηλής θερμογόνου δύναμης, της μειωμένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της αποδοτικής του καύσης. Θεωρείται η καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες, λόγω της ποιότητας της καύσης του και της χαμηλής περιεκτικότητας των καυσαερίων του σε ρυπογόνες ουσίες. Έχει πλέον επικρατήσει ως το κατεξοχήν καύσιμο των πόλεων που θέλουν να σέβονται το περιβάλλον και τους πολίτες τους. Βρίσκει ευρύτατη εφαρμογή στο σπίτι για το μαγείρεμα και τη θέρμανση νερού και χώρων, στον κτηριακό τομέα για την κεντρική θέρμανση, στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στη βιοτεχνία, στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικά στην ηλεκτροπαραγωγή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη διείσδυση του φυσικού αερίου. Με δεδομένο το δίκτυο μεταφοράς και διανομής εγκαθίστανται πολλές νέες μονάδες, παγκοσμίως, παράλληλα δε προγραμματίζεται η αντικατάσταση παλαιότερων ρυπογόνων μονάδων άλλων τεχνολογιών με Φ/Α.


ΔΕΗ

ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟ 2013


Τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2013 είναι μειωμένα κατά 120,6 εκατ. ευρώ (12%) σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν σε 881,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.002,2 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 14,8%, έναντι 16,7% το 2012.

 Στα αποτελέσματα του 2012 περιλαμβάνεται εφάπαξ θετική επίπτωση, ύψους 191,7 εκατ. ευρώ από τη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων με τη ΔΕΠΑ. Αντίθετα, τα αποτελέσματα του 2013 έχουν επιβαρυνθεί από την εφαρμογή της Απόφασης της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ σχετικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., για την περίοδο 1/7/2010 έως 30/9/2013, με 105,5 εκατ. ευρώ, μετά την οριστική εκκαθάριση και την έκδοση των αναγκαίων παραστατικών.


Έσοδα


• Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, ανερχόμενος σε 5.970,8 εκατ. ευρώ έναντι 5.985,2 εκατ. ευρώ το 2012. Στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό 90,2 εκατ. ευρώ, που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά 22,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς και του γεγονότος ότι το 2012 υπήρχε αυξημένος αριθμός αιτήσεων για συνδέσεις με το δίκτυο από παραγωγούς ΑΠΕ (κυρίως Φ/Β).

• Τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν μικρή αύξηση: 5.765,8 εκατ. ευρώ το 2013 έναντι 5.717,2 εκατ. ευρώ το 2012 (αύξηση 48,6 εκατ. ευρώ ή 0,9%).


Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμολογιακές αυξήσεις από την 1/1/2013 αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση του όγκου των πωλήσεων λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, της επιδείνωσης του μείγματος πωλήσεων της ΔΕΗ και της αρνητικής επίδρασης ύψους 16,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1/1/2013-30/9/2013, λόγω της προαναφερθείσας Απόφασης της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη σχεδόν η αύξηση στα έσοδα σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο, όταν τα έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 47,2 εκατ. ευρώ (3,4%), σε 1.416,9 εκατ. ευρώ από 1.369,7 εκατ. ευρώ, καθώς ο ρυθμός πτώσης της ζήτησης επιβραδύνθηκε, σε 4,1%, σε σχέση με 5,5% που ήταν το εννεάμηνο του 2013, ενώ παράλληλα υπήρξε και βελτίωση του μείγματος πωλήσεων.


Αναλυτικότερα:


• Το 2013, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 5,2% (3.290 GWh), στις 60.075 GWh έναντι 63.365 GWh το 2012. Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές και την άντληση, η ζήτηση μειώθηκε κατά 4% (2.328 GWh).

• Ο όγκος των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκε κατά 2.056 GWh (3,9%), σε 50.754 GWh, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης, δεδομένου του ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική αγορά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σε 98,3%.

• Tο μείγμα πωλήσεων της ΔΕΗ επιδεινώθηκε αφού σημειώθηκε μείωση της ζήτησης στην οικιακή χρήση κατά 6,1% (1.149 GWh) και κατά 5,4% (816 GWh) στην εμπορική χρήση. Αντίθετα, στη διάρκεια του δ’ τριμήνου, η ζήτηση στην οικιακή και την εμπορική χρήση αυξήθηκε κατά 1,4% (58 GWh) και 0,4% (12 GWh) αντίστοιχα, έναντι του δ’ τριμήνου του 2012.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ


Το 2013, το 49,8% των συνολικών εσόδων απορροφήθηκε από τις δαπάνες καυσίμων, CO2 και αγορών ενέργειας, έναντι 53,2% το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του ποσοστού των δαπανών για υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο σε 20% από 23,1% των συνολικών εσόδων.

Αντίθετα, η συμμετοχή της δαπάνης για την κάλυψη του μεταβλητού κόστους τρίτων συμβατικών παραγωγών και για τη διασφάλιση επαρκούς ισχύος τρίτων παραγωγών αυξήθηκε σε 7,8% από 6,5%. Η συμμετοχή της δαπάνης για τα δικαιώματα CO2 διαμορφώθηκε σε 3,1% από 1%, ενώ οι προβλέψεις απορρόφησαν το 6% των συνολικών εσόδων έναντι 5,6% το 2012.


Λοιπά οικονομικά στοιχεία


• Οι αποσβέσεις το 2013 διαμορφώθηκαν σε 626,4 εκατ. ευρώ έναντι 659,9 εκατ. ευρώ το 2012, μειωμένες κατά 33,5 εκατ. ευρώ.

• Οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν σε 219,4 εκατ. ευρώ (6,6%) από 235 εκατ. ευρώ το 2012, λόγω της μείωσης του χρέους μεταξύ των δύο περιόδων και της μείωσης των επιτοκίων αναφοράς.

• Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 106,7 εκατ. ευρώ το 2012. Λαμβάνοντας υπόψη τις εφάπαξ επιπτώσεις που έχουν ήδη αναφερθεί (αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Α.Ε. για το 2012 και την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. για το 2013), τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφώνονταν σε 140,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 85 εκατ. ευρώ το 2012.

• Οι μετά από φόρους ζημίες ανήλθαν σε 225,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 41,8 εκατ. ευρώ το 2012.


H δαπάνη για φόρους για το 2013 περιλαμβάνει και πρόβλεψη για αναβαλλόμενο φόρο εισοδήματος ύψους 228,3 εκατ. ευρώ. Ο αναβαλλόμενος αυτός φόρος προκύπτει από τη φορολόγηση με 26% της διαφοράς της λογιστικής αξίας της συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ κατά τα ΔΛΠ και εκείνης στα φορολογικά βιβλία της ΔΕΗ. Η διαφορά ανέρχεται σε 878 εκατ. ευρώ (916 εκατ. ευρώ, έναντι 38 εκατ. ευρώ) και μέρος αυτής (590 εκατ. ευρώ) αποτελεί αποθεματικό που μεταφέρθηκε με καθολική διαδοχή στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε., και το οποίο η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα δικαιούται να το διανείμει χωρίς την καταβολή φόρου εισοδήματος, αφότου πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα επιβάρυνση φόρου για τη ΔΕΗ.


Επενδύσεις και καθαρό χρέος:


Οι επενδύσεις το 2013 ανήλθαν σε 718,1 εκατ. ευρώ έναντι 820,6 εκατ. ευρώ το 2012, μειωμένες κατά 102,5 εκατ. ευρώ, ενώ ως ποσοστό των συνολικών εσόδων μειώθηκαν σε 12% από 13,7%. Αφαιρώντας τις συμμετοχές των χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους (90,2 εκατ. ευρώ και 112,4 εκατ. ευρώ το 2013 και το 2012 αντίστοιχα), οι οποίες χρηματοδοτούν σημαντικό μέρος των επενδύσεων σε έργα δικτύων, οι επενδύσεις ως ποσοστό του κύκλου εργασιών διαμορφώνονται σε 10,7% και 12,1%, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η σύνθεση των κύριων επενδύσεων το 2013 είναι η ακόλουθη (σε παρένθεση το αντίστοιχο μέγεθος του 2012):


- Επενδύσεις σε έργα ορυχείων: 185 εκατ. ευρώ (140 εκατ. ευρώ)

- Επενδύσεις σε έργα παραγωγής: 154 εκατ. ευρώ (276 εκατ. ευρώ)

- Επενδύσεις σε έργα μεταφοράς: 85 εκατ. ευρώ (84 εκατ. ευρώ)

- Επενδύσεις σε έργα δικτύων: 255 εκατ. ευρώ (298 εκατ. ευρώ)

- Επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ: 26 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ)

- Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε 4.524,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 154,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την 31/12/2012 (4.679 εκατ. ευρώ).


ΑΡΘΟΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΣ (ΦΩΤΟ)


Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε: «Το 2013, ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός, καθώς οι αυξήσεις των τιμολογίων αντισταθμίστηκαν από τη μειωμένη ζήτηση και το χειρότερο μείγμα πωλήσεων.

 Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA), εξαιρουμένης της εφάπαξ αρνητικής επίπτωσης σχετικά με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. το 2013 και της εφάπαξ θετικής επίπτωσης σχετικά με τη ΔΕΠΑ Α.Ε. το 2012, ανήλθε σε 987,1 εκατ. ευρώ το 2013 έναντι 810,5 εκατ. ευρώ το 2012, βελτιωμένη κατά 21,8%, και το αντίστοιχο περιθώριο αυξήθηκε σε 16,5% από 13,5%.

Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα του 2013 δεν περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση από την αναδρομική εφαρμογή από 1/7/2013 της έκπτωσης στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, καθώς δεν έχουμε λάβει ακόμα από τη ΔΕΠΑ τους σχετικούς υπολογισμούς. Η επίπτωση αυτή θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2014.

Κατά τη διάρκεια του 2013, και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πραγματοποιήσαμε επενδύσεις ύψους 718 εκατ. ευρώ σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μας. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της απόδοσης του παραγωγικού μας χαρτοφυλακίου, θέσαμε σε λειτουργία τη νέα μονάδα παραγωγής συνδυασμένου κύκλου “Αλιβέρι V” (427 MW), ενώ τον Ιανουάριο του 2014 τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός “Ιλαρίωνας” (157 MW). Συγχρόνως προχώρησε και η κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου 832 MW στη Μεγαλόπολη (“Μεγαλόπολη V”).

 Επιπλέον, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου του ομίλου και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής μας διάρθρωσης, ενώ ταυτόχρονα πετύχαμε την εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης για μεγάλα έργα. Συγκεκριμένα, συμφωνήσαμε και υπογράψαμε τους βασικούς όρους πενταετούς δανείου ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών, για την αναχρηματοδότηση ενδιάμεσου δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ που λήγει τον Απρίλιο, καθώς και άλλων δανείων των τραπεζών αυτών. Επίσης εξασφαλίσαμε δάνειο ύψους 739 εκατ. ευρώ με κάλυψη από Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων για τη μερική χρηματοδότηση της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα V” και υπογράψαμε σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 235 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο μιας συνολικής εγκεκριμένης από την τράπεζα γραμμής χρηματοδότησης, ύψους 415 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά επενδύσεις για την περίοδο 2013-2015 για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας».


ΔΕΣΦΑ

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΕ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΖΙΡΟ


Σημαντική μείωση τζίρου και κερδών εμφανίζει για το 2013 ο ΔΕΣΦΑ, εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, η οποία φέτος πρόκειται να μεταβιβαστεί στην αζέρικη Socar.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμού της εταιρείας, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 194,2 εκατ. ευρώ έναντι 266,5 εκατ. ευρώ το 2012 (-27%) και τα λειτουργικά αποτελέσματα σε 56,3 εκατ. ευρώ, έναντι 118,45 εκατ. ευρώ το 2012 (-52%).

Έτσι τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 53,61 εκατ. ευρώ έναντι 112,56 το 2012 και τα κέρδη μετά από φόρους σε 32,66 έναντι 89,09 εκατ. ευρώ

(-63%).

Τα αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ επηρεάστηκαν τόσο από τη μείωση των όγκων φυσικού αερίου που διακινήθηκαν από το δίκτυο όσο και από τα μικρότερα κατά 25%, έναντι του 2012, τέλη χρήσης του δικτύου.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της ΔΕΠΑ, οι ποσότητες φυσικού αερίου που διετέθησαν στην κατανάλωση το 2013 αντιστοιχούν σε περίπου 3,5 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 3,75 δισ. κυβικών το 2012. Ωστόσο με δεδομένο το ότι από την 1η Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου ισχύουν τα νέα μειωμένα τέλη χρήσης, όπως και το ότι η εταιρεία ενέγραψε στον ισολογισμό της προβλέψεις εκτάκτων κινδύνων ύψους 24,27 εκατ. ευρώ (το 2012 ήταν 8 εκατ.), τα αποτελέσματά της επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τα παραπάνω.

Σε επίπεδο επενδυτικής δραστηριότητας, να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί μεγάλο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, όπως και τους νέους αγωγούς προς Μεγαλόπολη και Αλιβέρι. Τα έργα αυτά έχουν συνολικό προϋπολογισμό 414 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχορηγήσεις από εθνικούς πόρους και τα διαρθρωτικά ευρωπαϊκά ταμεία, θα ανέλθουν σε 134 εκατ. ευρώ.

 Σε ό,τι αφορά, τέλος, το έργο αναβάθμισης της Ρεβυθούσας, αυτό περιλαμβάνει:


- την κατασκευή 3ης Δεξαμενής Υγροποιημένου αερίου 95.000 κ.μ.

- την περαιτέρω αύξηση της παροχετευτικής ικανότητας του σταθμού,

- την επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων και

- την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού Αγίας Τριάδας.


ΑΔΜΗΕ

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟ 2013


Σε 347 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ του 2013, έναντι 325 εκατ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τον ισολογισμό του περασμένου έτους που δημοσίευσε η εταιρεία. Πρόκειται για τον τρίτο ισολογισμό που δημοσιεύει ο ΑΔΜΗΕ από τότε που ιδρύθηκε ως αυτοτελής εταιρεία με απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ηλεκτρικής της ΔΕΗ, η οποία και παραμένει μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, έως ότου ιδιωτικοποιηθεί.

Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 174 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ το 2012 και οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές –παρά τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς– σε 226 εκατ. ευρώ με συνέπεια τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ να ανέρχονται, για το 2013, σε 55 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το 2012 (περιθώριο 16% το 2013, έναντι 8% το 2012). Ωστόσο η Γενική Συνέλευση της εταιρείας (ΔΕΗ) αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος.

Ορόσημο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ιωάννη Γιαρέντη, αποτελεί η αναμενόμενη αναχρηματοδότηση συνολικού δανεισμού 337 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους με ορίζοντα πενταετίας, χάρη στη στήριξη των εγχώριων τραπεζών.

 Το πάγιο ενεργητικό της εταιρείας ανέρχεται σε 1,54 δισ. ευρώ, ενώ η αξία της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης (επί αυτού του ποσού υπολογίζεται η απόδοση των επενδυμένων κεφαλαίων) αυξήθηκε σε 1.42 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΔΜΗΕ το 2013 ανήλθε σε 119 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ως επιτυχία, αφού εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου συνεχούς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.

Στρατηγικός στόχος του ΑΔΜΗΕ για το μέλλον είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων με σκοπό τη διασφάλιση της υλοποίησης του δεκαετούς επιχειρηματικού πλάνου ανάπτυξης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταρτίσει πλάνο χρηματοδότησης το οποίο εφαρμόζει σταδιακά όποτε οι συνθήκες στις αγορές κρίνονται κατάλληλες. Ως αφετηρία του πλάνου χρηματοδότησης για το 2014, έχουν ήδη διασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 140 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση μελλοντικών επενδύσεων.


PROTERGIA

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


Τη δραστηριοποίησή της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, με συμβόλαια που απευθύνονται τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη χαμηλή και μέση τάση.

Το τιμολόγιο της Protergia για την οικιακή κατανάλωση είναι σήμερα 0,0945 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης και, όπως ανακοινώθηκε, θα προσαρμόζεται κάθε μήνα ανάλογα με την εξέλιξη του κόστους.

Συγκριτικά, το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι 0,07793 ευρώ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις από 0-800 κιλοβατώρες, 0,0946 ευρώ από 801-2000 και 0,10252 ευρώ αν η κατανάλωση ξεπερνά τις 2001 κιλοβατώρες. Στα τιμολόγια τόσο της ΔΕΗ όσο και του συνόλου των προμηθευτών προστίθενται οι λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση των δικτύων, καθώς και τα δημοτικά τέλη, οι φόροι κ.λπ.

Η Protergia θα παρέχει επίσης νυχτερινό ρεύμα σε όσους έχουν μετρητή νυχτερινής κατανάλωσης της ΔΕΗ. Θα παρέχει επίσης κίνητρα με τη μορφή εκπτώσεων και σταδιακή επιστροφή της εγγύησης στους συνεπείς πελάτες.

 Οι λογαριασμοί θα εκδίδονται μηνιαίως και θα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να καταχωρίζουν κάθε μήνα τις ενδείξεις του μετρητή προκειμένου να λαμβάνουν εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Το μερίδιο αγοράς των ανεξάρτητων –εκτός ΔΕΗ– προμηθευτών στη λιανική αγορά ρεύματος είναι σήμερα 2% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της Protergia, Ντ. Μπενρουμπή, σε τρία χρόνια θα είναι διψήφιο.


 


ELPEDISON

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Τρεις νέες υπηρεσίες μέσα από την ιστοσελίδα της προσφέρει η ιδιωτική εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ELPEDISON, αποκτώντας ουσιαστικά απευθείας επικοινωνία με τους καταναλωτές ρεύματος.

Η ELPEDISON –στην οποία μετέχουν έπειτα από σύμπραξη οι εταιρείες «Ελληνικά Πετρέλαια», η EDISON που είναι η παλαιότερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στην Ιταλία και η κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ– ενισχύει διαρκώς το χαρτοφυλάκιο των παρεχόμενων εφαρμογών, καθώς και των υπηρεσιών πελατειακής υποστήριξης, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες. Σκοπός της είναι να προσφέρει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, μέσω ιντερνετικών και φιλικών προς τον χρήστη υπηρεσιών.

Έτσι η ELPEDISON, μέσω της υπηρεσίας click-2-call, δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει, άμεσα και γρήγορα, τις πληροφορίες που χρειάζεται, προκειμένου να γίνει πελάτης της, χωρίς κανένα κόστος για τον ίδιο, κερδίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο χρόνο και χρήμα. Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος αρκεί να συμπληρώσει το όνομα και το τηλέφωνό του στην ειδικά σχεδιασμένη για την υπηρεσία σελίδα, την οποία μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα της ELPEDISON, www. elpedison.gr, τόσο στην αρχική σελίδα όσο και σε όλες τις εσωτερικές. Αμέσως μετά, η Εξυπηρέτηση Πελατών της ELPEDISON καλεί τον ενδιαφερόμενο για να απαντήσει στα ερωτήματά του. Αντίθετα με την παραδοσιακή εξυπηρέτηση, η υπηρεσία click-2-call απευθύνεται στοχευμένα στους κατάλληλους on-line επισκέπτες, παρέχοντας τη σωστή ενημέρωση, την κατάλληλη στιγμή.

Επιπλέον, η ELPEDISON, μέσω της πρόσφατα υλοποιημένης υπηρεσίας click-2-chat, προσφέρει στους πελάτες και στους εν δυνάμει πελάτες της τη δυνατότητα να θέτουν άμεσα, γραπτώς, τις ερωτήσεις που ενδεχομένως έχουν για τα προϊόντα της εταιρείας. Με την απλή συμπλήρωση του ονόματος και της διεύθυνσης του e-mail τους στην ειδικά σχεδιασμένη για την υπηρεσία σελίδα, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα
www.elpedison.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνομιλήσουν «ζωντανά» με την «Εξυπηρέτηση Πελατών ELPEDISON», μέσω μιας διαδραστικής «πλατφόρμας chat», απολαμβάνοντας μιαν απόλυτα προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι υπάρχοντες και μελλοντικοί πελάτες της ELPEDISON μπορούν να έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με έναν εκπρόσωπο εξυπηρέτησης της ELPEDISON, χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.

Ακόμα, η ELPEDISON, φροντίζοντας έμπρακτα για την ικανοποίηση των πελατών της, δημιούργησε στην ιστοσελίδα της μια on-line Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών, η οποία αφορά στα διαφορετικά χαρακτηριστικά που διέπουν την εξυπηρέτηση που λαμβάνουν οι πελάτες, όπως την αμεσότητα, την ευγένεια και την αποτελεσματικότητα. Η ELPEDISON επεξεργάζεται τις επιμέρους απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια και τις προτάσεις των συμμετεχόντων, προκειμένου να ενισχύει διαρκώς την ποιότητα της εξυπηρέτησης που προσφέρει. Γιατί στην ELPEDISON, «η γνώμη του Πελάτη μετράει».


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E.

ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ


Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. είναι μια μικτή ελληνορωσική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα.

Μέτοχοί της είναι η OAO GAZPROM, η οποία, μέσω της 100% θυγατρικής της GAZPROMEXPORT LTD, ελέγχει το 50% των μετοχών της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε., και ο κ. Κοπελούζος Δημήτρης ο οποίος ελέγχει το υπόλοιπο 50%.

 Η OAO GAZPROM είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως και ο κυριότερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο ρωσικός ενεργειακός «γίγαντας» διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στον κόσμο (156.900 χλμ) και διαχειρίζεται πάνω από 514.200 χλμ δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Η OAO GAZPROM εξάγει φυσικό αέριο σε 31 χώρες της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 Ο βασικός σκοπός της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε είναι η εισαγωγή και η πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, στην οποία ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία.

 Έχει εξασφαλίσει από την OAO GAZPROM σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου επιπλέον αυτών που έχει συμβολαιοποιήσει η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου της Ελλάδος (ΔΕΠΑ). Οι ποσότητες αυτές ανέρχονται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2016 και 7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως από το 2016 και μετά.

 Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην κατασκευή έργων υποδομής σε σχέση με το φυσικό αέριο, έχοντας κατασκευάσει στην ελληνική επικράτεια πάνω από 500 χλμ χαλύβδινων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, και πλέον των 340 χλμ αγωγών διανομής –χαλύβδινων και πολυαιθυλενίου– μέσης και χαμηλής πίεσης, καθώς επίσης τον βασικό σταθμό συμπίεσης αερίου του Συστήματος Μεταφοράς και μεγάλο αριθμό μετρητικών-ρυθμιστικών σταθμών και τελικών συνδέσεων διανομής.

 Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. αποτελεί την πιο έμπειρη και αξιόπιστη ιδιωτική εταιρεία της χώρας στον τομέα της κατασκευής έργων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ FACTORING
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
FOCUS ON HUMAN RESOURCES
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ζ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ M. NARASCHEWSKI
ETHOS SUSTAINABILITY FORUM 2014
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 2013
ΑΡΘΡΟ SARGIA PARTNERS
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΔΕΝΟΡ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ F.G. EUROPE
ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΠΑΠ
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site