Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2014-τ.403                              

Η επόμενη ημέρα και ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος


Ανησυχία από το χαμηλό ποσοστό του νέου «δικομματισμού»
Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο
Ο βασικός πολιτικός κίνδυνος, όπως τονίζουν στο «Χ», έμπειροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ο οποίος αναδεικνύεται μετά τις ευρωεκλογές είναι το ενδεχόμενο πολιτικής ακυβερνησίας, όποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Το ήδη δύσκολο κυβερνητικό σταυρόλεξο γίνεται ακόμη πιο γριφώδες, καθώς το άθροισμα των δυνάμεων του νέου «δικομματισμού» (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) σε ποσοστά είναι κάτω του 50%.

Ο άλλος μεγάλος πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί η μεγάλη εκκρεμότητα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα πέσει με τις ευρωεκλογές, όμως η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης της πολιτικής ομαλότητας και πολιτικών αντιπαραθέσεων της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και της αδράνειας και απροθυμίας προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία δυσκολιών συνεννόησης με τους εταίρους για τη δρομολόγηση μελλοντικών λύσεων, την αποτυχία δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και όρων αξιοπιστίας και τη νομοθέτηση μέτρων, χωρίς όμως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, βάσει του οποίου θα εφαρμοσθούν και δεν θα ανατραπούν με την πρώτη ευκαιρία.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να αυξήσει την πλειοψηφία του στη Βουλή τότε όταν θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο που θα εμπεριέχει μέτρα σίγουρα το ρίσκο είναι μεγάλο.

Η περίοδος της σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ζούσε η Ελλάδα, μετά το θρίλερ της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2012, πλησιάζει στο τέλος της, όπως προειδοποιεί η Credit Suisse.

Κατά την άποψη της, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα θα ήταν μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία, αλλά όχι και τη στήριξη των άλλων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ενδεχομένως αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι δύσκολα θα είχαμε μία ισχυρή κυβέρνηση αν ψηφίζαμε τον περασμένο Μάιο  για βουλευτικές εκλογές.

Από την αναγωγή των ποσοστών των κομμάτων σε συνθήκες εθνικών εκλογών, οι έδρες που θα εξέλεγαν τα κόμματα με τα ίδια ποσοστά είναι οι εξής: ΣΥΡΙΖΑ: 130 (μαζί με το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα), Νέα Δημοκρατία: 70, Χρυσή Αυγή: 28, Ελιά/ΠΑΣΟΚ: 24, Ποτάμι: 20, ΚΚΕ: 18, ΑΝ.ΕΛ.: 10


Οι  Γερμανοί επανήλθαν …δριμύτεροι


Οι ευρωεκλογές πέρασαν και οι Γερμανοί επανήλθαν …δριμύτεροι με τον Β. Σόιμπλε να μας απειλεί με «μεταρρυθμίσεις ή έξοδος από το ευρώ», όσο και εάν μετά το Βερολίνο προσπάθησε να τα μαζέψει.

Επίσης αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί και ένα νέο πακέτο βοήθειας, αν και μικρότερο των δύο προηγούμενων και δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ., το οποίο ασφαλώς θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο.

Γιατί οι Γερμανοί όμως  θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;

Όπως έχει γράψει το «Χ», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές ,το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν  ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.

Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, μετά μάλιστα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ASSETS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
OUTSOURCING CONFERENCE 2014
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ VIVECHROM
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site