Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2014-τ.403                              

Χ.Α.: «Καυτό» καλοκαίρι, οι τράπεζες στο προσκήνιο


Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί πια να κοιτάζει προς τα προηγούμενα υψηλά των 1.390 μονάδων, ακόμη και προς τα επίπεδα των 1.400-1.450 μονάδων.

Το περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη και στη μείωση του πολιτικού ρίσκου όπως καταγράφτηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου.

 Οι αποφάσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να μειώσει στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% το βασικό επιτόκιο και να υιοθετήσει αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων αναθέρμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον με επίκεντρο τις τράπεζες.

Την ίδια ώρα η βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, όπως η ανακοίνωση της ύφεσης στο 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, που φέρνει την οικονομία μία «ανάσα» από την ανάπτυξη, αρχίζει και περνά τώρα και στη χρηματιστηριακή αγορά.

 Από τα χαμηλά της 19ης Μαΐου 2014, τις 1.066,54 μονάδες, μέχρι και τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει κέρδη άνω του 20%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών έχει ενισχυθεί πάνω από 30%.


Τι θα προεξοφλήσει


Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται πλέον απαλλαγμένο από την πολιτική αβεβαιότητα και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το καλοκαίρι θα είναι «θερμό», χάρη στις προσδοκίες που διατυπώνονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η NBG Sec δηλώνει ότι πιστεύει πως η αγορά θα προεξοφλήσει εκ νέου:


α) την ανάκαμψη της οικονομίας, που θα οδηγήσει σε ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας στις εισηγμένες.

β) την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (υποδομές, ενεργειακά δίκτυα και ακίνητα), που θα πρέπει να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εισροές κεφαλαίων.

γ) την πιο χαλαρή στάση της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις ελληνικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του επιχειρηματικού τομέα.

δ) την πιο δυναμική στάση του τραπεζικού τομέα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, η οποία θα μπορούσε σταδιακά να συμβάλει στη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών (από το 2015).


Το come back των τραπεζών


Το νέο χαρακτηριστικό της αγοράς από τις αρχές του μήνα είναι η δυναμική του τραπεζικού κλάδου, αφού μετά τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, η συμμετοχή του σε αυτούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Το χρηματιστήριο ξαναγίνεται τραπεζοκεντρικό και η πλειοψηφία του ιδιαίτερα αυξημένου ημερήσιου τζίρου αφορά τις τραπεζικές μετοχές.

 Οι καθημερινές, σχεδόν, εκθέσεις ξένων οίκων με αναβαθμίσεις για τις τράπεζες μας προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Από τα χαμηλά της 19ης Μαΐου έως και τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου η μετοχή της Εθνικής σημείωνε άνοδο 37,44%, της Πειραιώς άνοδο 38,85%, της Alpha Bank 26,67% και της Eurobank άνοδο 26,89%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Folli Follie (+38,64%),της ΔΕΗ (+28,30%), του Τιτάνα (+26,79%), του Ελλάκτορα (+22,09%) και του ΟΤΕ (+21,03%).


Morgan Stanley: “Overweight” η Ελλάδα


“Overweight” για την Ελλάδα δηλώνει η Morgan Stanley, η οποία κάνει λόγο για πληθώρα ευκαιριών στις ελληνικές μετοχές.

 Ειδικότερα, ο επικεφαλής του τμήματος για τις αναδυόμενες αγορές, Ruchir Sharma, κάλεσε τους επενδυτές να επενδύσουν στις αδύναμες οικονομικά χώρες. «Οι προοπτικές για τυχόν κέρδη είναι αρκετά υψηλές σε χώρες όπου η οικονομία τα τελευταία 5 χρόνια καταγράφει απογοητευτικές επιδόσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Οι χώρες που διαθέτουν υψηλό χρέος και παράλληλα βιώνουν μια σχετική πολιτική σταθερότητα, αναμένεται να δεχθούν ένα ευχάριστο σοκ» τόνισε παράλληλα καθώς, όπως εξήγησε, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται η ανάκαμψη είναι δεδομένη.


Ακριβό το Χ.Α.;


Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, το P/E της ελληνικής αγοράς είναι αυτή την ώρα υψηλό, δεδομένου του ότι υπολογίζεται στο 21,4. Ωστόσο, η πρόβλεψη για το 2015 κατεβάζει τον ίδιο δείκτη στο 16,1 και για το 2016 στο 10,9, πράγμα που σημαίνει πως εκτιμά σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, άποψη με την οποία συνάδει και η γενικότερη πρόβλεψη για τη χώρα.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, βρίσκεται στη φάση του οικονομικού κύκλου που είναι συνήθως ευνοϊκή για τις μετοχές. Η ανάπτυξη επιταχύνει μετά από μια βαθιά πτώση και οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% φέτος και κατά 2,2% το 2015.

Τα εταιρικά κέρδη εξαρτώνται από την ανάπτυξη, εν μέρει εξαιτίας του κόστους εργασίας που έχει περικοπεί κατά 30% από το 2008 μέχρι σήμερα σε όλους σχεδόν τους κλάδους, ενώ για τις τράπεζες εξαρτάται και από τη δυνατότητα δυναμικής ανάκαμψης της πιστωτικής ποιότητας.


Ο πολιτικός κίνδυνος


Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως «διαβάστηκε» από την αγορά, δεν φαίνεται προς το παρόν να οδηγεί σε δυναμική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και κατ’ επέκταση στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Το γεγονός αυτό χαιρέτισαν οι αγορές με άνοδο στο χρηματιστήριο και τα ομόλογα.

 Με το αποτέλεσμα της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης από τη μία απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας, πυροδοτώντας ράλι ανακούφισης στο Χ.Α., από την άλλη όμως η χώρα βρίσκεται και επίσημα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ο τρόπος που το ανάγνωσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δίνουν οκτάμηνη παράταση στον εκλογικό ορίζοντα, βελτιώνοντας την ορατότητα των επενδυτών και των δυνάμεων της οικονομίας.

 Παρότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης απώλεσαν γύρω στο 11% της εκλογικής δύναμης, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η ήττα εκλήφθηκε ως μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών και όχι ως αναίρεση της πολιτικής νομιμοποίησης.

 Το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα γίνεται λιγότερο υποστηρικτικό για τις μετοχές και τα ομόλογα μετά τις ευρωεκλογές εκτιμά η Goldman Sachs. Όπως εξηγεί, σε 3 με 6 μήνες είναι πιο πιθανό να δούμε μεγαλύτερα spreads και τις μετοχές να κινούνται χαμηλότερα.

 Εκλογές στην Ελλάδα δεν διαφαίνονται σύντομα στον ορίζοντα, παρ’ όλα αυτά είναι πιθανότερες προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, τονίζει η Goldman Sachs.

Κίνδυνο δημοσιονομικής παρέκκλισης από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα βλέπει ο γνωστός οίκος, χαρακτηρίζοντάς το αρνητικό σε όρους πιστοληπτικής αξιολόγησης (credit negative).


 


Εξαιρετική για την αγορά η επιλογή Χαρδούβελη


Εξαιρετική, χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς, την επιλογή του κ. Γκίκα Χαρδούβελη ως νέου υπουργού Οικονομικών, καθώς έχει γνώση των θεμάτων, αφού διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, είχε εμπλοκή στη διαδικασία του PSI και έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις για το χρέος στις οποίες θα κληθεί να λάβει πλέον ενεργό ρόλο.

Πρόκειται για εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος με σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του τεχνοκράτη και τυγχάνει της αποδοχής της Τρόικας και των Βρυξελλών.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ASSETS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
OUTSOURCING CONFERENCE 2014
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ VIVECHROM
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site