Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2014-τ.403                              

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ...ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΝΤΟΥΛΑΠΕΣ!
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ


Το 10% των εισηγμένων έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια


Το 20% παρουσίασαν αρνητικό EBITDA


Σχεδόν οι μισές από τις εισηγμένες εταιρείες είναι ζημιογόνες


 


Η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου αφήνει μικρά μόνο περιθώρια αισιοδοξίας, που απορρέει μόνο από την αξιοσημείωτη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών.

Το δυνατό φινάλε του περσινού Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά δεν είχε ανάλογη συνέχεια στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Η ύφεση στην ελληνική επιχειρηματικότητα έχει αφήσει βαθιά σημάδια.

Η ακτινογραφία των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. για το α’ τρίμηνο του 2014 εμφανίζει σημάδια βελτίωσης στον κύκλο εργασιών και στη λειτουργική κερδοφορία, τα οποία ως επί το πλείστον υποδηλώνουν σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

 Το ζητούμενο, που είναι η κερδοφορία, φαίνεται να απουσιάζει από τις περισσότερες εισηγμένες, εφόσον λιγότερες από 2 για κάθε 5 εταιρείες παρουσιάζουν κέρδη.

Περίπου το 10% των εισηγμένων εταιρειών έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, περίπου το 20% παρουσίασαν αρνητικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ενώ σχεδόν οι μισές από τις εισηγμένες εταιρείες είναι ζημιογόνες.

Από τις 202 εταιρείες οι 78 ήταν κερδοφόρες και οι 124 ζημιογόνες. Από τις κερδοφόρες οι 27 κατέγραψαν αύξηση κερδών, οι 26 κάμψη, ενώ οι υπόλοιπες 25 επέστρεψαν σε κέρδη. Από τις ζημιογόνες οι 32 σημείωσαν ενίσχυση ζημιών, οι 74 μείωση, ενώ 18 επέστρεψαν σε ζημιές.

 Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών, πάρα τη μικρή βελτίωση που παρουσίασε στα τρία προηγούμενα τρίμηνα, παρέμεινε προβληματική, χωρίς όμως να σημειώσει δυσμενέστερο ιστορικό ποσοστό. Η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σε έναν πυθμένα ζημιών που ναι μεν δεν μπορεί να διασπαστεί με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης, από την άλλη πλευρά όμως δεν έχει και τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να βελτιωθεί με γρηγορότερο ρυθμό.

 Τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών παρουσίασαν αύξηση 17,3% και ανήλθαν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 102,3%, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών από την Beta Χρηματιστηριακή. Ο κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή άνοδο 1,5% και διαμορφώθηκε στα 16,532 δισ. ευρώ.

Στις εταιρείες με τις μεγαλύτερες ζημιές, πλην των τραπεζών, συγκαταλέγονται η ΕΛΠΕ, η ΜΙG, η ΑΤΤΙCA, η ΧΑΛΚΟΡ, η ΣΙΔΕΝΟΡ, ο ΗΡΑΚΛΗΣ, αν και στις περισσότερες από αυτές παρατηρείται μεγάλη συρρίκνωση συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στον αντίποδα, πρωταθλητές στα κέρδη υπήρξαν η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η FOLLI FOLLIE, ο ΟΠΑΠ, η ΜΕΤΚΑ, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, η ΚΑΡΕΛΙΑ, η EUROBANK PROPERTIES με πρώτη στην κατάταξη την ΕΤΕ.

Μεταξύ των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών κατατάσσονται η ΑΕΓΕΚ, η ΕΚΤΕΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΕΝΤΡΙΚ, η ΜLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, η ΜΕΤΚΑ και η ΙΝΚΑΤ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν η ΝΕΧΑΝΣ, η VELL GROUP, ο ΑΚΡΙΤΑΣ, η ΝΕΛ, η ΙΝΤΕΡΤΕΚ και η ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ.

Το αποτέλεσμα των καθαρών κερδών στις εμποροβιομηχανικές εταιρείες βρίσκεται ουσιαστικά στο μηδέν (+5 εκατ. ευρώ), γεγονός που σημαίνει ότι μετά από πολλά τρίμηνα αναδιαρθρώσεων, εξόδου από την αγορά αδύνατων ή αθέμιτων ανταγωνιστών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης, σε γενικό επίπεδο οι απώλειες βρίσκονται υπό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά, το σημείο χωρίς επιστροφή για πολλές εισηγμένες έχει παρέλθει, ειδικά σε όσες οι ζημιές παραμένουν επαναλαμβανόμενες και σταθερές, ξεκινώντας από το λειτουργικό επίπεδο, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι παίζονται οι καθυστερήσεις για όσες δεν καταφέρουν, έστω και τώρα που η οικονομία ετοιμάζεται να ισορροπήσει, να βρουν λύσεις (ρευστότητα, στρατηγικές συνεργασίες, περιορισμό χρέους κ.λπ.) για να βελτιώσουν την εικόνα τους.


Ρευστότητα, δανεισμός


Η εικόνα ρευστότητας και δανεισμού των εισηγμένων δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, καθώς ο συνολικός δανεισμός μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ, στα 32,45 δισ. ευρώ, από 32,7 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν στη λήξη του 2013, κυρίως λόγω της μείωσης του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της COCA COLA.

Αντιθέτως, ο συνολικός βραχυπρόθεσμος δανεισμός αυξήθηκε κατά 1,68%, στα 14,219 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 7,799 δισ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, που βρίσκονταν στα 6,903 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με τη Merit Χρηματιστηριακή, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέδειξε 46 εισηγμένες, από το δείγμα των οποίων η αναλογία καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια (net debt/equity) είναι μεγαλύτερη του 1,5, ενώ στο κλείσιμο της προηγούμενης χρήσης ήταν 40 εταιρείες σε αυτήν την κατηγορία.

Οι 26 εταιρείες με καθαρό ταμείο πάνω από 1 εκατ. ευρώ στις οποίες συμμετέχουν σταθερά είναι οι ΚΑΡΕΛΙΑ, ΟΠΑΠ, AEGEAN, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ, FF GROUP, EUROBANK PROPERTIES, ΠΛΑΙΣΙΟ, KLEEMANN.


Οι πρωταγωνιστές


Καλό τρίμηνο από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση είχαν οι ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, FFGroup, Eurobank Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Πλαίσιο, Jumbo, Καρέλιας, Σαράντης και ΑΒΑΞ.

Από τις μικρότερες εταιρείες σημαντική βελτίωση με άνοδο κερδών παρατηρείται στα μεγέθη του Κυριακίδη, της MLS Πληροφορικής, της Inform Lykos, του Ιασώ, της AS Company, της Info-Quest, της Τράπεζας Αττικής, του Καραμολέγκου, των Κυλινδρόμυλων Λούλη, των Πλαστικών Κρήτης, της Flexopack, του Κανάκη, της Ευρωπαϊκής Πίστης και των δύο εισηγμένων εταιρειών επενδύσεων.

Αρνητικά μεγέθη –ή κατώτερα των προσδοκιών– ανακοινώθηκαν από Ιντραλότ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και Frigoglass.

Mε σημαντικές ζημιές ξεκίνησαν τη χρονιά οι θυγατρικές του ομίλου της Βιοχάλκο, πλην της ΕΛΒΑΛ, καθώς και οι MIG, ΝΕΛ, Πήγασος, Αλουμύλ, Ηρακλής, ΕΒΖ, Forthnet, Περσέας, Γ.Ε. Δημητρίου, Επίλεκτος, Spider, Dionic, ΑΕΓΕΚ, Intracom, Yalco, Δάιος Πλαστικά, Creta Farm, Σφακιανάκης, Ακρίτας και το σύνολο των εταιρειών στις ιχθυοκαλλιέργειες.


Η συνέχεια…


Το β’ τρίμηνο θεωρείται πιο σημαντικό, καθώς η όποια βελτίωση της οικονομίας θα αρχίσει να εμφανίζεται από τον Μάρτιο και μετά, όπως επίσης το α’ τρίμηνο των αποτελεσμάτων είναι περίοδος αρνητικής εποχικότητας για μια σειρά από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

«Θα ήταν πολύ πρόωρο να εξαχθούν κατηγορηματικά συμπεράσματα από ένα αδύναμο α’ τρίμηνο, ειδικά για το πώς θα εξελιχθεί η χρήση, αφού στο β’ τρίμηνο καταγράφονται πολλά γεγονότα που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τις τουριστικές αφίξεις» αναφέρει η ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή.

Αφενός οι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες μπορούν να ανοίξουν κάποιες γραμμές χρηματοδότησης προς τις εταιρείες που έχουν τις δυνατότητες να αυξήσουν υγιώς τον τζίρο τους, αφετέρου οι πρόσφατες εκλογές δεν άλλαξαν τα πολιτικά δεδομένα, προκαλώντας ενδεχομένως συνθήκες αβεβαιότητας στην αγορά. Άρα οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να αρχίσουν να κεφαλαιοποιούνται πιο έντονα οι προσπάθειες των διοικήσεων των εισηγμένων. Σε αυτήν τη φάση, το δυνητικό περιθώριο βρίσκεται προς τα πάνω, διαπιστώνεται δε βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που δείχνουν μια προοδευτική είσοδο σε θετικό πρόσημο: Επανέναρξη έργων παραχωρήσεων, αύξηση στις αφίξεις τουριστών, αύξηση του αριθμού πωλήσεων αυτοκινήτων, σταθεροποίηση της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων, μείωση του κόστους καταθέσεων, είναι μερικές διαπιστωμένες βελτιώσεις που αναμένεται να αποτυπωθούν στο επόμενο τρίμηνο.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ASSETS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
OUTSOURCING CONFERENCE 2014
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ VIVECHROM
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site