Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2014-τ.403                              

ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ... Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ;
Το «μπαζούκα» του Ντράγκι θα λύσει το πρόβλημα στις χώρες σε κρίση;
Οι αγορές και οι αναλυτές χαιρέτησαν τα μέτρα Ντράγκι, αν και περίμεναν ακόμη περισσότερα! Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι ανέμεναν και την έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).

Βεβαίως, ο Μάριο Ντράγκι έγραψε ιστορία με τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση του αρνητικού πληθωρισμού και της ανεργίας.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι αναλυτές ότι τα μέτρα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα και θα τονώσουν την αποστεγνωμένη οικονομία των χωρών του νότου.

Η ΕΚΤ –και ο Μάριο Ντράγκι– κινητοποίησε ένα τμήμα του οπλοστασίου της για να απομακρύνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει τις δανειοδοτήσεις. Εναπόκειται τώρα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που διαθέτουν με υπεύθυνο τρόπο.

Η ΕΚΤ, με την επιλογή των μέτρων που ανακοίνωσε– μείωση επιτοκίων σε συνδυασμό με παροχή ρευστότητας– επιχειρεί να διοχετεύσει στην Ευρώπη ρευστότητα, η οποία όμως, σε αντίθεση με το παρελθόν, αναγκαστικά θα πρέπει να διοχετεύεται προς τις επιχειρήσεις, υποχρεώνοντας τις τράπεζες σε επιβαρύνσεις όταν επιχειρούν να την αποθησαυρίσουν προς όφελός τους. Στόχος του Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι η παρότρυνση των αγορών να προεξοφλήσουν την ακύρωση των αποπληθωριστικών προσδοκιών και ταυτόχρονα να υποστηριχθούν τόσο οι εξαγωγικές όσο και οι υπερχρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Με την υιοθέτηση αρνητικού επιτοκίου για τη διευκόλυνση της αποδοχής καταθέσεων, η ΕΚΤ ουσιαστικά θα χρεώνει τις τράπεζες που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε αυτήν, με στόχο να ενισχύσει τον δανεισμό μεταξύ των τραπεζών και τελικά προς τον ιδιωτικό τομέα.


Η αγορά ομολόγων


Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 10 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,15%, εκτιμάται πως στον μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει την αγορά ομολόγων, οδηγώντας σε πτώση των αποδόσεων και άνοδο των τιμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κράτη –όπως και το ελληνικό– να δουν τα επιτόκια δανεισμού να υποχωρούν και άρα να προχωρούν σε νέες εκδόσεις ομολόγων. Όμως και οι επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να βγουν με μεγαλύτερη άνεση να δανειστούν, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητά τους, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι διατηρούνται οι συνθήκες άπλετης ρευστότητας στις διεθνείς αγορές.


Ρευστότητα 400 δισ. στις επιχειρήσεις


Η ΕΚΤ προσπάθησε να ανοίξει τους κρουνούς του φθηνού χρήματος, ρίχνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,15% και επιβάλλοντας ποινή –μέσω αρνητικού επιτοκίου– στις τράπεζες που «παρκάρουν» τα διαθέσιμά τους στην ΕΚΤ.

Παράλληλα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή δύο νέες πράξεις αναχρηματοδότησης τραπεζών, ύψους 400 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, μέσω των οποίων θα προσφέρει στοχευμένη ρευστότητα σε επιχειρήσεις. Επίσης ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων, μέτρο που αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα στις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου.


Θα λύσουν το πρόβλημα


Τα μέτρα του Ντράγκι θα λύσουν το πρόβλημα στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση; Πολλοί οικονομολόγοι εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους, ισχυριζόμενοι ότι η «ασθένεια» έχει αιτίες που δεν μπορεί να θεραπεύσει καμιά «ένεση».

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, είναι σαφές από καιρό ότι ο Ντράγκι αγοράζει χρόνο, ότι το πρόβλημα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία είναι περισσότερο βαθύ και ότι θα πάρει χρόνο για να πάρει εμπρός η οικονομία.

Το φθηνό χρήμα του Ντράγκι χρησιμεύει μόνο επικουρικά. Αλλά οι κυβερνήσεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και αλλού νομίζουν ότι ο «μάγος της Φραγκφούρτης» θα τα καταφέρει μόνος του, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι να προστατεύσουν του λαούς τους.

Όπως επισημαίνουν οι «Financial Times», ο Ντράγκι βασίζεται στη φήμη του ανθρώπου που θα πράξει «whatever it takes» για να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά. Αυτή η προσέγγιση όμως μοιάζει επικίνδυνα με τον «Μάγο του Οζ». Λειτουργεί όσο οι άλλοι πιστεύουν σε αυτή. Εάν σταματήσουμε να πιστεύουν, τότε αποτυγχάνει. Η μεγάλη δοκιμασία δεν θα είναι παρέα με τον Τότο τον σκύλο, αλλά στον δρόμο για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Οι μεγαλοεπενδυτές προφητεύουν «κραχ», οι αγορές τούς διαψεύδουν


«Καμπανάκι» της Goldman Sachs για τα ομόλογα της περιφέρειας
Σερί τα ρεκόρ για Dow Jones και S&P. Το 18ο ιστορικό υψηλό για S&P τοποθετείται εντός του 2014. Επίσης, πάνω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε ο δείκτης Xetra Dax στη Φραγκφούρτη.

Εδώ και μερικούς μήνες αρκετοί αναλυτές και μεγαλοεπενδυτές προφητεύουν «κραχ», αλλά η πορεία των διεθνών αγορών τούς διαψεύδει.

Αλλά κορυφαίοι επενδυτές επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου

ένα «κραχ» στις διεθνείς αγορές.

Ο hedge fund manager Mark Spitznagel υποστηρίζει πως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να εκπλαγεί από ένα σοβαρό και άμεσο «κραχ» στις αγορές. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Και ο μεγαλοεπενδυτής Marc Faber όμως προειδοποιεί ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια γιγαντιαία «φούσκα», η οποία μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή. Ο Faber δεν διστάζει να καταλογίσει ευθύνες στην πολιτική του Προέδρου Ομπάμα και στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων που εφαρμόζει η Fed.

Επίσης, οι φήμες οργιάζουν ότι και ο Warren Buffett προετοιμάζεται για ενδεχόμενο «κραχ» στις αγορές. Ο δείκτης «Warren Buffett Indicator» βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και καταδεικνύει ότι μια κατάρρευση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

 Διόρθωση στις αγορές προβλέπει πάντως η Bank of America Merrill Lynch, την οποία και τοποθετεί το φθινόπωρο του 2014.

«Ακόμη δεν έχετε δει τίποτα» προειδοποιεί και εκτιμά ότι η διόρθωση αναμένεται γύρω στο 10-15% το φθινόπωρο, καθώς τελειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve και αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων.

 Η Bofa εκτιμά ότι ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, θα υποχωρήσει κατά 20% ενδεχομένως και 30%.


 


Τα ομόλογα


Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού πυρήνα, κυρίως τα γερμανικά, είναι πλέον ακριβά, καθώς οι τιμές τους είχαν ανέβει πολύ. Θεωρήθηκαν ασφαλές καταφύγιο την περίοδο της ανασφάλειας για το ευρώ, αλλά τώρα, καθώς ο κίνδυνος απομακρύνεται, οι επενδυτές, καλό είναι να τα πουλήσουν.

Τη σύσταση αυτή κάνει στους πελάτες της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας όμως ότι αν υπάρξει τελικά ξεπούλημα στα γερμανικά ομόλογα, αυτό θα πλήξει και τα ομόλογα της περιφέρειας και θα ανακοπεί η πτώση των αποδόσεών τους.

Όταν οι αγορές είναι πλημμυρισμένες με ρευστότητα, μπορεί αφενός να κουκουλώνουν κι αφετέρου να τρέφουν τα υποβόσκοντα οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι αγορές εναποθέτουν υπερβολικές ελπίδες στην ΕΚΤ.

Τα yields στα κρατικά ομόλογα της καταπονημένης «περιφέρειας» έχουν βουλιάξει από τότε που ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σωθεί το ευρώ, τον Ιούλιο του 2012.

Ενώ όμως η αρχική πτώση στα επιτόκια από τα ζενίθ του πανικού ήταν καλοδεχούμενη και σωστή, το επικό ράλι τις φετινής χρονιάς τα έχει επαναφέρει κοντά σε περιοχές «φούσκας».

Είναι αλήθεια ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Οι οικονομίες της νοτίου Ευρώπης δεν εξαρτώνται από τον εξωτερικό δανεισμό και επιτέλους αναπτύσσονται ξανά. Αλλά, μέσα στο κυνήγι της απόδοσης, οι επενδυτές αψηφούν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.

 Η τραπεζική κρίση δεν έχει επιλυθεί. Τα δημόσια χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται και η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

 «Το ράλι των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι φυσιολογικό; Ή μήπως διαφαίνονται ενδείξεις φούσκας;» διερωτάται το Forbes.

Μπορεί πράγματι να υπάρξει πρόβλημα; Πρόκειται για «φούσκα»;

Όπως προειδοποιεί, παρά το γεγονός πως υπάρχει εξήγηση για το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν γεννά ανησυχίες.

Η τεράστια ζήτηση για τα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας φαίνεται πως έχει ήδη... «πάει πάρα πολύ μακριά» και δεν αντανακλά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των οικονομιών αυτών.

 Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται στις χώρες του Νότου, ενώ οι οικονομίες τους εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης... σχεδόν με το ζόρι!

Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο όμως –σύμφωνα με το Forbes– είναι το εξής: Όσο οι χώρες της περιφέρειας βλέπουν τα ομόλογά τους να επιδίδονται σε ξέφρενο ράλι τόσο θα μειώνονται τα κυβερνητικά κίνητρα για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ASSETS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
OUTSOURCING CONFERENCE 2014
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ VIVECHROM
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site