Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2014-τ.403                              

«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Πάνω από 21 εκατ. ξενοι τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δηλαδή προβλέπεται να είναι τουλάχιστον κατά 2,5 εκατ. περισσότεροι από τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ στην αρχή του 2014.


Δυναμικά επιστρέφει στον παγκόσμιο χάρτη ο Ελληνικός τουρισμός, αν λάβει κανείς υπόψη του τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις όλων των φορέων για την πορεία του κλάδου κατά το τρέχον έτος. Ο στόχος που είχε τεθεί στην αρχή του χρόνου μιλούσε για 18,5 εκατ. αφίξεις από το εξωτερικό μέσα στο 2014, χωρίς να υπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας. Η νέα εκτίμηση του ΣΕΤΕ λόγω και του καλύτερου του αναμενόμενου πρώτου τριμήνου «ανεβαίνει» στα 19 εκατ., χωρίς και πάλι να υπολογίζεται το κομμάτι της κρουαζιέρας. Αν επιβεβαιωθεί τελικώς η εκτίμηση ότι οι αφίξεις κρουαζιέρας θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, οπότε είχαν ανέλθει σε 2,4 εκατ., ή ακόμη και σε λίγο χαμηλότερα, τότε ο συνολικός αριθμός αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 21 εκατομμύρια και μπορεί να πλησιάσει ακόμη και τα 21,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν σε 13 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2014.

Στο α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 18,2%, φθάνοντας στα 1,187 εκατομμύρια. Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα των προγραμματισμών αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό για τη φετινή χρονιά, είναι μάλλον προφανές γιατί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω των αρχικών εκτιμήσεων.

Σημειωτέον πως στην εκτίμηση αυτή έχουν ληφθεί και τα νέα δεδομένα από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά. Ο ΣΕΤΕ αναμένει πτώση των Ρώσων τουριστών της τάξεως του 5% τη φετινή χρονιά, ενώ αναμενόταν αύξηση. Πτώση 50% εκτιμάται ότι θα υπάρξει όσον αφορά τις αφίξεις από Ουκρανία λόγω της κατάστασης που επικρατεί εκεί. Από την άλλη πλευρά, άλλες βασικές αγορές, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, υπερκαλύπτουν τις απώλειες αυτές.

Πρακτικά, η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα κινείται με πολύ πιο έντονα ανοδικούς ρυθμούς σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, να κάνει λόγο για «come back» της χώρας μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
«ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ» ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

Η αναθεωρημένη εκτίμηση του ΣΕΤΕ για τις αφίξεις βασίζεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική αύξηση προγραμματιζόμενων πτήσεων και θέσεων από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης του ΣΕΤΕ, που βασίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων του ετήσιου προγραμματισμού των πτήσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), το 2014 προβλέπεται μία αύξηση 25% στις προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό για πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια με εξαίρεση αυτό της Αθήνας, όπου η αύξηση αναμένεται να είναι της τάξεως του 22%. Για τα αεροδρόμια, πλην αυτό της Αθήνας, ο συνολικός αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων φθάνει στα 16 εκατ. και ο τελικός αριθμός των αφίξεων θα εξαρτηθεί από την πληρότητα που θα υπάρχει σε αυτές τις πτήσεις.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως παρατηρείται αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις τόσο από μεγάλες αγορές όπως η Βρετανία (+23%), η Ιταλία (+43%) και η Γερμανία (+23%) όσο και από ανερχόμενες αγορές όπως είναι η Πολωνία και η Ελβετία, όπου το ποσοστό της αύξησης είναι στο 38%.
ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ανοδική τάση μετά από πέντε συναπτές περιόδους πτώσης, δείχνει και ο εσωτερικός τουρισμός, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία αύξησης της αεροπορικής κίνησης εσωτερικού, αλλά και της αυξημένης ζήτησης στα τουριστικά καταλύματα της χώρας.

Το «πρόβλημα», όμως, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες τουρίστες το καλοκαίρι είναι ότι δεν αποκλείεται σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς να δυσκολευτούν να βρουν κατάλυμα! Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, Κω και Κέρκυρα δηλώνουν ότι έχουν 100% πληρότητα για το διάστημα από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς οι ξένοι τουρίστες, και ειδικά οι Ευρωπαίοι, έχουν την τάση να προγραμματίζουν από τον χειμώνα τις διακοπές τους.

Χαρακτηριστικό δείγμα της ζήτησης που υπάρχει είναι ότι στο Astir Palace της Βουλιαγμένης ο αριθμός των κρατήσεων φέτος είναι κατά 5.000 μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι μέχρι τώρα και γενικότερα η τάση είναι ανοδική.

Πάντως, ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί από όλες τις τις τουριστικές επιχειρήσεις στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, με την παράλληλη διατήρηση ελκυστικής τιμολογιακής πολιτικής τόσο για το 2014 όσο και για τις συμφωνίες του 2015. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης φορολογική συμμόρφωση, όπως και εξάλειψη της μαύρης και παράνομης απασχόλησης.

Τέλος, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, περισσότερο ενεργό ρόλο θα πρέπει να αναλάβει και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα και συστηματικά με τη διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου καθαριότητας, συντήρησης και αισθητικής των δημόσιων υποδομών των χώρων και τομέων ευθύνης της, που αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από την ιδιαίτερα υψηλή αναμενόμενη τουριστική κίνηση.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Τα καλά μαντάτα για τις τουριστικές επιδόσεις της χώρας μας μέσα στο 2014 συμπεριλαμβάνουν και την δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια Αθήνα όπου η χρονιά έχει ξεκινήσει με εξαιρετικούς οιωνούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2014, υπήρξε μία αύξηση σε ετήσια βάση της τάξεως του 36,1% των αφίξεων στο ΔΑΑ, ενώ εκτιμάται πως στο συγκεκριμένο διάστημα οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 25%.

Βάσει της εκτίμησης του ΣΕΤΕ στην Αθήνα θα υπάρξουν περίπου 750.000 επιπλέον αφίξεις τουριστών τη φετινή χρονιά, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει περίπου τα 3,5 εκατομμύρια. Στην αυξημένη κίνηση έχει βοηθήσει πάντως ότι οι αεροπορικές εταιρείες και κυρίως η Aegean και η Ryanair έχουν διπλασιάσει τις πτήσεις προς και από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η αύξηση αυτή είναι σημαντική για την Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με τους ξενοδόχους τα έσοδα για την πρωτεύουσα από τον τουρισμό μπορούν να φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Σημαντικό κομμάτι της μέχρι τώρα αύξησης που υπάρχει στην πρωτεύουσα σχετίζεται πάντως και με την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα. Τα επεισόδια που σημειώνονταν στο παρελθόν στο κέντρο της Αθήνας είχαν αποθαρρύνει πολλούς διοργανωτές συνεδρίων, όμως, τώρα αρχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός.

Αφενός γιατί οι σύνεδροι ξοδεύουν πολλαπλάσια στην πόλη που επισκέπτονται σε σχέση με έναν απλό τουρίστα και αφετέρου γιατί τα περισσότερα συνέδρια προγραμματίζονται σε «νεκρές» τουριστικές περιόδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φετινά «Ποσειδώνια» κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς δωμάτιο σε καλό ξενοδοχείο, ενώ ολόκληρη η τουριστική αγορά κινήθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς το συγκεκριμένο συνέδριο συνοδεύεται από δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σε τρίτο κορυφαίο προορισμό για κρουαζιέρες στην Ευρώπη έχει αναδειχθεί η Ελλάδα. Οι επιβάτες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας το 2013 άγγιξαν τους 4,6 εκατ. επιβάτες ενώ τα έσοδα ανήλθαν στα 574 εκατ. ευρώ. Η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Μύκονος θεωρούνται οι πιο φημισμένοι προορισμοί.

Στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Ένωση Κρουαζιέρας για την Ευρώπη αναφέρει τα εν λόγω στοιχεία. Ο Πειραιάς βρίσκεται στην Πέμπτη θέση μεταξύ των λιμανιών εκκίνησης κρουαζιέρας «home port» με 1,3 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 1% για το 2012, ενώ για το 2013 η άμεση οικονομική προσφορά της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ήταν 574 εκατ. ευρώ (έβδομη θέση στην Ευρώπη), με 11.000 θέσεις εργασίας.

Με βάση την CLIA Ευρώπης, το θετικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε προέκυψε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 3,9% το 2013.

Σχετικά με την Ευρώπη, στην έκθεση της CLIA τονίζεται ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, καθώς το 2013 αποτέλεσε άλλη μία χρονιά δυναμικής ανάπτυξης.

Τα συνολικά έσοδα από την κρουαζιέρα στην Ευρώπη έφτασαν τα 39,4 δισ. ευρώ το 2013, από 37,9 δισ. ευρώ το 2012. Οι άμεσες δαπάνες που προέρχονται από τον κλάδο ανέρχονται σε 16,2 δισ. ευρώ, έναντι 15,5 δισ. ευρώ το 2012.

Όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, το 2013 η ευρωπαϊκή κρουαζιέρα αντιπροσώπευσε 339.417 θέσεις εργασίας, ενώ οι απολαβές των εργαζομένων ανήλθαν σε 10,5 δισ. ευρώ αύξηση της τάξης του 4% συγκριτικά με το 2012. Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι 6,4 εκατ. κάτοικοι της Ευρώπης έκαναν διακοπές με κρουαζιέρα το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με το 2012, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου των επιβατών κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο.


ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ


Αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι ως προς την ροή του τουριστικού ρεύματος στις επόμενες ημέρες, δεδομένης και της αύξησης τουριστών που παρατηρείται από την Αγγλική αγορά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λοϊζίδης είπε πως “αυτή την στιγμή, όπως είναι δεδομένα τα πράγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά παρόλο που κάποιες τουριστικές περιοχές εξακολουθούν να έχουν μειωμένη κίνηση – Λεμεσός, Πόλη Χρυσοχούς και Λάρνακα, με Πάφο, ελεύθερη Αμμόχωστο, Αγία Νάπα και Πρωταρά να πηγαίνουν πολύ καλά".

Το ευχάριστο, σημείωσε, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια οι Άγγλοι παρουσιάζονται με αυξημένο πρόσημο. “Είναι κάτι που λέγαμε ότι η βρετανική αγορά έφθασε τον πάτο και απ ΄εδώ και πέρα θα αρχίσει να πηγαίνει προς τα πάνω. Ήταν μια αγορά του 1,5 εκ. που στην συνέχεια έπεσε στις 900.000 και υπολογίζουμε ότι φέτος θα αρχίσει σιγά-σιγά να ανακάμπτει”, πρόσθεσε. Για την ρωσική αγορά συνεχίζουν να είναι θετικά τα πράγματα αλλά όχι όπως τα αναμέναμε, είπε ο κ. Λοϊζίδης. “Υπάρχει μια αύξηση του 12-15% αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι το πού θα καταλήξει”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, η ξενοδοχειακή βιομηχανία εργοδοτεί αυτή την στιγμή 20.000 κόσμο εκ των οποίων 6.300 είναι κοινοτικοί και οι υπόλοιποι 13.700 περίπου είναι Κύπριοι. “Το θέμα ότι προσλαμβάνονται άνεργοι οι οποίοι δεν είναι και ειδικευμένοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τους εκπαιδεύουν οι ξενοδόχοι και πιάνουν δουλειά είναι σημαντικό. Κατά  τους τελευταίους 16 μήνες διαφοροποιήθηκε ο συσχετισμός στον αριθμό των Κύπριων που εργοδοτούνται σε σύγκριση με τους κοινοτικούς. Είναι τεράστια η διαφορά”, πρόσθεσε.

  Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι υπάρχουν επαρχίες που δεν έχουν άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους. “Ιδιαίτερα στην Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο τα ξενοδοχεία ζητούν από τα τοπικά γραφεία εργασίας να στείλουν ανέργους και τους λένε ότι δεν υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι στον τομέα αυτό αλλά έχουμε σε άλλες επαρχίες αλλά και σε άλλες ειδικότητες. Οπότε αρχίσαμε τώρα και προσλαμβάνουμε ανέργους από άλλες ειδικότητες τους οποίους προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε. Αυτός είναι ο στόχος για να περιορίσουμε κάπως την ανεργία”, είπε.  Σημείωσε ότι πέρσι προσλήφθηκαν 3.000 Κύπριοι αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ ενώ στην συνέχεια προσλήφθηκαν άλλοι 3.000, οι 1.000 ήταν με το σχέδιο του Γραφείου Εργασίας και οι 2.000 εκτός του Γραφείου.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ASSETS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
OUTSOURCING CONFERENCE 2014
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ VIVECHROM
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site