Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2014-τ.403                              

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Ο άνθρωπος αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που ζει μέσα στο περιβάλλον, δέχεται ερεθίσματα από αυτό και ανταλλάσσει ύλη και ενέργεια.
Στους κινδύνους που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές ήταν αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί ορόσημο για τα Ηνωμένα Έθνη, συμβολίζοντας την ανάγκη συστράτευσης μπροστά στον κοινό στόχο για τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς και την αειφορική διαχείριση του παγκόσμιου φυσικού πλούτου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, υπενθυμίζοντας το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί σε όλους για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι έχει παγιωθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα μεγάλης κλίμακας.

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο 634 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές με μόλις 10 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας και κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Ο άνθρωπος αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που ζει μέσα στο περιβάλλον, δέχεται ερεθίσματα από αυτό και ανταλλάσσει ύλη και ενέργεια.

Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή είναι θέματα τα οποία οι κυβερνήσεις, οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να τα αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερη προσοχή και να λάβουν μέτρα. Απαιτείται, λοιπόν, η κοινή δράση επιχειρήσεων και πολιτών στην Ευρώπη, για να υπερασπιστούν από κοινού τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσπίστηκε στις 15 Δεκέμβρη του 1972, κατά τη διάρκεια της «Α’ Διάσκεψης για το Περιβάλλον» στη Στοκχόλμη, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Από τότε, και κάθε χρόνο, δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους φορείς, αλλά και τους πολίτες, να εκφράσουν την άποψή τους για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη και αφορούν ιδιαίτερα τη ρύπανση, τη διατήρηση και τη σωτηρία της πανίδας και της χλωρίδας κ.λπ.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΚΑ


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΚΑ, διοργάνωσε σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης οι οποίες περιελάμβαναν διαγωνισμό φωτογραφίας και βίντεο με θέμα «Το Περιβάλλον μου: τι θέλω να κρατήσει για πάντα-Τι θέλω να αλλάξει».

Επίσης διοργανώθηκε προβολή βίντεο με περιβαλλοντικά μηνύματα για την ανακύκλωση, την «κυκλική οικονομία», τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και τη βιοποικιλότητα στις οθόνες όλων των σταθμών του δικτύου του μετρό και του ηλεκτρικού. Επίσης, στις 10 Ιουνίου διοργανώθηκε ημερίδα παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν στις 28 Ιουνίου, με το «Παιδικό Οικολογικό Φεστιβάλ» στη Μαρίνα Φλοίσβου, με δρώμενα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση με πρωταγωνιστές τα παιδιά: διαδραστικά παιχνίδια, προβολή περιβαλλοντικής ταινίας και εργαστήρια (θεατρικό ανακύκλωσης, δημιουργική απασχόληση-ζωγραφική, κατασκευές).

«Η ουσία βρίσκεται στη συμμετοχή, τη συνεργασία και την οργανωμένη δράση όλων μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μάς δίνει την αφορμή, στον καθένα από εμάς, να αναλογιστεί και να δράσει» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης. Κάλεσε, επίσης, όλους «να συμμετάσχουν στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».


ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην περιοχή οι τριήμερες δράσεις που έλαβαν χώρα στις 5, 6 και 7 Ιουνίου 2014, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Διοργανωτές ήταν το Τμήμα Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δασοπονίας, το Κ.Π.Ε. Καρπενησίου και ο Δήμος Καρπενησίου.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων περιλάμβανε περιβαλλοντικές δράσεις των φοιτητών Δασοπονίας, όπως καθαρισμό και περιποίηση του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο του Τ.Ε.Ι Δασοπονίας και καθαρισμό του ρέματος Κλαρωτός στο Καρπενήσι. Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, επισκέφτηκαν το Τμήμα Δασοπονίας η A’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, με τις δασκάλες τους κ. Βασιλική Λάππα και κ. Δήμητρα Βουτσέλη.

 Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων περιλάμβανε: α) διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας «Περιβάλλον και Σύγχρονες Προκλήσεις» και β) δράσεις των φοιτητών Δασοπονίας και φορέων της πόλης.

 Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με τη συμμετοχή πλέον των 80 ακροατών και τη δυναμική παρουσία των Δασικών Υπηρεσιών Ευρυτανίας (Δασάρχης Καρπενησίου, Δασάρχης Φουρνά και Διευθυντής Δασών Ευρυτανίας) και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου. Οι εισηγήσεις της ημερίδας στο πρώτο μέρος της αφορούσαν την ανάδειξη και προβολή του ευρυτανικού περιβάλλοντος, προτάσεις για την προστασία, την προβολή και την ορθολογική αξιοποίησή του, ώστε η Ευρυτανία να αποτελέσει τουριστικό προορισμό για όλη τη διάρκεια του έτους με τον πλούτο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που διαθέτει και που πρέπει να αναπτύξει. Στο δεύτερο μέρος των εισηγήσεων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη νομοθεσία για ορεινά δασικά οικοσυστήματα και την ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα. Ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση για τον εθνικό δρυμό της Οίτης και τα σύγχρονα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στο διάλειμμα προσφέρθηκαν καφές και χυμοί, προσφορά του Κ.Π.Ε Καρπενησίου και γλυκά και αλμυρά εδέσματα, προσφορά των εθελοντών κυριών Β. Λάππα, Ο. Τσώνη, Α. Τσούκα και Ε. Γατσιού.

Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι, με μεγάλη συμμετοχή, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν προβληματισμοί και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που απασχολούν την Ευρυτανία, αλλά και την περιφέρεια Στερεάς. Το μεσημεριανό γεύμα στους ομιλητές και τους εισηγητές από την Αθήνα ήταν χορηγία της εταιρείας «Βρέκος» και της ταβέρνας «Η Ζωή», ενώ το κρασί προσέφερε ο κ. Κούτρας Παναγιώτης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι δράσεις περιλάμβαναν καθαρισμό, κλαδεύσεις και φυτεύσεις στο πάρκο κάτω από την πέτρινη στάση στον Ξηριά, σε χώρο όπου ο δήμος Καρπενησίου είχε κόψει τα χόρτα και μας παραχώρησε καρποφόρα δέντρα τα οποία και φυτεύτηκαν μαζί με δασικά είδη που παραχώρησαν οι δασικές υπηρεσίες Ευρυτανίας. Στη δράση αυτή συμμετείχαν οι φοιτητές δασοπονίας Καρπενησίου, μέλη του σκακιστικού ομίλου Καρπενησίου και πολλοί μικροί μαθητές με τους γονείς τους. Με το πέρας της δράσης τούς χορηγήθηκε αναμνηστικός «έπαινος» για την εθελοντική συμμετοχή και προσφορά τους. Παράλληλα, μοιράστηκε σε όλους τους εθελοντές νερό, χορηγία των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, καθώς και καπελάκια, προσφορά του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση των φυτεύσεων, οι φοιτητές μοίρασαν στους κατοίκους γύρω από το πάρκο φυλλάδια ενημέρωσης και παρότρυνσης για τη συνέχιση της φροντίδας των νέων και παλιών δέντρων του πάρκου.

 Η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων περιλάμβανε καθαρισμό και περιποίηση στον λόφο του Αγίου Δημητρίου από εθελοντές και μέλη φορέων της πόλης. Το μεσημέρι γράφτηκε μια εκπομπή σε μορφή συζήτησης, με εισηγητές από την ημερίδα της προηγούμενης ημέρας, για την προβολή του ευρυτανικού περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασοπονίας και Δ.Φ.Π. από το δικτυακό κανάλι V Media, το οποίο ήταν και χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΥΨΩΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ-ΟΧΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»


Σύμφωνα με την επιτροπή περιβάλλοντος του ιδρύματος, ο Ionesco είπε ότι είναι θεραπεία να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι και να στοχεύεις από το να μεμψιμοιρείς και να λυπάσαι για το παρελθόν και συμπλήρωσε: «οι ιδέες μπορούν να μας χωρίζουν, τα κοινά όνειρα και η αγωνία του μέλλοντος μας ενώνουν». Σε αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, συνοπτικά, στοχοποιεί τις ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο για μια οικολογική Ελλάδα:


Εθνικοί στόχοι


1) Προώθηση με κίνητρα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις ενεργειακές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας.

2) Πρέπει να γίνει απόλυτος εθνικός στόχος το 20% της ενέργειας να προέρχεται από τις ΑΠΕ μέχρι το 2020.

3) Επιβολή «Πράσινης Στρατηγικής» για τη ΔΕΗ σε όλα τα επίπεδά της.

4) Ορθολογική διαχείριση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης.

5) Πολιτική ανάπτυξης και περαιτέρω επέκτασης της οργανικής (βιολογικής) γεωργίας (προοπτικές και οφέλη).

6) Ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας, της ιστορικής και φυσικής κληρονομιάς με πραγματική ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

7) Υποστήριξη με πολιτειακές επεμβάσεις της πράσινης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

8) Εναρμόνιση των περιβαλλοντικών και άλλων εθνικών στρατηγικών στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών της ευρύτερης περιοχής μας.

9) Συστηματική Ανακύκλωση ΠΑΝΤΟΥ! Αξιοποίηση των απορριμματογενών πόρων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

10) Επανασχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου συστήματος πολιτικών και ανάπτυξης στους τομείς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής λογιστικής και επικοινωνίας.

11) Επανεξέταση των συγκοινωνιακών μέσων και υποδομών σε θάλασσα και ξηρά. Χρήση φυσικού αερίου στην κίνηση των οχημάτων μαζικής μεταφοράς.

12) Ποσοτική και ποιοτική προστασία των υδάτινων πόρων. Ολοκληρωμένη διαχείριση ποταμών. Έμφαση στις καθαρές ακρογιαλιές με ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών.


Τοπικά


1) Πράσινος αστικός σχεδιασμός της Θεσσαλονίκης

2) Βιώσιμος κυκλοφοριακός σχεδιασμός με έμφαση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

3) Εκτίμηση του περιβαλλοντικού κόστους των αστικών μεταφορών και τρόποι μείωσής του.

4) Ολοκλήρωση της χωρικής πολιτικής της βιώσιμης ανάπτυξης της μείζονος Θεσσαλονίκης.

5) Επεμβάσεις βιοκλιματικού σχεδιασμού στα παλιά κτήρια της πόλης.

6) Ουσιαστική αύξηση του πράσινου της Θεσσαλονίκης (σήμερα είναι κάτω από 5 τ.μ./κάτοικο!).

7) Πραγματική ανάπτυξη των Δέλτα Αξιού και Λουδία για την προώθηση του οικοτουρισμού στην περιοχή.

8) Αντιμετώπιση των προβλημάτων του ημιαστικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης με βιολογικά μέσα (καταπολέμηση κουνουπιών, μυγών κ.λπ.).

9) Βελτιστοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού Θεσσαλονίκης.

10) Κατασκευή Ενυδρείου.


Η Επιτροπή Περιβάλλοντος πιστεύει ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα των αλλαγών στη χώρα μας, στη γειτονιά μας. Η πράσινη προοπτική της Ελλάδας είναι μονόδρομος, τόσο από περιβαλλοντική όσο και από αναπτυξιακή πλευρά. Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, ώστε κάθε μέρα του χρόνου να είναι η 5η του Ιουνίου.


ΔΗΜΟΣ ΔΟΜΟΚΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση των σχολείων του Δήμου Δομοκού, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Λυκείου-Γυμνασίου Δομοκού, υπό την αιγίδα του Δήμου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την απονομή των βραβείων του Αειφόρου Σχολείου.

Με τη θέσπιση των βραβείων, η Δημοτική Αρχή επιβραβεύει στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς τα σχολεία εκείνα που επιχειρούν προγράμματα «πρασινίσματος» της λειτουργίας τους, δίνοντας έτσι κίνητρα σε όλα τα σχολεία να συμμετέχουν σε μια προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργίας τους, να εξοικονομήσουν πόρους και να ανοίξουν τα σχολεία στην τοπική κοινωνία.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλα τα σχολεία του Δήμου, παρουσιάζοντας τις αξιόλογες προσπάθειες που αναπτύχθηκαν από διδάσκοντες και διδασκόμενους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2013-2014.

 Ο Δήμαρχος Δομοκού, κ. Στυλιανός Α. Σύρος, χαιρέτισε την εκδήλωση συγχαίροντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία με τις δράσεις τους, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με έντεχνο τραγούδι από τον Αντώνη Ζαβό.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ASSETS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
«ΠΕΤΑΕΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΕΠΗ ΤΖΙΜΕΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
OUTSOURCING CONFERENCE 2014
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ VIVECHROM
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site