Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2014-τ.404                              

Η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία
Οι δανειστές θέλουν να μας επιβάλουν νέο δάνειο με το ζόρι για να μείνει η Τρόικα


Η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην πάρει τρίτο δάνειο και βγαίνει στις αγορές
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πει το μεγάλο «όχι» στις απαιτήσεις των δανειστών και να προσφύγει στις κάλπες τον Οκτώβριο
Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την αρνητική εξέλιξη με το τριετές ομόλογο (πήρε 1,5 δισ. από 3 που ζητούσε αρχικά) και με υψηλό επιτόκιο 3,5% (προσδοκούσε επιτόκιο στο 2,9 με 3%) με την κρίση που ξέσπασε στον ευρωπαϊκό Νότο λόγω της πορτογαλικής Espirito Santo, μετά τη δυσκολία αποπληρωμής βραχυπρόθεσμου χρέους της.

Όμως, όπως τονίζουν στο «Χ» έμπειροι αναλυτές από το Λονδίνο, το πολιτικό ρίσκο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και αυτό αποδεικνύεται και από το υψηλότερο επιτόκιο που πληρώνει από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

 Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί πολύ, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όμως με παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας δανείζονταν, τουλάχιστον πριν τη νέα κρίση, με πολύ καλύτερους όρους από τις αγορές. Τα τριετή ομόλογα της Πορτογαλίας είχαν επιτόκιο κάτω από 1,5% ενώ της Ισπανίας κάτω από 1%. Η Ελλάδα, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, δανείζεται με υψηλότερο κόστος λόγω της εκλογολογίας και της μανίας της αντιπολίτευσης να ζητά σχεδόν κάθε ημέρα εκλογές απειλώντας να καταψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Άνοιξη.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας, αντιλαμβανόμενος τον πολιτικό κίνδυνο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας» και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, γιατί, όπως ανέφερε «στο τέλος, τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος».


Γιατί θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;


Την ίδια ώρα οι δανειστές, συχνά-πυκνά, επαναφέρουν θέμα νέου πακέτου βοήθειας, με την ελληνική κυβέρνηση να αντιστέκεται στις φωνές αυτές και αποκλείει το ενδεχόμενο νέας βοήθειας η οποία θα συνοδεύεται από έναν ακόμη γύρο σκληρών μέτρων.

 Γιατί όμως οι Ευρωπαίοι πιέζουν για νέο πακέτο βοήθειας –αν και μικρότερο των δύο προηγούμενων που δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ.– το οποίο ασφαλώς θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο;

Όπως έχει γράψει το «Χ», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.

 Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

 Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 320 δισ. ευρώ.

 Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Οπότε, ακόμα και αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία.

 Η Τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

 Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της.

 Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (και η κυβέρνηση) θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας και σε νέο πακέτο βοήθειας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, μετά μάλιστα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.


Αδιάλλακτη η Τρόικα


Όμως χωρίς την παραμικρή διάθεση διαλλακτικότητας απέναντι στην κυβέρνηση έφθασε στην Αθήνα η Τρόικα και ήδη κυκλοφορούν φήμες από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πει το «όχι» στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών και να προσφύγει στις κάλπες τον Οκτώβριο.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στην Τρόικα και την έχει θέσει σε επιφυλακή, για να «επαναφέρει στην τάξη» την ελληνική κυβέρνηση, έχει και πάλι στο επίκεντρό του το αν υπάρχει βούληση να συνεχιστεί η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, το οποίο, παρότι τυπικά φθάνει στο τέλος του, εισέρχεται σε μια φάση που απαιτεί, όπως πιστεύουν στην Τρόικα, ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων.

 Σε αυτήν τη φάση, η Τρόικα θα επιμείνει σε πολύ αυστηρές θέσεις για ζητήματα που θεωρούνται «καυτά» από πολιτική άποψη ιδιαίτερα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Τέτοια θέματα είναι:


• Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, που η Τρόικα έχει αρχικά υπολογίσει σε 2 δισ. Σε αυτά θα πρέπει να περιληφθούν και όλα τα ισοδύναμα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων (για δικαστικούς και ένστολους).

• Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απόλυση άλλων 6.500 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου, ώστε να συμπληρωθούν συνολικά οι 15.000 απαιτούμενες, βάσει του μνημονίου, απολύσεις.

• Η αντιμετώπιση του νέου κύματος ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, που η Τρόικα θέλει να γίνει με την επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στους φορολογουμένους, με μια ευνοϊκή ρύθμιση με περισσότερες δόσεις.

• Οι αλλαγές στη νομοθεσία για τον συνδικαλισμό, με δυσκολότερο πλαίσιο έγκρισης απεργιών και καθιέρωση της δυνατότητας των εργοδοτών να προσφύγουν σε ανταπεργία (lock out).

• Το νέο «πακέτο» για το ασφαλιστικό, που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά θα φέρει περικοπές και στις κύριες συντάξεις, εάν διαπιστωθεί από αναλογιστική μελέτη ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
QUALCO
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA & HEALTH CONFERENCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
INSURANCE CONFERENCE 2014
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΩΔΩΝΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ BEIERSDORF HELLAS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site