Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2014-τ.404                              

Χ.Α.: Συγκρατημένες προσδοκίες για το β’ εξάμηνο


Η πολιτική αβεβαιότητα ο υπ. αριθμόν 1 κίνδυνος για την αγορά


Η «ακτινογραφία» του α’ εξαμήνου του 2014
Το τέλος του πρώτου εξαμήνου βρήκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο υψηλότερα από την αρχή του έτους, κλείνοντας θετικά ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο από πλευράς χρηματοδοτικών αναγκών και διαχείρισης νέων.

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου ναι μεν δημιούργησε κάποιες αναστολές στη δραστηριότητα των περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων, όμως ο απολογισμός είναι θετικός, αφού η κινητικότητα στην εγχώρια αγορά ήταν έντονη και δημιούργησε μια καλή «μαγιά» για τη συνέχεια.

Η ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του έτους άφησε σημαντικό απολογισμό, καθώς συντελέστηκαν μεγάλες αντλήσεις κεφαλαίων (με ΑΜΚ και ομόλογα), ενσωματώθηκε στην αγορά ο πολιτικός κίνδυνος λόγω των διπλών εκλογών του Ιουνίου χωρίς και να έχει εκλείψει λόγω της προεδρικής εκλογής, ενώ σημειώθηκαν γεωπολιτικές αναταραχές σε διάφορα σημεία (Συρία, Ουκρανία, Τουρκία, Ιράκ). Έτσι, τα σημαντικά κέρδη του πρώτου τριμήνου (+15% για τον Γενικό Δείκτη) εξανεμίστηκαν σχεδόν στο εξάμηνο (+4,4%), αποτυπώνοντας υψηλή μεταβλητότητα.

Η αγορά στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 1.369,56 μονάδες (+17,79% από τις αρχές του έτους). Όμως οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, η συνεχής έξοδος των εισηγμένων στις αγορές, το πολιτικό ρίσκο, συνέβαλαν στον περιορισμό των αρχικών κερδών της αγοράς και των μετοχών από τα υψηλά των 1.370 μονάδων.

 Το πρώτο εξάμηνο για την αγορά έκλεισε με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη της τάξης του 4,44%, χωρίς μεγάλες εξάρσεις στα χαρτιά του 25άρη.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ, η Εθνική, η Coca Cola κ.ά., μπήκαν στο δεύτερο και καθοριστικότερο εξάμηνο του έτους από χαμηλότερη αφετηρία σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς. Η πτώση για τη μετοχή της Εθνικής έφθασε το 30,65%, της Eurobank το 33,27%, των ΕΛΠΕ το 23,75%, της Coca Cola το 19,40%.

Σημαντικές ήταν οι αποδόσεις για τον ΟΠΑΠ (+34,44%), την «Ελλάκτωρ» (+29,56%), τη MIG (+ 27,30%), τη Eurobank Properties (+28,72%), τη Folli Follie (+24,36%) και την «Τιτάν» (+19,60%). Σημειωτέον, ότι οι παραπάνω μετοχές καταγράφουν απώλειες πάνω από 10% σε πολλές περιπτώσεις από τα υψηλά που κατέγραψαν μέσα στη χρονιά.


Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 οι εισηγμένες άντλησαν 8,5 δισ. ευρώ από την αγορά σε νέες εκδόσεις μετοχών, 8,3 δισ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις –μεταξύ αυτών και τα 3 δισ. ευρώ της Ελληνικής Δημοκρατίας– και 16,1 δισ. ευρώ σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αν και πολλές από αυτές αποτελούσαν αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων εκδόσεων.

Οι ισχυρές εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν αξιοποιήσει στο μέτρο του δυνατού το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί ο πυρετός για νέες εκδόσεις.

 Η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου αυξήθηκε στα 80 δισ. ευρώ, από 67 δισ. ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς, με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να εμφανίζεται αυξημένη κατά 74%, στα 150 εκατ. ευρώ.


Οι ξένοι κάνουν παιχνίδι


Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον το 60,4%της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, από 49,6% που ήταν στο τέλος του 2013. Οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν το 64,5% της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών έναντι του 50,3% του 2013.

 Αυξημένη ρευστότητα προκάλεσαν και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν διεθνείς δείκτες, στους οποίους συμμετέχουν ελληνικές μετοχές.


Ανακοπή ροών τον Ιούνιο


Όμως κατά τον Ιούνιο καταγράφηκε σημαντική ανακοπή ροών ξένων κεφαλαίων προς ελληνικές μετοχές, γεγονός που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε μίνι διόρθωση και σε μείωση των συναλλαγών.

Πάντως, παρά το θετικό πρώτο εξάμηνο, το Χ.Α. αναδείχθηκε τον Ιούνιο το τρίτο πιο ασταθές χρηματιστήριο σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του Bespoke Investment Group, μετά την Αργεντινή και το Ντουμπάι.

Το Χ.Α. ήταν πιο ασταθές και από το χρηματιστήριο της Βουλγαρίας, που προβληματίζεται από την τραπεζική αναταραχή στη χώρα.


Η αποτίμηση του Χ.Α.


Με συνολική κεφαλαιοποίηση 79 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες, το p/e της ελληνικής αγοράς με βάση τα κέρδη του 2013 υπολογίζεται σε τουλάχιστον 30 φορές, ενώ οι ξένοι αναλυτές το τοποθετούν ακόμη υψηλότερα (40-46 x), υπολογίζοντας στα προβλεπόμενα κέρδη του 2014 μόνο τις εταιρείες του MSCI Greece.

Το premium της ελληνικής αγοράς είναι τεράστιο αν αναλογιστεί πως για το 2014 το μέσο P/E παγκοσμίως υπολογίζεται από την Bank of America Merrill Lynch σε 15,2 φορές. Από την άλλη, το Χ.Α. εξακολουθεί να παρουσιάζει discount αν συγκριθεί με τις ανεπτυγμένες αγορές της Δύσης ως προς την κεφαλαιοποίηση προς το ΑΕΠ. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η σχέση χρηματιστηριακής αξίας /ΑΕΠ ανέβηκε από τις 10 φορές το 2012 στις 40 φορές σήμερα, λόγω κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όμως ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών αγορών φτάνει τις 70 φορές.

Η εικόνα βελτιώνεται αισθητά από το 2015, όταν με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις οι δέκα μετοχές του MSCI Greece θα είναι διαπραγματεύσιμες 16,6 φορές τα κέρδη τους αλλά και πάλι θα είναι ως και 60% ακριβότερες από όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες ή αναδυόμενες αγορές.


Αναμένοντας νέα κεφάλαια το φθινόπωρο


Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα στις ξένες αγορές θα στραφεί προς την ελληνική κεφαλαιαγορά αν δουν ότι οι ελληνικές εισηγμένες εμφανίζουν βελτίωση μεγεθών και περιοριστεί το πολιτικό ρίσκο.

Ο συνωστισμός των επενδυτικών φορέων για ελληνικούς τίτλους που καταγράφηκε στο roadshow της Ν. Υόρκης, δημιουργεί τις βάσιμες προσδοκίες για νέο κύκλο τοποθετήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το φθινόπωρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αναμενόμενη εξασθένηση των συναλλαγών την καλοκαιρινή περίοδο. Για το προσεχές διάστημα, το πιθανότερο είναι να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο πήχης των προσδοκιών.

 Ο τουρισμός, το real estate, η ενέργεια, οι τράπεζες και τα logistics βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αμερικανικών funds, όπως καταγράφηκε στο τρίτο διεθνές roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη.

 Σύμφωνα τόσο με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο, όσο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ και πρόεδρο του Χ.Α., Σ. Λαζαρίδη, προς το τέλος της χρονιάς θα υπάρξουν εισροές κεφαλαίων οι οποίες θα αποτυπώσουν εμπράκτως το αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών για την ελληνική οικονομία.

 Τα funds που συμμετείχαν φέτος στο roadshow στις ΗΠΑ ήταν νέα σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ καταγράφηκε μεγάλη παρουσία, με τη συμμετοχή 81 funds και 160 αναλυτών, και έγιναν 543 συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.


Μεγαλοεπενδυτές στρέφονται στα ελληνικά ομόλογα


Η καλή εικόνα που επικράτησε στην αγορά ομολόγων ενίσχυσε την ψυχολογία των επενδυτών στο Χ.Α. Τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν κέρδη 30% από την αρχή της φετινής χρονιάς έως τις 16 Ιουνίου, που είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου εμπιστεύονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Prudential Financial έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα που λήγουν σε πέντε χρόνια ή λιγότερο.

Η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού Jupiter Asset Management αυξάνει τις θέσεις της σε ελληνικούς τίτλους, ενώ η εταιρεία Fidelity Worldwide Investment δήλωσε ότι κτίζει σταθερά μεγαλύτερες θέσεις το τελευταίο εξάμηνο.

Οι συγκεκριμένοι επενδυτές, που έχουν ενεργητικό μεγαλύτερο από 1,4 τρισ. δολ., έχουν προστεθεί στις γραμμές άλλων επενδυτών –όπως των εταιρειών Invesco, BlackRock και Legal & General Investment Management– που κατέχουν ελληνικό χρέος.
Η συνέχεια…


Το πρόσημο του ελληνικού χρηματιστηρίου στο δεύτερο εξάμηνο θα κριθεί από τα εξής: την ουσιαστική πρόοδο των μεταρρυθμίσεων με κορυφαίες τις αποκρατικοποιήσεις, την υπέρβαση της τραπεζικής εσωστρέφειας με την αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», ώστε να ξεπεραστούν ανώδυνα τα φθινοπωρινά stress tests, τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και φυσικά την πολιτική κατάσταση.


Οι τράπεζες


Το κλίμα έχει χαλάσει στη χρηματιστηριακή αγορά μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία ήταν αρνητική για τις τράπεζες, καθώς προσδιόριζε κεφαλαιακό έλλειμμα 6 δισ. ευρώ, ενώ και οι τζίροι υποχώρησαν αισθητά, γεγονός που αποτυπώνει ότι η αγορά έχασε τη δυναμική της.

 Επιπλέον, η φιλολογία για πιθανό κούρεμα μέρους των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας για τις τράπεζες, που θα κληθούν οριστικά να απεμπολήσουν κάποιου ύψους απαιτήσεις τους, ενόψει μάλιστα των νέων stress test του φθινοπώρου.

 Εν τω μεταξύ, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Βουλή ανέβασε το ύψος των «κόκκινων» δανείων στα 77 δισ ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο, με την αυξημένη βαρύτητα στους δείκτες, η έκθεση της S&P όπου κατηγοριοποιεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου επιδεινώνει τις ανησυχίες ενόψει των stress test της ΕΚΤ το προσεχές φθινόπωρο.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα κινηθούν μεταξύ 2,5 με 5,5 δισ. στα stress test της ΕΚΤ και η εξέλιξη αυτή βάζει σε ανησυχία τους επενδυτές και αποδεικνύει ότι ίσως χρειαστεί και τρίτο κύμα ανακεφαλαιοποίησης.

 Ένα από τα βασικά προβλήματα της αγοράς είναι τα διστακτικά βήματα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το βασικό μεσοπρόθεσμο θέμα, πλέον, της ελληνικής οικονομίας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο και είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί και με τη διεξαγωγή των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών το φθινόπωρο.


Παραμένει ο εκλογικός κίνδυνος


Σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι «ζυμώσεις» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ξαναβάζοντας τον πολιτικό παράγοντα στην εικόνα. Αν και οι εκλογές τον Μάρτιο του 2015 είναι το σενάριο που επί του παρόντος φαίνεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, η ύπαρξη πολλών ανεξάρτητων βουλευτών αφήνει χώρο και για το ενδεχόμενο αποφυγής της προσφυγής στις κάλπες.

 Ο κύριος κίνδυνος –καθώς η δραστηριότητα ανακάμπτει– είναι η εκ νέου παρουσία πολιτικής αβεβαιότητας. Και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο. Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση να αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή του επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές.

 Ο κίνδυνος της πολιτικής ασυνέχειας θα μπορούσε να μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, αν και είναι δύσκολο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε εκροή καταθέσεων. Τέτοια φαινόμενα μπορεί να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το τελευταίο τετράμηνο έχουν μπει στο χρηματιστήριο σημαντικά χρήματα από το εξωτερικό. Ωστόσο, η συμπεριφορά της κυβέρνησης μετά τις εκλογές έχει φοβίσει πολύ κάποιους επενδυτές.

 Κάποια νέα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και γενικά προς την κατεύθυνση της πολιτικής σταθερότητας θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ την κατάσταση.

 Αν συνεχιστεί η σημερινή αβεβαιότητα για το πότε θα πάμε στις επόμενες εκλογές, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα νέα κεφάλαια που μπήκαν στο χρηματιστήριο.


Η τεχνική εικόνα της αγοράς


Οι αισιόδοξοι προσδιορίζουν την επόμενη κορυφή στην ζώνη μεταξύ των 1.400-1.450 μονάδων. Η ανοδική διάσπαση των 1.400 μονάδων, παρόλο που είναι λιγότερο πιθανή, θα αναιρέσει το καθοδικό σενάριο και θα μας οδηγήσει στις 1.600 μονάδες.

Οι απαισιόδοξοι βλέπουν την αγορά να υποχωρεί έως και τα επίπεδα των 1.050-1.000 μονάδων.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
QUALCO
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA & HEALTH CONFERENCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
INSURANCE CONFERENCE 2014
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΩΔΩΝΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ BEIERSDORF HELLAS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site