Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2014-τ.404                              

5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA & HEALTH CONFERENCE

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


• Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας πρέπει να συνεχιστούν επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας

• Η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να αυξηθεί στα 2,2 δις σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ

• Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μέρος της λύσης και εγγύηση για την ανάπτυξη

• Μόνο στο 4,5% του ΑΕΠ οι δαπάνες για την Υγεία σε αντίθεση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που αγγίζει το 7%


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Pharma & Health Conference 2014, «Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία σε περίοδο οικονομικής κρίσης», στο Divani Caravel που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Ethos Events της Ethos Media. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, άλλοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και πλήθος στελεχών από την αγορά της Υγείας.

Τη μεγάλη μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην υγεία επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, τονίζοντας την αξία της νομοθετικής παρέμβασης και την ανάγκη έκδοσης 49 Υπουργικών αποφάσεων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κάνοντας παράλληλα αναφορά στις προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σε ό,τι αφορά το σύστημα προμηθειών προανήγγειλε Υπουργική Απόφαση που θα βελτιώνει περαιτέρω την εικόνα του συστήματος υγείας. Ο Υπουργός τόνισε πάντως ότι «οι κλειστοί και αυστηροί  προϋπολογισμοί είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να παραμείνουμε σε καθεστώς αυστηρής πειθαρχίας λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και οποιαδήποτε αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη απαιτεί εκ νέου συζήτηση και συνεννόηση με την Τρόικα.» Πάντως, ο Υπουργός επεσήμανε «ότι το Υπουργείο κινείται πάντα έχοντας στο επίκεντρο τον ασθενή.»

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Novartis Hellas, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τονίζοντας πως «προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ» ενώ αναφερόμενος στις δαπάνες υγείας της χώρας, σημείωσε ότι «ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 7%.» Ο κ. Φρουζής σημείωσε ότι το 2014 το rebate αναμένεται να φτάσει στα €300 εκατ. και τόνισε ότι «το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να ανέλθει στα €2,2 δις που θα συμπεριλαμβάνει €100 εκατ. για τα εμβόλια και άλλα €100 εκατ. για την κάλυψη των ανασφαλίστων.»

Εκπροσωπώντας την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία ο κ. Θεόδωρος Κωλέτης, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής, Libytec, σημείωσε, «Θεωρούμε απαραίτητο να φτιάξουμε το δικό μας ελληνικό μνημόνιο, στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο θα έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει κάθε χρόνο με €2,8 δις στο ΑΕΠ της χώρας. Για κάθε €1.000 που δαπανώνται σε ελληνικά φάρμακα, το ΑΕΠ της Ελλάδας ενισχύεται κατά €3.420». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος, Pharmathen & Γενικός Γραμματέας, ΠΕΦ, συμπλήρωσε ότι «πρέπει ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, σε φτηνό γενόσημο.» Επίσης εστίασε στη διαχείριση των πόρων, «από τον απόλυτο μη έλεγχο πήγαμε σε ένα κλειστό σύστημα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη μηχανογράφηση και τους πόρους σωστά. Το θέμα δεν είναι μόνο να αυξηθεί η δαπάνη από το 1,9 δις αλλά και να κατανεμηθεί σωστά στον ασθενή.» Την ανάγκη πρόσβασης στην καινοτομία υποστήριξε και ο Δρ. Alexander Zehnder, President & Managing Director, Roche Hellas συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να τακτοποιηθεί η πληρωμή των χρεών του δημοσίου αλλά και οι τιμές των καινοτόμων και των off patent φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι πιο υψηλές στα off patent».

Ο κ. Πάνος Ε. Βάρδας, MD, Ph.D, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, στην ομιλία του, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ύπαρξης αποτελεσματικής ανάλυσης κόστους, σημειώνοντας πως «κλειδί» για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας είναι η διασύνδεση των «έξυπνων» τεχνολογιών με τη δημιουργία μετρήσιμων αποτελεσμάτων που υπαγορεύονται από τυποποιημένες μεθόδους ελέγχου και διαφάνειας μέσω της συνεχούς επιτήρησης των συνεργατών.

Ο κ. Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος, Pharmathen S.A & Γενικός Γραμματέας, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας την αξία της καινοτομίας, σημείωσε, «οι δύο άξονες της αγοράς είναι οι καινοτόμες θεραπείες και η καλή πρόσβαση σε καλά γενόσημα. Πρέπει να διαχειριστούμε πώς θα εντάξουμε τις νέες θεραπείες. Το ζητούμενο είναι να δούμε πως θα διαχειριστούμε τον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Είμαστε υπέρ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός-Εμπειρογνώμων Διαχείρισης Ιατρικής Τεχνολογίας, αναφερόμενος στην αξία της τεχνολογίας στο χώρο του φαρμάκου υπογράμμισε, «στο υπουργείο πολιτική εννοούν μόνο ότι έχει σχέση με το φάρμακο. Υπάρχει και η τεχνολογία. Υπάρχει ανάγκη να μπει στο ΕΣΥ. Όμως αφορά μια σειρά διαδικασιών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός διαχείρισης. Δε ζητούμε την καλύτερη τεχνολογία. Δυστυχώς μας ενδιαφέρει να παίρνουμε το τελευταίο επίτευγμα, όχι το πιο κατάλληλο».

Από τη μεριά του ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, PhD, MRCPath, Medical Director Roche Hellas, στην ομιλία του εστίασε στην ύφεση που παρουσιάζουν τα ποσοστά της κλινική έρευνας στη χώρα, δηλώνοντας, «οι χώρες με υγιή συστήματα υγείας έχουν και υγιείς οικονομίες. Η πρόοδος της ιατρικής βασίζεται στη βιοιατρική. Η καινοτομία σε μεγάλο ποσοστό βασίζεται στη φαρμακοβιομηχανία. Η στρατηγική του 2020 έχει ως στόχο να δοθεί το 3% στην έρευνα και ανάπτυξη. Οι κλινικές έρευνες φάσης 2 και 3 είναι το πιο σημαντικό. Κάθε χρόνο €20 δις επενδύονται σε αυτό το τμήμα της έρευνας. Στην Ελλάδα είμαστε χαμηλά με μόλις 0,6% επί του ΑΕΠ έναντι 1,8% στη Βρετανία και πάνω από 3% στην Φινλανδία».

Στο panel με θέμα: «Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Μπορεί η επένδυση στην καινοτομία να προσφέρει λύσεις;» oμιλητές ήταν οι Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, PhD, MRCPath, Medical Director, Roche Hellas,  Πάνος Ε. Βάρδας, MD, Ph.D, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, Δρ. Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός- Εμπειρογνώμων Διαχείρισης Ιατρικής Τεχνολογίας, Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος, Pharmathen S.A. & Γενικός Γραμματέας, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ),  Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Erik Nordκamp, President & Managing Director, Pfizer Hellas.

Συγκεκριμένα ο κ. Nordkamp δήλωσε ότι «χρειάζεται μια πληθωριστική υποδομή προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια τεκμηρίωση και να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για εξορθολογισμό.» Ο Ν. Μανιαδάκης, αναφερόμενος στο σύστημα μηχανογράφησης, τόνισε «σήμερα στον ΕΟΠΥΥ γίνεται μια μεγάλη ελεγκτική διαδικασία. Υπάρχει συνεργασία με τον  ιδιωτικό τομέα και τώρα παρακολουθούνται και τα νοσοκομεία με αξιόπιστο τρόπο.». Ο κ. Βάρδας, σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων, δήλωσε,  «η χώρα ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση, ειδικά σε καρδιολογικά φάρμακα, προσφέρει νέα φάρμακα στον ασθενή. Ακόμα και στην κρίση είμαστε καλύτεροι από άλλες χώρες. Χρειαζόμαστε διαφάνεια και αυτό θα γίνει με την τεχνολογία». Ο κ. Κάτσος μιλώντας για τη διαχείριση των πόρων, υπογράμμισε, «χρειάζεται στρατηγική διαχείριση πόρων. Να δούμε τρις τρύπες του συστήματος. Πρέπει να αξιοποιηθεί η ηλεκτρονική βάση της ΗΔΙΚΑ. Να γνωρίσουμε τι δαπανάμε κι έπειτα να δούμε πού θα δώσουμε τα χρήματα, να αξιοποιήσουμε τους πόρους σωστά».  Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε τη χρησιμότητα της κλινικής έρευνας, «πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία, στην κλινική έρευνα» ενώ ο κ. Καζάσης δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σοβαρότητα στην ανάπτυξη της καινοτομίας,  «πρέπει να δούμε συνολικά την τεχνολογία. Στην Αμερική παρακολουθούν από μακριά τους καρδιολογικούς ασθενείς. Η τεχνολογία αντιμετωπίζεται ως πάρεργο για το υπουργείο. Έχει η Θήρα ψηφιακό μαστογράφο και το Πανεπιστημιακό δεν έχει».

Μετά το τέλος της συζήτησης του πρώτου πάνελ ακολούθησαν οι ομιλίες από τους εξής: Βασίλης Γ. Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας & Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ELPEN, Πάρις Κ. Μποσκόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ξένια Καπόρη, Market Access Director, Roche Hellas, Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονικός Συνεργάτης-Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και Κωνσταντίνος Κοφινάς, General Manager, IMS Hellas

Ο κ. Πενταφράγκας τόνισε ότι η μόνη λύση διεξόδου από την κρίση είναι η ανάπτυξη που συγχρόνως όμως θα σέβεται θεμελιώδεις αρχές του Ε.Σ.Υ. Ο κ. Πενταφράγκας πρόσθεσε «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει συνισταμένη επίλυσης των προβλημάτων παρά τα αντιπαραγωγικά μέτρα που λαμβάνονται όπως rebate, rebate όγκου και clawback που οδηγούν σε πολιτική μη επέκτασης γενοσήμων. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει 26 παραγωγικές μονάδες, 19 εταιρείες που επενδύουν στις εξαγωγές και 6 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των €50 εκ.»

Ο κ. Μποσκόπουλος, αναφερόμενος στα προγράμματα υποστήριξης ασθενών, δήλωσε, «χρειάζεται συστηματική παροχή εκπαίδευσης, υπάρχουν άλλωστε ειδικοί φορείς. Το πλαίσιο λειτουργίας πρέπει να είναι σαφές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να έχουν άμεση επαφή με ασθενείς. Η φαρμακευτική εταιρία πρέπει να έχει ένα σαφές πρωτόκολλο και να διαφυλάσσει την εμπιστευτικότητα των αρχείων των ασθενών».

Η κα. Καπόρη, από τη μεριά της, μίλησε για την αξία των γενόσημων και τη συνταγογράφηση, υπογραμμίζοντας, «να φύγουμε από τη λογική των οριζόντιων μέτρων και στη στρατηγική. Να πάμε σε πιο αποδοτικές πολιτικές στα γενόσημα. Να αλλάξουμε τις συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών. Να δούμε που χρειάζονται καινοτόμα και που γενόσημα.  Αλλάζει η διαδικασία της τιμολόγησης. Καθώς θα μπαίνουν νέα φάρμακα θα βλέπουμε το στοιχείο της αποτελεσματικότητας. Πρέπει να αποζημιώνονται τα καινοτόμα  που δίνουν μια προστιθέμενη αξία. Πρέπει να δούμε το όφελος για τον ασθενή αλλά και  την επίπτωση στον προϋπολογισμό».

Ο κ. Σουλιώτης μίλησε για το περιορισμό της χρηματοδότησης και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, «έχουμε χάσει $100 δις από το ΑΕΠ. Είναι ένα πλαίσιο δυσμενές. Ειδικά αν δει κανείς το θέμα της ανεργίας. Υπάρχει θέμα πόρων. Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης έχουν περιοριστεί. Η κρίση συμπαρέσυρε το κοινωνικό κράτος. Σε μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει πρόσβαση σε θεραπείες θα πρέπει αυτό να πιστοποιείται καθημερινά»

Ο κ. Κωνσταντίνος Κοφινάς, Διευθύνων Σύμβουλος IMS, αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, δήλωσε ότι «ο τζίρος της δαπάνης έχει μειωθεί κατακόρυφα. Παράλληλα αυξάνεται η διείσδυση των γενόσημων αλλά διαφέρουμε από άλλα μνημονιακά κράτη κατά 16 μονάδες. Η  τιμή επηρεάζει περισσότερο τα γενόσημα στη διείσδυση απ’ ότι τα πρωτότυπα. Μεγάλη μείωση έχουν και τα εκτός πατέντας, ειδικά, μετά το 2012, που είχαμε μείωση 50%.»

Στο πάνελ με θέμα «Πρόσβαση ασθενών Προβλήματα και λύσεις για τη βελτίωση στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική θεραπεία και στις  υπηρεσίες υγείας» συμμετείχαν οι ομιλητές: Καίτη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος, European cancer patient coalition (ECPC),  Ξένια Καπόρη, Market Access Director, Roche Hellas, Χαράλαμπος Καραθάνος, Φαρμακοποιός- Σύμβουλος Υπουργού, Υπουργείο Υγείας, Ιωάννης Καραφύλης, Β’ Αντιπρόεδρος, ΕΟΦ, Dr. Joao Barroca, Διευθύνων Σύμβουλος, Bayer Hellas, Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου & Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, ΕΚΠΑ και Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας & Διευθυντής Εταιρικών υποθέσεων, ELPEN.

Ο κ. Καραθάνος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου, σημείωσε, «ο ανταγωνισμός και η δυναμική τιμολόγηση είναι η λύση. Ο όγκος θα δώσει την αναγκαία συνθήκη για να επιβιώσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Οι πολυεθνικές οφείλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα». Από τη μεριά του ο Dr. Joao Barroca, σχετικά με τη πρόσβαση των ασθενών, υπογράμμισε, «το 10% συνήθως πάει στην υγεία. Όμως ακόμα και στην Ελλάδα υπήρξε μεγάλη πρόοδος στην κοινωνία από τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.  Πρέπει μέσω της καινοτομίας να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα».

Η κα. Αποστολίδου, από τη μεριά της, τόνισε την έλλειψη ανθρωπιστικής κρίσης του συστήματος υγείας, προσθέτοντας, «οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο αναγκάζονται να πηγαίνουν στο φαρμακείο και δεν τηρείται η μηδενική συμμετοχή».

Η κα. Καπόρη, εστιάζοντας στο ζήτημα της ουσιαστικής και αναγκαίας αξιολόγησης, δήλωσε, «χρειάζεται να δούμε τι πραγματικά έχει προστιθέμενη αξία. Να κάνουμε ουσιαστική αξιολόγηση», ενώ ο κ. Καραφύλλης, αναφερόμενος στην ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τα φάρμακα, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης του χρόνου εγκρίσεων, προσθέτοντας, «η έγκριση έπαιρνε μέχρι και δυο χρόνια. Πλέον έχει μειωθεί. Ο μέσος όρος είναι οι εννέα μήνες».

Ο κ. Σουλιώτης μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης νέου σχεδιασμού με στόχο να βρει η αγορά τις ισορροπίες όπου θα υφίστανται ουσιαστικές αξιολογήσεις και δε θα αποκλείονται οι ασθενείς από τα φάρμακα, ενώ ο κ. Πενταφράγκας αναφέρθηκε στην επιβάρυνση του ασφαλισμένου εξαιτίας των φαρμάκων υψηλού κόστους, υπογραμμίζοντας, «στα φάρμακα υψηλού κόστους η επιβάρυνση είναι σημαντική. Το σύστημα είναι λάθος στη σύλληψή του. Πρέπει να δούμε τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών και των έμμεσων μειώσεων τιμών καθώς μέσω του rebate και claw back φτάσαμε σε μειώσεις της τάξης του 18%. Δεν μπορούν να το χρηματοδοτήσουν οι εταιρίες. Θα αποσυρθούν φάρμακα από την αγορά. Θα αντικατασταθούν από ακριβά φάρμακα και μετά θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός».

Στο τέλος του δεύτερου πάνελ ακολούθησε η ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Χανιώτη, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος,Telenavis Α.Ε με θέμα: «Η γεωγραφία της υγείας». O κ. Χανιώτης αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς του ιατρικού επισκέπτη μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, δηλώνοντας, «μέσω ενός smart map με οδικές χαράξεις, πυκνότητα πληθυσμού και συγκεντρώσεις υποδομών μπορούμε να διαμορφώνουμε όλο το δίκτυο. Μια ορθολογική κατανομή δρομολογών θα μπορούσε να προσφέρει μείωση κόστους κατά 25%. Με τη χρήση του smart phone  ο ιατρικός επισκέπτης πετυχαίνει τη διασφάλιση καλύτερης εξυπηρέτησης, οικονομίας και αποτελεσματικότητας».

Στην ομιλία της η κα. Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε στις λύσεις της ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει το εργαλείο του e-health στο σύστημα υγείας, τονίζοντας πως «βοηθά την πρόληψη, αλλά και δημιουργεί θέσεις εργασίας.  Η ανάπτυξης της ηλεκτρονικής υγείας προσφέρει διαλειτουργικότητα, μειώνει κόστη και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Με βήματα σταθερά είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο να κερδίσουμε το ευρωπαϊκό αυτό στοίχημα».

Στο τρίτο πάνελ με θέμα: «e-health: Τάσεις, προοπτικές, προκλήσεις για την ανάπτυξη  λύσεων ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα» μίλησαν οι ομιλητές Γιώργος Κακουλίδης, Πρόεδρος ΔΣ, Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας (ΕΣΠΥ), Νικόλαος Κουρέντζης, Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, Agfa Healthcare, Χριστίνα Παπανικολάου, ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Yπουργείο Υγείας, Γεώργιος Παππούς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΚΑΠΤΥ και Γεώργιος Ε. Πατούλης, Πρόεδρος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο κ. Κακουλίδης αναφέρθηκε στη χάραξη στρατηγικής με επίκεντρο το e-health, «υπάρχει τεχνολογία στην Ελλάδα. Μέλη μας εξάγουν πληροφοριακά συστήματα. Υπάρχει τεχνογνωσία. Πρέπει να μιλάμε για εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας και έτοιμα μοντέλα. Πρέπει να προτάξουμε τη στρατηγική μας». Ο κ. Πατούλης, τονίζοντας την αξία της συνεργασίας, δήλωσε, «η διαχείριση της ηλεκτρονικής προσπάθειας θα μας δώσει γρήγορα αποτελέσματα. Θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΗΔΙΚΑ με το Taxisnet ώστε να υπάρχει μια κλιμάκωση χρέωσης για υγειονομικές δαπάνες. Δεν μπορεί ο άπορος να πληρώνει το ίδιο με κάποιον που έχει ένα εισόδημα». Ο κ. Κουρεντζής εξέφρασε την άποψη πως το e-health αποτελεί μια «ποιοτική πολυτέλεια» επειδή αντί να μετακινείται ο ασθενής μεταφέρονται οι πληροφορίες του. Η κα. Παπανικολάου τόνισε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη μεριά του Υπουργείου είναι η μέγιστη δυνατή δεδομένου ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά και προβλήματα με την ΗΔΙΚΑ εξαιτίας του βαθμού δυσκολίας του όλου εγχειρήματος. Τέλος, ο κ. Παππούς, σημείωσε πως «παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια ο τζίρος από το e-health αγγίζει τα $23 δις ενώ στην Ευρώπη τα $7 δις», προσθέτοντας πως αυτό που λείπει είναι η προτυποποίηση και κωδικοποίηση που αποτελεί την αναγκαία υποδομή ώστε να λειτουργήσει επιτυχημένα το σύστημα.

Στην ομιλία του ο  κ. Αθανάσιος Λοπατατζίδης, MSc, PhD, FRSS, Σύμβουλος Διοίκησης, Όμιλος Βιοατρική, εστίασε στην οικονομική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που οφείλεται στην έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τονίζοντας επί παραδείγματι, «το κόστος ενός νοσοκομείου για μια γενική αίματος είναι διπλάσιο από αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Αν τα 181 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων, δίνονταν σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπως αυτά που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, τότε η δαπάνη θα έπεφτε στα 38 εκ. ευρώ. Αν συγκρίνουμε τις τιμές κόστους στα εργαστήρια  με την αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ θα δούμε πως η δαπάνη είναι διπλάσια».

Στο τέταρτο και τελευταίο πάνελ του συνεδρίου με θέμα, «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ;» συμμετείχαν οι ομιλητές: Γεώργιος Ελευθέριου, Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΠΔ, Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ(ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), Βασίλης Κοντοζαμάνης, Διοικητής, 1η  Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης (ΣΡΚ), Αθανάσιος Λοπατατζίδης, MSc, PhD, FRSS, Σύμβουλος Διοίκησης, Όμιλος Βιοατρική και η  Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος, Ιατρικός Σύλλογος Πατρών.

Ο κ. Ελευθέριου υπογράμμισε την υποχρηματοδότηση του ιατρικού κλάδου, «δεν υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς. 1350 ευρώ παίρνει ένας  γιατρός που κάνει επισκέψεις. Δίνουν μόνο 80 εκατομμύρια για επισκέψεις από τα 5 δις του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα ένας επιμελητής Α’ παίρνει 1500 ευρώ για να χειρουργεί όλη τη μέρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» ενώ ο κ. Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στο θέμα της συνταγογράφησης, δήλωσε, «υπάρχει ένα θέμα με τα φάρμακα των ανασφάλιστων και ποιος τα συνταγογραφεί. Ειδικά στην επαρχία που υπάρχει έλλειψη. Είμαστε η μόνη χώρα που η επίσκεψη στο γιατρό καταλήγει σε συνταγογράφηση με έξι εκατομμύρια συνταγές το μήνα». Η κα. Κουτσογιάννη, από τη μεριά της δήλωσε πως οι ασθενείς ειδικά στη επαρχία αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να βρουν γιατρό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «στη Κρήτη υπάρχουν μόνο 7 συμβεβλημένοι ρευματολόγοι ιατροί του ΠΕΔΥ και έτσι οι ασθενείς  αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς».

Ο κ. Λοπαταζίδης μίλησε για την υπερβολή της συνταγογράφησης και την ευθύνη που έχουν οι γιατροί γι’ αυτό, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «δεν είναι σωστό να τιμωρούμε ένα ολόκληρο επαγγελματικό σώμα για τις ευθύνες κάποιων», ενώ σημείωε πως η λύση έγκειται στα διαγνωστικά πρωτόκολλα και τα συστήματα ελέγχου. Τέλος, η κα. Μαστοράκου δήλωσε πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι δυνατό να καλύψει μόνο τις μισές ανάγκες  εξαιτίας του ότι είναι κλειστός, γεγονός που οδηγεί σε στέρηση βασικών αναγκών. Σχετικά με τον εργαστηριακό τομέα δήλωσε πως «είναι αδύνατο να εφαρμόζεται clawback όπου υπάρχουν μηχανήματα με ανελαστικό κόστος» ενώ όσον αφορά τους κανόνες τόνισε πως πρέπει να επανέλθει ξανά ο on line, προληπτικός έλεγχος».


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
QUALCO
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ PHARMA & HEALTH CONFERENCE
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
INSURANCE CONFERENCE 2014
ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ LAMDA DEVELOPMENT
ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΩΔΩΝΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ BEIERSDORF HELLAS
ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ Χ.Α.
ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site