Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2014-τ.405                              Η «ματωμένη σελήνη» του Οκτωβρίου


 


Γιατί η Τρόικα επιμένει να μας «δέσει» με νέο δάνειο


 


Πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον παγκόσμιο χάρτη θα φέρει το φαινόμενο της «ματωμένης σελήνης» στις 8 Οκτωβρίου προειδοποιούν οι αστρολόγοι. Η Ελλάδα, όπως φαίνεται, μέσα από μεγάλες πολιτικές ανατροπές οδηγείται σε εκλογές.

Δεν ξέρουμε αν οι αστρολογικές προβλέψεις επαληθευτούν, αλλά η προοπτική των πολιτικών εξελίξεων και των πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι παγώνει τη λύση για το ελληνικό χρέος.

Η ώρα της αλήθειας, η ώρα για τη λύση του ελληνικού χρέους, αναβάλλεται μάλλον για την Ελλάδα, όπως εκτιμούν γερμανοί οικονομολόγοι και μια μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμη και το ΔΝΤ, το οποίο ζητούσε «εδώ και τώρα» λύση στο ελληνικό χρέος, φαίνεται να κάνει πίσω, διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί σύσκεψης κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο, με αποκλειστικό ζήτημα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πληροφορίες που το ίδιο αρχικά είχε διοχετεύσει.

 Ένας από τους βασικούς λόγους είναι και η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, με τις πρόωρες εκλογές να αποτελούν το κυρίαρχο σενάριο. Πώς λοιπόν οι δανειστές θα διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση η οποία ίσως σε λίγους μήνες να είναι παρελθόν και ίσως υπάρχει άλλη κυβέρνηση, με βασικό παίκτη τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που εισηγούνται να ανοίξει η κυβέρνηση από τώρα το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η εκκρεμότητα με την εκλογή Προέδρου θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην αναζήτηση λύσης για το χρέος και δεν θα προκρίνει την ταχεία επίλυση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι η συζήτηση για την εκλογή του επόμενου ΠτΔ θα αρχίσει στις αρχές του 2015 και αφού θα έχει στα χέρια της ένα πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Το κρίσιμο Eurogroup


Όλα τα βλέμματα θα στραφούν και πάλι στην Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 12 και 13 Οκτωβρίου.

 Η Αθήνα θα ζητήσει τη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης αλλά και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους. Όμως οι χώρες της ευρωζώνης αναμένεται να οπισθοχωρήσουν, με δεδομένο το ότι από το 2012 είχαν δεσμευτεί για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας εφόσον η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Παρότι μια μείωση επιτοκίων είναι πιο εύκολο να επικοινωνηθεί στις χώρες των πιστωτών σε σχέση με μια μερική διαγραφή χρέους, εντούτοις το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές απαιτήσεις θα πυροδοτήσουν διαμάχες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.

 Αυτές οι διαμάχες γεννούν τα σενάρια περί κατάργησης της Τρόικας και των αυστηρών όρων που αυτή θέτει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαπραγμάτευση για το χρέος θα είναι καθοριστική και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και το μέλλον της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει την απόφαση της βιωσιμότητας για να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και να παρακάμψει τις πρόωρες εκλογές. Μέχρι τώρα οι δανειστές βάζουν το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη ρύθμιση του χρέους. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και διαλαλεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν την καταστροφή για τη χώρα.


Η απαλλαγή από τα μνημόνια


Την ίδια ώρα, μπορεί η πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης να είναι η απαλλαγή από την Τρόικα και τα μνημόνια, με βασικό όπλο την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αλλά όπως παρατηρούν οι πάντα έγκυροι αναλυτές της Alpha Bank οι ειδήσεις περί πρόωρης απαλλαγής από το Μνημόνιο είναι υπερβολικές εξαιτίας των δυσμενών αξιολογήσεων του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Οι αξιολογήσεις αυτές, και κατ’ επέκταση τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, είναι πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, και δεν λαμβάνουν υπόψη πολιτικές επιδιώξεις.

 Πάντως, η καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Π2014 –όπως ακριβώς συνέβη και με την εκτέλεση του Π2013– βάζει τις βάσεις για επιλεκτικές και απολύτως αναγκαίες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2015 και στα επόμενα έτη, που ήδη προαναγγέλθηκαν από την κυβέρνηση στη ΔΕΘ.

 Άλλωστε, κάτι τέτοιο φαίνεται να το «επιτρέπει» και η επίτευξη διπλάσιου του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο στο οκτάμηνο έφθασε στα 2 δισ. ευρώ., από 962 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση οι φοροελαφρύνσεις είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης.


Φουντώνει και πάλι η συζήτηση για τρίτο πακέτο


Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζει και πάλι έξοδο στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου, φουντώνει η συζήτηση για τρίτο πακέτο διάσωσης, άρα και νέου Μνημονίου.

Ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μιλάνο με τον Γκίκα Χαρδούβελη, πρότεινε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αυξάνεται η ρευστότητα και διευκολύνονται οι τράπεζες.

Η άποψη της ΕΚΤ είναι πως με ένα νέο πρόγραμμα θα μπορεί η ΕΚΤ να δέχεται τα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση δια στόματος Γκίκα Χαρδούβελη εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική.

Δεν είναι τυχαίο το ότι στο μηνιαίο δελτίο της η ΕΚΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει «σοβαρά δημοσιονομικά κενά» το 2015 και το 2016.

Γιατί οι Ευρωπαίοι όμως θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;

Όπως έχει γράψει το «Χ», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχε όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στη λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Με την οικονομία να είναι έτοιμη να βγει από εξαετή ύφεση, και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Οπότε, ακόμα και αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία. Η Τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των επόμενων, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές. Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας.


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ASSET MANAGEMENT-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΑΡΘΡΟ-Ν. ΣΚΟΥΡΙΑΣ
79Η ΔΕΘ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site