Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2014-τ.405                              

Σε καθεστώς «πολιτικής ομηρίας» το ΧΑ


Το πολιτικό ρίσκο μια διαρκής απειλή, καίει το turnaround story


Ρίχνει αυλαία ο έρωτας των ξένων με το ΧΑ;


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν γύρισε πια απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η Ελλάδα αποτελεί ένα turnaround story, αλλά το  χρηματιστήριο βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή ενώ πέρασε η ελληνική οικονομία δια πυρός και σιδήρου, προσβλέποντας πια σε θετικό ΑΕΠ, και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν δύο φορές, το χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2011.

Το ΧΑ κανονικά θα έπρεπε να κινείται ανοδικά, προεξοφλώντας την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τη λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους και γενικά καλύτερες ημέρες.

Ο βασικός λόγος της εικόνας που παρουσιάζει το ΧΑ, όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται, καθώς, όπως φαίνεται, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είναι πολύ ορατός.

Οι επενδυτές που επενδύουν στην Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αλλά δεν είναι μόνο ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών. Ο βασικός πολιτικός κίνδυνος, όπως τονίζουν στο «Χ», έμπειροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, ο οποίος αναδεικνύεται μετά τις ευρωεκλογές και μέσα από τις δημοσκοπήσεις, είναι το ενδεχόμενο πολιτικής ακυβερνησίας όποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Το ήδη δύσκολο κυβερνητικό σταυρόλεξο γίνεται ακόμη πιο γριφώδες, καθώς το άθροισμα των δυνάμεων του νέου «δικομματισμού» (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) σε ποσοστά είναι κάτω του 50%.

 Ο άλλος μεγάλος πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί η μεγάλη εκκρεμότητα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους.

 Η είσοδος του πολιτικού ρίσκου και πάλι στην εξίσωση είναι τροχοπέδη για την πορεία του χρηματιστηρίου.

 Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου στα νέα stress test, με νέες μικρές αυξήσεις κεφαλαίου.

Όμως δεν είναι τόσο αυτό που προβληματίζει την αγορά όσο η πολιτική αβεβαιότητα.

Η αγορά ανησυχεί για την πορεία της χώρας, για τις πρόωρες εκλογές οι οποίες ίσως επιφέρουν πολιτική αλλαγή με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα προκαλέσει αρχικά τουλάχιστον σοκ στην αγορά.

Ο κίνδυνος της πολιτικής ασυνέχειας θα μπορούσε να μειώσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε εκροή καταθέσεων. Τέτοια φαινόμενα μπορεί να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Χάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο


Μερίδα ξένων αναλυτών και του ξένου Τύπου εκτιμούν ότι έχει πέσει η αυλαία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στους διεθνείς επενδυτές μετοχών.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2013, μετά την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης στην ιστορία αναδιάρθρωσης χρέους, έχει αποκτήσει πλέον δεύτερο ρόλο. Η πτώση στις τιμές περιορίζει τις αποδόσεις, που προσέγγιζαν το 200% από τον Ιούνιο του 2012, λόγω επενδύσεων από hedge funds όπως π.χ. το Paulson & Co. και το Third Point LLC.

Οι ελληνικές μετοχές είχαν αποτιμήσεις τριπλάσιες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από μια οικονομία που τώρα ετοιμάζεται να βγει από εξαετή ύφεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Saxo Bank, Peter Garnry.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται 42,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2015, έναντι του 12x για τις αναδυόμενες αγορές και του 15,1x για τον Stoxx 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

 Το premium της ελληνικής αγοράς είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πως για το 2014 το μέσο P/E παγκοσμίως υπολογίζεται από την Bank of America Merrill Lynch σε 15,2 φορές.

Οι επενδυτές ψάχνουν αλλού στις αναδυόμενες αγορές για ευκαιρίες.

Η Saxo Bank εδώ και τέσσερις μήνες έστειλε το μήνυμα ότι το «πάρτι» τελείωσε.

Οι μετοχές στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 180% από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και οι περισσότεροι προπορευόμενοι δείκτες καταδεικνύουν ότι η οικονομία επιτέλους βλέπει το φως στο τέλος του τούνελ.

 Παρ' όλα αυτά, το «πάρτι» για τις μετοχές φτάνει στο τέλος του, καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις αντανακλούν προσδοκίες που ξεπερνούν την πραγματικότητα, υποστηρίζει η Saxo Bank. Οι αναμενόμενες αποδόσεις στην πλειονότητα των μετοχών του ΧΑ είναι πολύ χαμηλές και δεν καλύπτουν τον μετοχικό κίνδυνο. Παράλληλα, δεν είναι λογικό η αποτίμηση των ελληνικών τίτλων να ξεπερνά τις αποτιμήσεις των μετοχών της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ, σημειώνει.


Οι ξένοι


Όμως αυτοί που στοιχηματίζουν σε περισσότερα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές επιμένουν. Ο John Paulson, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank το 2013, αύξησε τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του έτους και συνεχίζει να κρατά τις θέσεις του, με βάση ενημέρωση της εταιρείας. Το Third Point Hellenic Recovery Fund κατέγραψε κέρδη 12% από την αρχή του 2014 μέχρι τον Ιούνιο.

Στα θετικά της τρέχουσας περιόδου υπολογίζεται η διακράτηση των θέσεων από τους ξένους επενδυτές, που έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά (το 68% των συναλλαγών του Αυγούστου) και που δείχνουν προς το παρόν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι ξένοι είναι αγοραστές για 22 συνεχόμενους μήνες.


Η τεχνική εικόνα της αγοράς


Από τον περασμένο Μάρτιο η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου, τις 1.369 μονάδες, υποχώρησε στις 19 Μαΐου στις 1.066 μονάδες. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση, που έφερε την αγορά στις 1.322 μονάδες στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, για να υποχωρήσει στις 1.047 μονάδες στη συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου, για να ξεκινήσει και πάλι μια ανοδική αντίδραση, η οποία βρίσκει αντίσταση στα επίπεδα των 1.180-1.200 μονάδων. Παρατηρούμε λοιπόν ότι το τελευταίο πεντάμηνο η αγορά ακολουθεί μια τάση που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες κορυφές και χαμηλότερους πυθμένες.

Η αγορά στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου δεν έχει σαφή τάση και κινείται σε ένα εύρος διακύμανσης που δεν δίνει διασπάσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση (πάνω από τις 1.220 μονάδες ή κάτω από τις 1.120 μονάδες).

 Για να αλλάξει η συμπεριφορά της αγοράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε κάποια από τα εκκρεμή ζητήματα. Τα ευρωπαϊκά stress test των τραπεζών, η πολιτική αβεβαιότητα, η ρύθμιση του χρέους, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στα προγράμματα της ΕΚΤ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα των οποίων η έκβαση θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία της αγοράς.

 Το Χρηματιστήριο της Αθήνας άρχισε να ανεβαίνει τον Ιούνιο του 2012, αφού προηγουμένως έχασε συνολικά 52% το 2011. Τα κέρδη των εταιρειών του Γενικού Δείκτη αυξήθηκαν στα 73,41 ευρώ ανά μετοχή το 2013, έναντι ζημιών 216,79 ευρώ ανά μετοχή το 2012.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα περιοριστούν στα 25,5 ευρώ το 2014.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ASSET MANAGEMENT-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΑΡΘΡΟ-Ν. ΣΚΟΥΡΙΑΣ
79Η ΔΕΘ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site