Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Σεπτέμβριος 2014-τ.405                              

ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ


ΕΡΙΞΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ», ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ...ΠΥΡΗΝΙΚΑ!


Ένα βήμα πριν το «τυπογραφείο» η ΕΚΤ με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων


Οι αγορές «άνοιξαν σαμπάνιες» μετά τις αποφάσεις Ντράγκι. Όμως υπάρχουν οικονομολόγοι και αναλυτές που θεωρούν τα μέτρα «ασπιρίνη», χαρακτηρίζοντάς τα «στάχτη στα μάτια» των αγορών και τον «σούπερ Μάριο» έναν καλό ηθοποιό που έδωσε μία ακόμη παράσταση.

Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Μάριο Ντράγκι δεν κατάφερε να παραδώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE ή "quantitative easing"), δηλαδή μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, που θα αντιστοιχούσαν στην επιδιόρθωση των προωθητικών πυραύλων της οικονομίας της ευρωζώνης. Αντ' αυτού, ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε την εφαρμογή των ABS και "CBPP3", προγραμμάτων αγορών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων και καλυμμένων ομολόγων.


ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ABS;


Υπάρχουν πολλοί οικονομολόγοι που παραμένουν σκεπτικιστές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ABS, ειδικά σε αυτό που είναι το ζητούμενο: την πραγματική οικονομία. Η αγορά ABS έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει τον κίνδυνο που περιέχεται στα πακέτα των δανείων από το τραπεζικό σύστημα στην ΕΚΤ, στοιχείο που στη θεωρία θα ελευθέρωνε πόρους από τις τράπεζες και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Φυσικά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα αποφασίσουν να αυξήσουν τα δάνεια, πάνω από όλα επειδή χρειάζεται να αυξήσουν και τα βασικά εγγυητικά κεφάλαια σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επίσης, η αγορά ABS στην Ευρώπη είναι σχετικά περιορισμένη. Κυμαίνεται σε περίπου 1,2 τρισ., αλλά αν αφαιρεθούν οι εκδόσεις εκτός του χώρου του ευρώ, μειώνεται σε 885 δισ. Αν από αυτά αφαιρεθούν όσα χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για δανειοδότηση από την ΕΚΤ, η δευτερογενής αγορά των ΑBS ανέρχεται σε περίπου 250 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την JP Morgan), λίγο λιγότερο από το 2,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, γεγονός που πιθανότατα δεν είναι αρκετό για να έχει σοβαρές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία.


ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΕΙ «ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ»


Η ΕΚΤ προσπαθεί να κάνει “whatever it takes”, όπως είχε υποσχεθεί ο Μάριο Ντράγκι, για να τονώσει περαιτέρω την ευρωπαϊκή οικονομία κόντρα στη Γερμανία. Το μόνο που απομένει τώρα είναι ένα πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE), παρόμοιο με εκείνα που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2015.

 «Συζητήσαμε και αυτό» παραδέχθηκε ο Ντράγκι. Κάποιοι θα ήθελαν η ΕΚΤ να προχωρήσει από τώρα σε QE, ενώ άλλοι θα ήθελαν να μη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση προτού κριθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφάσισε η ΕΚΤ στις αρχές Ιουλίου (πολυετή δάνεια προς τις τράπεζες) και ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ο Ντράγκι τόνισε: «υπάρχει ομοφωνία για την ανάγκη περαιτέρω δράσης, μέσω μη συμβατικών μέτρων, στην περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού». Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πολιτική QE, που ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι μπορεί να αφορά «τίτλους από τον ιδιωτικό τομέα, τίτλους από τον δημόσιο τομέα ή και τα δύο». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε αγορά τίτλων από τον δημόσιο τομέα.

Το αν θα προχωρήσει προς το «τυπογραφείο» η ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομιών τους επόμενους μήνες και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Το πρώτο βήμα θα γίνει σε δύο εβδομάδες, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη δόση χορήγησης πολυετών δανείων (TLTRO's) προς τις τράπεζες, με τη δεύτερη να ακολουθεί τον Δεκέμβριο. Οι τράπεζες εκτιμάται ότι μπορούν να λάβουν μέχρι 400 δισ., ενώ εφόσον επιτύχουν τους στόχους αύξησης του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, το συνολικό ποσό του δανεισμού από την ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τα 700 δισ.

 Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ θα πρέπει να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, όταν ξεπερνούσε τα 2,7 τρισ. Σήμερα έχει περιοριστεί σε 2 τρισ., ενώ οι τράπεζες θα πρέπει σύντομα να επιστρέψουν γύρω στα 300 δισ. από τα τριετή δάνεια που έλαβαν στα τέλη του 2011. Συνολικά, δηλαδή, η ρευστότητα που θα προστεθεί στην οικονομία θα φτάσει το 1 τρισ. και αφού τα 700 δισ. αφορούν τα TLTRO's, τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων-καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων δανείων (ABS).


ΠΑΓΙΔΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ;


Υπάρχουν αναλυτές όμως που προειδοποιούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να οδεύει σε μια παγίδα ρευστότητας, τροφοδοτώντας τις ελπίδες της αγοράς για περαιτέρω δράση.

 Ωστόσο, ενδεχόμενη απογοήτευση μελλοντικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, δεδομένων των ανησυχιών στο Βερολίνο για QE.

Σχολιάζουν ότι όσον αφορά τις προοπτικές ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (sovereign QE), λίγα έχουν αλλάξει.

 Η επιλογή παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χρειάζονται χρόνο, ώστε να διεισδύσουν στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία.

Μερίδα λοιπόν των αναλυτών προειδοποιεί ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια παγίδα ρευστότητας και ότι πρέπει να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Η Morgan Stanley τονίζει ότι το ευρωσύστημα διαθέτει μια αγορά ABS συνολικής αξίας 690 δισ. και καλυμμένες ομολογίες ύψους 1,4 τρισ. ευρώ.

 Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει γύρω στο 10-15% του συνόλου της αγοράς των ABS των 690 δισ.


ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ «ΚΕΡΔΗ»


Επιφυλάξεις για τις δυνατότητες ευρείας συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) εκφράζουν τραπεζικά στελέχη και αναμένουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

 Μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ θα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και έτσι θα αυξάνεται η ρευστότητά τους και με τη ρευστότητα που αποκτούν θα μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν την εξειδίκευση των αποφάσεων της ΕΚΤ, καθώς προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ, θα πρέπει αφενός να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και αφετέρου να υπάρξει κάποια συμφωνία της ΤτΕ με την ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, αφού αυτοί βρίσκονται χαμηλότερα από το κατώτατο όριο αξιολόγησης που δέχεται.

 Την ίδια επιφυλακτική στάση κρατά και μερίδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Οι Financial Times, αναφερόμενοι στο πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων, το χαρακτηρίζουν «αμφιβόλου επίδρασης» και «απρόσεκτο». Όπως αναφέρουν, μόνο 100 δισ. ευρώ περίπου σε ABS με εγγυήσεις σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπραγματεύονται στην Ευρώπη, το οποίο αυτομάτως σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αγορών.

Τα ίδια τραπεζικά στελέχη τονίζουν πως η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (TLTRO) δεν ήταν μεγάλη και ανήλθε σε πρώτη φάση στα 5,4 δισ. (από τα 800 δισ. φθηνών δανείων που θα διαθέσει η ΕΚΤ), καθώς η κεντρική τράπεζα δεν δεχόταν όλους τους τίτλους των ελληνικών τραπεζών, αφού δεν πληρούσαν τα όρια πιστωτικής αξιολόγησης.

Στην ίδια βάση αναφέρουν πως εγκυμονεί ο κίνδυνος και τα τιτλοποιημένα δάνεια των ελληνικών τραπεζών να μην είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ και να μην περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων ύψους 500 δισ. Το θέμα ετέθη από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες κατατέθηκαν και προτάσεις για την υπέρβαση του προβλήματος.

 Πάντως, στους ωφελημένους των αποφάσεων της ΕΚΤ ανήκει και το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο προσδοκά να βγει στις αγορές με επταετές ομόλογο τις επόμενες εβδομάδες. Η μείωση των αποδόσεων, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής των ομολόγων, τόσο των χωρών του Νότου όσο και της περιφέρειας, αποτελεί «ανάσα» για την κυβέρνηση.

 Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέα δυναμική και για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Οι εξελίξεις στα επιτόκια δημιουργούν το απαραίτητο κλίμα ώστε η Ελλάδα να πιέσει για νέο ψαλίδισμα στους τόκους που πληρώνει για τα δάνεια που έλαβε, δεδομένου του ότι το κούρεμα σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως βρίσκεται εκτός «ατζέντας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Κερδισμένες είναι και οι τράπεζες καθώς:


- Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επιδράσει στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της μείωσης του κόστους των καταθέσεων και των δανείων, βελτιώνοντας παράλληλα το επιτοκιακό περιθώριο, παράγοντα της οργανικής κερδοφορίας. Έτσι οι τράπεζες θα πετύχουν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια από μη παραγωγικές δραστηριότητες.

- Ευνοούνται τυχόν νέες ομολογιακές εκδόσεις μετά την ολοκλήρωση των stress test. H ΕΚΤ δημιουργεί θετικό κλίμα στις αγορές, που θα βοηθήσει τις εκδόσεις ομολόγων από το τραπεζικό σύστημα.

- Υπό προϋποθέσεις οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να έχουν όφελος και από το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων που ανακοίνωσε ο Μ. Ντράγκι.


Πάντως, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα πραγματικά μεγάλο και θετικό νέο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν το ίδιο όφελος, λόγω έλλειψης collaterals εγγυήσεων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΖΑΝΕΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
ASSET MANAGEMENT-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΑΡΘΡΟ-Ν. ΣΚΟΥΡΙΑΣ
79Η ΔΕΘ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site