Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2014-τ.406                              

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ


Δεν είναι μόνο η πολιτική αβεβαιότητα που εδράζεται στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (άλλωστε αυτό έχει αρχίσει να το προεξοφλεί η αγορά πριν και από τις ευρωεκλογές ακόμη), αλλά και το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση προκαλεί συσκότιση για το τι μέλλει γενέσθαι αν υπάρξει κυβέρνηση με βασικό παίκτη τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο «Χ», από το Λονδίνο, στέλεχος μεγάλης τράπεζας ελληνικής καταγωγής: «Ο Αλέξης και το δολάριο γκρέμισαν… το Χ.Α. σε νέα χαμηλά 13 μηνών, στις 1.000 μονάδες».

Είναι χαρακτηριστικό το ότι μετά την κατάθεση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες πάνω από 13% (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου).

Ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC, τονίζει χαρακτηριστικά: «Η προοπτική ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία αποτελεί την αιτία τής ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων».

 Αυτή η προοπτική είναι η βασική αιτία που απειλεί να καταστρέψει τον «μήνα του μέλιτος» της χώρας με τις διεθνείς αγορές.

 Η ΒοfA αναφέρει πως μια επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει σημαντικές αβεβαιότητες στην αγορά, καθώς το πρόγραμμα θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

 Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και οδηγηθεί σε μια πιο κεντρώα προσέγγιση, η εσωτερική του αντιπολίτευση μπορεί να φέρει αυτήν την κυβέρνηση σε αδύναμη θέση.

 Το θέμα είναι αν μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού», απειλώντας να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία. Αλλά ακόμη και αν δεν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, είτε αναγκαστεί εκ των πραγμάτων είτε δει ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο, θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.


ROADSHOW ΛΟΝΔΙΝΟ


Με τι ασχολήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι ξένοι επενδυτές που βρέθηκαν στο 9ο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο; Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ! Προσπάθησαν μάλιστα να μάθουν περισσότερα, να αποκρυπτογραφήσουν την επόμενη ημέρα στην ελληνική πολιτική σκηνή, ρωτώντας τόσο τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και τους προέδρους του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ρωτούσαν δε αν πραγματικά εννοεί ο Α. Τσίπρας αυτά που ανακοίνωσε, όπως την κρατικοποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των ελληνικών τραπεζών.

Έλληνες επιχειρηματίες, στελέχη και θεσμικοί παράγοντες που βρέθηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του roadshow της ΕΧΑΕ, επιχείρησαν να στείλουν κοινό μήνυμα προς τα διεθνή κεφάλαια, υπογραμμίζοντας ότι μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή δεν θα αλλάξει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στα πράγματα, θα βρει τον τρόπο να δουλέψει για το καλό της χώρας.

Οι ξένοι θεσμικοί δεν φαίνεται όμως να πείστηκαν, αν κρίνουμε από την πτωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά το roadshow.


ΑΓΟΡΕΣ

Πάντως, από τα πιο «κεντρώα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στις αγορές.

 Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η θέση για τις τράπεζες, για τις οποίες φαίνεται να μην ισχύει πια η πρόθεση κρατικοποίησής τους. Ο βουλευτής Γ. Σταθάκης δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών. Επίσης, κατά τον κ. Σταθάκη, ούτε μονομερής διαγραφή του χρέους θα επιδιωχθεί. «Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές» δηλώνει χαρακτηριστικά.

 Επίσης, πρόσφατα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ κύριοι Δραγασάκης και Σταθάκης παρουσίασαν στον Γεργκ Άσμουσεν –υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ στο Βερολίνο– τις θέσεις του κόμματος για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.


GS και  BofA


Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι φαίνεται πως διαβλέπουν το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση με βασικό μοχλό τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του.

Ήδη από το 2012 η πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, και ένας από τους προπομπούς της αμερικανικής οικονομικής διπλωματίας, η Goldman Sachs, διατηρεί επαφές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλές φορές έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ της Goldman Sachs και πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο χωρίς να έχει ποτέ διαψευστεί.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης παρουσιάστηκε ως «σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ» σε συνέδριο που διοργάνωσαν η Bank of America και η Merrill Lynch, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όμως, μιλώντας μπροστά σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από ανθρώπους που διαμορφώνουν τις θέσεις των αγορών απέναντι στη χώρα, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως απαιτείται «ριζική αλλαγή» και «αλλαγή πολιτικής μεταρρυθμίσεων».

Ακριβώς εκεί που εδράζεται η ανησυχία των αγορών για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα: μήπως ανατραπεί το πρόγραμμα και στην ελληνική οικονομία επιστρέψουν τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.


ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

«Το Βερολίνο ανησυχεί μεν, όμως πλέον δεν τρομοκρατείται από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανάληψης της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμούν γερμανοί πολιτικοί αναλυτές.

Ο Νιλς Καντρίτσκε, γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων, θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», ωστόσο, όπως επισημαίνει, «ο Τσίπρας δεν είναι πλέον ο μεγάλος μπαμπούλας».

 «…Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν» εκτιμά ο γερμανός αναλυτής.


ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΔΟΛΑΡΙΟΥ


Οι ξένοι επενδυτές διατηρούν μειωμένες θέσεις κατά 40-50% σε σχέση µε τους δείκτες αναφοράς στους ελληνικούς τίτλους, και δείχνουν έτοιμοι να προχωρήσουν ακόμη και σε βίαιες κινήσεις, ανάλογα µε τη μορφή που θα πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις.

Οι ξένοι επενδυτές, όσο αυξάνεται η πολιτική ανησυχία, τόσο θα ρευστοποιούν και μετοχές που έχουν αυξημένο country risk, όπως για παράδειγμα οι μετοχές υποδομών (ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ κ.ά.).

Όμως και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ προκαλεί αναδιαρθρώσεις και ξένων χαρτοφυλακίων που επενδύουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων κεφαλαίων που έχουν εισρεύσει στην ελληνική κεφαλαιαγορά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δολαριακή βάση. Έτσι, λόγω της αντίστροφης νομισματικής πολιτικής σε FED και ΕΚΤ, πολλά αμερικανικά funds, ειδικά εκείνα που είχαν τοποθετηθεί στα πρώιμα στάδια της ελληνικής χρηματιστηριακής ανάκαμψης, σπεύδουν να εγγράψουν τα κέρδη τους από μετοχικές θέσεις σε ευρώ πριν αυτά διαβρωθούν περαιτέρω από την πτώση του ευρώ.

Η Deutsche Bank εκτιμά πως οι πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων και τα πολύ υψηλά εμπορικά πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ στο 0,95 ως προς το δολάριο ώς το 2017, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τις διεθνείς ροές επενδυτικών κεφαλαίων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LEIGH OSTERGARD
RANDSTAND WORKMONITOR
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GIJS NAGEL
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ...METAXA
GREEK GAMING CONFERENCE 2014
ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site