Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2005                               Τεύχος 312

Σοφοκλέους: Με τις μετοχές που τρέχουν ή με αυτές που πρέπει;


Ποια κατάσταση διαμορφώνεται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά τις μεταρρυθμίσεις, το placement του ΟΠΑΠ και το σπάσιμο των 3.150 μονάδων
HΣοφοκλέους αναζητούσε ένα ακόμη story, πάρα από το άνοιγμα των Βαλκανίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να πείσει περαιτέρω τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια να «βάλουν το χέρι στην τσέπη». Και αυτό βρέθηκε στις μεταρρυθμίσεις (ή έστω απορρυθμίσεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση) που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Το επιτελείο του κ. Καραμανλή όταν – έκπληκτο – είδε ότι τα πρώτα μέτρα δεν πλήττουν τη στάση των ψηφοφόρων απέναντι στο κυβερνών κόμμα, άφησε πίσω του σε χρόνο ρεκό την πολιτική της «ήπιας προσαρμογής» και έσπευσε μέσα σε δύο ή τρεις μήνες να «περάσει» ότι σε διαφοερετικές συνθήκες θα απαιτούσαν «χρόνια και καιρούς».
Η περίπτωση της δημόσιας προσφοράς του ΟΠΑΠ είναι ενδεικτική. Οι αιτήσεις των ξένων ανήλθαν περίπου στα 3 δις ευρώ και μάλιστα η τιμή του placement έγινε περίπου 20% πιο πάνω από την τρέχουσα τιμή του Οργανισμού τον περασμένο Μάιο. Στις αρχές Αυγούστου θα φανεί ότι η συμμετοχή των ξένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα υπερβεί κάθε προηγούμενο και εδώ είναι το θέμα. Οι ξένοι έχουν αρχίσει ουσιαστικά να αγοράζουν «Ελλάδα» από το φθινόπωρο του 2003, αποκομίζοντας υπεραξίες έως και 200%! Παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ρευστοποιήσουν μαζικά και να φύγουν (γίνονται κατά διαστήματα κάποιες ρευστοποιήσεις, ακολουθούμενες όμως από άλλες αγορές), αλλά αντίθετα ενισχύουν θέσεις, αναζητώντας και άλλες μετοχές, χαμηλότερης σχετικά κεφαλαιοποίησης.
Συμπέρασμα: Οι ξένοι ήρθαν, για να μείνουν. Οι σημερινές τους τοποθετήσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με κερδοσκοπικές κινήσεις του παρελθόντος που κρατούσαν από είκοσι ημέρες, έως και δύο μήνες. Είναι τόσο μεγάλες οι θέσεις τους, έτσι ώστε να είναι να αδύνατον να πουλήσουν σε τρίτους, ακόμη και αν περάσουν δύο χρόνια... Και ποιους τρίτους δηλαδή; Τους εγχώριους θεσμικούς που βλέπουν και φέτος το ενεργητικό τους να μειώνεται, ή τους μικροεπενδυτές που είτε παραμένουν θεατές, είτε αγωνίζονται να αποπληρώσουν τις δόσεις των καταναλωτικών τους δανείων...


Αύγουστος με τα μάτια στο ταμπλό
Το θετικό λοιπόν ήταν ότι έσπασαν τόσο το σημείο αντίστασης των 3.150 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, όσο και αυτό των 1.765 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-ASE/20. Από εδώ και στο εξής; Οι τεχνικοί αναλυτές αφήνουν σαφή περιθώρια ανόδου, ωστόσο ενδιάμεσες διορθώσεις (προκειμένου οι τίτλοι να πάρουν τις απαιτούμενες «ανάσες») είναι και αναμενόμενες και επιβεβλημένες. Επίσης, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το επόμενο τεχνικό όριο αντίστασης των 3.150 μονάδων είναι πολύ δύσκολο να πέσει άμεσα και ότι για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν και άλλες θετικές εξελίξεις από τις ήδη υπάρχουσες.
Οι «παλιοί» της Σοφοκλέους υποστηρίζουν ότι ο καλός επενδυτής δεν πρέπει να κατεβαίνει από τον τρένο όταν αυτό έχει ξεκινήσει, ή αλλιώς δεν συμφέρει να εγκαταλείπει την τάση, όταν αυτή είναι ανοδική. Στην περίπτωσή μας, το κλίμα είναι θετικό, το τρένο δείχνει να έχει ξεκινήσει και η κάθοδος από αυτό δεν συνίσταται.
Οι ξένοι θεσμικοί που κατέβαλαν «ζεστό» περίπου 800 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ και πολλά εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά άλλων μετοχών τους προηγούμενους μήνες, ήρθαν στη Σοφοκλέους για να μείνουν, να περιμένουν και να κερδίσουν. Και επειδή υπάρχει μια σαφής συνδιακύμανση μεταξύ Γενικού Δείκτη και ΟΠΑΠ, όταν οι ξένοι εμπιστεύονται τον τίτλο ΟΠΑΠ κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, είναι σαν να εμπιστεύονται τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, τα οποία φαίνεται να τα θεωρούν ως βάση ανόδου για το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά όμως, τίποτε δεν μας εμποδίζει από το συναισθανόμαστε τον κίνδυνο που έχει κάθε φορά η μετοχική επένδυση, ιδίως όταν η γενικότερη πορεία της οικονομίας δεν μας ικανοποιεί και όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των περισσότερων ελληνικών blue chips δείχνουν «αλμυροί».
Δεν έχουμε παρά να κάνουμε ένα συνδυασμό των παραπάνω δύο παρατηρήσεων, διατηρώντας – όπως προηγουμένως – το 35% έως 40% των κεφαλαίων μας σε μετρητά και τοποθετώντας το υπόλοιπο σε ένα διαφοροποιημένο εγχώριο χαρτοφυλάκιο, το οποίο να περιλαμβάνει τόσο μετοχές που είναι «της μόδας», όσο και τίτλους χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης με υψηλή μερισματική απόδοση. Από κάποια στιγμή και μετά μέσα στο καλοκαίρι, ενδέχεται να δούμε ένα γερό κλίμα ανόδου και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Ίδωμεν.
Με αυτά που «τρέχουν» ή με αυτά που «πρέπει»;
Κάτω λοιπόν από τις παραπάνω συνθήκες, το ερώτημα που τίθεται από πολλούς επενδυτές είναι το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν και αυτοί στις μετοχές που οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν «μετά μανίας», παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές τις θεωρούν υπερτιμημένες, ή εναλλακτικά θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές της οικονομικής λογικής, ανιχνεύοντας τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά ελκυστικότερων χρηματιστηριακών δεικτών.
Πόσο εύκολο είναι να αποτρέψει ένας χρηματιστής τον πελάτη να αγοράσει τις μετοχές που «τρέχουν» και να τους κατευθύνει σε άλλους τίτλους; Και ιδίως όταν οι επενδυτές έχουν «βομβαρδιστεί» τα τελευταία χρόνια με φήμες ότι «θα φύγουν από ταμπλό 80 μετοχές», ή ότι η λειτουργία της «Διεθνούς Αγοράς» θα θέσει στο περιθώριο τους υπόλοιπους τίτλους της – κατ’ όνομα μόνο – Κύριας Αγοράς;
Πέρα όμως από τις φήμες και τις αναστολές των επενδυτών, υπάρχει και μια αλήθεια: ότι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τοποθετούνται τα γεμάτα ρευστότητα διεθνή χαρτοφυλάκια (οπότε αγοράζουν ακόμη και σε υπερτιμημένες αξίες) ενώ στην περιφέρεια οι μικροεπενδυτές, που βλέπουν τις καταθέσεις τους συνεχώς να μειώνονται, ή που σπεύδουν να λάβουν μέσα στο έτος στεγαστικό δάνειο. Ενδεικτικό στοιχείο είναι οι συνεχιζόμενες και φέτος εκροές από τα μετοχικά και τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.
Παρόλα αυτά, η απάντηση είναι προσωπική υπόθεση καθενός, ιδίως όταν σχεδιάζουμε ένα χαρτοφυλάκιο με προοπτική διετίας ή τριετίας και όχι με αποκλειστικό στόχο το τι αποτίμηση θα δούμε όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές του Αυγούστου.


ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ: ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ, ΑΛΛΑ...
Στην πράξη αποτελεί εταιρία συμμετοχών που έχει απαιτήσεις ελαφρά υψηλότερες από τις υποχρεώσεις (μηδέν δάνεια) και συμμετέχει με 19,8% στα Ελληνικά Εκκοκκιστήρια. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι κάτω από 4 εκατ., παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του 19,8% στα Ελληνικά Εκκοκκιστήρια είχε αποτιμηθεί πέρυσι στα 10 περίπου εκατ. ευρώ! Πέρυσι, τα Ελληνικά Εκκοκκιστήρια σημείωσαν κέρδη ενός εκατ. ευρώ, τζίρο 49,5 εκατ. και υποχρεώσεις 76,5 εκατ. ευρώ!
Πρόθεση της Λεβεντάκης είναι να ενσωματώνει άλλες δραστηριότητες του βασικού της μετόχου στο χώρο της εμπορίας και της εκκόκκισης βάμβακος, με συνέπεια τη διεύρυνση του μεγέθους, αλλά και την αύξηση του ποσοστού του κ. Λεαντάκη στην εισηγμένη. Η αρχή βέβαια θα γίνει με την εισφορά των δραστηριοτήτων των Belcot και Βιτατόμ, που θα αυξήσουν τις μετοχές της εισηγμένης στα 15.357.120. Οι περυσινές πωλήσεις των δύο τελευταίων εταιριών  ανήλθαν αθροιστικά στα 6,8 εκατ. ευρώ, τα κέρδη στο 0,47 εκατ. και οι υποχρεώσεις στα 38,8 εκατ. ευρώ...
Στα πλεονεκτήματα της μετοχής συγκαταλέγεται η πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σε σύγκριση με την λογιστική, τουλάχιστον, αποτίμηση της συμμετοχής της. Ωστόσο, οι δυσκολίες στον ευρύτερο κλωστοϋφαντουργικό κλάδο, με ενδεικτική περίπτωση τις επισφάλειες στο χώρο της νηματουργίας, αλλά και η κυκλικότητα της αγοράς του βάμβακος, αποτελούν παράγοντες που θα πρέπει να προβληματίσουν.


ΚΛΩΣΤ/ΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ!
Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγική δραστηριότητα, ξεκινώντας από το χώρο του εκκοκκιστηρίου και φτάνοντας στο νήμα, στο ύφασμα, αλλά και στο επώνυμο ρούχο, μέσω της θυγατρικής Πολάρις.
Μεσαίου μεγέθους εταιρία, λειτουργεί με πολύ χαμηλούς συντελεστές κόστους και μηδενικό κόστος χρηματοδότησης, λόγω έλλειψης δανεισμού. Για τους λόγους αυτούς εξακολουθεί και παραμένει κερδοφόρα, διανέμοντας μάλιστα και μέρισμα (3 λεπτά ανά μετοχή).
Ο τρόπος αντιμετώπισης της ιδιαίτερα δυσμενούς συγκυρίας στον κλάδο είναι η διατήρηση χαμηλών αποθεμάτων, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου στο εξωτερικό, με στόχο την προσέλκυση «επώνυμων» πελατών, που θα αντέξουν στην ύφεση της αγοράς.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας και της μετοχής, συγκαταλέγονται:
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας (7,8 εκατ.) κυμαίνεται γύρω στα διαθέσιμα και τα χρεόγραφα της εταιρίας, τη στιγμή που ο τραπεζικός της δανεισμός είναι μηδενικός.
Πιθανή σημαντική ανάκαμψη επιδόσεων, σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά μεγαλύτερες εταιρίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το μείζον μειονέκτημα είναι η δυσμενής κατάσταση στον κλάδο, που φαίνεται τόσο με τον ανταγωνισμό των εταιριών από Τουρκία και Ν.Α. Ασία, όσο και από τον ενδο-ελληνικό αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.


«Στιγμές» από τη Σοφοκλέους
ΟΠΑΠ: Ο πρωταγωνιστής του μήνα, καθώς προσέλκυσε το ενδιαφέρον 4 περίπου δις ευρώ και ενίσχυσε με 1,3 δις ευρώ τα δημόσια ταμεία.


Emporiki Bank: Κάτι η επίλυση του ασφαλιστικού, κάτι η βελτίωση των επιδόσεών της στο πρώτο τρίμηνο, κάτι οι συζητήσεις με τους Γάλλους της Credit Agricole, οδήγησαν την τιμή του τίτλου στα ύψη.


Marfin Financial Group: Η αγορά είδε με θετικό μάτι την ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου κατά 400 εκατ. ευρώ.


Ευκλείδης: Η μειοδοσία του Ομίλου Αεγέκ στο έργο του Μαλιακού-Κλειδί, οδήγησε στο rebound της μετοχής.


Ενδιαφέρουσες εξελίξεις
Ευρωπαϊκές Συμμετοχές: Με μια σειρά ενεργειών προσπαθούν στις Ευρωπαϊκές Συμμετοχές να βελτιώσουν την κατάσταση, γιατί φυσικά θαύματα δεν γίνονται. Στον Περσέα για παράδειγμα «έκλεισαν κάτι τρύπες», ενώ συμφωνίες όπως αυτή με τη Feedus εξασφαλίζουν σημαντικό όγκο εργασιών για τρία τουλάχιστον χρόνια. Γίνονται επίσης κινήσεις για την μείωση του δανεισμού, καθώς και για την αναδιάρθρωσή του από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο. Μακροπρόθεσμα πάντως, θα πρέπει να γίνει εκείνη η αύξηση κεφαλαίου που προγραμματιζόταν για το 2004, καθώς εταιρία συμμετοχών με δανεισμό (δεν φοροεκπίτουν οι τόκοι) και με κυριότερη συμμετοχή τον ανακάμπτοντα Περσέα (οι συμμετοχές σε Sofitel και Unibrain είναι αμφίβολο αν και πότε θα αποδώσουν), δεν μπορεί να μιλά για ουσιαστική ανάπτυξη.


Delta Project: Μια πολύ καλή τριετία προοιωνίζεται για την Δέλτα Project, καθώς με ετήσιο ενοποιημένο περυσινό τζίρο 12,3 εκατ. ευρώ, διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 17 εκατ. ευρώ και μέσα στην επόμενη τριετία θα εκτελέσει επιπλέον κάποιες δεκάδες εκατ. τζίρο από την κατασκευή των υδροηλεκτρικών σταθμών που θα δημιουργήσει για λογαριασμό της θυγατρικής της Δέλτα Ενεργειακή. Επιπλέον, έχει υποβάλει προσφορές για την ανάληψη έργων τρίτων ύψους 45 εκατ. που θα εξελιχθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2005 και στο 2006 (από 12 σήμερα, αναμένεται να κλείσει με 17-20 υδροηλεκτρικές μονάδες στο τέλος του 2005).
Τι γίνεται όμως από πλευράς κερδών, καθώς η μητρική εταιρία σημείωσε πέρυσι επίδοση 2,3 εκατ. και ο Ομιλος μόλις 1,5 εκατ. ευρώ; Η δυσαρμονία μεταξύ των δύο μεγεθών έγκειται στο ότι οι θυγατρικές μονάδες ενέργειας βρίσκονται στο αρχικό (ζημιογόνο τους) στάδιο και μάλιστα έχουν δανειοδοτηθεί μέσω leasing, εξέλιξη που μειώνει τεχνικά την κερδοφορία τους. Η ουσία όμως είναι ότι δημιουργείται τα χρόνια αυτά η βάση, προκειμένου να υπάρχει μια σταθερή βάση σημαντικής κερδοφορίας για το μέλλον από την παραγωγή ενέργειας, η οποία θα ενισχύει τα μέγιστα το όποιο αποτέλεσμα από την κατασκευαστική της δραστηριότητα.


Νηματουργία: Ρωτήσαμε παράγοντες της αγοράς, πώς συνδυάζουν το γεγονός ότι ενώ το ευρώ υποχωρεί, οι μετοχές του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου δεν ανακάμπτουν; Και η απάντηση που λάβαμε είναι παρά την υποχώρηση του ευρώ, οι τιμές του νήματος στην ελληνική αγορά δεν έχουν... «σηκώσει κεφάλι». Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αυτή τη στιγμή για τον κλάδο, δεν είναι το κινεζικό ή το τουρκικό βαμβάκι, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το ελληνικό νήμα είναι φτηνότερο από το εισαγόμενο, επειδή νηματουργίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, πουλάνε τα αποθέματά τους με τιμές κάτω του κόστους. Επειδή όμως, οι υποχρεώσεις τους είναι μεγάλες και η ρευστότητά τους ανύπαρκτη, πόσο εύκολο θα είναι γι αυτές να προχωρήσουν σε αγορές βάμβακος το προσεχές φθινόπωρο; Τότε λοιπόν – με δεδομένο μάλιστα ότι στις εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκαταλέγονται και τα Κλωστήρια Ναούσης, τα οποία ελέγχουν το 15% της ευρωπαϊκής αγοράς – είναι πιθανόν να δούμε πολλά να αλλάζουν και υπάρχουν σενάρια για κερδισμένους και χαμένους στον κλάδο.


Elmec Sport: Με βάση τα περυσινά κέρδη των 22,8 εκατ. ευρώ, η Elmec Sport θα μπορούσε να θεωρηθεί «τσάμπα» καθώς το P/E είναι πολύ χαμηλό. Το μετοχικό στοίχημα λοιπόν είναι το πόσο θα επηρεαστεί η κερδοφορία μετά το 2007, όταν θα έχει διακοπεί η χονδρεμπορική σχέση με τον οίκο Nike, που πέρυσι αποτέλεσε το 40% του ενοποιημένου τζίρου. Απέναντι σ’ αυτή τη σημαντική απώλεια, έχουμε:
Το 50% των Αττικών Πολυκαταστημάτων που ξεκίνησε τον Απρίλιο και θα σημειώσει κέρδη από την πρώτη κιόλας χρήση (break even στα 50 εκατ. ευρώ πωλήσεις) και σημαντικότατη κερδοφορία το 2006.
Το πρώτο κατάστημα Factory Outlet θα σημειώσει φέτος κέρδη άνω των 3,5 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο Factory Outlet που ετοιμάζεται προβλέπεται να σημειώσει υψηλότερη κερδοφορία, αλλά πιθανότατα όχι από το 2007 που θα βρίσκεται στην αρχική φάση λειτουργίας του.
Οι σημαντικές επενδύσεις στο τέως Μινιόν και στο Βουκουρέστι, το 2007 είτε θα ξεκινούν, είτε θα βρίσκονται και αυτές στο πρώτο βήμα της ανάπτυξής τους.
Οι αναλυτές προβλέπουν για το 2007 κέρδη γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά όπως λέει η διοίκηση της Elmec Sport θα έχουν μπει οι βάσεις προκειμένου ο Όμιλος να συνεχίσει μια ταχεία ανοδική πορεία.


Μάρμαρα Κυριακίδη: Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στα Μάρμαρα Κυριακίδη, καθώς οι επενδύσεις του παρελθόντος έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και να αποδίδουν καρπούς, ενώ παράλληλα οι προοπτικές για το μέλλον διαγράφονται θετικότερες.
Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα μαρμάρου υψηλής προστιθέμενης αξίας, υπάρχει αισιοδοξία ότι έως το 2007 που λήγουν το υπάρχον, θα έχουν συμφωνηθεί μεγαλύτερης αξίας projects καθώς γίνονται από σήμερα προσπάθειες μέσα από μεγάλα γραφεία στη Μέση Ανατολή και στις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης.
Πολύ καλά εξελίσσεται η δραστηριότητα στα κονιάματα και αναμένεται να πάει καλύτερα, όχι μόνο λόγω του δεύτερου εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη που θα δημιουργηθεί, αλλά και της παραγωγής έγχρωμου κονιάματος που τώρα εισάγονται σε πολύ υψηλότερη τιμή από την Ιταλία. Μεγάλα επίσης περιθώρια δραστηριοποίησης υπάρχουν σε τομείς όπως τα έπιπλα από ξύλο και μάρμαρο, η εμπορία μιας ευρείας σειράς οικοδομικών προϊόντων (π.χ. χημικά) και σ’ αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει με την εισαγωγή φτηνών προϊόντων και η ήδη υπάρχουσα παρουσία του Ομίλου στην Κίνα. Για φέτος, ο εισηγμένος Όμιλος προβλέπει αύξηση τζίρου από τα 39,4 στα 44 εκατ. ευρώ και προ φόρων κερδών από τα 4,8 στα 5,5 εκατ. ευρώ και στα 6 εκατ. ευρώ για το 2006.


Betanet: To ευτύχημα για την Betanet είναι η  σχετικά περιορισμένη εξάρτησή της από τα έργα του δημόσιου τομέα. Έτσι, φέτος που έχει εντείνει τις προσπάθειές της στον ιδιωτικό τομέα (ξενοδοχεία, κατοικίες), ελπίζει ότι θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα τζίρου και κερδών, παρά το γεγονός ότι δεν δείχνει διατεθειμένη να ακολουθήσει πολιτική πολύ χαμηλών εκπτώσεων στα λίγα έργα που προκηρύσσονται. Ποια είναι τώρα τα περυσινά της επίπεδα; Αυτά που οδήγησαν σε διανομή μερίσματος 14 λεπτών ανά μετοχή, δηλαδή υψηλής μερισματικής απόδοσης.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, στις 31-12-2004 οι τραπεζικές υποχρεώσεις  (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες) ανέρχονταν σε 29 εκατ. ευρώ και οι ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση (προκαταβολές επενδύσεων) στα 15,5 εκατ. ευρώ.
Ο εισηγμένος Όμιλος πιστεύει ότι θα ευνοηθεί από τις επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της οικοδομής (Φ.Π.Α., κ.λπ.), αλλά αναμένει τις τελικές ρυθμίσεις για να δει το κατά πόσο θα ωφεληθεί.


Atlantic: Με βάση το κλείσιμο της 20ης Ιουλίου, η κεφαλαιοποίηση του Atlantic ανερχόταν στα 38 εκατ. ευρώ, όταν με βάση τα Δ.Λ.Π. τα ίδια κεφάλαιά της ανέρχονταν σε 59 εκατ. (πλήρως εξυγιασμένες λογιστικές καταστάσεις) και η εύλογη αξία των ακινήτων της να προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση βέβαια στον κλάδο δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς η φετινή πτώση των πωλήσεων κυμαίνεται γύρω στο 5% και τα super markets βρίσκονται στο στόχαστρο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, το Atlantic κατάφερε στο πρώτο τρίμηνο να διατηρήσει σταθερές τις πωλήσεις του (πήγαν πολύ καλά οι χονδρικές πωλήσεις) και να αυξήσει τα κέρδη του λόγω και των μειωμένων αποσβέσεων. Έχοντας ως στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς από το 7,7% στο 10%, η πολιτική πτώσεων των τιμών πώλησης θα συνεχιστεί κατά περίπτωση. Επίσης, θα συνεχιστεί η αγορά ιδίων μετοχών με στόχο την διάθεσή τους προς επίτευξη νέας εξαγοράς. Τέτοιες συζητήσεις γίνονται, αλλά αναζητείται εταιρία που δεν θα μεταφέρει απλά τα δικά της προβλήματα στα Atlantic.


Τέρνα: Το σημερινό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ (150 εκατ. εκτός Ελλάδας), όχι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με τον ενοποιημένο τζίρο του 2004 (427 εκατ.). Από την άλλη πλευρά όμως, διεκδικούνται πολλά μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, η επένδυση ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε στη Βοιωτία προβλέπεται να αποφέρει φέτος προ φόρων κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις από το δημόσιο μειώθηκαν από τα 130 στα 40 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς, κ.λπ. Το πρώτο τρίμηνο θα είναι πτωτικό, αλλά στο σύνολο της χρονιάς ελπίζεται ότι θα επιτευχθούν τα περυσινά αποτελέσματα. Πολύ καλή ρευστότητα, μερισματική απόδοση 3,75%.


Εβίκ: Θα επαναληφθεί με την Εβίκ, όσα έγιναν με την (συγγενή) Νεοχημική όπου όλοι τη θεωρούσαν υπερτιμημένη, αλλά αυτή ανέβαινε για τόσα χρόνια; Ίδωμεν. Πάντως, η εκκίνηση για την Εβίκ ήταν απολύτως ικανοποιητική, ενώ αυτό που «προβάλλει» η μετοχή δεν είναι τόσο τα κέρδη της και η μερισματική της απόδοση (γύρω στο 2), όσο το growth που διαθέτει. Η διοίκησή της πιστεύει ότι με την αύξηση της παραγωγής θα μπορέσει να μειώσει το κόστος κατά 20%-30% «μεταφράζοντας» το όφελος αυτό σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση. Πέρα όμως από τις τιμές, η ανάπτυξη των βιολογικών προϊόντων φαίνεται να έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς το μερίδιό της στην Ελλάδα κυμαίνεται μόλις στο 1%, όταν στη Γερμανία υπερβαίνει το 10%.
Θετικό γεγονός για την Εβίκ είναι η αλλαγή του τόπου της επένδυσης (στην Ηλεία), όπως και η αντικατάσταση του τραπεζικού δανεισμού με ομολογιακό δάνειο (μείωση εξόδων). 


Λάμψα: Οι υψηλές πληρότητες (κοντά στο 90% τον Ιούνιο) και οι ανώτερες τιμές αναμένεται να ωθήσουν τα φετινά κέρδη της Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία) στα 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 εκατ. στην περυσινή Ολυμπιακή χρήση. Οι επενδύσεις στο ξενοδοχείο άρχισαν να αποδίδουν καθώς άρχισε να ανακάμπτει η εισροή αμερικανών τουριστών, ενώ κινήσεις γίνονται και για το «άνοιγμα» νέων αγορών από την Ευρώπη και την Ασία. Οι προοπτικές λοιπόν για το 2006 είναι ακόμη καλύτερες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εισηγμένη διένειμε συνολικό μέρισμα 11,7 λεπτά ανά μετοχή, μετά από 23 χρόνια απραξίας, αλλά το παράδοξο είναι ότι ενδεχομένως να μην δοθεί μέρισμα το 2006, παρά το γεγονός των αυξημένων κερδών. Και αυτό, γιατί τα Δ.Λ.Π. ενδεχομένως να μην επιτρέψουν τη ήδη γενόμενη διαγραφή υπολοίπου συσσωρευμένων ζημιών από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.


Αττικάτ-Παρνασσός: Την Αττικάτ την είχαν ξεγραμμένη μέχρι πριν από λίγους μήνες, καθώς ξεκίνησε το έτος με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων μόλις 76 εκατ. ευρώ, ενώ τα «γαλάζια παιδιά» την ενέτασσαν στις «φούσκες» και άλλα στις «φίλιες δυνάμεις» (στο χώρο των κατασκευών υπάρχουν μόνο εχθροί...) του Άκτορα.
Όταν πήρε τα τρία έργα της Εγνατίας Οδού ύψους 350 εκατ. ευρώ, οι μισοί έσπευσαν να πουν ότι δεν θα μπορέσει να τα φέρει εις πέρας και οι υπόλοιποι ότι θα τα εκτελέσει με ζημιά. Η ουσία είναι ότι τα έργα ήδη ξεκίνησαν από το Μάιο, ενώ η διοίκηση της Αττικάτ δηλώνει βέβαιη ότι θα ολοκληρωθούν και θα αποφέρουν στην εταιρία «κάποιο» κέρδος.
Στην πράξη, ανεξάρτητα από το αν και πόσο κερδοφόρα είναι τα έργα, στην Αττικάτ πανηγυρίζουν γιατί με τον τρόπο αυτό ο Όμιλος εξασφάλισε βιωσιμότητα για τρία τουλάχιστον χρόνια (μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον κλάδο, καθώς θα μεσολαβήσουν αποχωρήσεις άλλων εταιριών) απέκτησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει πολλά ακόμη μεγάλα έργα και φέτος θα συνεχίσει να μειώνει το δανεισμό του, περικόπτοντας κατά 6-10 εκατ. τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και αποπληρώνοντας τις δόσεις των συμβάσεων leasing. 
Μένουμε στον Όμιλο Αττικάτ και πάμε στον Παρνασσό, που αν δεν είχε τις υποαξίες χαρτοφυλακίου, θα «πετούσε». Συγκεκριμένα, η κατά 95% θυγατρική του Σείριος εμφάνισε πέρυσι κέρδη και θα διανείμει φέτος στον Παρνασσό μέρισμα γύρω στις 850.000 ευρώ. Ο Παρνασσός επίσης δεν θα επηρεαστεί φέτος αρνητικά κατά 0,74 εκατ. ευρώ που επιβαρυνόταν κάθε χρόνο από το 2000 λόγω υποαξιών χαρτοφυλακίου. Και τέλος, υπάρχει ελπίδα να μην επιβαρυνθεί φέτος ο Παρνασσός από τις υποαξίες των συμμετοχών που έχει στη μητρική Αττικάτ (6.339.000 μετοχές) και στον Ευκλείδη (1.100.000 μετοχές). Τουλάχιστον, η Αττικάτ, μετά από την «κατολίσθηση» των προηγούμενων ετών, φέτος καταγράφει κάποια μικρή ανάκαμψη στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Ίδωμεν. Σε ότι αφορά το έργο επέκτασης του Σείριου, νεώτερα θα έχουμε μάλλον από το 2006.


Κούμπας Συμμετοχών: Εκτός όμως από την Eurobrokers που στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε υψηλά κέρδη (λόγω κυρίως μετοχικής τοποθέτησης στην Marfin), ανοδικά κινούνται τα κέρδη και των άλλων συμμετοχών της Κούμπας, όπως για παράδειγμα της Marfin (με ποσοστό 3,16%) και στο νοσοκομείο Metropolitan (με ποσοστό 16,08%). Πέρυσι το νοσοκομείο ενέγραψε αποσβέσεις για μια σειρά παρελθουσών ετών και παρόλα αυτά εμφάνισε κέρδος 0,45 εκατ. ευρώ. Φέτος, τα προ αποσβέσεων κέρδη προβλέπεται να υπερβούν τα 10 εκατ. ευρώ και πολύ πιθανόν να αρχίσει από το 2006 η διανομή μερισμάτων. Με βάση τα Δ.ΛΠ., η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Κούμπας είναι πολύ χαμηλότερη από τη λογιστική της αξία.
Γενική Εμπορίου: Μετά την περυσινή συγκυριακά καλή χρονιά, η Γενική Εμπορίου αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο με πτώση τζίρου της τάξεως του 6%-7% και μεγαλύτερη υποχώρηση κερδών, λαμβάνοντας όμως υπόψει ότι κατά το 2004, το πρώτο εξάμηνο ήταν κατά πολύ ισχυρότερο του δεύτερου. Κύκλοι της αγοράς προβλέπουν ότι η ζήτηση στον κλάδο θα αρχίσει να ανακάμπτει από το φθινόπωρο και έτσι η φετινή υποχώρηση επιδόσεων δεν θα έχει συνέχεια για την Γενική Εμπορίου. Στόχος μάλιστα της εισηγμένης είναι η διατήρηση των πωλήσεων στα ίδια επίπεδα και όσο ο δυνατόν μικρότερη υποχώρηση των κερδών.
Η Γενική Εμπορίου πάντως συνεχίζει να κερδίζει μερίδια αγοράς και οι νέοι αποθηκευτικοί χώροι που απέκτησε σε Αττική και Θεσσαλονίκη (βλέψεις για Βαλκάνια, όπου ήδη γίνονται συντηρητικά κάποιες πωλήσεις) θα συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Να θυμίσουμε την υψηλή μερισματική απόδοση της μετοχής.


Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Με +90% τρέχουν οι πωλήσεις της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στο εξάμηνο, καθώς από τη μια πλευρά οι τιμές των ψαριών παραμένουν στα ικανοποιητικά περυσινά επίπεδα (+20%-25% σε σχέση με αυτές του 2003) και από την άλλη πλευρά έχει αυξηθεί η παραγωγή από τις επενδύσεις που έγιναν με τα κεφάλαια του χρηματιστηρίου. Στους επόμενους στόχους της εταιρίας η περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής, τόσο προς τα εμπρός (θα υπάρξει και γραμμή φιλετοποίησης στο νέο συσκευαστήριο που δημιουργείται, προς αντικατάσταση του προηγούμενου που κάηκε πέρυσι), όσο και ενδεχομένως προς την παραγωγή ιχθυοτροφών. Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο στόχος των πωλήσεων είναι τα 21 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. κατά την περυσινή χρήση. Θετικότερα διαμορφωμένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να είναι και η εικόνα της κερδοφορίας.


Εκδόσεις Λιβάνη: Έκπληκτοι έμειναν οι επενδυτές από το +53% που σημείωσε ο τζίρος των Εκδόσεων Λιβάνη στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης. Πολλά βέβαια βιβλία του γνωστού εκδοτικού οίκου πήγαν καλά, αλλά αναμφίβολα τη διαφορά την έκανε ο «Κώδικας Νταβίντσι», που πέρυσι ξεκίνησε να διατίθεται από την αρχή του καλοκαιριού. Πόσο ακόμη θα διαρκέσουν οι εκπληκτικές πωλήσεις του συγκεκριμένου βιβλίου;
Αυτό λοιπόν που αναμένεται για φέτος είναι μεν μια βελτίωση των πωλήσεων (σαφώς μικρότερη όμως από το +53% του πρώτου τριμήνου, αφού στο εξάμηνο εκτιμάται ένα +20%) και φυσικά μια υποχώρηση του δανεισμού. Ο δανεισμός άλλωστε δεν είναι ευκαταφρόνητος, οι επενδύσεις ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό και δύσκολα θα ξεκινήσει φέτος το βιβλιοδετείο, ενώ η πτωτική αγορά του βιβλίου δεν είναι ο καλύτερος οιωνός για την εκκίνηση νέων επενδύσεων. Εντυπωσιακό το μέρισμα των 18 λεπτών, αλλά μη διατηρήσιμο, καθώς φέτος θα διανεμηθούν και κέρδη προηγούμενων χρήσεων. 


Τηλέτυπος: Έχουν κάθε λόγο να χαίρονται στον Τηλέτυπο, γιατί εκτός από το ότι το Mega Channel κέρδισε φέτος μερίδια στη διαφημιστική δαπάνη (+5% έσοδα στο πεντάμηνο, έναντι 0% έως –2% της αγοράς, με αντίστοιχη αύξηση κερδών από τα 4,31 στα 5,38 εκατ.), για πρώτη φορά θα σημειώσει κερδοφόρο αποτέλεσμα και η συνδρομητική Netmed (μητρική της Multichoice) από το 1994, όταν δημιουργήθηκε. Για 2-3 χρόνια βέβαια, η Netmed θα διαγράφει υπόλοιπα συσσωρευμένων ζημιών, αλλά στη συνέχεια θα δίνει «γερά» μερίσματα σε Τηλέτυπο, Antenna, αλλά και στους υπόλοιπους μετόχους του.


Σφακιανάκης: Την ανεπανάληπτα καλή περυσινή χρονιά για τον Σφακιανάκη, μάλλον θα πρέπει να την ξεχάσουμε. Οι συνθήκες στην αγορά ήταν τόσο καλές, έτσι ώστε είχε προβλέψει κέρδη γύρω στα 12 εκατ. ευρώ και τελικά σημείωσε 21,3 εκατ. ευρώ! Μάλιστα, θα μπορούσε να γράψει επιπλέον κέρδη 12,2 εκατ. ευρώ από θετικές συναλλαγματικές διαφορές, αλλά προτίμησε να «καθαρίσει» με αυτά, όλες τις λογιστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Φέτος λοιπόν, η ζήτηση στην αγορά αυτοκινήτου είναι πτωτική, ορισμένα μοντέλα της Suzuki άργησαν να λανσαριστούν και έτσι οι πωλήσεις του πρώτου φετινού πενταμήνου υποχώρησαν κατά 10%. Για το σύνολο της χρονιάς, η διοίκηση του Σφακιανάκη αναμένει πωλήσεις ίδιες με τις περυσινές και κέρδη γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι 21,3 εκατ. πέρυσι.


Lamda Development: «Είμαστε στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης και περιμένουμε με σιγουριά το αποτέλεσμα», δήλωσε ο διευθυνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Λ. Αναγνωστόπουλος, καθώς τα δύο μεγάλα project που υλοποιεί η εταιρία σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη θα αρχίσουν να αποδίδουν ουσιαστικά από το 2006, ενώ για φέτος αναμένονται ζημιές. Μια πρώτη πρόβλεψη για τα δύο αυτά έργα είναι η είσπραξη εσόδων σε δωδεκάμηνη βάση λειτουργίας 40 εκατ. ευρώ, πλην όμως από αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται τα δικαιώματα μειοψηφίας και κάποια έσοδα. Θα πρέπει όμως να είμαστε αρκετά συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις, καθώς πάντοτε οι προβλέψεις εμπεριέχουν περιθώρια σφάλματος.
Από εδώ και πέρα πάντως, θα αλλάξει η πολιτική ανάπτυξης της Lamda Development: θα υπάρξει μια μεγαλύτερη ισορροπία σε ότι αφορά στο μέγεθος των projects και επίσης πέρα από τον ελληνικό χώρο, θα υπάρξει και παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.


Euromedica: Το Γέννεσις πέρασε από το Μάιο στην κερδοφορία και σε λίγους μήνες εκτιμάται ότι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση και για το λόγο αυτό, μελετάται επέκταση κλινών. Η παλιά κλινική Τατιάνα θα μετατραπεί είτε σε παιδιατρική, είτε σε νεφρολογική, η Euromedica Ρόδου θα ξεκινήσει να λειτουργεί την άνοιξη του 2006, ενώ πολύ καλά πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και οι δύο άλλες κλινικές, Κυανούς Σταυρός και Γενική. Για φέτος – παρά το πτωτικό πρώτο τρίμηνο – ο εισηγμένος Όμιλος προσδοκά αύξηση πωλήσεων και κερδών κατά 20% (136 και 8,3 εκατ., αντίστοιχα), ενώ πολύ προχωρημένες επαφές υπάρχουν και για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας στο Φάληρο. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση, επιβεβαιώθηκε η παλιά απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Τι γίνεται όμως στην Axon Holdings, τη μητρική της Euromedica και της Sonak; Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσες τιμολογήσεις θα γίνουν φέτος από το ΥΠΕΘΑ, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων είναι πολύ μεγάλο (187 εκατ. ευρώ, αν και δεν έχει ληφθεί έργο μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές), αλλά πέρυσι η έλλειψη τιμολογήσεων, καταδίκασε την Sonak σε ζημιές. Για φέτος, έχουν ήδη τιμολογηθεί συμβάσεις 8 εκατ. ευρώ (εξ’ ου και η αύξηση των τριμηνιαίων κερδών), ενώ μέχρι το τέλος του έτους η Sonak αναμένει να τιμολογηθούν επιπλέον 16 εκατ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για Axon και Euromedica, τότε και οι δύο εταιρίες θα έχουν ένα ανοδικό 2005 και ένα πολύ καλύτερο 2006.

  Περιεχόμενα
Editorial: Βρήκαμε παπά... να θάψουμε και τους ζωντανούς!
¶ρθρο: Η Αγορά ΄Εργων Τέχνης
RoadShow: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
¶ρθρο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Αφιέρωμα: Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αφιέρωμα: Κυπριακή οικονομία: Κάτω το έλλειμμα, «τρέχει» το Α.Ε.Π.
Αφιέρωμα: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Η αγορά των τυχερών παιχνιδιών
Editorial: 17 χρόνια επιτυχίας & αγώνα για την ελληνική κεφαλαιαγορά
Αγορά Εμπρευμάτων: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση για το Μήνα Ιούνιο 2005
Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους: Με τις μετοχές που τρέχουν ή με αυτές που πρέπει;
Προτάσεις Αγοράς: Η ανοδική τάση των μετοχών βρίσκει «αντίκρισμα»
Επενδύσεις: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Παρουσιάσεις: ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Συνέντευξη: ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site