Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2014-τ.406                              

ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ


TIΤΛΟΣ: DEALS ΜΕ ΛΑΦΥΡΑ ΤΑ ΜΕΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού εντάσσονται πρόσφατες κινήσεις όπως αυτή της Vodafone να αποκτήσει το 91,2% της HOL, ο έλεγχος του 40% της Forthnet από Vodafone και Wind αλλά και η μη δεσμευτική προσφορά 300 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ για να αποκτήσει το ψηφιακό μπουκέτο της Nova από την ίδια εταιρεία.
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες παραπέμπουν οι εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι μεγάλοι παίκτες της κινητής προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των μεσαίων σε μέγεθος εταιρειών, έτσι ώστε ισχυροποιηθούν στην αγορά αλλά και να διευρύνουν τα πακέτα συνδυαστικών υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πρόσφατες κινήσεις όπως αυτή της Vodafone να αποκτήσει το 91,2% της HOL –από 18,4% που είχε στην κατοχή της– ο έλεγχος του 40% της Forthnet από Vodafone και Wind αλλά και η μη δεσμευτική προσφορά 300 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ για να αποκτήσει το ψηφιακό μπουκέτο της Nova από την ίδια εταιρεία.

Τελευταία σημαντική εξέλιξη ήταν η είσοδος της Cyta στην κινητή τηλεφωνία ως MVNO παρόχου σε συνεργασία με τη Vodafone, μια κίνηση που της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει υπηρεσίες 4play σε υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες στην ελληνική αγορά.

Πάντως η πλειοψηφία των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στα αποτελέσματα εξαμήνου του τρέχοντος έτους παρουσίασε μειωμένα έσοδα αλλά και αρνητική κερδοφορία. Οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών εμφάνισαν στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. Έσοδα, EBITDA και κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας πήραν την κατιούσα, αποδεικνύοντας ότι η συγκέντρωση στον κλάδο είναι επιβεβλημένη, προκειμένου οι επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο διαβατήριο για την επιβίωσή τους.

 Ο κύκλος εργασιών το εξεταζόμενο διάστημα περιορίστηκε κατά 8,9%, στα 2,213 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα EBITDA ήταν μειωμένα κατά 9,5%, φθάνοντας στα 734,011 εκατ. ευρώ. Τα δε κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν σημαντικά, κατά 54,1%, φθάνοντας στα 101,025 εκατ. ευρώ.


«ΠΛΗΓΗ» Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ


Ακολουθώντας τη μοίρα της μεγάλης πλειοψηφίας των ελληνικών εισηγμένων, οι εταιρείες του κλάδου των ΤΠΕ δεν κατάφεραν να επιδείξουν αντίστοιχες επιδόσεις στον τομέα της κερδοφορίας μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Ο εν λόγω δείκτης δέχθηκε και σε επίπεδο εξαμήνου, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σημαντική μείωση, σε ποσοστό 63,8%, με τα κέρδη να περιορίζονται στα 78,582 εκατ. ευρώ, από 216,927 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

 Οι εταιρείες του κλάδου, αν και κατάφεραν να βελτιώσουν τον κύκλο εργασιών τους και να περιορίσουν σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό τις απώλειες σε επίπεδο EBITDA, εξακολουθούν να έχουν ανοιχτό το «μέτωπο» των καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.


ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008


Βουτιά στα έσοδα και στις επενδύσεις συνεχίζει να καταγράφει η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο την τελευταία διετία. Όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2013, τα έσοδα της συγκεκριμένης αγοράς υποχώρησαν πέρσι στα 5,4 δισ. ευρώ, έναντι 5,92 δισ. ευρώ το 2012, όταν το 2008 τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 8,22 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα κεφάλαια για επενδύσεις από τις εταιρείες του κλάδου περιορίζονται δραστικά, και από 1,35 δισ. ευρώ το 2009 κατήλθαν στα 730 εκατ. ευρώ το 2013.

Ο αριθμός των σταθερών τηλεφωνικών γραμμών στη χώρα μειώθηκε μεταξύ 2010 και 2013, από 5,3 εκατ. στα 4,7 εκατ. Το μερίδιο του ΟΤΕ στην αγορά πρόσβασης της σταθερής τηλεφωνίας περιορίστηκε από 72,7% στο τέλος του 2010 στο 62,4% στο τέλος του 2012 και στο 60,9% στα μέσα του 2013.

 Όπως επισημαίνει η Ανεξάρτητη Αρχή, η αγορά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει τάσεις συγκέντρωσης, κυρίως λόγω της οικονομικής συγκυρίας, με τον αριθμό των τηλεπικοινωνιακών παρόχων να περιορίζεται σε 7, από 10 που ήταν το 2010.

 Την ίδια ώρα στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας η διείσδυση έφτασε στο 115%, με συνολικά 13 εκατομμύρια ενεργές συνδέσεις. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας ανήλθε σε 25,8% το 2013, έναντι 23,8% στο τέλος του 2012, με 2.913.191 συνδέσεις.

 Επίσης, οι συνδυαστικές υπηρεσίες (bundled services) έχουν πλέον καθιερωθεί ως τα κυρίαρχα προϊόντα, με τους παρόχους να προσφέρουν υπηρεσίες 2-play (σταθερή + internet), 3-play (σταθερή + internet + τηλεόραση) και 4-play (σταθερή + κινητή + internet + τηλεόραση).

 Σχετικά με τα μεγέθη της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, η ΕΕΤΤ, βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα στοιχεία (2012), αναφέρει ότι καταγράφηκε μείωση 10,7% στα έσοδα σε σχέση με το 2011 και πτώση του όγκου των ταχυδρομικών αντικειμένων κατά 12,5%.

 Η πτώση στα έσοδα, εκτός από τη μείωση των διακινούμενων προϊόντων, οφείλεται και στη μείωση των χρεώσεων λόγω του ανταγωνισμού. Αντιθέτως, το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πλέον σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της ταχυδρομικής αγοράς, καθώς το εννεάμηνο του 2013 «έτρεχε» με ρυθμούς ανάπτυξης 25%.

Και η ταχυδρομική αγορά της Ευρώπης όμως δεν πάει πίσω, αφού από το 2009 ως το 2011 έχει συρρικνωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης του επιστολικού ταχυδρομείου.


ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ


Πρώτος στόχος της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Κ. Λουρόπουλο, είναι η προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στην τηλεόραση, ώστε για πρώτη φορά να επιτευχθεί οργανωμένη αδειοδότηση και να μπει τάξη στη χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων.

 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ΕΕΤΤ επιβλέπει ως τα τέλη του 2014 την υλοποίηση (roll-out) του δικτύου ψηφιακής ευρυεκπομπής και την παύση των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών.

 Με τον τρόπο αυτό θα προωθηθεί και ο δεύτερος στόχος, που είναι το έργο του «ψηφιακού μερίσματος», κυρίως αξιοποιώντας το απελευθερωμένο πλέον από την αναλογική τηλεόραση φάσμα.

 Η διαγωνιστική διαδικασία –η σπουδαιότερη για την κινητή τηλεφωνία στη χώρα– για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 800 MHz και 2,6 GHz, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών κινητής ευρυζωνικότητας, βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας και θα ολοκληρωθεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2014.

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη περιοχή ραδιοσυχνοτήτων, η ΕΕΤΤ προτίθεται να δημοπρατήσει έξι μπλοκ συχνοτήτων, με τιμή εκκίνησης για καθένα από αυτά τα 51,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ρυθμιστική αρχή δημοπρατεί άλλα 18 μπλοκ συχνοτήτων στην περιοχή των 2.600 MHz.

 Το ελάχιστο τίμημα που επιδιώκεται από τη δημοπρασία αυτή είναι 380 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 309 εκατ. ευρώ αφορούν το «ψηφιακό μέρισμα» και τα υπόλοιπα 71 εκατ. ευρώ τα μπλοκ συχνοτήτων της περιοχής των 2.600 MHz.

 Οι ενδιαφερόμενοι γι’ αυτές τις συχνότητες είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind Hellas. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, καθεμιά από αυτές θα λάβει δύο μπλοκ συχνοτήτων στην περιοχή των 800 MHz, αξίας 103 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συστήσει στα κράτη-μέλη η μετάβαση αυτή να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012. Η Ελλάδα ωστόσο, γι’ άλλη μια φορά, απέτυχε στις προθεσμίες της. Στην πράξη, είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που επιχειρεί τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Μέχρι και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της κινητής τηλεφωνίας, σε κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. στην Αν. Μακεδονία και Θράκη) είναι αδύνατο να υπάρξει καθαρό «ψηφιακό μέρισμα» για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μετάβαση άλλων χωρών (π.χ. της Βουλγαρίας) έχει συντελεστεί και είναι πλέον αδύνατη η αναθεώρηση του «χάρτη συχνοτήτων» της γειτονικής χώρας.


CYTA

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΩΣ MVNO ΠΑΡΟΧΟΣ


Η επέκταση της Cyta Ελλάδος και στην κινητή τηλεφωνία μετά από μόλις 6 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερε εξελίξεις στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Η κυπριακή εταιρεία συμφώνησε με τη Vodafone για να λειτουργεί ως «εικονικός» πάροχος χρησιμοποιώντας το δίκτυό της, και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην 4η θέση της αγοράς των εναλλακτικών παρόχων, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνδρομητών, με τις Forthnet, HOL και Wind να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.

Η Cyta εισέρχεται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας φιλοδοξώντας να εξυπηρετήσει τους 315.000 υφιστάμενους συνδρομητές της στην Ελλάδα αλλά και να αποσπάσει μερίδιο από τους υπόλοιπους παρόχους. Με την παραπάνω εξέλιξη η Cyta Ελλάδος δίνει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τη δυνατότητα συνδυασμού τετραπλών υπηρεσιών (4play) σταθερής-κινητής-internet-τηλεόρασης σε έναν λογαριασμό. Η δυνατότητα συγκέντρωσης πολλαπλών υπηρεσιών σε έναν λογαριασμό από μία εταιρεία δημιουργεί τις ιδανικές προϋποθέσεις για ποικίλες συνδυαστικές εκπτώσεις, αρκεί να υπάρχει τουλάχιστον μία σύνδεση σταθερής και μία σύνδεση κινητής στον ίδιο λογαριασμό, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη οικονομία στον (οικιακό ή εταιρικό) μηνιαίο λογαριασμό.

 Από εδώ και στο εξής, οι καταναλωτές αποκτούν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους «Cyta Κινητή», με τιμή βασικού παγίου συμβολαίου από μόλις 9 ευρώ/μήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 200 λεπτά ομιλίας: 100’ προς όλα τα δίκτυα και 100’ προς σταθερά και κινητά Cyta Ελλάδος. Στη συνέχεια, ο πελάτης, αναλόγως των αναγκών του, μπορεί με μόλις επιπλέον 5 ευρώ/ανά πρόγραμμα τον μήνα, να προσθέσει προγράμματα στο βασικό πάγιο, όποια και όσα θέλει, όποτε το χρειάζεται –ακόμη και κατά τη διάρκεια του μήνα– έχοντας τις εξής επιλογές: Ομιλία προς όλους (150’), Ομιλία Cyta προς Cyta Κύπρου –σταθερά και κινητά– (150’), SMS προς όλους (100) και Mobile Internet (200 MB). Για τους πελάτες που θα επιλέξουν μόνο Cyta Κινητή, ισχύει ειδική τιμή συμβολαίου, η οποία ξεκινά από τα 11 ευρώ/μήνα (περιλαμβάνει 200’ ομιλίας: 100’ προς όλα τα δίκτυα και 100’ προς σταθερά και κινητά Cyta Ελλάδος).

Η επέκταση της Cyta Ελλάδος και στην κινητή τηλεφωνία μετά από μόλις 6 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εταιρεία και αποδεικνύει ότι η σταθερή ανάπτυξη είναι εφικτή για μια ελληνική εταιρεία, ακόμη και σε περιόδους ύφεσης. Οι επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα που έχει πραγματοποιήσει η Cyta στα έξι χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα φτάνουν, σύμφωνα με τη διοίκησή της, στα 200 εκατ. ευρώ.


ΟΤΕ

ΚΑΜΨΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟ 2014


Η πτώση της καθαρής κερδοφορίας, η υποχώρηση του κύκλου εργασιών και η πτώση των λειτουργικών κερδών είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πορεία του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2014, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το διάστημα αυτό.

 Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ για τη χρήση του α’ εξαμήνου του 2014 διαμορφώθηκε στο ποσό του 1,91 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 2,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, που ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί σε 1,96 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν κατά το α’ εξάμηνο του 2014 στα 673,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση 2,1% σε σχέση με τη συγκρίσιμη περσινή περίοδο, που το ποσό είχε ανέλθει στα 688,4 εκατ. ευρώ.

 Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, τα κέρδη του ΟΤΕ για τη χρήση του α’ εξαμήνου του 2014 διαμορφώθηκαν στα 125,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υποχώρηση 44,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013, που τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ είχαν διαμορφωθεί στα 223,9 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ ανήλθε κατά το α’ εξάμηνο του 2014 σε 1,54 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση 37,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν ο καθαρός δανεισμός του ΟΤΕ είχε ανέλθει στα 2,45 δισ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εικόνα του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2014 παρουσίασε διακυμάνσεις. Η πορεία της μετοχής ξεκίνησε στην αρχή του τριμήνου με τιμές κοντά στα 13 ευρώ και έκλεισε στο τέλος του τριμήνου με τιμές κοντά στα 10 ευρώ και 80 λεπτά. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 5,5 δισ. ευρώ.


FORTHNET

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΖΗΜΙΩΝ


Η αύξηση του κύκλου εργασιών, η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας και η υποχώρηση της καθαρής ζημίας είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πορεία του ομίλου Forthnet κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2014, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για την περίοδο αυτή.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Forthnet διαμορφώθηκε για τη χρήση του α’ εξαμήνου του 2014 στα 192,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 2,1% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013, που ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου είχε διαμορφωθεί στα 188,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου Forthnet ανήλθαν κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2014 στα 32,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 17,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, που το ποσό είχε ανέλθει στα 27,4 εκατ. ευρώ.

 Σε ό,τι αφορά τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου για τη χρήση του α’ εξαμήνου του 2014, οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 25,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 3,4%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013, που οι καθαρές ζημίες του ομίλου είχαν διαμορφωθεί στα 26,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Forthnet ανήλθε κατά το α’ εξάμηνο του 2014 στα 325,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου είχαν ανέλθει στα 324,1 εκατ. ευρώ.


HOL

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ 28 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ


H εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τους πελάτες της κατά 4,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013. Η λειτουργική κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 28 εκατ. ευρώ, με περιθώριο 25,9%. Συγκεκριμένα:


– Τα συνολικά έσοδα για το α’ εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 108,3 εκατ. ευρώ, από 112,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, δηλαδή μειωμένα κατά 4%. Η μείωση στα έσοδα αποδίδεται τόσο στη μείωση του μέσου εσόδου ανά πελάτη στις υπηρεσίες λιανικής και εταιρικών πελατών –ως απόρροια του έντονου ανταγωνισμού τιμών που επικρατεί στην αγορά– όσο και στη μείωση των τελών τερματισμού στα σταθερά δίκτυα αλλά και σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα του α’ εξαμήνου του 2013.

– Τα λειτουργικά έξοδα προ αποσβέσεων ανήλθαν στα 80,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2 εκατ. ευρώ (+ 2,8%), σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων οφείλεται στην αύξηση του κόστους πελατών, λόγω της αύξησης της πελατειακής βάσης, καθώς και σε χρονική κατανομή κάποιων λειτουργικών εξόδων, που αναμένεται να εξομαλυνθεί στα επόμενα τρίμηνα.

– Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ, από 34,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μειωμένα κατά 19,3%. Συνοψίζοντας, η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στη μείωση του μέσου εσόδου ανά συνδρομητή, η οποία δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη μείωση του μέσου κόστους ανά συνδρομητή, και αφετέρου στη μείωση των τελών τερματισμού στα σταθερά δίκτυα, αλλά και σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα του α’ εξαμήνου του 2013.

– Τα κόστη των αποσβέσεων ανήλθαν σε 23,3 εκατ. ευρώ, από 28 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 4,7 εκατ. ευρώ, ή 16,8%.

– Ο καθαρός δανεισμός του α’ εξαμήνου του 2014 διαμορφώθηκε σε 154,5 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

– Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) της εταιρείας για το α’ εξάμηνο του 2014 ανήλθαν σε 0,5 εκατ. ευρώ ζημία, έναντι 0,6 εκατ. ευρώ κέρδη το α’ εξάμηνο 2013, ενώ το β’ τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν σε 0,8 εκατ. ευρώ κέρδη.


Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2014 και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Online, κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, ανέφερε: «Η Hellas Online συνεχίζει να παρουσιάζει εύρωστα οικονομικά μεγέθη και συγκράτηση του μεριδίου αγοράς της σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών και ψυχαγωγίας. Η συνέπεια στις επενδύσεις τεχνολογικής υπεροχής, συνδυαστικών υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του πελάτη, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική λειτουργική διαχείριση, χαρακτηρίζουν την Hellas Online ως έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό ευρυζωνικό πάροχο της ελληνικής αγοράς».

Επίσης, σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά της συμμετοχής του Ομίλου Intracom Holdings στην Hellas Online από τη Vodafone Ελλάδας, ο κ. Κόκκαλης τόνισε: «Είναι μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες στη χώρα μας, καθώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από έναν παγκόσμιο κολοσσό και αναγνώριση της αξίας που έχουμε δημιουργήσει στην Hellas Online τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις για σύγκλιση και συγκέντρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη στον ευρυζωνικό κλάδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι διότι μέσα σε 8 χρόνια η Hellas Online κατάφερε να εξελιχθεί από έναν μεταπωλητή πάροχο υπηρεσιών internet σε έναν ισχυρό πρωταγωνιστή του τομέα των ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών».

Οι επενδύσεις της εταιρείας το α’ εξάμηνο του 2014 ανήλθαν στα 18,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το επενδυτικό πλάνο επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη του οπτικού δικτύου, καθώς και σε τεχνολογίες πρόσβασης νέας γενιάς FTTx, VDSL προσφέροντας ακόμα υψηλότερες ευρυζωνικές ταχύτητες στους συνδρομητές. Συνολικά, από τις αρχές του 2006 οι επενδύσεις προσεγγίζουν τα 460 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, τη βελτιστοποίηση των τεχνολογικών συστημάτων εξυπηρέτησης πελατών, τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση της διασύνδεσης με το εξωτερικό και της συνολικής χωρητικότητας, καθώς και των υπηρεσιών hol cloud.

Σήμερα, το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της Hellas Online εκτείνεται σε πάνω από 5.200 χλμ. πανελλαδικά, παρέχοντας πρόσβαση σε 75% των γραμμών του ΟΤΕ, με 372 συνεγκαταστάσεις σε κόμβους του ΟΤΕ.
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ 4G ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Στις ραγδαίες εξελίξεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που απαιτεί απλούστερες και πιο ξεκάθαρες ρυθμίσεις για να αποδώσει τα αναμενόμενα, περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της πρόσφατης ανοιχτής δημοπρασίας για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στο φάσμα των 800 και 2.600 MHz και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone, Wind. Η επενδυτική αυτή κίνηση για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 800 και 2.600 MHz, ύψους 381.114.000 ευρώ, καταδεικνύει τον δυναμισμό του κλάδου των επικοινωνιών, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των τριών διεθνών εταιρειών στη διαφαινόμενη ασφαλή πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η κίνηση αυτή φέρνει στο ταμείο του ελληνικού Δημοσίου ποσό 381,1 εκατ. ευρώ και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για επιπλέον επενδύσεις, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τη μετάβαση των υποδομών των εταιρειών από τα δίκτυο τρίτης στο δίκτυο τέταρτης γενιάς, σε μια εποχή που οι εταιρείες απαιτείται να βάλουν τα δυνατά τους για να βελτιώσουν τους δείκτες της επιχειρηματικής τους λειτουργίας και ταυτόχρονα να πάρουν θέση στην υπό διαμόρφωση αγορά. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει μια περίοδος αναδιαμόρφωσης των υποδομών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και ανάπτυξης δικτύου 2.000-2.500 νέων κεραιών. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 11.500 κεραίες, εκ των οποίων μεγάλο μέρος βρίσκεται πάνω από δέκα χρόνια σε στάδιο ενδιάμεσης αδειοδότησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την απρόσκοπτη και νόμιμη λειτουργία αυτής της υποδομής. Τόσο οι εκκρεμότητες του παρελθόντος όσο και οι νέες ανάγκες του παρόντος απαιτείται να τακτοποιηθούν και να καλυφθούν άμεσα, για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις της Ευρώπης για τηλεπικοινωνίες 4G μέχρι το 2020.

Η συγκυρία θεωρείται κομβικής σημασίας για την αγορά των τηλεπικοινωνιών, μιας και η κινητή ευρυζωνικότητα είναι το παρόν και το μέλλον στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε αυτήν την εξέλιξη και στόχος είναι μέχρι το 2020 οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές υποδομές, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, να είναι σε θέση να παρέχουν μεγάλη χωρητικότητα και υψηλές ταχύτητες στους κατόχους των έξυπνων συσκευών, που μπορεί να φτάνουν τα 50 Mbps ανά συσκευή.

Μια ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής συσκευών, δικτύων και εφαρμογών εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και οικιακών καταναλωτών στηρίζεται στη μετάβαση στις επικοινωνίες τέταρτης γενιάς. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ δυναμικός, εν μέσω κρίσης αντέχει και συνεχίζει να επενδύει. Στην προοπτική θετικού ΑΕΠ της χώρας, ο κλάδος μπορεί να δώσει πολλαπλάσια αποτελέσματα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Αν για παράδειγμα το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 1%, οι τηλεπικοινωνίες μπορούν να αυξηθούν κατά 5%.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Όπως τονίζεται από τους εμπλεκόμενους, το 4G είναι το μέλλον. Μέχρι το 2014 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση της αναλογικής τηλεόρασης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε με βάση διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας. Η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες των 800 και 2.600 MHz είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασυρμάτων τεχνολογιών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων.

Για τη χώρα, η ανάπτυξη προηγμένων επικοινωνιών τόσο στις πόλεις όσο και σε νησιωτικές και αγροτικές περιοχές συμβάλλει στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος με τον υπόλοιπο κόσμο. Η πραγματική αξία του σπάνιου αυτού εθνικού πόρου καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παραχώρησης έγκειται στη δημιουργία νέων υποδομών, επί των οποίων θα διοχετευθούν υπηρεσίες και συναλλαγές τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών όσο και πολιτών και επιχειρήσεων με τον δημόσιο τομέα. Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων είναι εθνικός πόρος υψηλής οικονομικής σημασίας, καθώς επιτρέπει τη λειτουργία των τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών σταθμών και των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Η τρέχουσα σταδιακή μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό θα απελευθερώσει ένα σημαντικό εύρος του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, με το σημαντικότερο μέρος να είναι γνωστό και ως «Ψηφιακό Μέρισμα». Το «Ψηφιακό Μέρισμα», καθώς και άλλες περιοχές του ραδιοφάσματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικών εκπομπών όπως:

• Βελτιωμένη Ασύρματη Ευρυζωνικότητα (Wireless Broadband), προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για κινητή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να βελτιωθεί η λήψη εντός των κτηρίων και να αυξηθεί η κάλυψη αγροτικών περιοχών, κάτι σημαντικό για την Ελλάδα λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της.

• Εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε φορητές συσκευές (Mobile TV), επιτρέποντας στους χρήστες να δέχονται και να παρακολουθούν πολλαπλά κανάλια.

• Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση (DTT), για εκπομπή μεγαλύτερου αριθμού ψηφιακών καναλιών, σήματος υψηλής ευκρίνειας (High Definition) και άλλων διαδραστικών υπηρεσιών (π.χ. video on demand).


Η Cosmote τονίζει ότι στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει 70% πληθυσμιακή κάλυψη 4G ώς το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Προτεραιότητά μας είναι οι ανάγκες των πελατών μας. Η νέα μεγάλη επένδυσή μας, ύψους 135 εκατ. ευρώ, σε φάσμα μάς επιτρέπει να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε. Ενισχύουμε τα δίκτυά μας, προσφέροντας ακόμη πιο ποιοτική εμπειρία, ιδίως στο δίκτυο 4G. Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώνουμε και σήμερα, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοπρασία. Η επένδυση στις τηλεπικοινωνίες είναι επένδυση στην ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας».

 Η Vodafone επισημαίνει ότι επεκτείνει τη γεωγραφική κάλυψη 4G και βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του 4G σήματος σε εσωτερικούς χώρους. Ο κ. Γλαύκος Περσιάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «Η επένδυση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες, που προκύπτουν από τη διεύρυνση του φάσματος συχνοτήτων. Παράλληλα, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποδεικνύουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες, γρήγορης και αξιόπιστης επικοινωνίας».

 Η Wind εξηγεί πως έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει στη χώρα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς (4G), κάνοντας χρήση της τεχνολογίας LTE. Από κει και πέρα, η χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης των νέων ραδιοσυχνοτήτων είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη νέων ασύρματων τεχνολογιών και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων. «Θα ενσωματώσουμε το νέο φάσμα στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μας και την τρέχουσα ανάπτυξη υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς. Κάνοντας αυτή τη σημαντική επένδυση, αποκτήσαμε κρίσιμο φάσμα, που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας και να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υψηλότερες ταχύτητες στις υπηρεσίες δεδομένων» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής. «Την ίδια στιγμή προάγουμε την ανταγωνιστικότητά μας στην αγορά και ενισχύουμε την αξία της επένδυσης των μετόχων μας στην εταιρεία».

 Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος στις τηλεπικοινωνίες για τη μετάδοση τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών και διεκπεραίωσης εργασιών από παντού και με πάρα πολλούς ψηφιακούς τρόπους.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LEIGH OSTERGARD
RANDSTAND WORKMONITOR
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GIJS NAGEL
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ...METAXA
GREEK GAMING CONFERENCE 2014
ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site