Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2014-τ.406                              

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΙ ΜΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Έπειτα από ένα ήρεμο καλοκαίρι, τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά θυελλώδεις για τις αγορές, καθώς είναι έντονη η αβεβαιότητα παγκοσμίως, τόσο σε σχέση με τις προοπτικές της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Η φετινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ευφορίας. Οι νέες διεθνείς εστίες κρίσης αλλά και οι νέοι κίνδυνοι στις χρηματαγορές δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Βασικός λόγος τού μάλλον υποτονικού κλίματος είναι ότι –με εξαίρεση τις ΗΠΑ– η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξασθενεί. Παράλληλα, η επιδημία του Έμπολα αλλά και πολλές διεθνείς εστίες κρίσης έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.

Έξι χρόνια μετά τη βαριά οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες. Πολλές χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης: το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου χρέους, και την ανεργία.

Το ΔΝΤ μειώνει στο +3,3% τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία από 3,8%. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν διόρθωση στην αγορά.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο πραγματικός λόγος για μια σημαντική διόρθωση των αγορών είναι πιο απλός και έχει να κάνει με το γεγονός ότι καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς οι επενδυτές που σημειώνουν φέτος υψηλές αποδόσεις τρέχουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

 Αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι το επόμενο κραχ έρχεται. Έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των αξιών στα παγκόσμια χρηματιστήρια, και ειδικά στις ΗΠΑ, βλέποντας μια μεγάλη φούσκα. Από τον Μάρτιο του 2009, όταν άρχισε η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι μετοχικές αξίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 15 τρισ. δολ. και ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 193%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 19% από τις αρχές του 2013 και ο Nasdaq κατά 30%, με τα ποσοστά αυτά να θυμίζουν περιόδους πριν το κραχ. Για παράδειγμα το 1987, ο δείκτης στη Wall Street κέρδισε πάνω από 30% έως τις 30 Αυγούστου και στη συνέχεια σημείωσε μια πτώση της τάξης του 36% από το υψηλό της 25ης Αυγούστου έως το χαμηλό του Οκτωβρίου.


ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET


Τρία προειδοποιητικά σημάδια, που όποτε εμφανίστηκαν τα τελευταία 45 χρόνια, οδήγησαν σε πτώση άνω του 20%, εντοπίζουν αναλυτές:


- Ακραία επίπεδα αισιόδοξου κλίματος (το ποσοστό των επαγγελματιών της αγοράς που δηλώνουν bullish ανέρχεται στο 56%).

• Σημαντικά υπερτιμημένες μετοχές με βάση τα P/E (το P/E του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του).

- Ακραίες αποκλίσεις στις επιδόσεις των διαφορετικών κλάδων της αγοράς (το ποσοστό των μετοχών που λαμβάνουν μέρος στο bull market έπεσε, από το 82% που ήταν στις αρχές του Ιουλίου, μόλις στο 50% την ημέρα που ο S&P 500 άγγιξε το ιστορικό υψηλό του).


Η Market Extremes, που ειδικεύεται στην έρευνα γύρω από τα σημεία καμπής των αγορών, σημειώνει ότι τα τρία αυτά σημάδια έχουν εμφανιστεί μαζί μόλις έξι φορές από το 1970.

Όποτε εμφανίζονταν, ακολουθούσε μέση πτώση 38% του S&P 500, με τη μικρότερη πτώση να είναι της τάξης του 22%.

Μάλιστα, η εμφάνιση των τριών αυτών στοιχείων καταγράφεται πριν από κάθε bear market, που ορίζεται ως πτώση μεγαλύτερη του 20%. Και μόλις εμφανιστούν και τα τρία, ακολουθεί πτώση που διαρκεί περίπου για έναν μήνα, κατά μέσο όρο.


ΠEΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ QE ΤΗΣ ΕΚΤ


Απογοήτευσε τις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως της περιφέρειας, η ανακοίνωση των λεπτομερειών για το πρόγραμμα αγοράς ABS από την ΕΚΤ, και συγκεκριμένα από τον Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, όσοι αναλυτές ανέμεναν ένα σήμα για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αγορά κρατικών ομολόγων, απογοητεύτηκαν.

Ο Μάριο Ντράγκι αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει ομοφωνία στη διοίκηση της ΕΚΤ ως προς την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων, εφόσον αυτό χρειαστεί. Κάτι που έχει αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη μετά τη δέσμευση, τον Ιούλιο του 2012, να πράξει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.

Στην αγορά πολλοί πιστεύουν ότι σύντομα οι αγορές τίτλων μόνο από τον ιδιωτικό τομέα θα αποδειχθούν ανεπαρκείς και η ΕΚΤ θα στραφεί σε τίτλους του δημόσιου τομέα. Αναλυτές της Citigroup υποστηρίζουν ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα παρουσιαστεί πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με δωδεκάμηνο ορίζοντα και μηνιαίο ύψος αγορών 50 δισ. Πάντως, οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να επιλύσει μόνη της την παρούσα κρίση.


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΑΝΟΔΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ


Τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές ενόψει της ισχυροποίησης του δολαρίου αναλύει η Citigroup.

Κατά τις περιόδους 2008-09 και 2010-11, όταν το δολάριο αυξανόταν, οι μετοχές υποχώρησαν και τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν.

Ωστόσο, αυτήν την περίοδο, η συμπεριφορά πιθανόν να μοιάσει με εκείνη της περιόδου 2004-05, όταν οι μετοχές αυξήθηκαν και τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν.


Η Ιαπωνία και η Μ. Βρετανία μάλλον θα ωφεληθούν. Παραδοσιακά, οι ιαπωνικές μετοχές έχουν θετική σχέση με την άνοδο του δολαρίου, όπως και οι βρετανικές. Επίσης, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών πιθανότατα θα κερδίσουν από την άνοδο του δολαρίου, ενώ οι μετοχές και τα εμπορεύματα ενέργειας θα πληγούν.


Η Citigroup διαπιστώνει ότι η άνοδος του δολαρίου πλήττει παραδοσιακά τον παγκόσμιο κλάδο ενέργειας.


Saxo: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, Ε.Ε.


Ηχηρό σήμα κινδύνου για την πιθανότητα οικονομικής κατάρρευσης των τριών ισχυρότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη –ΗΠΑ, Κίνας, Ευρώπης– κρούει η Saxo Bank, ξυπνώντας τους χειρότερους εφιάλτες των επενδυτών.

 «Οι τρεις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη –ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη– φλερτάρουν επικίνδυνα με την πιθανότητα οικονομικής κατάρρευσης, καθώς τα οικονομικά μοντέλα που ακολουθούν στηρίζονται στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγικότητα» τονίζει χαρακτηριστικά ο Steen Jakobsen, επικεφαλής αναλυτής της Saxo Bank.

 Όπως προειδοποιεί ο τελευταίος, το μη βιώσιμο χρέος θα είναι η αιτία της κατάρρευσης.

 Ο ίδιος μπορεί να μη δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορεί να συμβούν όσα προβλέπει, ωστόσο επιμένει πως το πρόβλημα των υψηλών επιπέδων του χρέους συνιστά τεράστια πηγή ανησυχίας και κινδύνων.

Μάλιστα δεν αποκλείει πως το μείζον πρόβλημα του χρέους μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί –λόγω της δράσης των κεντρικών τραπεζών– και να επιστρέψει με άλλη μορφή, όπως εκείνου του χαμηλού πληθωρισμού ή του αποπληθωρισμού.

«Σήμερα κινούμαστε όπως ακριβώς κινούμασταν πριν από πέντε χρόνια... Τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Saxo Banκ.


ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ


Νευρικοί όσον αφορά τις τοποθετήσεις των χρημάτων τους σε επενδύσεις εμφανίζονται οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, γι’ αυτόν τον λόγο διακρατούν ένα «βουνό» από μετρητά, όπως προκύπτει από έρευνα της UBS.

Συγκεκριμένα, περίπου 2.325 δισεκατομμυριούχοι διεθνώς διακρατούν κατά μέσο όρο 600 εκατ. δολ. σε μετρητά.


 
ΤΙΤΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK


Εκτίμηση-σοκ από την Deutsche Bank: Το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω του 1 δολαρίου έως το 2017! Από το 2002 το ευρώ παραμένει πάνω από το δολάριο, ενώ τον περασμένο Μάιο έφθασε να αγγίζει το επίπεδο του 1,4 δολαρίου.

Από τότε, όμως, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει υποστεί μια σημαντική διόρθωση, γύρω στο 10%. Μάλιστα, το ευρώ έχει φθάσει πολύ κοντά στο 1,25 ευρώ, σε χαμηλά δύο ετών, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης –Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία– αποτυγχάνουν να σημειώσουν ανάπτυξη.

 H ισοτιμία βέβαια διαμορφώνεται και από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ και την ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση των επιτοκίων της Fed.

 Η Deutsche Bank εκτιμά επίσης πως οι πολύ χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων και τα πολύ υψηλά εμπορικά πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει σε υποτίμηση του ευρώ στο 0,95 ως προς το δολάριο ώς το 2017, εξέλιξη που θα επηρεάσει και τις διεθνείς ροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους υπέρ του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013.

 Κατά την Goldman Sachs η εύλογη αξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου είναι περίπου το 1,19 δολ. ανά ευρώ.

Το ευρώ είναι ακριβό νόμισμα ακόμη και μετά την έσχατη διόρθωση, αναφέρει η Goldman Sachs, και για το τέλος του 2017 εκτιμά ότι το ευρώ θα έχει διολισθήσει στο 1 προς 1.

 Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές το γεγονός πως επιθυμεί ένα αδύναμο ευρώ, προκειμένου να τονωθεί ο πληθωρισμός, μεταδίδοντας το μήνυμα στους επενδυτές: «Αγοράστε δολάρια, πουλήστε ευρώ».

 O πρόεδρος της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα προβάλλει όλο και συχνότερα την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στον αγώνα κατά της οικονομικής ύφεσης. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο το ευρώ, κάτι που επιθυμεί στην παρούσα φάση ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς θα καθιστούσε φθηνότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις αγορές εκτός ευρωζώνης.

Παράλληλα, η αύξηση της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων θα ενίσχυε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο οποίος έχει φθάσει στο απειλητικό ποσοστό του 0,3%.

 Οι τρέχουσες συνθήκες χαμηλού πληθωρισμού παγκοσμίως είναι πιθανό να αποτελέσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την άνοδο του δολαρίου.

Τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης της BoJ και της ΕΚΤ, την ώρα που η Fed θα οδηγείται σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, θα διευκολύνουν την άνοδο του δολαρίου.

Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αποπληθωρισμό και θα επιθυμούσαν ένα χαμηλότερο νόμισμα.

 Οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων συνεπάγονται αύξηση του δολαρίου.

 Η ισχυρή άνοδος των μετοχών έναντι των εμπορευμάτων συνεπάγεται και υψηλότερο δολάριο, σύμφωνα με παρατηρήσεις των τελευταίων 20 ετών.

Στο σημερινό περιβάλλον, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνεπάγονται και πτώση των JPY, EUR και CHF και άνοδο του δολαρίου και των αμερικανικών μετοχών.


 


ΤΙΤΛΟΣ

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΤΙΜΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ


Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκλονίζονται από κρίσεις και διενέξεις. Θα περίμενε κανείς ότι η ανησυχία για την τροφοδοσία με πετρέλαιο θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Η μεγάλη προσφορά σε πετρέλαιο συναντά, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας ΙΕΑ, πολύ χαμηλή ζήτηση, γεγονός που οφείλεται στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.


Λόγω της μεγάλης προσφοράς και της χαμηλής ζήτησης, οι αγορές αντιδρούν με χαλαρότητα σε ειδήσεις από τις εστίες κρίσεων. Ακόμα και η προέλαση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ, παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε για την τροφοδοσία με πετρέλαιο, ανέβασε ελάχιστα την τιμή του.


Μέχρι πού θα συνεχιστεί ο κατήφορος των τιμών του μαύρου χρυσού;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους παράγοντες της αγοράς, καθώς το δ' τρίμηνο (όπου παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση για πετρέλαιο λόγω του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο) μπήκε «με το αριστερό»: Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013, διασπώντας προσωρινά το «φράγμα» των 90 δολ./βαρέλι.

Η τιμή του πετρελαίου δέχεται διπλή πίεση, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από αυτήν της ζήτησης.

 Στο μέτωπο της προσφοράς καταγράφεται αυξημένη παραγωγή από τη Λιβύη και το Ιράκ και φυσικά «ενεργειακή επανάσταση» στις ΗΠΑ, που ως γνωστόν έχει αλλάξει άρδην τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη τα τελευταία χρόνια.

 Σε πλήρη αναμόρφωση του ενεργειακού χάρτη οδηγούν τα νέα δεδομένα, καθώς οι ΗΠΑ αναδεικνύονται στο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό κράτος του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και τη Σαουδική Αραβία.

 Η μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού αποτελεί καλό νέο για τις χώρες κατανάλωσης, καθώς αυξάνει την αγοραστική τους δύναμη, περιορίζοντας το κόστος μεταφορών, θέρμανσης, βιομηχανίας κ.λπ.

Στην άλλη πλευρά του «φράχτη» βρίσκεται ο ΟΠΕΚ, που θεωρεί «δίκαια τιμή» του πετρελαίου τα 95-100 δολ./βαρέλι (μπρεντ) και ενδέχεται να αναλάβει δράση, «κλείνοντας τις στρόφιγγες» αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης των τιμών και επί μακρόν παραμονής τους σε επίπεδα χαμηλότερα από τα τρέχοντα.

 Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη είναι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο, καθώς είναι πιθανό να ληφθούν αποφάσεις για μείωση του «πλαφόν» παραγωγ

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LEIGH OSTERGARD
RANDSTAND WORKMONITOR
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GIJS NAGEL
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ...METAXA
GREEK GAMING CONFERENCE 2014
ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site