Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2014-τ.406                              

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ METAXA ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ


Του Γιάννη Βερμισσώ




Το απόσταγμα METAXA, ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν με απαράμιλλες γευστικές ιδιαιτερότητες, συνεχίζει να αναπτύσσεται με αξιοπρόσεκτο δυναμισμό στις διεθνείς αγορές. Προκαλεί έκπληξη η συνεχής άνοδός του στις πλέον απαιτητικές αγορές αλκοολούχων ποτών. Το METAXA πρωταγωνιστεί στις πωλήσεις στην Ευρώπη και βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες 20 μπράντες «σκούρων ποτών», ενώ αναπτύσσεται ραγδαία και σε μεγάλες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας και της Πολωνίας. Επίσης, την πρώτη θέση στην κατηγορία του κατέχει και στο παγκόσμιο duty free.


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Όταν το brand «σερφάρει» στον χρόνο, και η πραγματικότητα εναλλάσσεται με τον μύθο, αποκτώντας σπάνια χαρακτηριστικά και σπουδαία φήμη, τότε γευόμαστε, σκεφτόμαστε, απολαμβάνουμε το METAXA και, ακολούθως, ταξιδεύουμε στη Σάμο, αφού η ιστορία δένει το METAXA με το Μοσχάτο Σάμου, το πολύτιμο αυτό είδος της σαμιώτικης αμπελουργίας.

Το ελληνικό αυτό νησί –πατρίδα του Πυθαγόρα– με τη βιβλική του γαλήνη, τις εναλλαγές των τοπίων, την αύρα της ανατολής και την αίγλη μιας μεγάλης παράδοσης σε τέχνες, γράμματα, εμπόριο και κατασκευές, με το μοναδικό πευκοδάσος και τη συμβολή του στη ναυπηγική τέχνη της περιοχής, κατέχει εξέχουσα θέση και στην καλλιέργεια της αμπέλου.

 Η δραστηριότητα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου είναι μεγάλη και τα κρασιά πολλά και ξεχωριστά. Η Σάμος είναι άλλωστε μοναδική στην παραγωγή του Μοσχάτου, μιας ποικιλίας σταφυλιού που συνετέλεσε –και συνεχίζει να συντελεί– στην παραγωγή ενός μύθου για την Ελλάδα, που ακούει στο όνομα METAXA.

Η Ελλάδα συνεχίζει να μεγαλώνει διατηρώντας στενούς δεσμούς με το METAXA. Το ποτό δεν αποδυναμώθηκε στον χρόνο, έμεινε στην ιστορία και σήμερα συνεχίζει δυναμικότερα.

Υπάρχει η θύμηση και το προϊόν. Το METAXA ανασύρει αναμνήσεις κοινές για όλους τους Έλληνες. Προσφέρει μια αφορμή για τον καθένα να συλλέγει, να νοσταλγεί, να θυμάται, να επιλέγει και να πράττει, ανάλογα με τις περιστάσεις, πίνοντας ένα ποτήρι METAXA.

Το ποτό που όλοι γνωρίζουν –οι παλιοί ως κονιάκ ή μπράντι– έχει αναμφισβήτητα μια διαχρονική, συμβολική και ουσιαστική αξία για τους Έλληνες και τη χώρα μας: μια μπράντα που συντελεί στο γεφύρωμα της ανάμνησης με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Υπήρχε τότε, υπάρχει και τώρα. Οι Σαμιώτες, η αγροτική ζωή, το Αιγαίο και φυσικά τα Μοσχάτα σταφύλια από τη Σάμο, αλλά και τη Λήμνο.

Παρελθόν; Ναι. Αλλά όχι ξεχασμένο. Η μυστηριακή μοναδικότητα του METAXA, αυτού του ποτού που μάθαμε να πίνουμε ως κονιάκ, που δημιουργείται χάρη στο πάντρεμα αποσταγμάτων και Μοσχάτων κρασιών, ακουμπά στη Σάμο και διατηρείται αναλλοίωτο στην πατίνα του χρόνου, παραμένει ζωντανό. Το METAXA που δημιούργησαν –και συνεχίζουν να το φτιάχνουν και σήμερα– Έλληνες κάνει τον γύρο του κόσμου ως ένα ξεχωριστό και μοναδικό ποτό, με ιδιαίτερη γεύση και μακρόχρονη ιστορία.

Ποιος δεν έχει πιει METAXA; Ποιος δεν έχει γευτεί αυτό το ιδιαίτερο και απαράμιλλης απαλότητας ποτό, που θυμίζει άλλες εποχές, κάποιες άλλες γενιές, μικρές και μεγάλες ιστορίες;

Δεν υπήρχε κάποτε σπιτικό χωρίς METAXA ούτε ντουλάπι χωρίς αυτό το ιδιαίτερο αναγνωρίσιμο μπουκάλι. Στα καφενεία, τα μπαρ και τις ντίσκο. Σήμερα ξεπέρασε τα 3 και τα 5 και τα 7 αστέρια που μας είναι γνωστά. Έφθασε στα δώδεκα, αναδεικνύοντας ειδικά αποστάγματα, εκλεκτές μυρωδιές, εξαιρετικές επιγεύσεις. Και ο μύθος συνεχίζεται…

Σήμερα, βρίσκεται επίσης σε μεγάλες ξένες αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής, και με πληθώρα διαφορετικών προτάσεων. Με 8 βασικές προτάσεις διαφορετικών γεύσεων, και φυσικά σε αναρίθμητες καινοτομικές ιδέες των σύγχρονων δημιουργών –γεύσεων– κοκτέιλ.

Με βάση το Μοσχάτο, το απόσταγμα και μια μυστική συνταγή από μαγιάτικα ροδοπέταλα και άλλα μυστικοβότανα, δημιουργείται το ποτό και συντηρείται ο μύθος.

Το εργοστάσιο βρίσκεται κάπου εκεί στην Κηφισιά. Περιβάλλεται με όλη την αίγλη που έχει δημιουργήσει και επάξια διαθέτει το METAXA. Οι κάβες του οίκου, με τα τεράστια ογκώδη δρύινα βαρέλια, και η χαρακτηριστική μυρωδιά εντείνουν την επιθυμία τού επισκέπτη να δοκιμάσει. Το άρωμα του αποστάγματος, η διακριτική οξύτητα του αλκοόλ, οι ανεπαίσθητες μυρωδιές του ξύλου, η συμβίωση της αίσθησης θερμού και ψυχρού και η ισορροπία ανάμεσα στη φινέτσα και τη δύναμη, μαζί με αυτό το «κάτι», το άγνωστο της συνταγής του δημιουργού του, Σπύρου Μεταξά, διεγείρουν τις αισθήσεις. Θυμίζουν εκείνη την εποχή των εντάσεων και της δύναμης της δημιουργίας. Τότε που δεν υπήρχε ανασφάλεια και οι γεύσεις όπως αυτή του METAXA είχαν μοναδική επίδραση.

Σήμερα, στην παγκόσμια αγορά του 2014, που η χώρα μας αποτελεί έναν κρίκο μιας αλυσίδας χωρίς τέλος, οι μπράντες έχουν μεγαλύτερη αξία και «βαριά» υποχρέωση να κρατήσουν τις γέφυρες με το παρελθόν: να διατηρήσουν την ιστορία. Αυτό κάνει και ο Οίκος Μεταξά, που επιβεβαιώνει καθημερινά στον διεθνή ανταγωνισμό ότι αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση.

Εθνική ιδέα, εκκίνηση και δημιουργία από τον Σπύρο Μεταξά. Μοναδική ελληνική καθημερινότητα, για δεκαετίες. Πολυεθνικός σταρ σήμερα, με τα λίγα ή πολλά αστέρια στο μπουκάλι του. Με παλιούς και σταθερούς, καθώς και νεόκοπους, ορμητικούς θαυμαστές, το METAXA συνεχίζει να γράφει τον αξεπέραστο γευστικό του μύθο.


ΥΓ: Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την επίσκεψή μου στη Σάμο. Η ντοπιολαλιά, οι συμπεριφορές, η εμφανής ανάγκη των κατοίκων για ενημέρωση των επισκεπτών αναφορικά με το παρελθόν και την τότε επικρατούσα κατάσταση τροφοδότησαν τις σκέψεις μου για την παράδοση. Ταυτόχρονα, η ενημέρωσή μου για το Μοσχάτο Σάμου και τη σημασία του για την παραγωγή τού METAXA στάθηκαν η αφορμή για να επιχειρήσω μια «ακροβατική» σύνδεση των πολλών σκέψεων, αναμνήσεων, εικόνων που συγκεχυμένα ανασύρθηκαν από το «κέρινο εκμαγείο» του εγκεφάλου.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ METAXA ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ


Εταιρεία με δυναμισμό και έντονα ανταγωνιστικό όνομα, που ανοίγεται στις αγορές και κατακτά την παγκόσμια κοινότητα, λαμβάνοντας θέση σε υψηλά «ράφια» του εμπορίου, το METAXA σπάει το ρεκόρ που το ίδιο δημιουργεί. Ξεπερνά τον εαυτό του, από τη γέννησή του έως και σήμερα, γράφοντας μια μοναδική ιστορία. Οραματικοί πρόγονοι και σήμερα τεχνοκράτες, υψηλού επιπέδου επαγγελματίες, συνεχιστές της ποτοβιομηχανίας, συνθέτουν μια πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά στην αγορά η METAXA.

Η βιομηχανία Μεταξά δημιουργήθηκε στον Πειραιά το 1888 από τον Σπυρίδωνα Μεταξά, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος –37 ετών– από τα άλλα δύο αδέλφια του. Έτσι και γεννήθηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κονιάκ ως προϊόν αποστάγματος σταφυλιών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ο Σπύρος και ο αδελφός του Ηλίας, ενώ λίγο αργότερα εντάχθηκε σε αυτήν και ο μικρότερος όλων, ο Αλέξανδρος.

Τα βήματα ανάπτυξης της «Κονιακοποιίας Μεταξά» ήταν ταχύτατα. Η βιομηχανία έγινε γνωστή, εξαπλώθηκε, και το προϊόν κέρδιζε θαυμαστές. Πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα. Αρχικώς έφτασε σε περιοχές στις οποίες υπήρχαν Έλληνες. Πήγε στη Ρωσία –στην Οδησσό– και μετά στην Κωνσταντινούπολη.

Η εταιρεία βρέθηκε λοιπόν με μια μεγάλη αποστακτική δραστηριότητα, την οποία και όφειλε να καλύπτει μέσα από σκληρή εργασία και κυρίως διασφαλίζοντας την πρώτη ύλη, που ήταν το σταφύλι.

 Μετά ακολούθησε η Αμερική. Ο ελληνισμός, και εκεί δυνατός, στήριξε και ανέδειξε το κονιάκ METAXA. Αργότερα, το κονιάκ METAXA απλώθηκε στην Αφρική, την Ινδία, την Περσία, την Αυστραλία. Όμως ο Σπύρος –ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του εγχειρήματος του «Οίκου Μεταξά»– έφυγε από τη ζωή το 1909, ενώ λίγα χρόνια αργότερα απεβίωσε και ο Αλέξανδρος. Στις θέσεις τους ανέλαβαν οι σύζυγοι, Δέσποινα Μεταξά και Αγγελική Μεταξά.

Βέβαια, από το 1913, ο γιος του Σπύρου, Άγγελος, συμμετείχε και αυτός στην επιχείρηση οπότε, όταν και ο τελευταίος αδελφός –ο Ηλίας– έφυγε από τη ζωή, έγινε ο διάδοχος της κατάστασης.

Ο Άγγελος Μεταξάς, μαζί με τα αδέλφια του, Ανδρέα, Γεώργιο, Θηρεσία και Αγγελική, αποτέλεσαν την εξέλιξη της επιχείρησης από το 1920 και μετά.

Η συνταγή παρασκευής του METAXA ήταν η πρώτη ύλη –το Μοσχάτο– οι προσμίξεις παλιών και νέων αποσταγμάτων και φυσικά οι αναλογίες, που διατηρήθηκαν μυστικές μέσα στις δεκαετίες.

Οι διακρίσεις ήταν πολλές. Σταθμός για την εταιρεία ήταν το 1963, όταν ξεκίνησε το νέο εργοστάσιο στην Κηφισιά, όπου έγινε και η μεταφορά της εταιρείας από τον Πειραιά. Να σημειωθεί ότι οι κύριοι Σπύρος και Ηλίας Μεταξάς –γιοι του Άγγελου– που ανέλαβαν, κατόρθωσαν να μεγαλώσουν την επιχείρηση, διευρύνοντας τον αριθμό των αγορών στις οποίες εξαγόταν το «Γνήσιον ΜΕΤΑΞΑ», με αποτέλεσμα το προϊόν να φτάσει σε περισσότερες από 110 χώρες στον κόσμο και να γίνει πασίγνωστο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη του φήμη και δυναμική προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών παικτών. Το 1989, συμπληρώνοντας ακριβώς 100 χρόνια λειτουργίας, άλλαξε χέρια.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LEIGH OSTERGARD
RANDSTAND WORKMONITOR
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GIJS NAGEL
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ...METAXA
GREEK GAMING CONFERENCE 2014
ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site