Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Οκτώβριος 2014-τ.406                              

ΟI ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ


Υπότιτλος: Θα «αγοράσει» η Αθήνα το νέο «πακέτο» Λαγκάρντ; Το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου και ο ελληνικός «κουμπαράς»


Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον άνοιξε τη συζήτηση για την πρόθεση της Αθήνας να αποδεσμευθεί από το ΔΝΤ με συναινετικό διαζύγιο, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν άλλαξε προς το παρόν τίποτα. Γιατί το ΔΝΤ επιμένει ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει να έχει «εγγυητή».

Άλλωστε, ακόμη και ένα συναινετικό διαζύγιο δεν βγαίνει σε 45 λεπτά, όσο διήρκεσε η συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τη Λαγκάρντ.

Η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ είναι μια «μεγάλη διαπραγμάτευση» παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης.

Φαίνεται ότι θα είναι μακρά η διαπραγμάτευση, καθώς το ΔΝΤ θέτει όρους και προϋποθέσεις και κάνει συστάσεις προς την Αθήνα, όπως φάνηκε και από την επίσημη ανακοίνωση. Το σίγουρο είναι ότι επιμένει σε μια «πιστωτική γραμμή στήριξης» της Ελλάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σχετικά με τους όρους που θα τεθούν στην Αθήνα.

 Έγινε το πρώτο βήμα για την απεμπλοκή από το ΔΝΤ; Πολιτικά έγινε. Οικονομικά θα δείξει...

 Τα κεφάλαια που η Ελλάδα δικαιούται από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο του προγράμματός της, ανέρχονται σε 16 δισ. Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα να κάνει χρήση των 16 δισ. ως διευκόλυνση. Να τα κρατήσει ως απόθεμα, για καθαρά προληπτικούς λόγους, και να τα λάβει αν υπάρξει ανάγκη.

Τα κεφάλαια αυτά μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμα στην Ελλάδα ώστε να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS της ΕΚΤ.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις-σοκ του ΔΝΤ για χρηματοδοτικές ανάγκες-μαμούθ, συνολικού ύψους 27 δισ., για την Ελλάδα, για την κρίσιμη διετία 2015-2016.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σε περίπτωση επιλογής ενός προγράμματος προληπτικής στήριξης, η συμφωνία που θα υπογραφεί δεν θα έχει τα σκληρά χαρακτηριστικά της άμεσης εποπτείας που έχει το ισχύον μνημόνιο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφει μια διαφορετική σχέση Ελλάδας-ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για προληπτική βοήθεια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να βγει στις αγορές ή που ακόμη κι αν βγει, θα βρει να δανειστεί ακριβά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει δίχτυ ασφαλείας, αλλά και «παρκαρισμένα λεφτά» αν χρειαστούν, ώστε οι αγορές να μην μπορούν να εκβιάσουν τη χώρα με υψηλά και απαγορευτικά επιτόκια.

 Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα φεύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ, δεν θα γίνεται κάθε δύο ή τρεις μήνες έλεγχος των δημοσιονομικών, και βέβαια σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.


ΘΑ «ΑΓΟΡΑΣΕΙ» Η ΑΘΗΝΑ;


Ωστόσο, το ζητούμενο είναι αν η Αθήνα θα «αγοράσει» τη συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή τη συμφωνία με το Ταμείο για μια προληπτική πίστωση, που θα λειτουργεί ως κατασταλτικό μέσο προς τις αγορές, και στην οποία θα μπορεί να προσφύγει αν βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλά επιτόκια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Μαξίμου μια ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης για προληπτική γραμμή πίστωσης, είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είτε από το ΔΝΤ, θα την καθιστούσε και πάλι ξεχωριστή περίπτωση στην ευρωζώνη, δεδομένου του ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία την απέρριψαν.


ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΦΩΝΕΣ


Οι αντίθετες φωνές –αυτές που δεν θέλουν διαζύγιο με το ΔΝΤ– υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη προβλήματα στην εξασφάλιση χρημάτων από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια και ως εκ τούτου η ύπαρξη μιας πιστωτικής γραμμής θα ήταν χρήσιμη. Επίσης, αν η επιστροφή στις αγορές δεν είναι επιτυχής –ακόμη και για τυχαίο γεγονός– θα πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

 Θα ήταν τραγικό αν ζητούσε η Ελλάδα να επανενταχθεί σε πρόγραμμα επειδή δεν κατάφερε να δανειστεί από τις αγορές!

 Αλλά και να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα, θα υπάρξει η διαδικασία του “post program surveillance”, δηλαδή η επιτήρηση δύο φορές τον χρόνο των οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Η διαφορά είναι πως δεν θα υπάρχει το «όπλο πίεσης», που είναι η δόση.

 Όμως, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος του αποκλεισμού από τις αγορές αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, καθώς μια απλή ανακοίνωση του Ταμείου για αρνητικές εξελίξεις σε πιθανό έλεγχο θα ήταν αρκετή να δημιουργήσει σύγχυση στις αγορές, αύξηση επιτοκίων κ.λπ.


Η έξοδος του ΔΝΤ «φωτογραφίζεται» στον προϋπολογισμό


Το σχέδιο προϋπολογισμού έχει καταγράψει έμμεσα τη «διακοπή» χρηματοδότησής του για το 2015 από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τη σύνθεση του δημόσιου χρέους για το 2015, η εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων του δανείου του ΔΝΤ έχει αντικατασταθεί από εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

 Η έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα «φωτογραφίζεται» και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Συγκεκριμένα, στον πίνακα της σύνθεσης του δημόσιου χρέους για το 2015, η εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων του ΔΝΤ έχει αντικατασταθεί από εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Οι δόσεις του ΔΝΤ για το 2015 ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. Αυτό ακριβώς το ποσό περιλαμβάνεται στην αύξηση του χρέους σε ομόλογα, το οποίο από τα 66,8 δισ. το 2014 θα ανέλθει στα 75,8 δισεκατομμύρια.


Η κυβέρνηση φτιάχνει… κουμπαρά


Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δημιουργεί Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εξόδου από το Μνημόνιο.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν επίσης ότι αυτήν τη στιγμή έχει συγκεντρωθεί ποσό ύψους περίπου 5 δισ. και εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 7 δισ. μέχρι το τέλος του 2014.

 Αν μάλιστα δεν ξοδευτούν τα χρήματα του ΤΧΣ, θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 7-8 δισ. και έτσι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» της χώρας θα προσεγγίσει τα 15 δισεκατομμύρια.

 Όπως εξηγούν ανώτατοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει μονομερώς, αλλά πάντα με τη συγκατάθεση και τη βοήθεια των εταίρων και των δανειστών.


Η αγορά θέλει την Τρόικα στην Ελλάδα


Ενώ η κυβέρνηση θέλει να απεμπλακεί από το ΔΝΤ και το Μνημόνιο, οι αγορές φαίνεται να θέλουν την παραμονή της Τρόικας στην Αθήνα, γιατί φοβούνται ότι χωρίς αυτήν θα χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας.

 Τα ελληνικά ομόλογα εμφάνισαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα, στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί από τις επόμενες δόσεις του ΔΝΤ.

 Στην αγορά αρέσει η Τρόικα ως επόπτης της Ελλάδας. Ιδίως μετά από τόσο πολλά σκληρά χρόνια και με δεδομένη την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος η κόπωση από τη λιτότητα να είναι τεράστια.

 Η βασική ανησυχία για τους επενδυτές είναι μια πιθανή αλλαγή πολιτικής, με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και σε μια παρατεταμένη πολιτική παράλυση, ενώ το ρίσκο διακοπής των εφαρμοζόμενων πολιτικών ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των ροών επενδύσεων προς την Ελλάδα και σε αύξηση της αποταμίευσης και των εκροών καταθέσεων, πλήττοντας την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας.

 Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, η Ελλάδα τζογάρει με την επιστροφή της στις αγορές. Το να δανειστεί πλέον περισσότερο από τις αγορές σημαίνει πως οι επενδυτές θα είναι περαιτέρω εκτεθειμένοι σε απώλειες αν χρειαστεί να γίνει και άλλη αναδιάρθρωση του χρέους, ιδιαίτερα αν η επιτήρηση που συνοδεύει τα πακέτα διάσωσης σταματήσει.

 Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αναλυτών στο CNBC ότι η συζήτηση για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο εκνευρίζει τους επενδυτές.

Πολλοί αναλυτές παραμένουν ανήσυχοι για την ικανότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτηθεί χωρίς τη βοήθεια των εταίρων.

Από την άλλη πλευρά, και παρά το ρίσκο πρόωρων εκλογών το 2015, οι επενδυτές δεν θέλουν να εγκαταλείψουν ακόμη το ελληνικό στοίχημα.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ωστόσο οι επενδυτές αποφεύγουν να σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα, με την προοπτική ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.


Το πολιτικό θρίλερ


Μπορεί η κυβέρνηση να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο δεν κατάφερε να «ξορκίσει» την εκλογολογία με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον προσεχή Φεβρουάριο, με το θρίλερ της προεδρικής εκλογής να εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Τα 155 «ναι», αλλά κυρίως το γεγονός ότι το σύνολο (23) των ανεξάρτητων βουλευτών δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μαρτυρούν ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών.

Στο πολιτικό θρίλερ υπάρχουν και σενάρια με σχέδιο για μια νέα κυβέρνηση, με άλλον πρωθυπουργό και μάλιστα με τις ευλογίες του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον, ενώ εντείνεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με κατηγορίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για «χρηματισμό βουλευτών» για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LEIGH OSTERGARD
RANDSTAND WORKMONITOR
ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ GIJS NAGEL
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ...METAXA
GREEK GAMING CONFERENCE 2014
ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site