Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούλιος-Αύγουστος 2005                               Τεύχος 312

Η ανοδική τάση των μετοχών βρίσκει «αντίκρισμα»
Τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου δικαίωσαν την πρωθύστερη ανοδική τάση των μετοχικών αγορών με την εντυπωσιακή τους πορεία και έδειξαν ότι ο κλάδος της τεχνολογίας έχει τη δυναμική να εκπλήξει τους αναλυτές ως ο πρωτοπόρος στην ανάκαμψη της οικονομίας


Oι αντίστροφες προσδοκίες που εξέπεμπαν οι ανοδικές αγορές ομολόγων και οι επίσης θετικές αγορές μετοχών μέχρι προ ενός μηνός και οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως «αίνιγμα» από τους οικονομολόγους και τον ίδιο τον πρόεδρο της FED τελικώς άρχισαν να εξομαλύνονται με την βίαιη κορύφωση και πτωτική αντιστροφή των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Η πορεία «σύγκρουσης» των δυο αυτών κατηγοριών αγορών ήταν φυσικά αναπόφευκτη, όπως άλλωστε είχαμε κατ’ εξακολούθηση τονίσει σε παρόμοιες περιστάσεις, οδηγώντας νομοτελειακά σε μια μονόπλευρη απώλεια. Αυτή τη φορά, όπως αποδείχθηκε από τη συμπεριφορά των αγορών του τελευταίου μήνα, ήταν η σειρά των ομολόγων να «λυγίσουν» και να πληρώσουν το «τίμημα» των λανθασμένων προβλέψεων τους.
Μετά τη καταγραφή άκρως υπερτιμημένων επιπέδων τιμών τα κρατικά ομόλογα στις Η.Π.Α. αλλά και δευτερευόντως στην Ευρωζώνη, χαρακτηρίστηκαν από μαζικά κύματα πωλήσεων και άνοιγμα θέσεων short στα παράγωγα επί των τιμών των προϊόντων σταθερού εισοδήματος, καθώς οι κερδοσκόποι άρχισαν να μελετούν το σενάριο ανάπτυξης μιας νέας μακροπρόθεσμης ομολογιακής bear market. Τα νέα αυτά στοιχεία σε συνάφεια με την προέκταση της ανοδικής κατεύθυνσης των μετοχικών αγορών δημιουργούν νέα τεχνικά δεδομένα και φυσικά δικαιώνουν όσους διαχειριστές αύξησαν τις αναπτυξιακές τους θέσεις εις βάρος των πιο συντηρητικών.
Μάλιστα στη συνέχεια θα διαπιστώσουμε ότι αρκετοί μακροοικονομικοί δείκτες έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ευρισκόμενη σε μια σχετικά σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές συντονιζόμενες με αυτές τις εξελίξεις αναπαράγουν αισιόδοξα τεχνικά μηνύματα και θέτουν νέους επενδυτές σε αγοραστική εγρήγορση, όπου όμως χρειάζεται αυστηρή πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση για την αποφυγή υπερβολών.


Μακροοικονομικές εξελίξεις
Μετά τις αρχικά εκτιμώμενες ως απογοητευτικές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας κατά το ‘α τρίμηνο του έτους, ο οριστικός ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε στο 3,8% και κατ’ αυτό τον τρόπο ισοφάρισε την ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου του 2004. Τώρα όμως το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην προσπάθεια ανάκαμψης του β’ τριμήνου και στην τελική διαμόρφωση των επιμέρους δεικτών. Ο ίδιος ο πρόεδρος της FED εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξος και τονίζει με έμφαση ότι τα περιθώρια νέων αυξήσεων των επιτοκίων διατηρούνται σαφώς ανοδικά, καθώς μάλιστα η οικονομική ανάπτυξη δε δείχνει να κάμπτεται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Αναλυτικότερα, μετά από πτωτική τάση έξι συνεχόμενων μηνών ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ISM του Ιουνίου στις Η.Π.Α. ανέκαμψε στο επίπεδο του 53,8 από το 51,4 του Μαίου. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος της FED για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τουλάχιστον στο βιομηχανικό τομέα. Ακόμα όμως και η πτώση του δείκτη μέτρησης στις οικονομικής δραστηριότητας της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής του Σικάγο, Chicago PMI, στο 53,6% τον Ιούνιο από το επίπεδο του 54,1% του Μαΐου δεν προκάλεσε κάποια ανησυχία, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια δυσμενέστερη πτωτική διακύμανση.
Έντονα αρνητική όμως ήταν η διάψευση των προσδοκιών των οικονομολόγων όσο αφορά την πορεία του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Philly FED της βιομηχανικής ζώνης της Φιλαδέλφιας. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε σε αρνητική περιοχή (-2,2) για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2003 υποδεικνύοντας συρρίκνωση και απογοητεύοντας τους αναλυτές για δεύτερο συνεχή μήνα.
Η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου στις Η.Π.Α. αυξήθηκε στο διπλάσιο ποσοστό (0.9%) από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές ισχυροποιώντας τη θετική εικόνα των τελευταίων ημερών. Το σημαντικότερο όμως ήταν η αύξηση της χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας στο 80%, το υψηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2000!
Οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες των Η.Π.Α. αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Μάιο πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών. Βεβαίως εξετάζοντας τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης έκθεσης βλέπουμε πως η επίδοση αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην αύξηση των παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών κατά 165% αλλά και πάλι τα μεγέθη είναι ενυπωσιακά! Η ανακοίνωση της αύξησης των συνολικών παραγγελιών διαρκών αγαθών Μαΐου κατά 5,5% στις Η.Π.Α. δημιούργησε φαινομενικά μια ευφορία η οποία όμως «πνίγηκε» αμέσως μετά στις «λεπτομέρειες» του εν λόγω μακροοικονομικού δείκτη. Αυτό συνέβη διότι όπως αναφέραμε και στις συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες, το σύνολο  σχεδόν της αύξησης προήλθε αποκλειστικά από τον κλάδο των αεροσκαφών.
Ο υπερμεγέθης τομέας των υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας διογκώθηκε περαιτέρω κατά τον Ιούνιο, όπως υποδεικνύει η ανοδική τάση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας ISM. Πιο συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε στο 62,2% από το 58,5% του περασμένου Μαΐου επιβεβαιώνοντας την άποψη του προέδρου της FED ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Μετά τα εντυπωσιακά ρεκόρ που σημειώθηκαν στα μεγέθη της αγοράς ακινήτων κατά τον Απρίλιο, ακολούθησε μια πιο ομαλή συμπεριφορά τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών κατά το μήνα Μάιο μειώθηκαν οριακά κατά 0,7% στις 7,13 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες, ενώ οι πωλήσεις των νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,2% στις 1,298 εκατ. μονάδες. Αυτή η ανοδική πορεία οφείλεται στη διατήρηση  των ομολογιακών yields σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και φυσικά η αντίστοιχη κίνηση των στεγαστικών επιτοκίων.
Η άνοδος των λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% τον Ιούνιο στις Η.Π.Α. ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων και οδήγησε σε εικασίες για ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του Α.Ε.Π. του ‘β τριμήνου. Βέβαια το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης οφειλόταν στις πωλήσεις αυτοκινήτων αλλά και εκτός αυτών καταγράφηκε μια λίαν ικανοποιητική αύξηση κατά 0,7%.
Η προκαταρτική μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από το πανεπιστήμιο του Michigan για τον Ιούλιο έδειξε μια οριακή άνοδο από το 96 στο 96,5 λόγω κυρίως της βελτίωσης των χρηματιστηριακών συνθηκών και της αγοράς εργασίας, οι οποίες υπερκάλυψαν την ανησυχία από την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Οι καταναλωτές συνέχισαν επομένως να εμπιστεύονται την αμερικανική οικονομία και τις κεφαλαιαγορές της.
Μετά την «ψυχρολουσία» του προηγούμενου μήνα όσο αφορά τις επιδόσεις της αγοράς εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τον μήνα Ιούνιο στην αμερικανική οικονομία ήταν μόλις 146.000 (μάλλον ευκαταφρόνητο νούμερο, παρά την άνοδο σε σχέση με το πολύ χαμηλό επίπεδο του Μαΐου) αλλά το μηνιαίο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 5,1% στο 5% για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια και αυτό προκάλεσε χρηματιστηριακή ευφορία και μια ευρύτερη αυτοπεποίθηση στους μηχανισμούς ανάκαμψης. Στο χώρο των αιτήσεων για τη λήψη επιδομάτων ανεργίας, με εβδομαδιαία στοιχεία, τα μεγέθη διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα επιβεβαιώνοντας την εξομάλυνση των συνθηκών.
Συνολικά, λοιπόν, διαπιστώνουμε μια σαφή ανάκαμψη των βασικών μακροοικονομικών τάσεων στις Η.Π.Α. μέσα στο ‘β τρίμηνο του έτους και ουσιαστικά μια απόρριψη της αρνητικής πρόβλεψης των αγορών ομολόγων η οποία είχε προηγηθεί (βλέπε προηγούμενα άρθρα). Οι εκτιμήσεις του προέδρου της FED και κυρίως η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση των μετοχικών αγορών κυριάρχησε επί των ενδείξεων των ομολογιακών τιμών, οδηγώντας τις τελευταίες όπως θα δούμε στη συνέχεια σε επικίνδυνη περιοχή μακροπρόθεσμης κορύφωσης.


Διεθνείς αγορές
Όλοι οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρωζώνης (DAX, CAC, DJ Eurostoxx 50 κλπ.) κατέγραψαν με ευκολία νέα υψηλά έτους και μάλιστα κατ’ επανάληψη προεκτείνοντας τους τεχνικούς σχηματισμούς μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης τάσης. Εκτός όμως από το γεγονός αυτό η μεταβλητότητα διατηρήθηκε σε «ελεγχόμενα» επίπεδα και μέχρι σήμερα δεν είδαμε ούτε ανοδικές ούτε όμως και πτωτικές υπερβολές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν εκ του φυσικού. Σε γενικές γραμμές η ανοδική κατευθυντήρια γραμμή των ευρωπαϊκών δεικτών εδράζεται σε ακλόνητα οικονομικά θεμέλια, τα κυριότερα των οποίων είναι η συνεχιζόμενη τάση υποτίμησης του ευρώ και η υπερβάλλουσα ρευστότητα των διεθνών funds. Οι τεχνικές προοπτικές σε ορίζοντα έτους είναι ανοδικές και το αγοραστικό momentum σταδιακά προσελκύει νέους αγοραστές και αυξάνει το ποσοστό της διαθέσιμης ρευστότητας που τοποθετείται στις αγορές.
Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, απεικονίζουν σε αδρές γραμμές μια αντίστοιχη ανοδική τάση μεσοπρόθεσμης χρονικής εμβέλειας με επόμενο στόχο τη διάσπαση των φετινών τους υψηλών και την προέκταση της σε νέα υψηλά έτους. Η βραχυπρόθεσμη υπερτίμηση των δεικτών και η ενδεχόμενη κυκλική κορύφωση τους δεν αναμένεται να αντιστρέψει την κυρίαρχη τάση, απλά να δώσει την ευκαιρία σε φρέσκο χρήμα να εισέλθει εφόσον εκδηλωθεί ένα κύμα ελεγχόμενων «διορθώσεων», το οποίο θα δώσει το άλλοθι σε νέους επενδυτές να εισέλθουν στην αγορά.
Ειδικότερα δε ο κλάδος της τεχνολογίας πρωτοστατεί στα θετικά τεχνικά σήματα των αμερικανικών αγορών, με το δείκτη SOX των ημιαγωγών να έχει διαγράψει νέο υψηλό έτους, προλαμβάνοντας τις εξελίξεις στις υπόλοιπες αγορές. Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει πλήρως τις αρχικές τεχνικές ενδείξεις για το συγκεκριμένο κλάδο, τις οποίες είχαμε αναφέρει τους προηγούμενους δυο μήνες.
Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι μέχρι πρότινος το ράλι των μετοχικών τιμών συνοδευόταν και από μια αξιοπερίεργη άνοδο των ομολόγων, την οποία ο πρόεδρος της FED είχε αποκαλέσει «αίνιγμα των ομολόγων» καθώς δημιουργούσε ένα οξύμωρο σχήμα ταυτόχρονης ανόδου μετοχών και ομολόγων χωρίς οικονομική ερμηνεία. Τελικώς αυτή η «σύγκρουση» των αγορών οδήγησε στη «συντριβή» των ομολόγων με την επιβεβαιωμένη πλέον κορύφωση και αντιστροφή της τάσης σε καθοδική, υπό το βάρος της διαφαινόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Τα κρατικά yields στις Η.Π.Α. άγγιξαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία οι κερδοσκόποι και οι traders έκριναν ότι υπήρχε ευκαιρία αντιστροφής θέσεων από long (αγοραστικές θέσεις) σε short (ποντάρισμα στην πτώση των τιμών), καθώς άρχισαν να εντείνονται και πάλι οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη FED.
Η βασική πλέον κατεύθυνση κίνησης των ομολογιακών τιμών στις Η.Π.Α. παραμένει η καθοδική, με τα yields να ακολουθούν ένα μέσο-μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο μεγάλης εμβέλειας και περιθωρίου κλιμάκωσης. Το επόμενο βήμα το οποίο αναμένεται είναι να αλλάξει η κατεύθυνση της πρωθύστερης οριζοντιοποίησης της καμπύλης των επιτοκίων (δηλαδή της μείωσης της διαφοράς μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων) με μια ανοδική καθετοποίηση (bear steepening).
Το «εχθρικό» αυτό τεχνικό περιβάλλον για τις αμερικανικές αγορές ομολόγων, επηρεάζει σαφώς και τις ευρωπαϊκές, αφού οι τιμές «διορθώνουν» από τα υψηλά έτους, αλλά εδώ η κυρίαρχη τάση της αγοράς παραμένει η ανοδική. Για το λόγο αυτό και υπάρχουν αρκετές στηρίξεις τιμών που ίσως αναχαιτίσουν σύντομα την πλαγιοπτωτική διακύμανση στα ευρω-ομόλογα. Όσο αφορά τώρα τα spreads των εταιρικών ομολόγων εκεί τα περιθώρια περαιτέρω συρρίκνωσης είναι γενικά ελάχιστα, αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή ευφορία τα διατηρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με σχετικά ευκολία.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ δεν έχει καταφέρει να αντιστρέψει την φετινή καθοδική τάση της ισοτιμίας του με το δολάριο και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δοκιμάσει να διασπάσει πτωτικά ακόμα και το επίπεδο των $1,176 από το οποίο ξεκίνησε το ράλι του 2004. Φυσικά αυτή η προοπτική και γενικότερα η επίμονη παρουσία καθοδικών τεχνικών σχηματισμών στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έχει ενισχύσει την αγοραστική εικόνα του χρυσού, αφού η εξασθένιση του δολαρίου στέλνει αυτομάτως κεφάλαια προς την πλευρά του πολύτιμου αυτού μετάλλου που δρα ως υποκατάστατο. Η spot τιμή του χρυσού μέσα στη ζώνη $420-$413 ανά ουγκιά εμφανίζεται ως τεχνικά υποτιμημένη, καθώς διανύει μια χρονική ζώνη ολοκλήρωσης του πτωτικού κύκλου των τελευταίων πέντε εβδομάδων.


Επενδυτική στρατηγική
Οι νέες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και η οριστική έκβαση της «μάχης» μετοχών και ομολόγων εις βάρος των τελευταίων καθιστούν τελεσφόρα την αναδιάρθρωση του διεθνοποιημένου χαρτοφυλακίου του προηγούμενου μήνα. Πιο συγκεκριμένα, α) η αύξηση του ποσοστού του διεθνοποιημένου χαρτοφυλακίου σε αναπτυξιακού τύπου τοποθετήσεις από το 60% στο 65% με αντίστοιχη μείωση των μετρητών απέδωσε καρπούς μετά τη γενική άνοδο των μετοχικών τιμών σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, β) η διατήρηση των τίτλων σταθερού εισοδήματος στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 5% ελαχιστοποίησε τις απώλειες από το πτωτικό γύρισμα των ομολόγων μετά την πανθομολογούμενη μακροπρόθεσμη κορύφωση τους στις Η.Π.Α. και γ)  η αύξηση στη βαρύτητα των πολύτιμων μετάλλων στην περιοχή του επιπέδου στήριξης των $415 δείχνει ότι εξασφαλίζει μια θέση σε πιθανή άνοδο.
Η ομαλή επέκταση των προϋπαρχόντων χρηματιστηριακών τάσεων και το αρνητικό «γύρισμα» των ομολόγων είναι δυο εξελίξεις που επειδή είχαν εκτιμηθεί με ακρίβεια από την προηγούμενη φάση αναδιάρθρωσης του διεθνοποιημένου χαρτοφυλακίου δεν επιβάλουν κάποιες νέες προσαρμογές. Γενικά πάντως ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο δείχνει μια ροπή προς τις πιο «επιθετικές» επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη διάθεση γενικά των επενδυτών για την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου στις αγορές και τα αισιόδοξα μακροοικονομικά μηνύματα από πολλές πλευρές.
Η νομισματική κατανομή παραμένει αμετάβλητη για άλλο ένα μήνα, καθώς ο φετινός πτωτικός κύκλος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου διανύει μια χρονική φάση ωρίμανσης και είναι σχετικά στενά τα περιθώρια νέων ελιγμών σε αυτή την περίοδο. Προτιμότερο είναι να μας δείξει η ίδια η αγορά σε ποιο σημείο θα εκτονώσει τις καθοδικές πιέσεις.
Η εικαζόμενη «διόγκωση» των spreads των εταιρικών ομολόγων μεσαίων και ιδίώς χαμηλών πιστοληπτικών βαθμίδων δεν υλοποιήθηκε, καθώς επενέργησε θετικά η διεύρυνση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής ευφορίας και έτσι συντηρήθηκαν τα ήδη ιστορικά χαμηλά επίπεδα των εταιρικών spreads. Η παροχέτευση σταδιακής νέας ρευστότητας στις μετοχικές αγορές αναμένεται μάλιστα να υποβοηθήσει περαιτέρω τη δευτερογενή αγορά των εταιρικών ομολόγων, εκτός κάποιου σοβαρού απρόοπτου φυσικά, και έτσι μπορεί να γίνει μια αναδιάρθρωση κεφαλαίων από τις υψηλές στις πιο χαμηλές πιστοληπτικές κατηγορίες για να κατοχυρωθεί το περίσσιο yield των δεύτερων. Για παράδειγμα το 25% του αρχικού χαρτοφυλακίου ομολόγων στην κατηγορία AA μπορεί να μετατεθεί σε τίτλους χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως π.χ. η κατηγορία A ή ακόμα και η BBB, πάντα όμως με γνώμονα τις όσο το δυνατό πιο βραχυπρόθεσμες χρονικές λήξεις.


Τεχνική ανάλυση DAX
Το γράφημα του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX εμφανίζει μια τριπλή τεχνική εικόνα απολύτως συντονισμένων θετικών ενδείξεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα ανάλυσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο ανοδικός κύκλος των τελευταίων δώδεκα εβδομάδων βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη με ένδειξη ανοδικής επιμήκυνσης, καθώς υποκινείται από ένα ακόμα μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο αγοραστικό κύκλο πολλών μηνών. Μάλιστα στο μηνιαίο γράφημα του ο δείκτης DAX έχει διασπάσει για δεύτερο συνεχή μήνα το άνω όριο μεταβλητότητας, ξεφεύγοντας εύκολα από την προσωρινή «καθυστέρηση» του περασμένου Απριλίου και έχει επιβεβαιώσει με σαφήνεια την ύπαρξη μιας πανίσχυρης μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης τιμών. Το αγοραστικό momentum είναι αρκετά ισχυρό για να οδηγήσει ενδεχομένως ακόμα και σε νέα υψηλά έτους στους επόμενους μήνες, ακόμα και εάν ενδιαμέσως «ξεσπάσει» ένα κύμα «διόρθωσης».


Τεχνική ανάλυση S&P 500
Ας ξεκινήσουμε την αποτύπωση της κατεύθυνσης του δείκτη S&P 500 στις Η.Π.Α. από τον πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα του μηνιαίου μας γραφήματος. Εκεί διαπιστώνει κανείς με ευκολία την παρουσία μιας σταθερής ανοδικής τάσης μεγάλης χρονικής εμβέλειας, η οποία δεν έχει ακόμα εμφανίσει σημάδια σοβαρής κόπωσης τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε ενέργεια πωλητικές δυνάμεις. Μάλιστα επιβεβαιώνοντας αυτή τη μακροχρόνια τάση του ο S&P 500 διέσπασε το προηγούμενο υψηλό έτους και κατέγραψε νέο στις 1.233 μονάδες. Στα μικρότερης τώρα χρονικής κλίμακας γραφήματα, η αγορά δείχνει κυκλικά υπερτιμημένη καθώς οι τεχνικοί δείκτες διανύουν ζώνες κορύφωσης των τιμών. Η βραχυπρόθεσμη κόπωση του S&P 500 αντιπαρατίθεται όμως με τη μακροπρόθεσμη ανοδική του προοπτική και θα πρέπει να εξεταστεί υπό αυτή την οπτική γωνία, δηλαδή υπό το σενάριο της περιορισμένης και ελεγχόμενης «διόρθωσης» μέσα στην κυρίαρχη ανοδική τάση.


Ευρώ/δολάριο
Η τεχνική εικόνα της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου εγείρει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία παρατήρησης και σχολιασμού. Κατ’ αρχήν τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μεσοπρόθεσμη φετινή τάση της ισοτιμίας παραμένουν σταθερά καθοδικές με προοπτικές επιμήκυνσης επηρεασμένες φυσικά και από την πτωτική στροφή του μακροπρόθεσμου κύκλου των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών περίπου. Δεύτερον, το επόμενο ορατό σημείο στόχος της πτωτικής κατεύθυνσης της ισοτιμίας είναι το επίπεδο των $1,1760 που αποτελεί το χαμηλό από το οποίο αναπτύχθηκε η περυσινή ανοδική κίνηση του ευρώ. Αυτό το επίπεδο είναι αρκετά πιθανό να διασπαστεί στη συνέχεια προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα σημείο εκτόνωσης όλων αυτών των πτωτικών πιέσεων. Βέβαια σε όλη αυτή την εικόνα υπάρχει και ο αντίλογος της υπερπωλημένης κατάστασης των τεχνικών δεικτών και σχηματισμών αλλά πιθανότερο σενάριο είναι να τις παρασύρει πτωτικά η ορμή της κυρίαρχης τάσης.


 


 


 


 


 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ομόλογα: Αποδόσεις και ρίσκο για όλα τα γούστα
Η διεθνής αγορά σταθερού εισοδήματος περιλαμβάνει μια σημαντική ποικιλία εκδόσεων για κάθε χαρακτήρα επενδυτή και κάθε είδος χαρτοφυλακίου, ικανοποιώντας πραγματικά κάθε «γούστο». Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το νόμισμα βάσης (ευρώ, δολάριο, γεν ή στερλίνα κλπ.) και να ψάξει στη συνέχεια τους διαθέσιμους τίτλους ανά εκδότη, χρονική λήξη του ομολόγου, απόδοσης στη λήξη και πιστοληπτική κατηγορία.
Οι περισσότεροι τίτλοι ομολόγων εκδίδονται είτε σε ευρώ είτε σε δολάριο με την αμερικανική αγορά ομολόγων να αποτελεί φυσικά την παλαιότερη και «βαθύτερη» αγορά του κόσμου, στην οποία συνήθως συναντά κανείς και τις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις. Φυσικά οι Eυρωπαίοι επενδυτές συνήθως προτιμούν τους τίτλους που εκδίδονται με βάση το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (ακολουθούν πίνακες με ενδεικτικές αποδόσεις διαφόρων κατηγοριών ομολόγων σε ευρώ), για να αποφύγουν τις συναλλαγματικές διαφορές της διακύμανσης των ισοτιμιών.
Τα ομόλογα κατηγοριοποιούνται κυρίως με βάση το επίπεδο της πιστοληπτικής ικανότητας του εκδότη τους (δηλαδή πόσο φερέγγυος είναι στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του) και στη συνέχεια ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα λήξης τους. Οι πιο συντηρητικοί επενδυτές προτιμούν τα κρατικά ομόλογα αναφοράς της Ευρωζώνης (στην περίπτωση του ευρώ) τα οποία εκδίδονται μόνο από χώρες οι οποίες διαθέτουν την ανώτατη πιστοληπτική βαθμίδα AAA. Παραδείγματα τέτοιων τίτλων είναι τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας κλπ. Φυσικά αυτά τα κρατικά ομόλογα ύψιστης πιστοληπτικής ικανότητας διαθέτουν τις χαμηλότερες αποδόσεις στη λήξη (yields).


Yψηλότερες αποδόσεις
Για να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις ο επενδυτής θα πρέπει να αναζητήσει άλλους ομολογιακούς τίτλους που βρίσκονται χαμηλότερα στην πιστοληπτική κλίμακα από τα προαναφερόμενα κρατικά ομόλογα αναφοράς. Οι κατηγορίες με μεγαλύτερες αποδόσεις κατά αύξουσα σειρά και αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο είναι: 1) τα κρατικά ομόλογα εκτός του «πυρήνα» των χωρών αναφοράς της Ευρωζώνης όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα, ή του Βελγίου κλπ. τα οποία διαθέτουν βαθμίδες χαμηλότερες της AAA αλλά και χωρών εκτός της ευρωζώνης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία 2) τα υπερεθνικά ομόλογα όπως αυτά που εκδίδουν σημαντικοί υπερεθνικοί οργανισμοί όπως η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, επαρχίες όπως το Quebec του Καναδά, οργανισμοί διαχείρισης στεγαστικών δανείων όπως οι Freddie Mac και Fannie May στις Η.Π.Α. κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών κλπ. 3) ομόλογα των αναδυόμενων οικονομικών όπως της Βραζιλίας και της Τουρκίας και 4) εταιρικά ομόλογα ξεκινώντας από τις υψηλές πιστοληπτικές βαθμίδες AA και φθάνοντας μέχρι τα junk bonds (υψηλού κινδύνου) τα οποία προσφέρουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις στη λήξη.
Παράδειγμα τίτλων της κατηγορίας των junk bonds είναι τα ομόλογα των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford και General Motors, οι οποίες πριν από λίγους μήνες υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία BB, προσφέροντας ασυνήθιστες για τα τρέχοντα επιτοκιακά δεδομένα αποδόσεις στη λήξη.

  Περιεχόμενα
Editorial: Βρήκαμε παπά... να θάψουμε και τους ζωντανούς!
¶ρθρο: Η Αγορά ΄Εργων Τέχνης
RoadShow: ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
¶ρθρο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Αφιέρωμα: Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Αφιέρωμα: Κυπριακή οικονομία: Κάτω το έλλειμμα, «τρέχει» το Α.Ε.Π.
Αφιέρωμα: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αφιέρωμα: Η αγορά των τυχερών παιχνιδιών
Editorial: 17 χρόνια επιτυχίας & αγώνα για την ελληνική κεφαλαιαγορά
Αγορά Εμπρευμάτων: Διεθνείς Αγορές Εμπορευμάτων - Ανασκόπηση για το Μήνα Ιούνιο 2005
Προτάσεις Αγοράς: Σοφοκλέους: Με τις μετοχές που τρέχουν ή με αυτές που πρέπει;
Προτάσεις Αγοράς: Η ανοδική τάση των μετοχών βρίσκει «αντίκρισμα»
Επενδύσεις: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Παρουσιάσεις: ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Συνέντευξη: ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site