Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2014-τ.407                              

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ Η ΑΓΟΡΑ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Το ΧΑ επενδυτικά είναι game over για τους ξένους;


Οι αγορές «ψήφιζαν» Μνημόνιο και Τρόικα, όπως έδειξαν με τη μεγάλη πτώση του ΧΑ και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στα μέσα Οκτωβρίου, μόλις ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωνε ότι φεύγουμε από το Μνημόνιο και διώχνουμε την Τρόικα.

Με αυτήν τη λογική, η συνέχιση του Μνημονίου με άλλο όνομα –«ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης» (ECCL)– αποτελεί μια θετική είδηση για τις αγορές, καθώς ζητούσαν από την Ελλάδα τη συνέχιση των μνημονίων, άρα και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ ως δικλείδα ασφαλείας ότι θα εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Η νέα προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή είναι ένα νέο μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Όμως, η αρχική τουλάχιστον αντίδραση των αγορών –τόσο του ΧΑ όσο και της αγοράς ομολόγων– ήταν αρνητική.

 Η συνέχιση του Μνημονίου με το όνομα «ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης» (ECCL) στην Ελλάδα όχι μόνο δεν επιδοκιμάστηκε από τις αγορές αλλά προκάλεσε και αρνητική αντίδραση, τουλάχιστον στο άκουσμα της είδησης.

Και αυτό γιατί οι επενδυτές ανησυχούν ότι η νέα πιστωτική γραμμή, που είναι νέο μνημόνιο, θα οδηγήσει σε πολιτική κατάρρευση την ελληνική κυβέρνηση και θα φέρει στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει πρόγραμμα κάθε άλλο παρά φιλικό προς τις αγορές.

Το «χαλί» για ένα τρίτο μνημόνιο με τον τίτλο «ECCL» έστρωσαν οι ευρωπαίοι εταίροι στη χώρα μας, διαμηνύοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει «εδώ και τώρα» την τελευταία για το 2014 αξιολόγηση από την Τρόικα.

 Το risk premium της ελληνικής οικονομίας έχει αυξηθεί τελευταία, εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο εκλογικός κύκλος. Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα πρέπει να λάβει υπόψη της την εξασφάλιση συμπληρωματικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

 Οι πιο απαισιόδοξοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι θα επικρατήσει πολιτικό χάος στην Ελλάδα για 4-5 μήνες μέχρι τις εκλογές.

Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε ακόμη και το επίπεδο των 850 μονάδων, δηλαδή ουσιαστικά επανέλαβε τις τιμές του 2012, γιατί μπορεί προ διετίας το χαμηλό να είχε φτάσει κοντά στις 500 μονάδες, αλλά ουσιαστική εισροή κεφαλαίων είχαμε δει πάνω από το επίπεδο των 800 μονάδων.

 Από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου 2014, τις 1.369,56 μονάδες, η αγορά καταγράφει απώλειες 33,52% (με βάση το κλείσιμο της 7ης Νοεμβρίου).

 Την ίδια αρνητική εικόνα παρουσιάζει και η αγορά των ομολόγων, με τη δεκαετία από το 6% να έχει εκτοξευθεί ακόμη και στο 10%, πριν επιστρέψει στα επίπεδα του 8%, κάτι που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για νέα έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά κυρίως λόγω της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.


ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Τώρα οι επενδυτές και οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν τη νέα πολιτική πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες.

 Η κυβέρνηση φθείρεται μέρα με τη μέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, νομοτελειακά θα έρθει την εξουσία, καθώς είναι αρκετά δύσκολο η συγκυβέρνηση να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Η όλη πολιτική αβεβαιότητα (με τις προεδρικές εκλογές και τις πιθανές γενικές εκλογές) φαίνεται ότι θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα.

Το επενδυτικό κλίμα βαρύνεται, κυρίως από την άποψη ότι αν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή σε ένα μη δοκιμασμένο κόμμα εξουσίας, θα δημιουργηθούν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι δημοσιονομικές πολιτικές ως τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σε αυτό το περιβάλλον πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας για την πορεία της Ελλάδας με πολιτικούς όρους, σε συνδυασμό με το ασαφές πρόγραμμα σε ορισμένους τομείς του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιτραπεί στην αγορά να ανακάμψει.

 Η ολισθηρή πορεία των μετοχών κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες κατά παράδοση θεωρούνται «αμυντικές επιλογές» για τους επενδυτές επειδή προσφέρουν σταθερά έσοδα και διασφαλισμένη κερδοφορία –όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των ΕΛΠΕ, του ΟΛΠ– είναι απολύτως ενδεικτική των ανησυχιών που αποτυπώνονται στο ταμπλό για την επόμενη ημέρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι αναλυτές πλέον έχουν περάσει στην επόμενη ημέρα και ασχολούνται ακόμη και με το ποιες μετοχές θα «τρέξουν» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με έκθεση της Citi, με τίτλο «Κακοτράχαλος δρόμος ή διαγραφή χρέους. Τι σημαίνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές μετοχές;», οι μετοχές του ΟΤΕ, της Aegean Airlines, της Εθνικής είναι οι επιλογές της Citigroup, εφόσον προκύψει μια κυβέρνηση με ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται πως βλέπουν μπροστά τους αδιέξοδα. Πολλά ξένα και εγχώριων συμφερόντων funds που έπαιξαν προεξοφλητικά το «success story» της δημοσιονομικής προσαρμογής, πολύ πριν τα στοιχεία δείξουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα, κατοχυρώνουν τις σημαντικές υπεραξίες που κέρδισαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Ελλάδα και αποχωρούν. Το κάνουν ήδη από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2014 και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες ενδείξεις ότι για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση «παγώνει» τις ιδιωτικοποιήσεις και κάνει στροφή στον λαϊκισμό με τον ανασχηματισμό που ακολούθησε.

Πλέον, με τη δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την αναστολή σχεδόν κάθε προγραμματισμένης «διαρθρωτικής» μεταρρύθμισης, έχει καταστεί ξεκάθαρο στο ταμπλό πως η αγορά τιμολογεί όλο και πιο έντονα το ρίσκο αλλαγής κυβέρνησης και την είσοδο της χώρας σε νέες περιπέτειες, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν οι νέες βάσεις στις οποίες θα στηριχθούν οι σχέσεις με τους δανειστές.

Όπως τονίζει στο «Χ» στέλεχος ξένης τράπεζας, «το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργείται εδράζεται όχι τόσο στον φόβο των πρόωρων εκλογών, αλλά στην πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές ένα κόμμα που δεν είναι κανονικό, ο ΣΥΡΙΖΑ».


GAME OVER ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ;


Το ερώτημα είναι αν η χρηματιστηριακή αγορά επενδυτικά είναι game over για τους ξένους επενδυτές, αν το «παιχνίδι» τελείωσε για την Ελλάδα.

 Τα επιθετικότερα hedge funds εκτιμάται ότι έχουν αποεπενδύσει, και μόνο μερικά κινούνται εξαιρετικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι long ξένοι επενδυτές δεν «ξεπουλούν» αλλά και δεν αγοράζουν. Κρατούν μια στάση αναμονής, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μαζικό sell of αν δεν εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση ή αν οι σχέσεις μας με τους δανειστές οδηγηθούν στα άκρα.

Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί και οι ανερμάτιστες εξαγγελίες των πολιτικών για το πώς θα σωθεί η χώρα έχουν δημιουργήσει πάλι μια εκρηκτική κατάσταση. Μέχρι και ο μέχρι σήμερα ψύχραιμος και σοβαρός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε ότι «οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι αντιμέτωποι με ένα “τρενάκι του τρόμου” για το επόμενο τετράμηνο», τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές, γυρνώντας τους ψηφοφόρους πίσω στο 2012, όταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ κρεμόταν από μια κλωστή».


ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ;


Το κλίμα φοβίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για ορισμένους είναι υπερβολικό. Αυτό υποστηρίζει μια μικρή μερίδα αναλυτών.

 Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί θα ακολουθήσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομία επίσης –όσο και αν αυτό δεν φαίνεται στις τσέπες των νοικοκυριών– είναι σήμερα πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2012. Τα δημόσια οικονομικά έχουν συμμαζευτεί, πολλές εταιρείες άντλησαν ρευστότητα, άλλες έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα δάνειά τους στο μισό, οι τράπεζες επανακεφαλαιοποιήθηκαν, ο κίνδυνος της χώρας μειώθηκε, το δημόσιο χρέος βρίσκεται κυρίως σε κράτη και όχι στην αγορά. Χρειάζεται φυσικά ακόμη να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις και οι τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν μόνο τις υγιείς επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει από την πλευρά της μερίδα αναλυτών, άρχισε να προσαρμόζεται σταδιακά στα δεδομένα της Ευρώπης. Θέλει να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη και προσπαθεί –με τον δικό του τρόπο– να διαπραγματευτεί καλύτερα σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση.

Όμως για του επόμενους 4 -5 μήνες δεν υπάρχει ένα θετικό story για να προεξοφλήσει η αγορά, και μόνο η επαναδιατύπωση ενός πειστικού growth story για την ελληνική οικονομία μπορεί να φρενάρει την αποεπένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο και να μειώσει την υπέρμετρη μεταβλητότητα.

 Θεωρητικά, οι ελληνικές μετοχές θεωρούνται υποτιμημένες σε σχέση με τον ξένο ανταγωνισμό, αλλά αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι η έλλειψη προοπτικών σε οικονομικό και πολιτικό ορίζοντα. Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν να προεξοφλήσουν κάτι σημαντικά θετικό, και έτσι στρέφονται σε αγορές με μεγαλύτερο βάθος και καλύτερες προοπτικές στην Ευρώπη και την Αμερική.


 


ΤΙΤΛΟΣ: «ΧΑΘΗΚΑΝ» 20 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 57% ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ


Σε μια βίαιη διαδικασία ανατιμολόγησης του ρίσκου της χώρας, η αγορά της Αθήνας έχασε μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα –του Οκτωβρίου– περίπου 10 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, ενώ από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου 2014 έχουν «χαθεί» 20 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η αγορά υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 13,73%, κινούμενη σε πτωτική τροχιά για επτά συνεχόμενους μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 31,44%, με προηγούμενο ρεκόρ αυτό των οκτώ πτωτικών μηνών από τον Φεβρουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η αγορά δεν έχει προσδοκίες ούτε ορατότητα, λόγω του αυξανόμενου πολιτικού ρίσκου.

 Παρόλο που η Ελλάδα επιστρέφει σε θετικό ρυθμό και καλλιεργείται η άποψη ότι η ιστορία ανάκαμψης αρχίζει να προβάλλει ως βασικό σενάριο, οι αγορές, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα επιδεινώνονται.

Το success story προσκρούει σε σοβαρά πολιτικά εμπόδια και η αγορά, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα το έχουν αντιληφθεί αυτό πλήρως.

 Η κατακόρυφη αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα, καθώς με όρους αγοράς δεν εναρμονίζεται το success story με βελτίωση στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα.


Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Στην αγορά υπάρχουν πάντα οι ανησυχίες ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τα χαμηλά του (852,87 μονάδες), η αποτυχία διατήρησης των οποίων θα τον οδηγήσει προς την περιοχή των 805 μονάδων.

 Ο Γενικός Δείκτης στην προηγούμενη πτώση είχε βρει στήριξη στις 880 μονάδες και πραγματοποίησε ανοδική αντίδραση. Λόγω των πολύ υψηλών όγκων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν, τόσο στην περιοχή των 850-900 μονάδων όσο και πάνω από τις 1.000 μονάδες, η πιθανότερη εξέλιξη είναι μια συσσώρευση μεταξύ 880 και 1.000 μονάδων.

Η κύρια τάση παραμένει βέβαια πτωτική αλλά κάτω από τις 900 μονάδες εμφανίζεται ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, προς το παρόν.

Όσο η αγορά παραμένει κάτω από τις 985 μονάδες, δεν αλλάζει τίποτε στη βραχυχρόνια τάση, που παραμένει καθαρά καθοδική.

Μόνο η ανοδική διάσπαση των 985 μονάδων αλλάζει τη βραχυχρόνια τάση.

Η καθοδική διάσπαση των 930-920 μονάδων θα επαναφέρει την αγορά εκ νέου σε έντονο καθοδικό κανάλι, με την προοπτική η αγορά να δει τις 850 μονάδες και κατά το πιθανότερο σενάριο νέα χαμηλά, δηλαδή τις 800 μονάδες.


ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ


Τα καλά stress test των ελληνικών τραπεζών δεν είχαν αντίκτυπο στην αγορά, στην οποία άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για προληπτικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των stress test, o τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 18,32%( με βάση το κλείσιμο της 7ης Νοεμβρίου).

 Οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντάθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες δεν πρέπει να εφησυχάζουν μετά τα stress test –ακόμη και αυτές που τα πέρασαν– δηλώσεις που επηρέασαν και τις αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Ήδη ο τραπεζικός δείκτης κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, με τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank να καταγράφουν στη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου νέα ιστορικά χαμηλά.


ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ FTSE-25


Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες από τα υψηλά Μαρτίου και με βάση το κλείσιμο της 7ης Νοεμβρίου καταγράφουν οι μετοχές της MIG (-57,46%), της Εθνικής (-56,35%), της Eurobank (-51,80%), της Viohalco (-50,59%), της Ιντραλότ (-50,00%), της Πειραιώς (-47,80%), των ΕΛΠΕ (-45,73%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(-47,72%), της ΔΕΗ (-45,55%), του Ελλάκτορα (-42,09%), της ΕΧΑΕ (-41,05%) και της Motor Oil (-40,12%).

Ακολουθούν σε πτώση οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ (-36,07%), της ΕΥΔΑΠ

(-33,26%), της Τέρνα Ενεργειακή (-31,91%) του ΟΛΠ (-31,80%), της Jumbo (-31,36%), της Alpha Bank (-30,67%), του ΟΤΕ (-29,22%), του Τιτάνα

(-24,49%), του ΟΠΑΠ (-21,31%), της Eurobank Properties (-20,95%) και του Μυτιληναίου (-20,14%).

Μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση παρουσιάζουν οι μετοχές της Folli Follie

(-5,15%) και της Coca Cola HBC (-5,35%).

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΜΑ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
ΔΕΛΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DIGITAL BANKING CONFERENCE 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site