Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2014-τ.407                              

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ…


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε βαριά πρόστιμα για όσους παράνομα έπαιξαν με γυμνές «ανοιχτές πωλήσεις» επί των τραπεζικών μετοχών.


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟ SHORT SELLING ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ


Μετά από έξι και πλέον μήνες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θυμήθηκε το short selling για συναλλαγές επί τραπεζικών μετοχών που έγιναν την περασμένη Άνοιξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εισαγωγής των νέων μετοχών, που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε βαριά πρόστιμα για όσους παράνομα έπαιξαν με γυμνές «ανοιχτές πωλήσεις» επί των τραπεζικών μετοχών, φωτογραφίζοντας ως «ενόχους» ξένους παίκτες.

Βεβαίως, το γυμνό short selling εφαρμόζεται σε όλες τις σοβαρές αγορές, πλην αυτών που νομίζουν ότι με προστατευτικά μέτρα θα διασώσουν την αγορά τους από την πτώση.

Ακούγοντας τα λόγια του προέδρου της κεφαλαιαγοράς, ο δημοσιογράφος μιλά για ξένους κερδοσκόπους, λες και στις αγορές οι επενδυτές δεν έχουν στόχο το κέρδος.

Πράξεις ανοικτών πωλήσεων 150 φυσικών και νομικών προσώπων επί των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εξετάζει ενδελεχώς η ΕΚ.

Όλες οι εξεταζόμενες περιπτώσεις αφορούν ανοικτές πωλήσεις που διενεργήθηκαν ενώ οι επενδυτές δεν κατείχαν τους τίτλους αλλά και δεν τους απέκτησαν στη συνέχεια εγκαίρως ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.

 Τα προβλεπόμενα για τέτοιου είδους κυρώσεις πρόστιμα φθάνουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Το θέμα είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις πέρσι τον Μάιο. Τότε, η εποπτική αρχή έκανε λόγο για «ιδιαίτερα υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι οποίοι μας καθιστούν σε απόλυτη επιφυλακή και επιβάλλουν στενή παρακολούθηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στις τραπεζικές μετοχές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, τονίζοντας πως ο υπουργός διαψεύστηκε από την ΕΚ για το θέμα της υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε Εθνική και Eurobank.

 «Το short selling δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράνομη δραστηριότητα. Δεν επηρέασαν την τιμή της μετοχής οι λίγες συναλλαγές που εξετάζονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς» ήταν η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.


Λ.200

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ» ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ… 27 ΕΤΩΝ


«Πανηγύρισαν» η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες τα θετικά αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

 Ο τραπεζικός δείκτης από την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress test κατέγραψε πτώση σχεδόν 25% (!) –με βάση το κλείσιμο της 12ης Νοεμβρίου– και φλερτάρει με τα χαμηλά 27 ετών!

Από την ανακοίνωση των stress test μέχρι και τη συνεδρίαση της 12ης Νοεμβρίου, η μετοχή της Εθνικής καταγράφει πτώση 30,30%, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 20,77%, της Alpha Bank υποχωρεί κατά 20,49% και η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 20,00%.

 Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν η Εθνική, η Eurobank και η Αττικής και σε χαμηλά 15 μηνών η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Αυτό δεν συνέβη πουθενά αλλού πλην της Ιταλίας και της Monte Dei Paschi di Siena, που εμφάνισε 2,1 δισ. ευρώ κεφαλαιακό έλλειμμα.

Από τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank εμφάνισε κεφαλαιακό έλλειμμα 1,76 δισ. ευρώ και η Εθνική κεφαλαιακό έλλειμμα 930 εκατ.

Χρειάστηκε ειδική υποσημείωση για την Ελλάδα, που ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια και η υποσημείωση αυτή αφορούσε μόνο τις ελληνικές τράπεζες, παρότι συμπεριλήφθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2014, για τη Eurobank τα 2,86 δισ. και για την Εθνική τα 2,5 δισ. ευρώ.


Λ.140

ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ 20% ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Η Alpha Bank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που ολοκλήρωσε με επιτυχία την αξιολόγηση της ΕΚΤ και στις δύο παραδοχές –στατικού και δυναμικού ισολογισμού– διατηρώντας την ίδια στιγμή ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα από 1,3 δισ. ευρώ έως 3,1 δισ. ευρώ, τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο, υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο.

Η Alpha Bank, με βάση τα ευρήματα της αξιολόγησης, κατατάσσεται στο καλύτερο 20% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

 Τα αποτελέσματα της ασκήσεως των stress test δικαιώνουν την απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το α’ τρίμηνο του 2014, προκειμένου να θωρακιστεί κεφαλαιακά και να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την πλήρη αποκατάσταση του ιδιωτικού της χαρακτήρα.


Λ.70

ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ;


Πάνω από 30 δισ. ευρώ χρωστάνε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες. Εξ αυτών περίπου οι 50 παρουσιάζουν δανεισμό που υπερβαίνει ακόμη και 7 φορές τα ίδια τους κεφάλαια.

Υπάρχουν και εισηγμένες των οποίων ο καθαρός δανεισμός –αν αφαιρεθούν τα μετρητά από το ταμείο τους– είναι κατά 30 φορές υψηλότερος από τα ίδια κεφάλαια!

Το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν, και οι όποιες ελπίδες τους τώρα βρίσκονται στη ρύθμιση των κόκκινων κωδικών.


Λ.80

ΣΗΡΙΑΛ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ


Σε σήριαλ εξελίσσεται η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank, η οποία πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή τις γενικές συνελεύσεις. Τώρα αναμένεται στη Γενική Συνέλευση της 10ης Δεκεμβρίου να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 10 ξένοι επενδυτές είχαν επιδείξει αρχικό ενδιαφέρον, όμως φαίνεται να κάνουν πίσω λόγω και της διάχυτης πολιτικής αβεβαιότητας.

Η διοίκηση της τράπεζας, όπως ανακοίνωσε, συνεχίζει τις επαφές της με ξένους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.


Λ.90

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ;


Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει κρυφή τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον επικεφαλής της SOCAR, Rovnag Abdullayef, στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας τη συνάντηση, η οποία καταδεικνύει την κρισιμότητα στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση μεταβίβασης της ΔΕΣΦΑ, δεδομένων των νομικών κωλυμάτων που έχουν προκύψει και της απόφασης της Κομισιόν να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος για την προωθούμενη εξαγορά.

Το θέμα είναι πόσο θα περιμένει η SOCAR να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με τον κίνδυνο μία ακόμη αποκρατικοποίηση να αποτύχει.


Λ.110

ΥΨΗΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Μέσα στον Δεκέμβριο θα υποβληθούν οι προσφορές για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές του επόμενου χρόνου η σύμβαση θα περάσει από τη Βουλή για να ψηφιστεί, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Το θέμα βέβαια είναι να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για ένα πρότζεκτ που ίσως προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχήματα που έχουν ήδη διαμορφωθεί και θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες είναι οι κοινοπραξίες της γαλλικής Vinci με την Ελλάκτωρ, της ισπανικής ACS με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και της επίσης γαλλικής Bouygues με τον όμιλο J&P ΑΒΑΞ αλλά και το σχήμα της ΜΕΤΚΑ με την Corporacion America.


Λ.110

ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΗ


Στην κατάργηση της παράλογης διάταξης για τον φορολογικό χαρακτηρισμό ενός επενδυτή στο χρηματιστήριο ως επαγγελματία –με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο υποχρεώσεων– αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, μόλις λάβει το «πράσινο φως» από την Τρόικα. Η εκτίμηση πως η Τρόικα δεν θα έχει ιδιαίτερες αντιρρήσεις επί του θέματος προκύπτει από το γεγονός ότι τα εκτιμώμενα έσοδα από τη διάταξη θα είναι μηδαμινά και αναντίστοιχα του «κόστους» που προάγει για την προσέλκυση επενδύσεων η συγκεκριμένη διάταξη.

Το ερώτημα είναι πώς πέρασε μια τέτοια διάταξη που χαρακτηρίζει και φορολογεί τον επενδυτή ως επιτηδευματία, κάτι που είναι πρωτοφανές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΜΑ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
ΔΕΛΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DIGITAL BANKING CONFERENCE 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site