Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2014-τ.407                              

Η FED «ΣΒΗΝΕΙ» ΤΑ ΠΙΕΣΤΗΡΙΑ-ΕΚΤ ΚΑΙ BOJ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ


Ο ΝΤΡΑΓΚΙ (ΞΑΝΑ)ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ 1 ΤΡΙΣ. ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Στα έξι τελευταία χρόνια –ακόμη και μέσα σε μεγάλες φουρτούνες– οι αγορές είχαν πάντα την άγκυρα των κεντρικών τραπεζών. Με την αναπόφευκτη λήξη της παροχής ρευστότητας μέσω QE από τη FED, η άγκυρα σηκώνεται και οι αγορές μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Όμως, μόλις λίγες ημέρες από τη διακοπή του προγράμματος εκτύπωσης δολαρίων από τη Fed, που υπήρξε το βασικό καύσιμο για το ράλι στις αγορές την τελευταία πενταετία, έχουν εμφανιστεί δύο διάδοχοι στην τροφοδοσία των αγορών με καύσιμα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας έναν ακόμα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (τον ένατο). Πιο συγκεκιμένα, ανακοίνωσε απροσδόκητα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ενισχύοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, αυξάνοντας τη ρευστότητα της ιαπωνικής οικονομίας στα 80 τρισ. γεν, από τα 60-70 τρισ. γεν που ήταν ο προηγούμενος στόχος.

Ο Ντράγκι, αφού διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα περί διχογνωμίας στη διοίκηση της ΕΚΤ, δεσμεύτηκε εκ νέου να αυξήσει την ποσότητα χρήματος που διοχετεύει η κεντρική τράπεζα στην οικονομία κατά 1 τρισ. ευρώ.

Η αγορά θεωρεί πλέον εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να ξεκινήσει αγορές κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2015.

Όμως οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και Ευρωζώνης δεν μπορούν να καλύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η Fed, ακόμα κι αν τυπώσουν μεγαλύτερες ποσότητες χρήματος. Κι αυτό εξαιτίας του κομβικού ρόλου που παίζει στην παγκόσμια οικονομία το αμερικανικό νόμισμα.

Η δε επίπτωση από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα αρχίσει να γίνεται πραγματικά αισθητή μόνο όταν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων. Η αγορά προεξοφλεί ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το καλοκαίρι του 2015, ενώ θεωρείται πιθανό τα επιτόκια να επιστρέψουν σε μηδενικά επίπεδα εντός διετίας, καθώς η ανάκαμψη θα αποδεικνύεται εύθραυστη.

Όσο δημοσιοποιούνται στοιχεία που παραπέμπουν σε ισχυροποίηση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ τόσο η αύξηση των επιτοκίων θα γίνεται περισσότερο πιστευτή και άρα το δολάριο θα ενισχύεται.

 Ήδη, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,2 δολ. εντός δωδεκαμήνου, ενώ κάποιες τράπεζες (μεταξύ τους και η Deutsche Bank) βλέπουν την ισοτιμία κάτω από το «1 προς 1» πριν από το 2017.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ


Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων, γνωστό ως QE3) από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώθηκε και μάλλον η αποστολή εξετελέσθη, θα μπορούσε να πει κάποιος. Η ανεργία, που προ πενταετίας φλέρταρε με διψήφια επίπεδα, πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 6%. Οι τιμές στην αγορά ακινήτων έχουν ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό και στο χρηματιστήριο οι δείκτες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο φόβος της δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων από την εκτύπωση χρήματος δεν επαληθεύτηκε και ο τιμάριθμος βρίσκεται στο 1,5%.

 Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση όμως ήρθε μερικές ώρες αργότερα, όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για το αμερικανικό ΑΕΠ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε από το 4,6% του β’ τριμήνου στο 3,5%, που παραμένει ένας άκρως ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των περισσοτέρων (η μέση πρόβλεψη ήταν 2,9%).

 Σημειώνεται ότι ο τρίτος και τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον μηνιαίο ρυθμό αγορών αμερικανικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων να βρίσκεται στα 85 δισ. δολ. Από τότε η ανεργία έχει μειωθεί από το 8,1% στο 5,9%, o S&P 500 έχει ανέλθει από τις 1.500 μονάδες στις 1.900, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχουν κινηθεί υψηλότερα, ενώ ο χρυσός έχει πραγματοποιήσει βουτιά.


Ο Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΧΡΕΗ


Η Γερμανία, που είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μειώνει το χρέος της, ούτε θέλει ούτε μπορεί να επωμιστεί τα χρέη των άλλων. Όμως, με το χρέος να αυξάνεται συνεχώς, ο κ. Ντράγκι θα αναγκαστεί τελικά να αγοράσει με την ΕΚΤ ευρωπαϊκό χρέος και μάλιστα από την πρωτογενή αγορά, συναινούντων ή όχι των Γερμανών.

Αυτό είναι νομοτελειακά αναγκαίο και θα συμβεί πριν από το τέλος του 2015. Αναμένεται όμως να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης, δεδομένης της άρνησης της Γερμανίας για τέτοιες λύσεις, και δεν μπορούμε από τώρα να προδικάσουμε τις τότε συνέπειες.

Ως λύση είναι κακή αν δεν συνοδεύεται από μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, που προϋποθέτουν δομικές αλλαγές και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Η αντιμετώπιση του κρατικού χρέους με ποσοτική χαλάρωση υποθηκεύει το μέλλον. Η μη κάλυψη υποχρεώσεων κρατικού χρέους καταστρέφει το παρόν.


ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των αμερικανών επενδυτών από την Ευρώπη επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο, και τα ποσά που εξήλθαν από τα μετοχικά ETFs με ευρωπαϊκό επίκεντρο έχουν ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο.

Οι εκροές από τα εισηγμένα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά exchange traded funds ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολ.

Τις εκροές «οδήγησε» η αποδυνάμωση του ευρώ και οπωσδήποτε καθρεφτίζουν τη διεθνή αλλαγή της ψυχολογίας εναντίον της Ευρώπης, λόγω των φόβων ότι η ήπειρος θα διολισθήσει σε δίνη αποπληθωρισμού.

Όμως, και οι διεθνείς επενδυτές αποσύρθηκαν από τα ευρωπαϊκά μετοχικά funds τους τελευταίους μήνες.

Τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της ευρωζώνης αποδίδει και η άνοδος των spreads στα κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών.

Ωστόσο, πολύ πιο δραματικό και πιο σαφές μήνυμα κρίσης συνιστά η διαφυγή κεφαλαίων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκατέλειψαν τον κοινό νομισματικό χώρο 17 δισ. ευρώ. Επίσης, αρνητικό, μετά από πολύ καιρό, ήταν το κεφαλαιακό ισοζύγιο τον περασμένο Αύγουστο.


 


ΤΙΤΛΟΣ: TO ΙΣΧΥΡΟ ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ SELL OFF ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ


Στις αρχές του 2014, οι αγορές εμπορευμάτων τα πήγαιναν περίφημα. Η Κίνα είχε μεγάλη «όρεξη» για πρώτες ύλες και οι αναλυτές ανέμεναν έναν αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολο του έτους, πράγμα που σήμαινε αυξανόμενη ζήτηση για τα πάντα: από πετρέλαιο έως και βαμβάκι.

Τον Ιούλιο η Κίνα ανακοίνωσε μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και χαλκού. Δεδομένου του ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί τον κορυφαίο καταναλωτή οποιασδήποτε –λίγο πολύ– πρώτης ύλης αντλείται ή εξορύσσεται από το έδαφος, τα νέα «βύθισαν» τις τιμές των εμπορευμάτων. Στις 2 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο έχασε το επίπεδο των 90 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες και υποχώρησε πάνω από 25% από τον Ιούνιο, ενώ ο χρυσός υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων ετών.

Την πτώση των τιμών εμπορευμάτων έρχεται να επιδεινώσει το ισχυρό δολάριο, που βρίσκει στήριξη στην αρκετά εύρωστη κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που αποτελούν βασικούς καταναλωτές εμπορευμάτων όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός, τα οποία χρησιμοποιούν τόσο για τις εγχώριες υποδομές όσο και για την παραγωγή προϊόντων που θα πουλήσουν στο εξωτερικό.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 5,6% από τις 30 Ιουνίου, έναντι 10 ξένων νομισμάτων. Δεδομένου του ότι το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών πραγματοποιείται σε δολάρια, οι αναπτυσσόμενες χώρες με ασθενές νόμισμα πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για τα προϊόντα που θέλουν.

Δίχως τέλος φαίνεται όμως ότι είναι η πτώση του πετρελαίου, με τους επενδυτές να βρίσκονται λίγο πριν το στάδιο του πανικού. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι της πτώσης του πετρελαίου;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πέντε είναι οι λόγοι του πρωτοφανούς sell off που συμβαίνει αυτήν την περίοδο στις αγορές:


1. Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ

2. Η παραγωγή της Λιβύης εξομαλύνθηκε

3. Οι διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή

4. Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση πετρελαίου από την ΙΕΑ

5. Το αρνητικό outlook για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης


ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ-ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ


Όμως ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα επιτρέψει την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών, προκειμένου να διαφυλάξει το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που ασκεί περαιτέρω πιέσεις.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις τιμές για Ασία και Ευρώπη, ενώ τις μειώνει για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Σαουδική Αραβία ουσιαστικά έχει κηρύξει ενεργειακό πόλεμο στις ΗΠΑ.

Με την απόφαση μείωσης των τιμών έχει ως στόχο να καταστήσει ασύμφορη την παραγωγή για τους Αμερικανούς, ώστε να εγκαταλείψουν την αγορά.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, παρά την υποχώρηση των τιμών, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ σηματοδοτούν ότι είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν μείωση των τιμών πετρελαίου, προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά μαύρου χρυσού και να αντιμετωπίσουν την επέκταση των ανταγωνιστών (κυρίως των ΗΠΑ που αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή πετρελαίου με τη σχιστολιθική επανάσταση). Μπορούν να αποδεχθούν χαμηλότερες τιμές μαύρου χρυσού, και μάλιστα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, εγκαταλείποντας τη συνήθη πρακτική των μελών του καρτέλ για συνεργασία, με στόχο τη στήριξη των τιμών.

Στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους επενδυτές της αγοράς πετρελαίου και τους αναλυτές, οι σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα –που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ– είναι έτοιμη να αποδεχθεί τιμή πετρελαίου ακόμη και στα 80 δολ. ανά βαρέλι για ένα με δύο χρόνια.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου αποτελεί πλήγμα κυρίως για χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία και η Νιγηρία.

 Όσον αφορά τη Ρωσία, το πλήγμα στην οικονομία από την πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού είναι αισθητό, με το ρούβλι να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας.


ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ


Σε νέα οικονομική ύφεση παραπέμπει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και άλλων ορυκτών πρώτων υλών, όπως του χαλκού.

Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης διακρίνουν πολλοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα.

 H τιμή του πετρελαίου έχει βουλιάξει από τα μέσα Ιουνίου, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα. Από τη μια πλευρά, οι χαμηλότερες τιμές στον μαύρο χρυσό θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης, από την άλλη όμως, η πτώση της τιμής του αργού θα τροφοδοτήσει τον αποπληθωρισμό και τις σκέψεις ότι η ανάπτυξη βαίνει μειούμενη στις μεγάλες οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη και την Κίνα.

 Συγκεκριμένα για την Κίνα, η διαμόρφωση σε χαμηλό πέντε ετών του δείκτη τιμών καταναλωτή –απόρροια των εξελίξεων στις τιμές των εμπορευμάτων και του εισαγόμενου αποπληθωρισμού– δίνει λαβή για σενάρια σημαντικής επιβράδυνσης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΜΑ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
ΔΕΛΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DIGITAL BANKING CONFERENCE 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site