Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2014-τ.407                              

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΟΥΝ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ» ΠΑΡΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ TESTS


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ NPLS


Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ


ΤΟ 2015, ΛΕΝΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ


Ο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ ΘΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ


Στις «πίσω γραμμές» της αξιολόγησης των θετικών αποτελεσμάτων των stress test για τις ελληνικές τράπεζες χτυπούν «καμπανάκια» από την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού (AQR). Παρά το θετικό αποτέλεσμα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες, τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) εντείνουν τις πιέσεις για αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες τους επόμενους μήνες.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καλύφθηκαν από τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη οι τράπεζες καθώς και από τη δυναμική προσέγγιση των ισολογισμών τους, που συνυπολογίζει και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp.

Ως εκ τούτου, η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αναπροσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στις προβλέψεις των τραπεζών για επισφάλειες, μετά την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού. Τα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τη UBS, 1,73 δισ. για την Πειραιώς, 1 δισ. για τη Eurobank και 818 εκατ. για την Alpha Bank. Οι δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, αναπροσαρμοσμένοι με βάση τα ευρήματα του AQR, διαμορφώνονται στο 12,9% για την Alpha, στο 10,4% για την Πειραιώς και στο 7,6% για τη Eurobank.

 Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τέσσερις τράπεζες με βάση την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) είχαν συνολικά έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ, με δύο τράπεζες (ΕΤΕ και Eurobank) να αποτυγχάνουν.

 Εξετάζοντας το AQR με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ (fully loaded basis), το κεφαλαιακό έλλειμμα αυξάνεται στα 2,1 δισ. και τρεις τράπεζες αποτυγχάνουν. Αν κάποιος τοποθετούσε το όριο της Βασιλείας ΙΙΙ στο 10%, τότε το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν σε 5,2 δισ. ευρώ.


ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ NPLS


Ένα άλλο αμφιλεγόμενο στοιχείο είναι η συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια των τραπεζών. Σε σύνολο κεφαλαίων περίπου 32 δισ. οι ελληνικές τράπεζες έχουν: 3,2 δισ. η Alpha Bank αναβαλλόμενη φορολογία, 3,58 δισ. η Εθνική, η Πειραιώς 3,26 δισ. και η Eurobank 3,22 δισ.

Συνολικά, σε 13,3 δισ. περίπου υπολογίζεται η συνολική αναβαλλόμενη φορολογία, δηλαδή στο 50% περίπου των κεφαλαίων που επένδυσε το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες (25 δισ.).

Ένα ακόμη αμφιλεγόμενο στοιχείο είναι ο δείκτης κάλυψης προβληματικών δανείων με προβλέψεις (coverage ratio). Ο μέσος όρος στις ελληνικές τράπεζες είναι στο 45%, όταν σε άλλες χώρες είναι πάνω από 50%.

Στην Εθνική το coverage ratio είναι 39,78%, που είναι ο χαμηλότερος δείκτης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, στην Πειραιώς 42,90%, στη Eurobank 46,28% και στην Alpha 47,74%, το υψηλότερο της αγοράς.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ


Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την ανάδειξη της ευρωστίας των τραπεζών και να αντικρούσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

 Αυτή η τελευταία αναφορά έχει πυροδοτήσει τα σενάρια για ενδεχόμενη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, είτε με αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής είτε με ανταλλαγή των warrants με μετοχές.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank εντός του 2015 και θα δρομολογηθεί η ανταλλαγή των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) που κατέχουν οι επενδυτές με τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει πως εντός του επόμενου έτους θα αποπληρωθούν οι προνομιούχες μετοχές της Εθνικής αξίας 1,35 δισ. και της Eurobank αξίας 950,12 εκατομμυρίων.

Την ίδια ώρα, διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα, η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση «θυμίζει την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνει ότι το κόστος ‘‘διάσωσης’’ των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ., και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι μετά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο, με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, περίπου 8 δισεκατομμυρίων.


ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ WARRANTS;


Σύμφωνα με τον νόμο, η διάθεση του συνόλου ή μέρους των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να γίνεται τμηματικά ή άπαξ, υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές διατίθενται σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Το ΤΧΣ θα πρέπει να αποτιμήσει πόσα κεφάλαια μπορεί να ανακτήσει από τα 25 δισ. που τοποθέτησε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την τελευταία εκτίμηση να κάνει λόγο για 16 δισ.

Το ΤΧΣ διαθέτει σήμερα το 66,93% των μετοχών της Πειραιώς, το 66,36% των μετοχών της Alpha Bank, το 57,24% των μετοχών της Εθνικής και το 35,41% των μετοχών της Eurobank, ενώ στο τέλος του γ’ τρίμηνου του 2014 το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ είχε αποτίμηση 17 δισεκατομμύρια.


ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ


Εξαιρετικά φειδωλές στις χορηγήσεις δανείων θα παραμείνουν οι τράπεζες, παρότι η σχετική επιτυχία τους στα ευρωπαϊκά τεστ έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι θα τροφοδοτήσουν εκ νέου με ρευστότητα την οικονομία.

 Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η πρώτη προτεραιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», ενώ τα νέα δάνεια θα συνεχίσουν να χορηγούνται με «σταγονόμετρο».

Στις δηλώσεις του (στην Καθημερινή), μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών ελέγχων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αφιέρωσε περισσότερα λόγια στη διαχείριση κινδύνων και την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, παρά στη χορήγηση νέας ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μετά τα τεστ, οι τράπεζες θα αφοσιωθούν πρωτίστως στη διαχείριση του «προβληματικού» ενεργητικού τους, που όπως έδειξε και ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού από την ΕΚΤ είναι ακόμη χειρότερο από όσο κατέγραφαν οι ίδιες οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

Το 2015, λένε τραπεζικά στελέχη, θα είναι έτος αφιερωμένο στην προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων, που επισπεύδεται και με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για ρυθμίσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ακόμη και με μερική διαγραφή έως 50%.

Το σημαντικότερο, ενόψει αυτής της προσπάθειας, είναι ότι οι τραπεζίτες στην πραγματικότητα κινούνται σε πολύ θολό τοπίο, σχετικά με τον βαθμό ανάκτησης προβληματικών δανείων και συνεπώς δυσκολεύονται να υπολογίσουν τα κεφάλαια που τελικά θα χαθούν από αυτήν την πρωτοφανή, σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Πέρα από το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες υποχρεώνονται να είναι εξαιρετικά φειδωλές σε νέες χορηγήσεις και αυτό γιατί:


1. Η κρίση έχει καταστήσει ιδιαίτερα συντηρητικές τις τράπεζες στη διαχείριση κινδύνων, πολύ περισσότερο όταν καλούνται να κινηθούν στις συνθήκες μιας οικονομίας που μόλις περνά στην ανάπτυξη.

2. Η ζήτηση δανείων παραμένει υποτονική, καθώς μάλιστα τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά δάνεια, είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

3. Οι τράπεζες, αν και θεωρητικά έχουν πλέον καλή κεφαλαιακή επάρκεια, δεν διαθέτουν ακόμη επαρκή ρευστότητα, αφού παραμένουν αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά, ενώ οι καταθέσεις αυξάνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και το σύστημα υποστηρίζεται τεχνητά με τη ρευστότητα από την ΕΚΤ.


ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ


Η ανάληψη της εποπτείας 120 συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ –μεταξύ των οποίων και οι 4 ελληνικές– είναι πλέον γεγονός. Έτσι, δημιουργούνται προϋποθέσεις εδραίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες, στοιχείο που θα υποβοηθήσει τη μελλοντική προβολή τους ως επενδυτικές προτάσεις. Παράλληλα, απομακρύνονται τα σενάρια για νέες ΑΜΚ στο εγγύς μέλλον, με στόχο την άμεση ιδιωτικοποίησή τους, καθώς η έγκριση τέτοιων κινήσεων θα γίνεται στη Φραγκφούρτη και όχι στην Αθήνα.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΚΤ θα δραστηριοποιείται τόσο στην έδρα της τράπεζας στη Φρανκφούρτη όσο και από κλιμάκιο που θα εγκατασταθεί στη χώρα μας για τον σκοπό αυτό. Τα stress test θα αποκτήσουν ετήσιο χαρακτήρα, ωστόσο δεν θα έχουν τις βαριές απαιτήσεις των προηγούμενων.


ΦΛΑΣ

Λ.460


ΤΙΤΛΟΣ: Η «ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΩΝ STRESS TEST


Αμελητέες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για τις ελληνικές τράπεζες από τα stress test. Πέρασαν τη δοκιμασία Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ οι ανάγκες για την ΕΤΕ είναι μόλις 273 εκατ. και για τη Eurobank 17,5 εκατ., μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης.


ALPHA BANK: Η Alpha Bank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που ολοκλήρωσε με επιτυχία την αξιολόγηση της ΕΚΤ και στις δύο παραδοχές –στατικού και δυναμικού ισολογισμού– διατηρώντας την ίδια στιγμή ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα από 1,3 δισ. έως 3,1 δισ., τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο, υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο.

Η Alpha Bank διαθέτει το υψηλότερο κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Με βάση δε τα ευρήματα της αξιολόγησης, κατατάσσεται στο καλύτερο 20% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

 Τα αποτελέσματα της Ασκήσεως δικαιώνουν την απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου το α’ τρίμηνο του 2014, προκειμένου να θωρακιστεί κεφαλαιακά και να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την πλήρη αποκατάσταση του ιδιωτικού της χαρακτήρα.


ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Με άνεση πέρασε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων η Πειραιώς, χάρη στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. που διενήργησε την περασμένη Άνοιξη.

 Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων 1,75 δισ., από τα οποία και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές Δημοσίου ύψους 750 εκατ. Με το 1 δισ. καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, στα stress test η Πειραιώς εμφάνισε Κεφαλαιακό Δείκτη Core Tier 1 στο 11,4% στο βασικό σενάριο και στο 6,7% στο δυσμενές σενάριο.


ΕΘΝΙΚΗ: Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ, η Εθνική είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ., με βάση τα στοιχεία στα τέλη του 2013. Ήδη το 2014 συγκέντρωσε κεφάλαια 2,5 δισ., ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank. Η Εθνική με όρους 2013 εμφάνισε αρνητικό Core Tier 1 στο -0,42% και κεφαλαιακό έλλειμμα

-3,432 δισ. Με την αύξηση κεφαλαίου του 2014 και τα πλάνα αναδιάρθρωσης εμφάνισε 8,87% Core Tier 1, ωστόσο χρειάζεται να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 273,28 εκατομμύρια.


ΕUROBANK: Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για τη Eurobank σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ή Core Tier 1 στο 5,45%, σε σχέση με το ελάχιστο 5,5%. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2013 και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει, το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 17,5 εκατομμύρια.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΜΑ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
ΔΕΛΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DIGITAL BANKING CONFERENCE 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site