Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2014-τ.407                              

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΗΠΙΟ ΚΛΙΜΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Η χώρα μας μπορεί να συγκεντρώσει μέσα στην προσεχή πενταετία γύρω στους 100.000 ασθενείς, με το οικονομικό όφελος να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας τα οικονομικά έσοδα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα μόνο από τον ιατρικό τουρισμό θα ξεπεράσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.


Σε ημερίδα με θέμα «Ο ιατρικός τουρισμός στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, παρουσιάστηκαν οι προϋποθέσεις της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Η χώρα μας μπορεί να συγκεντρώσει μέσα στην προσεχή πενταετία γύρω στους 100.000 ασθενείς, με το οικονομικό όφελος να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας τα οικονομικά έσοδα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα μόνο από τον ιατρικό τουρισμό θα ξεπεράσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, η Ελλάδα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και οι πρώτοι που θα έρθουν θα είναι αυτοί που ήδη γνωρίζουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Οι υπηρεσίες όπως που θα διατεθούν θα πρέπει να διέπονται από υψηλή εξειδίκευση, ποιότητα και ορθές ιατρικές συμβουλές και κυρίως θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας περιλαμβάνονται οι έλληνες γιατροί, που θεωρούνται υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό, το γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται κορυφαίος τουριστικός προορισμός και η προσπάθεια να συνδυαστούν αυτοί οι δύο παράγοντες με καλή τουριστική υποδομή και καλές τιμές.

Επειδή όμως ο τομέας της υγείας είναι ένας ευαίσθητος και απαιτητικός τομέας, απαιτείται διεθνής πιστοποίηση για όποιον ασχοληθεί με τον ιατρικό τουρισμό.

Από την πλευρά του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και της υποδομής, το τρίπτυχο «διαφοροποίηση-εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος-ανάδειξη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων» δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια η προσπάθεια θεσμικής πλαισίωσης και ανάδειξης του τουρισμού υγείας.

Είναι γνωστή η μελέτη που έχει αναλάβει ο καθηγητής Γιάννης Τούντας. Ο κ. Τούντας χαρτογράφησε όλες τις μονάδες υγείας ανά νομό και πόλεις, διαμόρφωσε εγχειρίδιο παρόχων, κανόνες δεοντολογίας και ηθικής ιατρικής πρακτικής, αρχές στρατηγικής προώθησης και τη δημιουργία δύο θεσμικών οργάνων για να προχωρήσει το εγχείρημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι γιατροί και οι επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τον ιατρικό τουρισμό, αφού πρώτα εξήραν το υψηλό επίπεδο των ελλήνων γιατρών, στη συνέχεια τόνισαν τη σπουδαία ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη χώρα μέσα από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από εκπροσώπους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα υγείας, η Ελλάδα αναμφίβολα πρέπει να θέσει στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για ανάκαμψη, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, αναπτυξιακούς στρατηγικούς στόχους και να διδαχθεί από πρακτικές άλλων χωρών.

Ένας τέτοιος στόχος είναι να καταστεί ανταγωνιστικός ιατρικός προορισμός για ταξιδιώτες υγείας. Έχοντας στη διάθεσή της η χώρα μας το υπέροχο μεσογειακό περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο, το ήπιο κλίμα, την παραδοσιακή υγιεινή κουζίνα, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως το παγκοσμίως αναγνωρισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μπορεί πραγματικά να σταθεί ανταγωνιστικά και να καταξιωθεί στον χώρο αυτό.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ήδη κάνει σοβαρά βήματα σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας, όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Ρόδο, με αξιόλογα ιατρικά κέντρα, που παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα στους ιατρικούς επισκέπτες.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ-«O ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ»

ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΛΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στην έρευνα του περιοδικού σας για τον ιατρικό τουρισμό και να μου δώσετε την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου ως εκπροσώπου του κλάδου των ιδιωτικών κλινικών. Ταυτόχρονα, νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας. Αρκεί το ενδιαφέρον αυτό να μετουσιωθεί άμεσα σε πράξεις, σε δράσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν και δεν θα θέτουν εμπόδια. Άλλωστε, στα πλαίσια της άσκησης μιας φιλελεύθερης πολιτικής, το κράτος θα πρέπει απλά να θέτει κάποια ευρέα πλαίσια λειτουργίας και να αφήνει την αγορά να αυτορρυθμίσει τους κανόνες λειτουργίας που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Το ενδιαφέρον μας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού αναπτύχθηκε λόγω της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος υγείας γενικότερα, που μας οδήγησαν στην αναζήτηση νέων πηγών άντλησης ασθενών-πελατών. Γνωρίζαμε, είχαμε ακούσει, για μια μορφή τουρισμού διαφορετική, που σχετιζόταν με την Ιατρική, αλλά δεν μας είχε κεντρίσει ποτέ έως σήμερα το ενδιαφέρον. Η αυξημένη πληρότητα των κλινικών μας, η συνέπεια στις πληρωμές –ιδιαίτερα από τον βασικό μας συνεργάτη που ήταν το ΙΚΑ– μας είχε καθησυχάσει. Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ό,τι είχαν ανακαλύψει πολλά ευρωπαϊκά κράτη αλλά και δεκάδες άλλες χώρες εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Όμως, για να μην πω ότι είναι αργά, θα πω ότι είμαστε οριακά με τον χρόνο. Πρέπει να τρέξουμε. Φυσικά και θα κάνουμε λάθη στην προσπάθεια αυτή. Αλλά λάθη γίνονται μόνο όταν υπάρχει δράση. Και εγώ είμαι υπέρμαχος της δράσης.

Γι’ αυτό, αφού προσπάθησα να κεντρίσω το ενδιαφέρον τουλάχιστον άλλων 20-30 συναδέλφων, ώστε να υπάρχει εθνική παρουσία, δυστυχώς διαπίστωσα ότι η μιζέρια της καθημερινότητας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε παρέσυρε τους συναδέλφους μου σε αδράνεια. Έτσι έμεινα μοναχός σε μια προσπάθεια, εδώ και ενάμιση χρόνο, με μετρημένους στα δάκτυλα καλούς συναδέλφους, συμμετέχοντας σε 18 εκθέσεις, συναντήσεις B2B, B2C, αλλά και workshops σε 8 κράτη, συναντώντας εμίρηδες, σεΐχηδες, υπουργούς Υγείας, τους διπλωμάτες μας αλλά και δεκάδες ξένους συναδέλφους μου. Πάντα ήμουν άνθρωπος του ρίσκου. Αυτό αποφάσισα να κάνω και τώρα, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και παρότι το κόστος της προσπάθειας αυτής οικονομικά είναι πολύ υψηλό. Γι’ αυτό οι προτάσεις μου είναι προτάσεις που βγήκαν από μια ζωντανή μελέτη. Και το τονίζω αυτό. Βέβαια υπάρχουν και άλλες δύο μελέτες, μια του Ξ.Ε.Ε. και μία του Ι.Κ.Π.Ι. Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής για λογαριασμό του συνδέσμου μας, από την ομάδα του φίλου καθηγητή κ. Τούντα.

Κάθε κράτος έχει άλλες απαιτήσεις, άλλες ανάγκες, άλλη φιλοσοφία, άλλους λόγους αναζήτησης θεραπείας αλλά και διάγνωσης στο εξωτερικό. Μια κατηγορία ασθενών αναζητά συνήθως τη διάγνωση και τη μετέπειτα θεραπεία που απαιτείται, άλλη κατηγορία ασθενών ψάχνει αποκλειστικά για χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό: 150.000 Κοσοβάροι κατευθύνονται για υπηρεσίες υγείας στη γείτονα Τουρκία, το εργατικό δυναμικό της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ πηγαίνει στη Γερμανία και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στη Γερμανία, την Τουρκία και το Ισραήλ. Σε εμάς έρχονται για τον ήλιο, τη θάλασσα, τον αρχαίο πολιτισμό μας.


Ας δούμε τους τομείς στους οποίους διακρίνονται οι υπηρεσίες του ιατρικού τουρισμού. Διακρίνονται:


• στις προγραμματισμένες επεμβάσεις και θεραπείες

• στις διαγνωστικές εξετάσεις

• στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας

• στον γηριατρικό τουρισμό

• στον οδοντιατρικό τουρισμό

• στον τουρισμό αποκατάστασης

• στις υπηρεσίες υγείας για ψυχιατρικά νοσήματα (δες Ισπανία).


Τι ζητάμε από την Πολιτεία


1. Την άμεση σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού, ως ΝΠΔΔ, με επταμελή σύνθεση, 2 μέλη από ΞΕΕ, 2 μέλη από τις ιδιωτικές κλινικές, 1 μέλος από τα κέντρα αποκατάστασης και 2 μέλη από αεροπορικές εταιρείες.


Έργο του συμβουλίου θα είναι:


• η οριοθέτηση των χωρών-στόχων

• η χαρτογράφηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε χώρας

• η οργάνωση κοινής εθνικής συμμετοχής στις εκθέσεις B2B και Β2C σε όλα τα κράτη-στόχο

• η δημιουργία και η προσφορά ολοκληρωμένων ιατρικών και τουριστικών πακέτων

• η δημιουργία μητρώου αδειοδοτημένων από την Πολιτεία παρόχων, των παρόχων υγείας που διαθέτουν άδεια και βεβαίωση καλής λειτουργίας

• η δημιουργία μητρώου αδειοδοτημένων από την Πολιτεία παρόχων τουριστικών υπηρεσιών

• η διοργάνωση επιδοτούμενων επιχειρηματικών αποστολών


2. Τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ιατρικό τουρισμό που θα χρηματοδοτούν:


• την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού

• τη χρηματοδότηση της δημιουργίας υποκαταστημάτων πολυϊατρείων των κλινικών στα νησιά

• τη συμμετοχή στις εκθέσεις

• τη δημιουργία πολύγλωσσων εντύπων και ιστοσελίδων

• την εκμάθηση ξένων γλωσσών του προσωπικού


3. Τη συμμετοχή μας ως κλάδου ή μεμονωμένα στα περίπτερα του ΕΟΤ στις διεθνείς εκθέσεις και τη διανομή έντυπου υλικού που θα αφορά τον ιατρικό τουρισμό ως προϊόν της χώρας μας.


4. Να επιτραπεί στις λειτουργούσες κλινικές να ιδρύουν σε νησιά πολυϊατρεία με αίθουσα μικροεπεμβάσεων, χωρίς γραφειοκρατία, για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων τη μεταφορά τους στις κεντρικές εγκαταστάσεις των κλινικών.


5. Την απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή τη μετάπτωσή του στο 6% για τους αλλοδαπούς ασθενείς.


6. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων έκδοσης Visa Schengen σε τρίτες χώρες, πιθανώς με επαναφορά του καθεστώτος της έκδοσης ειδικής Visa για ιατρικούς λόγους.

Πού πρέπει να στοχεύσουμε:


• Σε χώρες με χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας

• Σε χώρες με ανεπτυγμένο κατά κεφαλήν εισόδημα, σε πλούσιες χώρες, χωρίς οικονομικά προβλήματα

• Σε χώρες με χαμηλό επίπεδο ιατρικού δυναμικού

• Σε χώρες με υψηλό δείκτη αποτυχημένων επεμβάσεων, που οι ασθενείς αναζητούν μια δεύτερη επιτυχημένη επέμβαση

• Σε χώρες με αυξημένα ποσοστά ογκολογικών ασθενών

• Σε χώρες που ενδιαφέρονται για επιτόπου εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών ή πρακτική άσκηση αυτών σε ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα

• Σε χώρες με τραυματίες πολέμου και ταραχών

• Σε ασθενείς από χώρες με θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, όπως για εξωσωματική γονιμοποίηση

• Σε χώρες με μεγάλο χρόνο αναμονής, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

• Σε χώρες που, λόγω διατροφικών συνθηκών ή γενετικών δεδομένων, οι λαοί ρέπουν σε συγκεκριμένες επεμβάσεις που έχουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στη χώρα τους και μιλώ για περιστατικά τόσο γενικής χειρουργικής όσο και αισθητικής-πλαστικής χειρουργικής και

• Σε χώρες με κρατικές εταιρείες που στέλνουν τους χιλιάδες εργαζομένους τους σε ευρωπαϊκές χώρες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Τι αναζητά ο ασθενής:


• Ποιότητα

• Ασφάλεια

• Εξυπηρέτηση

• Αποτέλεσμα στο πρόβλημα

• Τιμές λογικές

• Σεβασμό

• Ενημέρωση, επικοινωνία, διαχείριση πληροφορίας (σε ασθενείς και συγγενείς) στη δική τους γλώσσα

• Προσωπικό πολύγλωσσο

• Σεβασμό αλλά και πρόβλεψη για διατροφικές συνήθειες και θρησκευτικούς περιορισμούς

• Συνοδευτικό πακέτο δραστηριοτήτων για συνοδά μέλη

• Τραπεζικές και τεχνολογικές διευκολύνσεις

Διαθέτουμε ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια με ποιοτικές προδιαγραφές και μπορούμε να προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες υγείας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας είναι εφάμιλλο ευρωπαϊκών χωρών. Ο καθένας μας διαθέτει την εξειδίκευσή του σε κάποιους τομείς και στοχεύει σε συγκεκριμένο target ασθενών. Ίσως η εξειδίκευση σε μια ειδικότητα ή η λειτουργία τουλάχιστον 5-6 ειδικοτήτων και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσαν να συζητηθούν ως προϋποθέσεις. Αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι προδιαγραφές για ασθενείς τρίτων χωρών θα πρέπει να είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές για νοσηλεία είτε ελλήνων είτε ευρωπαίων ασθενών.

Μειονεκτούμε στο λειτουργικό μας κόστος, γεγονός που έχει αντανάκλαση στη διαμόρφωση των τιμών των ιατρικών μας πακέτων. Γι’ αυτό προηγουμένως ανέφερα για απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά και κοινά πακέτα με τα ξενοδοχεία και τις αεροπορικές εταιρείες για να μπορέσουμε να μπούμε στον ανταγωνισμό αυτής της μορφής τουρισμού. Τελειώνοντας, θέλω να αναφερθώ στη συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών της γείτονος Τουρκίας, προκειμένου να ενισχύσει το προϊόν του ιατρικού τουρισμού και να καταστεί η Τουρκία ο τρίτος προορισμός διεθνώς, μετά την Αμερική, τη Γερμανία και πριν από την Ταϋλάνδη και την Ινδία:


• Χρηματοδοτεί σε επίπεδα από 50 έως 70% τη συμμετοχή σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις. Κάθε Νοέμβριο γίνεται ο προγραμματισμός για όλη την επόμενη χρονιά.

• Χρηματοδοτεί την πιστοποίηση με το αμερικανικό JCI κατά 50%.

• Όλοι οι ασθενείς ιατρικού τουρισμού για νοσηλείες πάνω από 1.000 USD επιχορηγούνται για τα αεροπορικά τους εισιτήρια από την Turkish Airlines κατά 15% στην οικονομική θέση και κατά 25% στην Business Class, δικαιούνται 10 κιλά επιπλέον και μπορούν να αλλάξουν πτήσεις χωρίς επιπλέον χρέωση.

• Χρηματοδοτούν τη διαφήμιση στο Google και κάθε διαφημιστική προβολή.

• Χρηματοδότησαν τη συμμετοχή, μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, σε 350 events και workshops σε 94 χώρες.

• Οργανώνουν κάθε χρόνο 35-40 τοπικά events και προσκαλούν για επίσκεψη στην Τουρκία facilitators, doctors και media members.

• Στόχος τους είναι το 2015 να αποφέρει στην οικονομία τους 500 εκατ. δολ. και 1 τρισ. το 2020.

Εμείς μπορούμε, έχουμε τις δυνατότητες, θέλουμε τη βοήθεια και όχι τις τρικλοποδιές της Πολιτείας. Έχουμε έναν καταπληκτικό προορισμό με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, μας λείπει η οργάνωση. Έχουμε αργήσει. Όμως, μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Ας μη χρονοτριβούμε με ατέρμονες συζητήσεις. Ο χρόνος μάς προσπέρασε.


 
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΠΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ TEMOS INTERNATIONAL-ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ TEMOS HELLAS ΚΑΙ ΤΗΣ TEMOS AEGEAN


Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


ΜΟΤΟ: ΣΗΜΕΡΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΜΟΤΟ: ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Καταλυτική για τις εξελίξεις στον ιατρικό τουρισμό είναι η δημιουργία του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού-ELITOUR, με τη συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών από τους κλάδους της υγείας, του τουρισμού και του βασικού αερομεταφορέα της χώρας, την αρωγή σημαντικών επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της ειδικής αυτής αγοράς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ELITOUR είναι ήδη μέλος του Global Healthcare Travel Council, στο οποίο συμμετέχουν πλέον των 54 αντίστοιχων Εθνικών Συμβουλίων από όλο τον κόσμο.


Χ_Κυρία Κατσάπη, ποιες είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα;


Α.Κ._Το ζήτημα της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού υπήρξε τα τελευταία χρόνια ένα πολυσυζητημένο θέμα, το οποίο παρότι «χρησιμοποιήθηκε» ως πανάκεια απέναντι στην κρίση χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας, στην πραγματικότητα αποτελεί έναν εξειδικευμένο και αναδυόμενο τομέα, στον χάρτη του οποίου η χώρα μας μπορεί να τοποθετηθεί με αξιώσεις, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί με ευρεία συναίνεση και επαγγελματισμό. Στο πλαίσιο των θετικών εξελίξεων εντάσσεται η στροφή του ιδιωτικού τομέα υγείας στην αναγνώριση ποιότητας των υπηρεσιών με διεθνείς πιστοποιήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 20 μονάδες υγείας πιστοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Temos στην τελευταία τριετία. Ταυτόχρονα, η σύναψη συνεργασιών μεταξύ ιατρικού και τουριστικού κλάδου και οι ενέργειες προβολής σε εκθέσεις του εξωτερικού υπήρξαν ένα πεδίο στο οποίο δοκιμάστηκαν επιτυχώς οι πάροχοι. Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα και ότι χτίζεται σταδιακά ένα νέο κεφάλαιο επιχειρηματικής προοπτικής και ανάπτυξης. Εξαιρετικά σημαντική και καταλυτική για τις εξελίξεις είναι η δημιουργία του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού-ELITOUR, με τη συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών από τους κλάδους της υγείας, του τουρισμού και του βασικού αερομεταφορέα της χώρας, την αρωγή σημαντικών επαγγελματικών ενώσεων του κλάδου (όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο ΣΕΤΕ, ο HATTA) και με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της ειδικής αυτής αγοράς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ELITOUR είναι ήδη μέλος του Global Healthcare Travel Council, στο οποίο συμμετέχουν πλέον των 54 αντίστοιχων Εθνικών Συμβουλίων από όλο τον κόσμο. Στους κόλπους του Συμβουλίου ELITOUR, στα εκτελεστικά μέλη του οποίου έχω την τιμή να μετέχω και εγώ, έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια συνομιλιών με τους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία για την εγχάραξη εθνικής στρατηγικής.


Χ_Ποιος είναι ο δείκτης ετοιμότητας της χώρας μας για την υποστήριξη μιας τέτοιας δραστηριότητας;


Α.Κ._Η επίσημη συστράτευση δυνάμεων της αγοράς, όπως αποτυπώνεται στο εγχείρημα της ELITOUR, αποδεικνύει πράγματι ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει. Όλοι έχουν πειστεί πως η διείσδυση και καθιέρωση στη διεθνή αγορά του ιατρικού τουρισμού αποτελεί εθνικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε όλοι με σοβαρότητα και συνέπεια. Η ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των ιατρικών υπηρεσιών επιτυγχάνει τον στόχο της όταν γίνεται με διαφάνεια και με τη συμμετοχή των πλέον αναγνωρισμένων εκπροσώπων των εμπλεκόμενων κλάδων.


Χ_Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των μελών του φορέα σας;


Α.Κ._Οι πάροχοι υγείας στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής των υπηρεσιών από τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, γεγονός που καθιστά, εν τέλει, εξαιρετικά επισφαλή τη διατήρηση ποιοτικού επιπέδου υπηρεσιών στους ασθενείς. Εκείνοι που ξεχώρισαν και επένδυσαν στην πιστοποίηση επέλεξαν, στην ουσία, ένα «μοντέλο» λειτουργίας που δεν κάνει εκπτώσεις στη φροντίδα και την ασφάλεια του ασθενή. Ταυτόχρονα, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της εξωστρέφειας και το γενικότερο κλίμα δυσπιστίας για τις υπηρεσίες στην Ελλάδα. Τα τελευταία δημοσιεύματα περί πολυανθεκτικότητας των στελεχών στα αντιβιοτικά, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και ελλείψεων στη φροντίδα των ασθενών, δεν βοηθούν καθόλου στη θετική προβολή των υπηρεσιών υγείας και στην καθιέρωσή τους στη διεθνή αγορά.


Χ_Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα;


Α.Κ._Το κράτος έχει υπό την ευθύνη του τη διασφάλιση ελέγχου και αξιοπιστίας των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτό οφείλει να πράττει. Οφείλει να ρυθμίσει την αγορά με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης της χώρας σε περιστατικά αμέλειας, για παράδειγμα, που θα βλάψουν τη φήμη της. Ένα άλλο ζήτημα είναι η διευκόλυνση για την έκδοση βίζα, ιδιαίτερα σε χώρες-στόχους, ώστε ανεμπόδιστα να δρομολογούνται ευρύτερες συνεργασίες για τουρισμό υγείας εκτός ΕΕ. Παράλληλα, οι υφιστάμενες δυνατότητες χρηματοδότησης θα πρέπει να διοχετεύονται σε υποστηρικτικές ενέργειες, όπως η διασύνδεση με ξένες αγορές, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθιέρωση της Ελλάδας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού.


Χ_Σε ποιες άλλες χώρες υπάρχει οργανωμένη αγορά ιατρικού τουρισμού και ποιες είναι οι βέλτιστες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο για εμάς;


Α.Κ._Η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ισπανία είναι μερικές από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής από τις οποίες προκύπτουν καλές πρακτικές και για τη χώρα μας. Η οριζόντια εμπλοκή των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας, η συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων αερομεταφορών και τουριστικών συντελεστών, η χρηματοδότηση της εξωστρέφειας, η πιστοποίηση των υπηρεσιών και η στόχευση σε corporate πελάτες όπως είναι οι ασφαλιστικές, είναι οι σημαντικότερες μεταξύ των προτεραιοτήτων για την επιτυχημένη ανάπτυξη του κλάδου.


 


 

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΜΑ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
ΔΕΛΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DIGITAL BANKING CONFERENCE 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site