Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Νοέμβριος 2014-τ.407                              

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Κρίσιμες οι δύο συνεδριάσεις του Eurogroup στις 8 και 15 Δεκεμβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου


Ορόσημο για την Ελλάδα αποτελεί τόσο η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς, που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, όσο και οι δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, που θα γίνουν στις 8 και στις 15 Δεκεμβρίου. Οι δανειστές θέλουν μέσα στον Δεκέμβριο νέο «συμβόλαιο» με την Αθήνα την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες επιδιώκουν τη συνέχιση της σκληρής εποπτείας για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και μετά το τέλος του χρόνου, όταν εκπνέει και το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η στάση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό: ή νέο Μνημόνιο μέχρι το τέλος του 2014 ή θα επιστρέψετε τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014. Η κυβέρνηση αναζητά μια συμβιβαστική λύση, που θα διασφαλίζει έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για την κυβέρνηση αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους ευρωπαίους δανειστές.

Ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM. Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και θα τους διασφαλίσει ένα μέσο πίεσης που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων.

Από τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη στο Reuters προκύπτει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη πλέον να προσυπογράψει το σχέδιο που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι.

 Το σχέδιο για την παροχή μιας προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Χαρδούβελης, προβλέπει ότι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» θα παρασχεθεί στην Ελλάδα με τους όρους που προβλέπονται από το καταστατικό του ΕΜΣ, δηλαδή με το εργαλείο ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής, το ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).

Παρότι η κυβέρνηση έλεγε ώς τώρα ότι δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του ΔΝΤ στο σχήμα επιτήρησης, ο κ. Χαρδούβελης αναγνώρισε την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου Μνημονίου, επιβεβαιώνεται από τον κ. Χαρδούβελη ότι θα ισχύσουν όσα αναφέρονται στο καταστατικό του ΕΜΣ. Δηλαδή, θα πρόκειται για ένα πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και όχι για μια τεράστια λίστα με μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε ως τώρα με τα μνημόνια που εφαρμόστηκαν. Η Τρόικα, εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, δεν θα κάνει «μικρομετρική διαχείριση» (micromanagement) των θεμάτων της ελληνικής οικονομίας.

Η διάρκεια εφαρμογής του νέου προγράμματος θα είναι 6-12 μήνες. Πέρα από διαφορές αποχρώσεων πάντως, η ουσία είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για απεμπλοκή από τη διεθνή επιτήρηση κατέληξε σε αποτυχία: ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, με στενή επιτήρηση από τους διεθνείς δανειστές και με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία η κυβέρνηση πάσχιζε να αποφύγει, για να μπορέσει να μιλήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα περί απεμπλοκής από την επιτήρηση.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μας και εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας.


Ο ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Η κυβέρνηση «καίγεται» για το πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος ενός νέου Μνημονίου, που προβλέπει βάσει κανονισμών η παροχή της ενισχυμένης γραμμής πίστωσης (ECCL).

Πρόκειται για μεγάλο «αγκάθι» σε πολιτικό επίπεδο, και αναζητείται η χρυσή τομή στις διατυπώσεις, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πάντως πως μιλάμε για ένα πλαίσιο με σαφώς μεγαλύτερη αυτονομία στην Ελλάδα, και πιο χαλαρούς όρους και πλαίσιο εποπτείας.

Η έκκληση της ελληνικής πλευράς να δοθεί ένα ειδικό σχήμα προληπτικής χρηματοδοτικής υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς όμως να συμφωνηθεί η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος υπό επιτήρηση φαίνεται ότι πέφτει στο κενό.

Δεν έγινε καν δεκτό το αίτημα απομάκρυνσης του ΔΝΤ από την ομάδα επιτήρησης, παρότι η κυβέρνηση έδινε ιδιαίτερο πολιτικό βάρος σε αυτό το θέμα. Η πολιτική γραμμή που κυριάρχησε στο πρόσφατο Eurogroup ήταν ότι αυτό που προέχει δεν είναι να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά να «δεθεί» η Ελλάδα όσο πιο σφιχτά γίνεται, ώστε να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών μια αυριανή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση.


ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ECCL


Η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επόμενη μέρα από τη λήξη των μνημονίων για την Ελλάδα είναι η ένταξη στην πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line-ΕCCL), που θα προβλέπει παράλληλα την ανάληψη από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένων δεσμεύσεων για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

 Βάσει των όσων συζητούνται μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, στο τέλος Δεκεμβρίου τα ομολόγα του EFSF ύψους 11,4 δισ. ευρώ που διαθέτει το ΤΧΣ θα επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο και η Ελλάδα θα υποβάλει προς τον ESM αίτηση για μια νέα πιστωτική γραμμή τύπου ECCL.

 Η αίτηση υπαγωγής στην ECCL σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο τρόπον τινά Μνημόνιο (MοU). Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα δανειακή συμφωνία, η οποία όμως δεν θα επιβάλλει περικοπές σαν αυτές που επέβαλε το ήδη γνωστό Μνημόνιο, αλλά θα δίνει βάρος στην επίτευξη εύρωστων δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων, ενώ θα προβλέπει και την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα διαγιγνώσκουν οι επόπτες.

 Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ESM, η επαυξημένη γραμμή πίστωσης από τον Μηχανισμό συνοδεύεται κυρίως από την εποπτεία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, το Eurogroup επιδιώκει να εμπλέξει ενεργά στην παρακολούθηση της ελληνικής προόδου και το ΔΝΤ. Μάλλον σε γνωμοδοτικό ρόλο, που μένει να ξεκαθαριστεί.

Η πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων θα ισχύσει έως το τέλος του 2015. Τα χρήματα αυτά ενδεχομένως να μην εκταμιευθούν ποτέ, εάν η Ελλάδα καταφέρει σε αυτό το διάστημα να αντλεί απρόσκοπτα κεφάλαια από τις αγορές.

Εάν η Ελλάδα δεν ακολουθήσει τα συμφωνημένα, τότε η προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL θα ακυρωθεί. Κάτι τέτοιο αυτόματα θα συνεπάγεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να αιτηθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης προς τον ESM.


ΤΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Την ίδια ώρα, υπό αμφισβήτηση θέτουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη δέσμευση για περαιτέρω βοήθεια στη μείωση του χρέους. Υποστηρίζουν ότι άλλαξαν οι παράμετροι έναντι του 2012 και ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

 Η ΕΕ «παγώνει» τη λύση για την ελάφρυνση του χρέους, που είναι δέσμευση των δανειστών μας από το 2012.

Βασικό επιχείρημα των Ευρωπαίων είναι ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και σαφώς είναι καλύτερες από τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν δοθεί συγκεκριμένες υποσχέσεις στη χώρα μας σχετικά με το χρέος.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΙΑΣ
ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΜΑ Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ
ΔΕΛΤΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΡΙ ΚΡΙ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
DIGITAL BANKING CONFERENCE 2014
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΜΕΡΟΣ ΙΙ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site