Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2014-τ.408                              

ΤΟ ΧΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟ 2015


 


ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το 2015.


Και μόνο το άκουσμα της επίσπευσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε σοκ και δέος στο ΧΑ, με τα διεθνή μέσα να τονίζουν ότι η Αθήνα ζει ημέρες του 2010, όταν η Ελλάδα ενεργοποίησε τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

 Η χρηματιστηριακή αγορά στο τέλος του 2014 έχει αρχίσει να ζει ένα ακραίο πολιτικό θρίλερ, που φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια και το 2015, μια χρονιά που θα χαρακτηριστεί από μεγάλη μεταβλητότητα.

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς το 2015. Και το πώς θα κινηθεί η αγορά με βάση τις πολιτικές εξελίξεις μάλλον θα το γνωρίζουμε σε σημαντικό βαθμό στις 29 Δεκεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Το πιο φιλικό προς τις αγορές σενάριο είναι να βρεθούν οι 180 βουλευτές και η κυβέρνηση να συνεχίσει σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Σε ένα τέτοιο σενάριο το ράλι προς τις 1.400-1.500 μονάδες είναι σχεδόν βέβαιο.

 Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συρθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί περισσότερο το ρίσκο της χώρας και ο αυξημένος κίνδυνος να αποτυπωθεί στην αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα και στην πτώση στις τιμές των μετοχών.

Οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν τα ρίσκα που έχουν προεξοφληθεί με την πτώση της αγοράς από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου, τις 1.369,56 μονάδες, έως τα χαμηλά των 850 μονάδων. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πτώση της αγοράς και προς τα χαμηλά του 2012, των 600-500 μονάδων, αν οι ξένοι επενδυτές εκτιμήσουν ότι η ελληνική αγορά επενδυτικά είναι game over για εκείνους, αν το «παιχνίδι» τελείωσε για την Ελλάδα.

 Το επικρατέστερο σενάριο, αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και όσο ενισχύεται αυτό το σενάριο, ίσως να αποτελεί αφορμή για την αγορά ώστε να κινηθεί χαμηλότερα.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ανησυχίας για τους Podemos της Ισπανίας (η χώρα έχει εκλογές τον Νοέμβριο και το αριστερό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις).

Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2012, τονίζουν οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές για την πορεία της αγοράς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύσει έξοδο από το ευρώ.

Όμως μέχρι να «συμμορφωθεί», θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οικονομία και το χρηματιστήριο μπορεί να έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά.

Αυτό ακριβώς το σημείο, εκτιμά μερίδα των αναλυτών, θα είναι το καλύτερο για είσοδο στην αγορά, η οποία αναμένεται να «παίξει» τότε δυνατά την αντιστροφή της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανησυχία των ξένων αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξαναγίνει «παράδειγμα προς αποφυγή» για την υπόλοιπη Ευρώπη στην περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναλυτές δεν βλέπουν πώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ θα κλείσουν το μάτι και θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αυτός δεν σέβεται τους συμφωνημένους κανόνες του προγράμματος.

«Ελληνική τραγωδία» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας η Bank of America.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA-Merrill Lynch, που συναντήθηκαν με τον κ. Σταθάκη, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτός των άλλων δεν υπάρχει ούτε μία ιδιωτικοποίηση, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα!

Η BofA τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει plan B για την περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετακύλιση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς.

Όμως υπάρχουν και αυτοί που δεν φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι εφόσον έρθει στην εξουσία, θα επικαλεστεί την ύπαρξη του Μνημονίου και θα πραγματοποιήσει την ιστορική πολιτική του κυβίστηση αποδεχόμενος το Μνημόνιο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.

Υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέδιο Β. Και ότι τελικά το σχέδιο Β θα είναι αυτό της Τρόικας!

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την αγορά, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε ισχυρές αναταράξεις, όπως έγινε το 2012.

Ο διεθνής οίκος χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μη συστημικά απειλητικό. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη πραγματοποίηση εκλογών στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, και πιθανώς την Ελλάδα, το 2015 μπορεί να ενισχύσει το πολιτικό ρίσκο και να προκαλέσει νέες αναταραχές και αμφισβητήσεις για την ευρωζώνη. Αν από τις εκλογές σε κάποια χώρα προκύψει κυβέρνηση η οποία θα κινηθεί ενάντια στους κανόνες της ευρωζώνης, τότε θα αμφισβητηθεί η συμμετοχή της στο ευρώ.

 Σύμφωνα με την Goldman Sachs το βασικό στοιχείο για να επιστρέψει η αισιοδοξία των επενδυτών στην Ελλάδα είναι η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχουν πολλές πιθανές διαδρομές για την εξεύρεση πολιτικών ισορροπιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι λύσεις συνεργασίας με τους Ευρωπαίους δανειστές θα οδηγήσουν τελικά σε μια μεγάλης κλίμακας μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές.

Η Morgan Stanley συστήνει “overweight” για τις ελληνικές μετοχές στην τελευταία της έκθεση για τέσσερις λόγους:


• Τα μάρκο βελτιώνονται. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος κινούνται εκ νέου ανοδικά, ενώ οι οικονομολόγοι του οίκου βλέπουν ανάπτυξη το 2014 και το 2015.

• Η Ελλάδα θα επωφεληθεί πιθανότατα από τη βελτίωση της οικονομίας της ευρωζώνης αλλά και από ένα πιθανό QE από την κεντρική τράπεζα.

• Η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει περάσει τα δύσκολα.

• -Οι προβλέψεις για τις μελλοντικές αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, δεδομένης της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος τελεί υπό διαπραγμάτευση, με 0,7 φορές της μέσης εκτίμησης για τα PBV και ROE του 2015, και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) αναμένεται να φτάσει το 9% έως το 2016. Τίτλοι που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο τελούν υπό διαπραγμάτευση, με PE 11,5 και PBV 1,04, βάσει των εκτιμήσεων για το 2015.


ΤΑ 3+2 ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση διαθέτει περίπου 173-175 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διατυπώνει η Nomura, η οποία θεωρεί πως η Ελλάδα θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015.

 Κατά την άποψη της Nomura, το πιθανό αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών δεν θα ήταν και τόσο φιλικό για τις αγορές, όπως ήταν εκείνο στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ωστόσο, τα απαισιόδοξα σενάρια έχουν μειωθεί, καθώς η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται περισσότερο μετριοπαθής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών.

 Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τα βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν ως εξής:


1. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία


Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του. A priori αυτό αυξάνει την πιθανότητα διενέξεων με τους δανειστές, καθώς τίθενται εν αμφιβόλω οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν εγγυάται την ομαλότερη διαδικασία λήψης αποφάσεων λόγω των ετερόκλητων συνιστωσών, και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια ενδεχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εύθραυστη.


2. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει συνασπισμό με:


• Τα κεντροαριστερά κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι


Πρόκειται για ένα πιο φιλικό για την αγορά αποτέλεσμα, σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας πάντως ότι δεν διασφαλίζεται η ομαλή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, τα εν λόγω κόμματα έχουν την προοπτική να μετριάσουν τις επιθετικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ως διασφαλιστής της συνέχειας του κράτους, μεταξύ των πολιτικών της Τρόικας και μιας νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.


• Τους Ανεξάρτητους Έλληνες


Είναι το πιο δύσκολο σενάριο για τις αγορές, σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ είναι τόσο αντιμνημονιακοί όσο οι πιο ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά σε ακραίες θέσεις. Ωστόσο, τα δύο κόμματα αν και ταυτίζονται στην αντιμνημονιακή ρητορική τους, διαφωνούν σε μια σειρά θεμάτων (όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής και της μετανάστευσης). Επιπλέον, πολλά στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με πιθανή σύμπραξη λόγω του χαρακτήρα λαϊκής δεξιάς των ΑΝΕΛ, κάτι που καθιστά το σενάριο συνασπισμού των δύο κομμάτων πιο απίθανο από ό,τι θα φανταζόταν κανείς αν επικεντρωνόταν μόνο στην αντιμνημονιακή διάσταση.


• Τη Νέα Δημοκρατία


Ένας «μεγάλος συνασπισμός» στην Ελλάδα θα εξαφάνιζε τις ανησυχίες για το πολιτικό ρίσκο, καθώς θα αποτελούσε την απαρχή μιας εθνικής συναίνεσης στα στρατηγικά θέματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μετά την κρίση. Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένης της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των θέσεων των δύο κομμάτων και του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κοντά σε αυτοδυναμία, που μια συμμαχία με μικρότερο κόμμα δείχνει να του αρκεί.


3. Δεν σχηματίζεται συνασπισμός και η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές


Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτό το σενάριο, τονίζει η Nomura, δεδομένου του ότι υπάρχει αλλαγή στάσης από την κοινή γνώμη, που δείχνει να προτιμά κυβερνήσεις συνασπισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να το επιδιώξει αν πιστέψει ότι είναι πολύ κοντά σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ αν το κόμμα προσπαθήσει να επιβάλει την πλειοψηφία μέσω της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας.


Σε γενικές γραμμές, καταλήγει ο οίκος, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα των ενδεχόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο φιλικό στις αγορές όσο αυτό του Ιουνίου του 2012. Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα πτωτικά σενάρια σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο διαχειρίσιμα αυτήν τη φορά, δεδομένου του ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μετριάσει τη ρητορική της την τελευταία διετία.

Ως εκ τούτου, αφενός τα ελληνικά ομόλογα δεν αναμένεται να ξαναδοκιμάσουν τα χαμηλά εκείνης της περιόδου, αφετέρου η ελληνική αγορά δεν αποτιμά επαρκώς την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση.


ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ


Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται από τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, λόγω της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της επενδυτικής εταιρείας Jupiter Asset Management, η οποία ήταν «φανατική» των ελληνικών ομολόγων αλλά τον περασμένο Οκτώβριο μηδένισε τη συμμετοχή της.

Ο πολύς John Paulson, ο οποίος εισήλθε σε εισηγμένες στο ΧΑ (Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ) δήλωσε ότι παγώνει το επενδυτικό του πλάνο για την Ελλάδα εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων.

Αλλά ακόμη και στις θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για το ελληνικό χρηματιστήριο δίνονται χαμηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές μετοχές.

Τα επιθετικότερα hedge funds εκτιμάται ότι έχουν αποεπενδύσει και μόνο μερικά κινούνται εξαιρετικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

 Πάντως, για 25 συνεχόμενους μήνες βγαίνουν καθαροί αγοραστές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι ξένοι επενδυτές και κυρίως τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια, συμβάλλοντας με την όλο και διευρυνόμενη έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Παρά τις εντυπώσεις για πάγωμα των επενδύσεων ή και για μείωση θέσεων από τους ξένους, που έχουν δημιουργηθεί λόγω της έκρηξης του πολιτικού ρίσκου και της μεγάλης υποχώρησης των μετοχών τους τελευταίους μήνες, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό δεν έχουν σταματήσει ούτε για μια στιγμή τα τελευταία δύο χρόνια.

 Τα τελευταία στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι φρέσκα κεφάλαια 41 εκατ. μπήκαν στο ΧΑ από το εξωτερικό, με τη μεγάλη πλειονότητα να προέρχεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια και νομικά πρόσωπα. Συνολικά από τον Ιούνιο του 2012 που καταγράφηκαν τα ελάχιστα 22,5 ετών στις αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι εισροές ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,138 δισ. ευρώ μέσα στο 2014.

 Πάντως, η JP Morgan σημειώνει ότι σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισαγωγή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι περισσότεροι από τους μισούς θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές δεν έχουν θέση σε ελληνικούς τίτλους. Οι περισσότεροι είναι τοποθετημένοι στην αγορά του Περού, το μέγεθος της οποίας αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ του μεγέθους της ελληνικής αγοράς στον δείκτη των αναδυόμενων!

Το «παιχνίδι» της ανάκαμψης της Ελλάδας εξακολουθεί να κυριαρχείται από τα hedge funds, όπως σημειώνει ο οίκος. Οι εγχώριοι θεσμικοί κατέχουν μόνο το 5% της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου, έναντι του 64% που κατέχουν οι ξένοι θεσμικοί.

Οι Έλληνες επενδυτές είναι, από την άλλη πλευρά, σταθεροί πωλητές, με πρώτους τους θεσμικούς επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές εταιρείες) και τις τράπεζες, που έχουν ρευστοποιήσει περίπου 650 εκατ. φέτος, ενώ στους ιδιώτες επενδυτές οι καθαρές εκροές ξεπερνούν τα 440 εκατ. από τις αρχές του έτους.


Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Τεχνικά, από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2011 στις 1.750 μονάδες έως και τις τρέχουσες συνεδριάσεις στο χαμηλό, το σημαντικό επίπεδο για την αγορά είναι οι 950/955 μονάδες, οπότε όσο παραμένει ο βασικός δείκτης πάνω από αυτόν τον στόχο οι προσδοκίες είναι θετικές.

Η ζώνη των 790­810 μονάδων ασκεί μαγνητική έλξη στον Γενικό Δείκτη, ωστόσο όσο η αγορά δεν γράφει χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το μεγάλο ξεπούλημα του Οκτωβρίου, παραμένουν ζωντανές οι προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Η μεγάλη υποχώρηση των ελληνικών μετοχών έναντι των μετοχών αντίστοιχων κλάδων στην ευρωζώνη έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό discount για το ελληνικό χρηματιστήριο. Το μεσοσταθμικό p/e του Γενικού Δείκτη έχει υποχωρήσει –σύμφωνα με εκτιμήσεις– κάτω από το 15, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες πανευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών (π.χ. FTSE Eurofirst 300) βρίσκονται στα επίπεδα του 20, ακολουθώντας τα ιστορικά υψηλά του DAX, του CAC και άλλων δεικτών.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΓΥΠΑΡΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ YELLOWDAY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ METAXA
1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2014
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2015
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site