Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2014-τ.408                              

2015: ΑΠΟ SUCCESS STORY ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ;


O ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΑΓΩΔΙΑ


Η Ελλάδα θα κάνει ποδαρικό στο 2015 με τον κίνδυνο να επιστρέψει στο 2012 ή ακόμη χειρότερα στο 2010, όταν ενεργοποίησε τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Ποδαρικό στο 2015 με πρόεδρο ή εκλογές; Με σταθερότητα ή πολιτική αβεβαιότητα; Εκλογή Προέδρου και δίχτυ ασφαλείας ή πρόωρες κάλπες και επιστροφή στο άγνωστο;

Πριν από έξι μήνες, όλα τα στοιχεία έδειχναν πως τα δύσκολα για την Ελλάδα είχαν τελειώσει και η αισιοδοξία ήταν διάχυτη. Οι ξένοι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από την αρχή της κρίσης χρέους ενώ στηρίχθηκαν και οι ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, τα hedge funds και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παρέμεναν στο κυνήγι ευκαιριών στη χώρα.

Ωστόσο, τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά και η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει ένα νέο δράμα. Η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς μια νέα κρίση το 2015, εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών.

 Η ελληνική οικονομία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κατέγραψε αύξηση 0,7% το γ’ τρίμηνο φέτος, είδε την ανεργία της να μειώνεται έστω και οριακά, ενώ αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν.

 Το επόμενο έτος, η Αθήνα προσδοκά ανάπτυξη κοντά στο 3%. Η ανεργία επιτέλους μειώνεται και η χώρα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

 Το πολιτικό ρίσκο όμως μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία το γ’ τρίμηνο κατέγραψε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Από την αρχή του 2008 είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αναπτύσσεται σε ετήσια βάση. Στο ενδιάμεσο, το ελληνικό ΑΕΠ είχε βουτήξει κατά 27%, μια πτώση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν των ΗΠΑ στις αρχές του 1930.

 Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν στις αρχές Νοεμβρίου, η ανάκαμψη θα ενισχυθεί την επόμενη χρονιά, όταν και η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9%.

Ωστόσο, το αισιόδοξο outlook μπορεί να υπονομευθεί από την πολιτική αβεβαιότητα. Τα θεμέλια της φετινής ανάπτυξης μπήκαν όταν απομακρύνθηκε η απειλή ενός Grexit. Αν επιστρέψει η νευρικότητα, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει καταλυτικά και το Grecovery. Πριν από τη χαραυγή του 2015, η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

 Η διαφαινόμενη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας μια βαθιά εκλογική αβεβαιότητα, η οποία σε συνδυασμό με τη βραχεία χρονικά (δύο μήνες) χρηματοδοτική στήριξη μπορεί να οδηγήσει τον ελληνικό θρίαμβο σε τραγωδία.

 Οι αγορές από τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να διαπραγματευθεί μια πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, έστειλαν το μήνυμα ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα δίχτυ προστασίας, στέλνοντας τα ομόλογα στο 9%. Αλλά έδειξαν επίσης στους Έλληνες τους κινδύνους από την ανάθεση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ SUCCESS STORY


Αυτό που φοβίζει τις αγορές περισσότερο δεν είναι τόσο η εκλογική αβεβαιότητα όσο η πιθανότητα (όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα φέρει την Ελλάδα σε νέα πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό που ενοχλεί πλέον τις αγορές είναι ότι μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντέστρεφε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα, χαρακτηριστικά, οι αναλυτές της Bremer Landesbank εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τη φωτιά και θέτει σε κίνδυνο το success story της Ελλάδας.

 Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως είναι αυτήν τη στιγμή διαμορφωμένο, με αυξημένες κρατικές δαπάνες, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

 Ο Τσίπρας δεν έχει κανένα τρόπο να κρατήσει ικανοποιημένους τόσο τους ψηφοφόρους όσο και τους επενδυτές. Το πρόβλημα με την ατζέντα τους είναι πως κανείς δεν θέλει να τη χρηματοδοτήσει. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί είτε να αναβάλουν τα σχέδιά τους για μεγαλύτερες δαπάνες είτε να βγουν από το ευρώ, αφού και οι αγορές θα είναι κλειστές.

 Η οικονομική πραγματικότητα θα πείσει τον κ. Τσίπρα να υποκύψει στις απαιτήσεις της ένταξης στην ευρωζώνη εκτιμά η πλειοψηφία των αναλυτών. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα έχει χαθεί και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης.

 Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εκλογής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα αποδεχθεί τελικά το status quo. Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη νομοθεσία της ΕΕ περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξέλιξη που αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τελευταία να αλλάξει την εικόνα του στους επενδυτές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ώστε να φανεί ότι είναι ένα mainstream φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Ωστόσο, ο Τσίπρας έχει ταχθεί κατά σχεδόν οποιασδήποτε μεταρρύθμισης και περικοπής στον προϋπολογισμό.

Η οικονομική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, επανακρατικοποιήσεις και αποκατάσταση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, που θα χρηματοδοτηθούν από την ελάφρυνση του χρέους από την Τρόικα, πρόγραμμα που εγγυημένα θα φέρει την Ελλάδα σε νέα πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να απολέσει τα οφέλη της επιτευχθείσας προόδου και να επιστρέψει στο σημείο μηδέν.


Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Οι πιο «προχωρημένοι» αναλυτές, βλέποντας την επομένη ημέρα, εκφράζουν τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και εξηγούν: Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μόλις έναν μήνα να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την Τρόικα (αν φυσικά τη δεχθεί στην Αθήνα, καθώς κατά καιρούς στελέχη του την έχουν χαρακτηρίσει ανεπιθύμητη). Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η Ελλάδα βρισκόμενη εκτός προγράμματος θα κινδυνεύει να δει στεγνές τις τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ θα σταματήσει τη ροή της ρευστότητας προς αυτές, που αποτελούν το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η ΕΚΤ δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Θα έχουμε επανάληψη στην Ελλάδα αυτών που συνέβησαν στην Κύπρο;

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων.

Και βεβαίως το πιο αρνητικό για την ελληνική οικονομία θα ήταν η Ελλάδα να μην έχει «πρόγραμμα» όταν ο Μάριο Ντράγκι θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που αναμένεται προς τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου.


H ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΡΙΣΗ;


Αναζωπύρωση της ελληνικής –και κατ' επέκταση της ευρωπαϊκής– κρίσης το επόμενο έτος, το 2015, προβλέπει η Stratfor (αμερικανική εταιρεία πληροφοριών που παρέχει στρατηγικές αναλύσεις και προβλέψεις σε ιδιώτες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο) και προβλέπει ότι Ελλάδα θα καταστεί εκ νέου το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης την επόμενη χρονιά.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, μια εξαγγελία που αν υλοποιηθεί, θα επιφέρει νέο γύρο αστάθειας και νευρικότητας στις αγορές, αυξάνοντας ραγδαία την αβεβαιότητα για το σύνολο της ευρωζώνης.

 Αν η κατάσταση στην Ελλάδα προκαλέσει νέο γύρο αστάθειας στην Ευρώπη, τότε οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν όλα τα καυτά θέματα, τα οποία μέχρι στιγμής δείχνουν να αποφεύγουν, εκτιμά η Stratfor.


 


 


ΤΙΤΛΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;


Το ερώτημα που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις «πίσω γραμμές» των εκθέσεων ξένων οίκων είναι αν η Ελλάδα κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία όσο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξάνεται επικίνδυνα. Η απάντηση στο ερώτημα, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, είναι όχι.

 Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα πολύ υψηλό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του είναι μακροπρόθεσμο, ενώ το κόστος εξυπηρέτησής του είναι εξαιρετικά χαμηλό. Πέρα από αυτό, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και όχι τις τράπεζες.

 Έτσι, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει στο χρέος της ή επιλέξει να επεκτείνει τις διάρκειες, ή και να πληρώσει ακόμη χαμηλότερα επιτόκια, το πιθανότερο είναι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι να χάσουν χρήματα.

Ωστόσο, η αγορά ομολόγων μπορεί επίσης να τιμολογεί τον φόβο ότι και πάλι η Ελλάδα κινδυνεύει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Κι εδώ έρχεται ένα άλλο ερώτημα: θα μπορούσε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ; Αν αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση να αναδείξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές στη χώρα. Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει.

Ο Τσίπρας όμως λέει ότι θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις: την άφεση του χρέους και την ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οικονομία στην Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Αν δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης με τους επίσημους δανειστές, τότε είναι πιθανό να τεθεί ζήτημα παραμονής στην ευρωζώνη. Αν δεν υπάρξει λύση, τότε η έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι πιθανή, άρα και η χρεοκοπία.


ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ


Με την προοπτική επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, οι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι αναμένεται απόσυρση καταθέσεων τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του 2012. Μολονότι τα 23 δισ. καλύφθηκαν τότε από την ΕΚΤ, σήμερα η πολύ πιο αδύναμη ευρωζώνη δύσκολα θα μπορούσε να μεταφέρει πάνω από 100 δισ. αν συνέβαινε μια μαζική απόσυρση καταθέσεων, υποστηρίζει χαρακτηριστικά η New York Times.

Επισημαίνει δε ότι σε αυτήν την περίπτωση «η έλλειψη χρήματος θα οδηγούσε την Ελλάδα σε τεχνική χρεοκοπία», ότι «τα κέρδη των δύο περασμένων ετών που επιτεύχθηκαν με θυσίες θα εξανεμίζονταν, η πρόσβαση στον δανεισμό θα διακοπτόταν, η οικονομία θα οδηγούνταν σε στασιμότητα».

 Τότε, η μόνη προφανής επιλογή θα ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, μια καταστροφική επιλογή για μια χώρα που εισάγει την πλειοψηφία των αγαθών που καταναλώνει.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΓΥΠΑΡΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ YELLOWDAY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ METAXA
1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2014
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2015
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site