Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2014-τ.408                              

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΥΠΑΡΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ROCHE HELLAS


ΤΙΤΛΟΣ: ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΘΕΝΗ
Την οικονομική πορεία της Roche Hellas την τελευταία εξαετία, το επενδυτικό της πλάνο, τη συνολική της παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς και τα μελλοντικά αναπτυξιακά της σχέδια για τη χώρα μας, παρουσιάζει ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αριστοτέλης Γύπαρης.


Συνέντευξη στον Γιώργο Καλούμενο


ΧΡΗΜΑ_Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τις βασικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρει η Roche στην ελληνική αγορά και δώστε μας μια εικόνα των εγκαταστάσεων, των γραφείων και του προσωπικού που απασχολεί στη χώρα μας.


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΥΠΑΡΗΣ_Η Roche ξεκίνησε την παρουσία της στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’30, διαγράφοντας μια πολύχρονη επιτυχημένη πορεία μέσω της διάθεσης πρωτοποριακών φαρμακευτικών και διαγνωστικών προϊόντων. Έχοντας ως πυξίδα τις τρεις θεμελιώδεις αξίες μας –ακεραιότητα, τόλμη και πάθος– εργαζόμαστε καθημερινά με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας.

Σήμερα, η Roche επενδύει θεαματικά στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και διαγνωστικών προϊόντων, ενώ συμπληρώνει τις δικές της παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες με ένα πλήθος συμφωνιών συνεργασίας με πανεπιστήμια, ερευνητικά εργαστήρια και εταιρείες βιοτεχνολογίας.

Σκοπός της εταιρείας είναι να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε τη θεραπεία στις ανάγκες των ασθενών. Ως μία από τις ηγετικές εταιρείες στη φροντίδα της υγείας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυνατότητές μας σε διαγνωστικά και φαρμακευτικά προϊόντα, πιστεύουμε ότι η Roche είναι ο πιο κατάλληλος οργανισμός για το έργο της ανάπτυξης της Εξατομικευμένης Θεραπείας.

Η Roche εκπροσωπείται στην Ελλάδα από δύο ανεξάρτητες εταιρείες, τη Roche (Hellas) AE, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο φαρμάκων, και τη Roche Diagnostics (Hellas) AE, που διαθέτει διαγνωστικά προϊόντα καλύπτοντας όλο το φάσμα των εργαστηριακών αναγκών.

Σήμερα, η Roche Hellas απασχολεί περίπου 180 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοί μας απασχολούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις απολαμβάνοντας παροχές που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί μας νιώθουν οικεία ενώ παράλληλα αισθάνονται ασφάλεια και σεβασμό, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους.


Χ_Ποιες είναι οι οικονομικές επιδόσεις της Roche Ελλάδας στα τελευταία έξι χρόνια της εγχώριας κρίσης; Έχετε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για να αμβλύνετε τις επιπτώσεις της ύφεσης; Αν ναι, ποιες ήταν αυτές;


Α.Γ._Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία αλλά και η οικονομική ύφεση γενικότερα συντέλεσαν στη δημιουργία ενός μη ευνοϊκού περιβάλλοντος για τον ιδιωτικό τομέα στο σύνολό του. Από τον Σεπτέμβριο του 2010, το υψηλό νοσοκομειακό χρέος προς την εταιρεία μας μάς ώθησε στην πιστή τήρηση μιας πιστωτικής πολιτικής μέσω της οποίας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά μας. Το 2013 –με την υποστήριξη και της μητρικής εταιρείας– καταφέραμε να παρουσιάσουμε ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη, γεγονός που μας επέτρεψε το 2014 να επενδύσουμε και πάλι δυναμικά στη χώρα, υλοποιώντας δράσεις με υψηλό κοινωνικό όφελος. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως η Roche Hellas επενδύει κάθε χρόνο στην Ελλάδα σχεδόν 3 εκατ. ευρώ σε κλινική έρευνα.


Χ_Βλέπετε κάποια βελτίωση στο οικονομικό κλίμα το τελευταίο διάστημα τόσο στον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείστε όσο και γενικότερα; Πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά τα δικά σας οικονομικά μεγέθη;


Α.Γ._Ήδη από το 2013 έχουμε προχωρήσει σε επενδύσεις αναπτυξιακής τροχιάς, καθώς μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον και να ενισχύσουμε το προφίλ της εταιρείας με νέες επενδύσεις, που πρωταρχικό κριτήριο θα έχουν την παροχή καινοτόμων φαρμάκων στους ασθενείς αλλά και τη μεγιστοποίηση της συμβολής μας στην αναβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας. Επιπλέον, το νέο δελτίο τιμών είναι ευνοϊκό για τις φαρμακευτικές εταιρείες, δεδομένου του ότι αναγνωρίζεται η συμβολή της καινοτομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια της Πολιτείας για τη συγκρότηση ενός πιο σταθερού πλαισίου, το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών αυτών που θα ευνοήσουν περαιτέρω την δραστηριότητα του κλάδου. Η Εξατομικευμένη Θεραπεία και οι Κλινικές Έρευνες αποτελούν για εμάς τομείς προτεραιότητας. Δεν μένουμε όμως σε αυτό, αλλά επενδύουμε στην κοινωνία μέσω προγραμμάτων που δείχνουν έμπρακτα το κοινωνικό προφίλ της εταιρείας όπως το «Πρόγραμμα Στήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών», το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής» που υλοποιούμε μαζί με τη μη κυβερνητική οργάνωση Praksis και το Roche Management Trainee Program. Άλλωστε, η βράβευση της εταιρείας μας ως Best Workplace για δύο συνεχόμενα έτη είναι αποτελέσματα της επένδυσής μας σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και κυρίως στους εργαζομένους μας.


Χ_Αυτήν τη στιγμή «τρέχει» κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα της Roche για την ελληνική αγορά; Και σε ποιο σημείο βρίσκεται; Γενικά μπορείτε να μας πείτε το ύψος των επενδύσεων που έχετε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, αλλά και αυτών που σχεδιάζετε για το άμεσο μέλλον;


Α.Γ._Σήμερα, η Roche Hellas πραγματοποιεί πλάνα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία στοχεύουν στην εισαγωγή νέων φαρμάκων καθώς και στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου γενικότερα, με επενδύσεις στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη. Το 2012 –μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα– πραγματοποιήσαμε επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ενώ το 2013 είχαμε 31 ενεργές κλινικές μελέτες σε 170 κέντρα ανά τη χώρα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 ασθενείς, με την επένδυση μας να αγγίζει πλέον τα 3 εκατ. ευρώ. Το 2014 συνεχίζουμε με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. Η βασική μας προτεραιότητα εξακολουθεί να είναι η Εξατομικευμένη Θεραπεία, μέσω της οποίας η Roche αναπτύσσει φάρμακα τα οποία παρατείνουν και βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων, επιτρέποντας ταυτόχρονα την αποτελεσματική χρήση των πόρων των συστημάτων υγείας.

Παράλληλα, η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αποφάσισε να ενισχύσει το φάσμα δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μια απόφαση η οποία ελήφθη από την ηγετική ομάδα της Roche Hellas, καθώς κοινή επιθυμία όλων μας ήταν η δραστηριοποίησή μας να έχει εκτός από οφέλη για τους ασθενείς και οφέλη για την κοινωνία στην οποία λειτουργούμε.


Χ_Πώς βλέπετε από οικονομική σκοπιά την πορεία της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα; Αποδίδει τα προσδοκώμενα οφέλη όπως συμβαίνει σε πιο προηγμένες χώρες του εξωτερικού; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που «φρενάρουν» την εξέλιξη της κλινικής έρευνας;


Α.Γ._Οι κλινικές έρευνες αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο αλλά μη επαρκώς αξιοποιήσιμο έδαφος, το οποίο έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ είναι σημαντικό και για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρω μερικά από τα πολλά οφέλη των κλινικών ερευνών. Αρχικά, το πεδίο των κλινικών ερευνών προσφέρει στους ασθενείς πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και πρωτοποριακές θεραπείες. Επιπλέον, παρέχει στην επιστημονική κοινότητα πρόσβαση στην πιο σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τέλος δημιουργεί θέσεις εργασίας, διενέργεια άμεσων ξένων επενδύσεων και εισροή συναλλάγματος, τονώνοντας την εθνική οικονομία. Η χώρα μας διαθέτει ήδη τις υποδομές και παράλληλα πληροί τα πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ διαθέτει ικανό αριθμό δημόσιων νοσοκομείων και ιατρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

Εάν αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, μπορούμε να επιταχύνουμε ως χώρα και να αξιοποιήσουμε τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα: η Ελλάδα το 2012 άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην κλινική έρευνα, όταν το Βέλγιο απορρόφησε επενδύσεις πενταπλάσιας αξίας.

Στη Roche, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στοχεύοντας να φτάσουμε και φέτος τις 30 κλινικές έρευνες που ήταν ενεργές κατά το 2013.


Χ_Η Roche έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας που προσφέρει στους εργαζομένους της. Ποιο είναι το μυστικό που κάνει τις συνθήκες εργασίας στη Roche να είναι πιο ικανοποιητικές από ό,τι σε άλλες εταιρείες;


Α.Γ._Η κορυφαία θέση που η Roche κατέχει στον ιατροφαρμακευτικό κλάδο παγκοσμίως είναι το αποτέλεσμα της εργασίας όλων των ανθρώπων της, οι οποίοι εργάζονται καθημερινά με ακεραιότητα, πάθος και τόλμη, αναπτύσσοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα, σταθερά προσανατολισμένοι προς την καινοτομία και τον άνθρωπο. Η κινητήριος δύναμη της εταιρείας μας αναμφισβήτητα είναι οι άνθρωποί μας.

Καθένας από εμάς επιθυμεί να συνεισφέρει το καλύτερο μέσω της καθημερινής εργασίας του, ούτως ώστε να εξελιχθεί επαγγελματικά, το οποίο μας οδηγεί σε θετικά, ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά με τη σειρά τους αποτυπώνονται εξελικτικά και στα οικονομικά μας μεγέθη.

Η βράβευση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της Roche Hellas στα Best Workplaces αποτελεί το επιστέγασμα της διαρκούς προσπάθειας της εταιρείας για τη διασφάλιση ενός εξαιρετικού περιβάλλοντος εργασίας, που εμπνέει καθημερινά κάθε εργαζόμενο. Η ανακοίνωση της βράβευσης ήταν σημαντική για όλα τα τμήματα της εταιρείας μας, αφενός γιατί μας έδειξε ότι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια της εταιρείας, αφετέρου γιατί γνωρίζοντας ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αισθανόμαστε την ανάγκη να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


Χ_Η Roche στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε πολλές δράσεις κοινωνικής προσφοράς, όπως η δωρεά φαρμάκων σε κοινωνικούς φορείς, η πρόσληψη πτυχιούχων για την επαγγελματική τους κατάρτιση κ.λπ. Ποια είναι η γενικότερη πολιτική σας σε ό,τι αφορά τα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης;


Α.Γ._Στη Roche θεωρούμε υποχρέωσή μας να μετέχουμε στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να στηρίξουμε με τα μέσα που διαθέτουμε την Πολιτεία, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Η Roche έχει ως θεμελιώδη αρχή τη συνεισφορά στο εκάστοτε περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, θεωρώντας ότι το υγιές επιχειρείν σημαίνει αφενός αρμονική συνύπαρξη με την κοινωνία, αφετέρου υπευθυνότητα από πλευράς εταιρείας. Με δράσεις υψηλού κοινωνικού αποτυπώματος και ουσίας υλοποιούμε με υπευθυνότητα και επενδύουμε σε προγράμματα που προσφέρουν στην κοινωνία.

Με γνώμονα αυτή μας την επιθυμία, συνδράμουμε την Πολιτεία στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ανακοινώσαμε τον Απρίλιο του 2014 το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών», μέσω του οποίου η Roche Hellas προσφέρει φάρμακα συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ανασφάλιστων ασθενών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε τέτοια έκταση στη χώρα μας, μέσω της οποίας θα διατεθούν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά περίπου 11.500 συσκευασίες φαρμάκων με τη μορφή της δωρεάς σε δημόσια νοσοκομεία και στην «Τράπεζα Φαρμάκων» των ΣΦΕΕ και ΙΣΑ.

 Παράλληλα, επαναλαμβάνουμε για δεύτερη χρονιά το Management Trainee Program, δίνοντας τη δυνατότητα σε 10 νέους πτυχιούχους για έμμισθη απασχόληση για ένα χρόνο στη Roche Hellas, προσφέροντας έτσι επαγγελματικές ευκαιρίες στη νέα γενιά της χώρας, που μαστίζεται από την ανεργία. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2013, ενώ ενδεικτικό στοιχεία της απήχησής της ήταν το ότι κατατέθηκαν συνολικά τον πρώτο χρόνο 1.392 δηλώσεις συμμετοχής ενώ τον δεύτερο χρόνο υπέβαλαν αιτήσεις πάνω από 1.661 υποψήφιοι.

Τα παραπάνω, καθώς και δράσεις που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, είναι ενδεικτικά της δέσμευσής μας για έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας μέσω των εργαλείων που διαθέτουμε. Ωστόσο, η κοινωνική μας δράση δεν σταματάει εδώ. Σύντομα στοχεύουμε να μοιραστούμε με το ελληνικό κοινό και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις στην κατεύθυνση της ανταπόδοσης στην κοινωνία.


Χ_Ποια είναι η σχέση σας με τη μητρική εταιρεία στο εξωτερικό; Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά και με ποιους τρόπους στηρίζει τη Roche Ελλάδας στην προσπάθεια της τελευταίας να αναπτυχθεί στο δύσκολο εγχώριο τοπίο;


Α.Γ._Σκοπός της Roche είναι να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επενδύσεις σε κλινική έρευνα στη χώρα μας. Με την υποστήριξη της μητρικής μας εταιρείας, αφήνοντας πίσω μας δύο πολύ δύσκολες οικονομικά χρονιές για τη Roche Hellas –το 2011 και το 2012– πετύχαμε το 2013 να είναι μια κερδοφόρα χρονιά για τα οικονομικά μας μεγέθη, γεγονός που αποτέλεσε εφαλτήριο ώστε να ενισχύσουμε το 2014 τις δράσεις μας για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΓΥΠΑΡΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ YELLOWDAY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ METAXA
1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2014
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2015
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site