Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2014-τ.408                              

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΑΡ ΤΟ ΜΕΤΑΧΑ, ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ


Το απόσταγμα ΜΕΤΑXA, ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν με απαράμιλλες γευστικές ιδιαιτερότητες, συνεχίζει να αναπτύσσεται με αξιοπρόσεχτο δυναμισμό στις διεθνείς αγορές. Προκαλεί έκπληξη η συνεχής άνοδός του στις πλέον απαιτητικές αγορές αλκοολούχων ποτών. Πρωταγωνιστεί επίσης στις πωλήσεις στην Ευρώπη και βρίσκεται ανάμεσα στις 20 πρώτες μπράντες «σκούρων ποτών», ενώ αναπτύσσεται ραγδαία σε μεγάλες αγορές, όπως εκείνες της Ρωσίας και της Πολωνίας. Επίσης, την πρώτη θέση στην κατηγορία του κατέχει και στο παγκόσμιο duty free.


του Γιάννη Βερμισσώ


Όταν το brand «σερφάρει» στον χρόνο, και η πραγματικότητα εναλλάσσεται με τον μύθο, αποκτώντας σπάνια χαρακτηριστικά και σπουδαία φήμη, τότε γευόμαστε, σκεφτόμαστε, απολαμβάνουμε το METAXA και, ακολούθως, ταξιδεύουμε στη Σάμο, αφού η ιστορία δένει το ΜΕΤΑΧΑ με το Μοσχάτο Σάμου, το πολύτιμο αυτό είδος της σαμιώτικης αμπελουργίας.

Το ελληνικό αυτό νησί, πατρίδα του Πυθαγόρα, με τη βιβλική του γαλήνη, τις εναλλαγές τοπίων, την αύρα της ανατολής και την αίγλη μιας μεγάλης παράδοσης σε τέχνες, γράμματα, εμπόριο και κατασκευές, με το μοναδικό πευκοδάσος και τη συμβολή του στη ναυπηγική τέχνη της περιοχής, κατέχει εξέχουσα θέση και στην καλλιέργεια της αμπέλου.

Η δραστηριότητα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου είναι μεγάλη και τα κρασιά πολλά και ξεχωριστά. Μοναδική είναι η Σάμος στην παραγωγή του Μοσχάτου, μιας ποικιλίας σταφυλιού που συντέλεσε και συνεχίζει να συμβάλλει στην παραγωγή ενός «μύθου» για την Ελλάδα, που ακούει στο όνομα ΜΕΤΑΧΑ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να μεγαλώνει διατηρώντας στενούς δεσμούς με το ΜΕΤΑΧΑ. Το brand δεν αποδυναμώθηκε στον χρόνο, έμεινε στην ιστορία και σήμερα συνεχίζει δυναμικότερα. Υπάρχει η θύμηση αλλά και το προϊόν. Το ΜΕΤΑΧΑ ανασύρει αναμνήσεις κοινές για τους Έλληνες. Προσφέρει μιαν αφορμή ο καθένας να συλλέγει, να νοσταλγεί, να θυμάται, να επιλέγει και να πράττει ανάλογα με τις περιστάσεις πίνοντας ένα ποτήρι ΜΕΤΑΧΑ.

 Το ποτό που όλοι γνωρίζουν –οι παλιοί ως κονιάκ ή μπράντι– έχει αναμφισβήτητα μια διαχρονική, συμβολική και ουσιαστική αξία για τους Έλληνες και τη χώρα. Είναι μια μπράντα που συντελεί στο γεφύρωμα της ανάμνησης με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Υπήρχε τότε. Υπάρχει και τώρα: Οι Σαμιώτες, η αγροτική ζωή, το Αιγαίο και φυσικά τα μοσχάτα σταφύλια από τη Σάμο, αλλά και από τη Λήμνο.

 Παρελθόν; Ναι. Αλλά όχι ξεχασμένο. Η «μυστηριακή» μοναδικότητα του ΜΕΤΑΧΑ, αυτού του ποτού που μάθαμε να πίνουμε ως κονιάκ, που δημιουργείται χάρη στο πάντρεμα αποσταγμάτων και μοσχάτων κρασιών, «ακουμπά» στη Σάμο και διατηρείται αναλλοίωτη στην πατίνα του χρόνου, παραμένει ζωντανή.

 Το ΜΕΤΑΧΑ, που δημιούργησαν –και συνεχίζουν να το φτιάχνουν– Έλληνες, ακόμη και σήμερα κάνει τον γύρο του κόσμου ως ένα ξεχωριστό ποτό, με ιδιαίτερη γεύση και μακρόχρονη ιστορία.

Ποιος δεν έχει πιεί ΜΕΤΑΧΑ; Ποιος δεν έχει γευτεί αυτό το ιδιαίτερο και απαράμιλλης απαλότητας ποτό, που θυμίζει άλλες εποχές, κάποιες άλλες γενιές, μικρές και μεγάλες ιστορίες... Δεν υπήρχε κάποτε σπιτικό χωρίς ΜΕΤΑΧΑ, ούτε ντουλάπι χωρίς αυτό το ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο μπουκάλι. Όπως και στα καφενεία, τα μπαρ και τις ντίσκο.

Σήμερα, ξεπέρασε τα 3, τα 5 και τα 7 αστέρια που μας είναι γνωστά. Έφθασε στα 12, αναδεικνύοντας ειδικά αποστάγματα, εκλεκτές μυρωδιές, εξαιρετικές επιγεύσεις. Και ο μύθος συνεχίζεται…

Σήμερα βρίσκεται σε μεγάλες ξένες αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής και με πληθώρα διαφορετικών προτάσεων. Σε 8 βασικές προτάσεις διαφορετικών γεύσεων και φυσικά με αναρίθμητες καινοτομικές ιδέες των σύγχρονων δημιουργών –γεύσεων– κοκτέιλ. Με βάση το Μοσχάτο, το απόσταγμα και μια μυστική συνταγή από μαγιάτικα ροδοπέταλα και άλλα μυστικοβότανα δημιουργείται το ποτό και συντηρείται ο μύθος.

Το εργοστάσιο βρίσκεται κάπου εκεί στην Κηφισιά. Περιβάλλεται με όλη την αίγλη που έχει δημιουργήσει και επάξια φέρει το ΜΕΤΑΧΑ. Οι κάβες του Οίκου, με τα τεράστια ογκώδη δρύινα βαρέλια και τη χαρακτηριστική μυρωδιά, εντείνουν την επιθυμία του επισκέπτη να δοκιμάσει. Το άρωμα του αποστάγματος, η διακριτική οξύτητα του αλκοόλ, οι ανεπαίσθητες μυρωδιές του ξύλου, η συμβίωση της αίσθησης θερμού και ψυχρού και η ισορροπία ανάμεσα στη φινέτσα και τη δύναμη, μαζί με αυτό το «κάτι», το άγνωστο της συνταγής του δημιουργού του Σπύρου Μεταξά, διεγείρουν τις αισθήσεις. Θυμίζουν εκείνη την εποχή των εντάσεων και της δύναμης της δημιουργίας. Τότε που δεν υπήρχε ανασφάλεια και γεύσεις όπως αυτή του ΜΕΤΑΧΑ είχαν μοναδική επίδραση.

Σήμερα, στην παγκόσμια αγορά του 2014, που η χώρας μας αποτελεί έναν κρίκο μιας αλυσίδας χωρίς τέλος, οι μπράντες έχουν μεγαλύτερη αξία και «βαριά» υποχρέωση να κρατήσουν τις γέφυρες με το παρελθόν. Να διατηρήσουν την ιστορία.

Αυτό κάνει και ο Οίκος Μεταξά, που επιβεβαιώνει καθημερινά μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό ότι αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση. Εθνική ιδέα, εκκίνηση και δημιουργία από τον Σπύρο Μεταξά. Μοναδική ελληνική καθημερινότητα για δεκαετίες. Πολυεθνικός σταρ σήμερα, με τα λίγα ή πολλά αστέρια στο μπουκάλι του. Με παλιούς και σταθερούς καθώς και νεόκοπους ορμητικούς θαυμαστές, το ΜΕΤΑΧΑ συνεχίζει να γράφει τον αξεπέραστο γευστικό του μύθο…


Υ.Γ.: Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την επίσκεψή μου στη Σάμο. Η ντοπιολαλιά, οι συμπεριφορές, η εμφανής ανάγκη των κατοίκων για ενημέρωση των επισκεπτών αναφορικά με το παρελθόν και την επικρατούσα κατάσταση, τροφοδότησαν τις σκέψεις μου για την παράδοση. Ταυτόχρονα, η ενημέρωσή μου για το Μοσχάτο Σάμου και τη σημασία του για την παραγωγή του ΜΕΤΑΧΑ στάθηκαν αφορμή για να επιχειρήσω μιαν «ακροβατική» σύνδεση των πολλών σκέψεων, αναμνήσεων, εικόνων, που συγκεχυμένα ανασύρθηκαν από το κέρινο εκμαγείο του εγκεφάλου.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ METAXA ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ


Εταιρεία με δυναμισμό και έντονα ανταγωνιστικό όνομα, που ανοίγει τις αγορές και κατακτά την παγκόσμια κοινότητα λαμβάνοντας θέση σε «υψηλά ράφια» του εμπορίου με το ΜΕΤΑΧΑ, που σπάει το ρεκόρ που το ίδιο δημιουργεί. Ξεπερνά τον εαυτό του από τη γέννησή του έως και σήμερα γράφοντας μια μοναδική ιστορία.

Οραματικοί πρόγονοι και σήμερα τεχνοκράτες, υψηλού επιπέδου επαγγελματίες συνεχιστές της ποτοβιομηχανίας, συνθέτουν την πραγματικότητα που δημιουργεί καθημερινά στην αγορά η ΜΕΤΑΧΑ.

Η βιομηχανία Μεταξά δημιουργήθηκε στον Πειραιά το 1888 από τον Σπυρίδωνα Μεταξά, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος (37 ετών) από τα άλλα δύο αδέλφια του. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής «κονιάκ» ως προϊόντος αποστάγματος σταφυλιών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ο Σπύρος και ο αδελφός του Ηλίας, ενώ λίγο αργότερα εντάχθηκε σε αυτήν και ο μικρότερος όλων, ο Αλέξανδρος.

Τα βήματα της ανάπτυξης της κονιακοποιίας Μεταξά ήταν γρήγορα. Έγινε γνωστή, εξαπλώθηκε, και το προϊόν κέρδιζε θαυμαστές. Πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα. Αρχικώς έφθασε σε περιοχές που υπήρχαν Έλληνες. Πήγε στη Ρωσία –στην Οδησσό– και μετά στην Κωνσταντινούπολη. Η εταιρεία βρέθηκε λοιπόν με μια μεγάλη αποστακτική δραστηριότητα, την οποία και όφειλε να καλύπτει μέσα από σκληρή εργασία και κυρίως διασφαλίζοντας την πρώτη ύλη, που ήταν το σταφύλι.

 Μετά ακολούθησε η Αμερική. Ο ελληνισμός, και εκεί δυνατός, στήριξε και ανέδειξε το κονιάκ METAXA. Αργότερα, το κονιάκ METAXA εξαπλώθηκε στην Αφρική, την Ινδία, την Περσία, την Αυστραλία. Όμως ο Σπύρος, ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του εγχειρήματος του Οίκου Μεταξά έφυγε από τη ζωή το 1909 και λίγα χρόνια αργότερα απεβίωσε και ο Αλέξανδρος. Στις θέσεις τους ανέλαβαν οι σύζυγοι, Δέσποινα Μεταξά και Αγγελική Μεταξά. Βέβαια από το 1913 ο γιός του Σπύρου, Άγγελος, συμμετείχε και αυτός στην εταιρεία, οπότε όταν και ο τελευταίος αδελφός, ο Ηλίας, έφυγε από τη ζωή, υπήρχε ο διάδοχος της επιχείρησης.

Ο Άγγελος Μεταξάς μαζί με τα αδέλφια του Ανδρέα, Γεώργιο, Θηρεσία και Αγγελική αποτέλεσαν τη συνέχεια της επιχείρησης από το 1920 και μετά. Η συνταγή της παρασκευής του METAXA ήταν η πρώτη ύλη, το Μοσχάτο, οι προσμίξεις παλιών και νέων αποσταγμάτων και φυσικά οι αναλογίες, που διατηρήθηκαν μυστικές μέσα στις δεκαετίες.

Οι διακρίσεις ήταν πολλές. Σταθμός για την εταιρεία ήταν το 1963, όταν κατασκευάστηκε το νέο εργοστάσιο στην Κηφισιά, στην οποία έγινε η μεταφορά της εταιρείας από τον Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι οι κύριοι Σπύρος και Ηλίας Μεταξάς, γιοι του Άγγελου, που ανέλαβαν, κατόρθωσαν να μεγαλώσουν την επιχείρηση, διευρύνοντας τον αριθμό των αγορών στις οποίες εξαγόταν το «Γνήσιον ΜΕΤΑΞΑ», με αποτέλεσμα το προϊόν να φθάσει σε περισσότερες από 110 χώρες στον κόσμο και να γίνει πασίγνωστο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη του φήμη και δυναμική προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών παικτών. Το 1989, συμπληρώνοντας ακριβώς 100 χρόνια λειτουργίας, άλλαξε χέρια.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΓΥΠΑΡΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ YELLOWDAY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ METAXA
1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2014
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2015
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site