Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2014-τ.408                              

ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ: ΑΔΥΝΑΜΗ ΑΚΟΜΗ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ


ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ


Αδύναμη κερδοφορία παρουσίασαν οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο στο εννεάμηνο του 2014, καθώς ο κύκλος αναδιάρθρωσης των ισολογισμών φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες εισηγμένες, ενώ έχει επηρεαστεί από τις αυξημένες προβλέψεις και τη φορολογία. Καθαρές ζημίες μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας 627 εκατ. ευρώ σημείωσαν στο εννεάμηνο του 2014 οι εισηγμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την επεξεργασία 202 ισολογισμών από την ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ.


Το γύρισμα του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να κεφαλαιοποιείται κατά κύριο λόγο στη γραμμή των λειτουργικών αποτελεσμάτων, τα οποία ανήλθαν στα 5,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5%.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 1,4%, φθάνοντας τα 51,5 δισ. ευρώ.

Καθοριστικοί παράγοντες βελτίωσης του τζίρου και των οργανικών αποτελεσμάτων είναι οι εποχικές επιδράσεις, λόγω της αύξησης του τουρισμού, στους κλάδους των μεταφορών, των τροφίμων-ποτών, των ξενοδοχείων, η μείωση του κόστους πρώτων υλών (πετρέλαιο) σε βιομηχανικές και η ενσωμάτωση υπεραξιών από μετοχές και ομόλογα σε χρηματοοικονομικές εταιρείες (τράπεζες και ασφαλιστικές). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πολιτικές αβεβαιότητες, που επηρεάζουν αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και θετικές προοπτικές για τη συνέχεια μέχρι το τέλος της χρήσης.

Από το σύνολο των εισηγμένων οι 83 ήταν κερδοφόρες και οι 119 ζημιογόνες. Σε ό,τι αφορά τις κερδοφόρες, 42 κατέγραψαν αύξηση των κερδών, 22 εμφάνισαν μείωση και 19 επέστρεψαν σε κέρδη. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες, 35 παρουσίασαν αύξηση των ζημιών, 65 κατέγραψαν μείωση ενώ 19 κατέστησαν ζημιογόνες στο εξεταζόμενο διάστημα.

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιρειών συνέχισε την αποκλιμάκωσή της, παρουσιάζοντας μικρή αλλά σταθερή βελτίωση. Η εξέλιξη αποδίδεται στον παράγοντα «εποχικότητα» και πλέον ο σχετικός δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2011 (43% κερδοφόρες,-57% ζημιογόνες).

Ο τζίρος στο εννεάμηνο παρουσιάζει οριακή αύξηση, κατά 1,4%, ενώ το γ’ τρίμηνο κλείνει με ελαφρώς καλύτερη επίδοση, στο +2,8%. Δεδομένου του ότι στο β’ τρίμηνο υπήρχε ουσιαστικά στασιμότητα (-0,5%) στη μεταβολή του κύκλου εργασιών, η επιστροφή σε αυξητικούς ρυθμούς, εκτός του ότι συμβαδίζει με τον αναθεωρημένο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, έχει εμφανίσει μεγαλύτερη ελαστικότητα σε κλάδους που δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό, όπως το λιανικό εμπόριο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Το τρίμηνο έκλεισε με συγκρίσιμο τζίρο 18,7 δισ. ευρώ, έναντι 17,8 δισ. ευρώ πέρσι, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου, σε απόλυτα μεγέθη ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 51,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση (+31%) στο σύνολο, είναι 570 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρσι.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα βελτιώνεται, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες εμφανίζουν αύξηση 7,5% στο εννεάμηνο και 6,3% στο γ’ τρίμηνο. Δεδομένης της υψηλότερης αύξησης σε σχέση με τον τζίρο, το λειτουργικό περιθώριο βελτιώνεται κατά 36 μονάδες βάσης στο σύνολο, φθάνοντας στο 10,87% στο γ’ τρίμηνο, ενώ στο εννεάμηνο το σχετικό μέγεθος βρίσκεται στο 10,10%. Είναι ίσως μία από τις πιο σημαντικές αναγνώσεις αυτής της περιόδου, καθώς το διψήφιο ποσοστό στο λειτουργικό περιθώριο αφήνει μια απόσταση ασφαλείας για το τι θα μείνει στην τελική γραμμή. Ιστορικά, οι χρονιές που έκλεισαν με +10% περιθώριο ήταν θετικές και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Λόγω της επαναληπτικής ιδιότητας των λειτουργικών κερδών, η χρήση του 2014 μπορεί να μην αφήνει ισχυρά κέρδη μετά από φόρους, έχει θέσει ωστόσο τις βάσεις για μια εξαιρετική συνέχεια στην επόμενη χρονιά.

 Το γ’ τρίμηνο μπορεί να μην έφερε την μεγάλη έκπληξη στους αριθμούς, έφερε ωστόσο συνέπεια στο μεγαλύτερο πλήθος των εταιρειών που δημοσίευσαν αποτελέσματα. Η ελληνική αγορά μέσα στο 2014 έκλεισε πολλές εκκρεμότητες –ειδικά στον τραπεζικό κλάδο– σε θέματα αναδιαρθρώσεων. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε μικρό επίπεδο η περίοδος που μεσολάβησε από την αρχή της χρονιάς ήταν προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών στην οικονομία, εάν και εφόσον υπάρξει εμπλοκή στο πολιτικό σκηνικό.

Η εικόνα των εισηγμένων εταιρειών παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι και εξαιτίας των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων που έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν οι διοικήσεις των εταιρειών. Συγκεκριμένα, 17 εταιρείες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς που περιέχουν αναθεωρημένα στοιχεία, στα οποία οι αποκλίσεις σε επίπεδο τζίρου προσεγγίζουν τα 245 εκατ. ευρώ. Μπορεί το μέγεθος να μην είναι τόσο κρίσιμο σε ένα σύνολο τζίρου 51 δισ. ευρώ, το πλήθος ωστόσο των εταιρειών που έχουν αναμορφώσει τους ισολογισμούς τους είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλό.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την «αφαίρεση κακού τζίρου» από τους ισολογισμούς, τα μερίδια αγοράς ή τις θυγατρικές εταιρείες που κοστίζουν πολύ περισσότερο ενδεχομένως από όσο τελικά είναι το όφελός τους. Η τάση αυτή δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα, καθώς το κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων συνεχίζεται ή βρίσκεται σε στάδιο εκποίησης, ενώ άλλες εισηγμένες θα βρεθούν στο επίκεντρο αναδιαρθρώσεων τραπεζικού δανεισμού, ώστε να καταστούν βιώσιμες.


Οι τράπεζες


Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες συνεχίστηκε η βελτίωση της οργανικής επίδοσης σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν να κάνουν με τη μείωση στο κόστος χρηματοδότησης (αύξηση στο επιτοκιακό αποτέλεσμα 2,8%), τη μείωση των οργανικών εξόδων, λόγω των εκτεταμένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης (1,6%), αλλά και την αύξηση των προβλέψεων (+104%), ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ισολογισμοί με τις προβλέψεις των πρόσφατων τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Εκτός από τις αναμορφώσεις και τις αλλαγές στον υπολογισμό βάσης, η σύγκριση με την περσινή επίδοση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των συνεχιζόμενων εκτάκτων εγγραφών και κατά το γ’ τρίμηνο. Επιπλέον, πέρσι υπήρξε καταιγισμός εκτάκτων εγγραφών, τα οποία αλλοιώνουν αισθητά τόσο την περσινή όσο και τη φετινή τελική εικόνα.


Με γεμάτα ταμεία


Περίπου 30 εισηγμένες εταιρείες στις 30 Σεπτεμβρίου είχαν καθαρό «ταμείο» και διέθεταν μετρητά τα οποία ξεπερνούσαν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων: ΜΕΤΚΑ, Aegean Airlines, Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Grivalia, ΟΛΘ, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη, Kleemann, ΕΚΤΕΡ, Flexopack, Κανάκης, ΓΕΚΕ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Centric Συμμετοχών, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, AS Company, MIG Real Estate, Profile, MLS, Ιντεάλ και Βογιατζόγλου Systems.


Πρωταγωνιστές


Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών στις οποίες υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης στα αποτελέσματα. Δυνατούς ισολογισμούς και καλή επίδοση στην τελική γραμμή είχαν οι εταιρείες Μυτιληναίος, Aegean, ΟΠΑΠ, Jumbo και FF Group.

 Συνέχισαν με καλό γ’ τρίμηνο τη χρονιά από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι Grivalia Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΜΕΤΚΑ, ενώ από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πολύ καλή εικόνα είχαν οι εταιρείες ΟΛΠ, Autohellas, Πλαίσιο, Σαράντης και Καρέλιας.

Από τις μικρές εταιρείες δυνατό γ’ τρίμηνο είχαν οι εταιρείες Centric, MLS Πληροφορική, Byte, Πλαστικά Κρήτης, Mevaco, AS Company, Creta Farms, Καραμολέγκος, Πετρόπουλος, Καράτζης, Kleemann, Flexopack, Δάιος Πλαστικά, Κυλινδρόμυλοι Λούλη, Ευρωπαϊκή Πίστη, Mermeren Kombinat, Ελτράκ, Κανάκης και Paperpack.

Στις βελτιώσεις θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης ή μείωσης ζημιών που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί. Σε αυτήν τη λογική έχουν κινηθεί τα αποτελέσματα του Τιτάνα, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της Μότορ Όιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

 Στον αντίποδα, αρνητικά μεγέθη –ή κατώτερα των προσδοκιών– ανακοινώθηκαν από Ιντραλότ, Άνεμο, Frigoglass, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.


Έκτακτα αποτελέσματα


Στο γ' τρίμηνο, τα κυριότερα έκτακτα αποτελέσματα και οι κυριότεροι παράγοντες διαφορών σε σχέση με πέρσι ήταν οι εξής:


• Στον τραπεζικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς (2,2 δισ. ευρώ) ενέγραψε το σύνολο της άσκησης της ΕΚΤ στον ισολογισμό της, ενώ η Alpha Bank (196 εκατ. ευρώ) πέρασε το κόστος της εθελουσίας εξόδου στο γ' τρίμηνο. Η Eurobank είχε θετικό μη επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα, ύψους 167 εκατ. ευρώ, από αναβαλλόμενη φορολογία.

• Οι δύο εταιρείες διύλισης έχουν αθροιστική επιβάρυνση 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου.

• Η έναρξη των έργων παραχώρησης είχε μεν θετικό αποτέλεσμα στον τζίρο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε χαμηλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, τις εταιρείες τσιμέντου, μετάλλου, ξυλείας και οικοδομικών υλικών.

• Οι αλλαγές στο σύστημα αγοράς ενέργειας επηρέασαν θετικά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και αρνητικά τα μεγέθη σε Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θετική ήταν η επίπτωση στις εταιρείες, ωστόσο, σε επίπεδο EBITDA από τη μείωση της τιμής του φυσικού αέριου.

• Η αύξηση των αδειών κυκλοφορίας είχε αντίκτυπο και στις τρεις εισηγμένες εταιρείες που εμπορεύονται αυτοκίνητα: Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική και Σφακιανάκης παρουσιάζουν μέση αύξηση τζίρου 21%, θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA +98%), καθαρά κέρδη ή σημαντική συρρίκνωση ζημιών.

• Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ενίσχυσε και τον Ιούλιο τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, της Intralot και της Centric σε επίπεδο τζίρου. Στον ΟΠΑΠ, η ενοποίηση για πρώτη φορά των «Ελληνικών λαχείων» είχε θετική επίπτωση 200 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο τζίρο.

• Τα αποτελέσματα της Aegean Airlines ενσωματώνουν πλήρως τα αποτελέσματα της Olympic. Η σύγκριση ωστόσο θα εξομαλυνθεί μερικώς στο δ' τρίμηνο, αφού η εξαγορά της εταιρείας έγινε τον Οκτώβριο του 2013.

• Η κρίση στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις της Coca Cola σε Ουκρανία και Ρωσία. Αντίστοιχα, αρνητικές γεωγραφικές επιδράσεις είχαν οι Τιτάν (Αίγυπτος) και Frigoglass (Ινδία και Τουρκία).

• Οι συναλλαγματικές διαφορές ήταν υπέρ των εξαγωγικών εταιρειών, που μεταφράζουν τις πωλήσεις σε δολάριο.


Η συνέχεια με το βλέμμα και στις πολιτικές εξελίξεις


Στο δ’ τρίμηνο, υπάρχει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και παραγώγων πετρελαίου, υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιρειών, λόγω δολαρίου, ενώ και ο τουρισμός δείχνει ότι έχει «εισβάλει» ως επίδραση περισσότερο στους φθινοπωρινούς μήνες. Επίσης, το κόστος κεφαλαίων για τις τράπεζες παραμένει χαμηλό, διατηρώντας τα καλά περιθώρια στο λειτουργικό κομμάτι του ισολογισμού. Άρα οι καταλύτες για συνέχιση των βελτιώσεων υπάρχουν, και υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε το γ’ τρίμηνο να είναι ο «βατήρας» εκτίναξης της καθαρής κερδοφορίας των εταιρειών.

Για ένα άλλο τμήμα της αγοράς, το δ’ τρίμηνο είναι ουσιαστικά οι 15 ημέρες που ξεκινούν από τα μέσα του Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι περισσότερες εμπορικές εταιρείες πραγματοποιούν το 30%-40% του ετήσιου τζίρου τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα που διακινείται μεταξύ προμηθευτών και πελατών αλλά και εξυπηρέτησης οφειλών απέναντι σε τράπεζες και δημόσια ταμεία.

Μια αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο που θα προέλθει από αστοχίες στο θέμα με την Τρόικα ή μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σαφώς θα αποδυναμώσει τη δυναμική αύξησης του ΑΕΠ, θα οδηγήσει σε συντηρητικότερη ζήτηση στην αγορά και θα επιτείνει το κλίμα της επενδυτικής επιφυλακτικότητας.

 Από την άλλη πλευρά, αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι οργανικές βελτιώσεις θα βγουν στην τελική γραμμή και το 2015 θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές των τελευταίων έξι ετών. Αφενός οι τράπεζες δείχνουν πιο πρόθυμες να ενισχύσουν την οικονομία με ρευστότητα, αφετέρου μια περίοδος χωρίς εκλογικές αναταράξεις θα δώσει χρονικό περιθώριο νέων επενδύσεων, καλύτερων επιτοκίων και πιθανότατα καλύτερων τιμημάτων στα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων.

Ζητούμενο για την οικονομία είναι η συμπίεση του χρόνου που θα χρειαστούν οι εγχώριες πολιτικές εκκρεμότητες στον μικρότερο δυνατό βαθμό, ώστε να υπάρξει γρήγορα μια ξεκάθαρη εικόνα της επόμενης ημέρας. Επενδυτικά, η χρηματιστηριακή αγορά προσεγγίζεται πλέον μέρα με τη μέρα και τα δεδομένα αλλάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη να γίνεται βάσει σεναρίων.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΓΥΠΑΡΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ YELLOWDAY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ METAXA
1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2014
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2015
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site