Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Δεκέμβριος 2014-τ.408                              

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΤΟ 2014


ΟΙ TOP ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟ 2015
Συνέχεια της ανόδου για τις μετοχές βλέπουν οι αναλυτές για το νέο έτος. Όμως, η άνοδος μπορεί να είναι λιγότερο συναρπαστική από ό,τι αναμένεται και οι προβλέψεις είναι για σχετικά μέτριες αποδόσεις, εκτός από την Ιαπωνία και μερικές αναδυόμενες. Επίσης, δεν λείπουν οι φόβοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι βασικοί φόβοι των αναλυτών συνοψίζονται ως εξής:


1. Ιαπωνία: Η οικονομία αναπάντεχα συρρικνώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2014 κατά -1,6%, βάζοντας σε μπελάδες το τρίτο ισχυρότερο ΑΕΠ του πλανήτη.


2. Ευρωζώνη: Ενώ η Γερμανία απέφυγε –έστω και οριακά– την ύφεση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης παραμένει κολλημένο. Υψηλή ανεργία, δυσθεώρητο χρέος και έλλειψη επενδύσεων εξακολουθούν να κρατούν πίσω την οικονομία. Παράλληλα, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού ή της μακράς περιόδου ενός στασιμοπληθωρισμού καθιστά καταναλωτές και εταιρείες ιδιαίτερα προσεκτικούς και διστακτικούς.


3. Πετρέλαιο-χρυσός: Η ζήτηση για τα εμπορεύματα έχει υπονομευθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, συνεπάγοντας μια βίαιη βουτιά στην τιμή τους. Ενδεικτικά, το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά -24% από την έναρξη του 2014, ενώ το σίδερο κατά -40%.


4. Αναδυόμενες αγορές: Η επιβράδυνση της Κίνας έχει επιφέρει σημαντική οπισθοδρόμηση στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Η ανάπτυξη έχει καταρρεύσει, καθώς το ΔΝΤ βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις +0,3%.


5. Γεωπολιτικοί κίνδυνοι: Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης αυξάνεται εκ νέου, προαναγγέλλοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.


H MORGAN STANLEY


Η βελτίωση της ανάπτυξης, ο πάτος στον πληθωρισμό και η χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες αποτελούν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τις μετοχές και τα ομόλογα το 2015, κατά την άποψη της Morgan Stanley. Για τις μετοχές υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμη φούσκα. H MS έχει αυξήσει τις τιμές-στόχους της για την Ιαπωνία και τις αμερικανικές μετοχές και έχει μειώσει τους στόχους για τις αναδυόμενες.

«Πιστεύουμε ότι οι πλέον διαφοροποιημένες απόψεις μας είναι στο επίπεδο των επιμέρους κλάδων. Στις ΗΠΑ, αναβαθμίζουμε την ενέργεια, τις εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης και υποβαθμίζουμε τον κλάδο της υγείας. Στην Ευρώπη, είμαστε overweight σε κυκλικές και underweight στις αμυντικές και τέλος, στις αναδυόμενες είμαστε overweight στην Κίνα, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας» εκτιμά η MS.

Επίσης, προτείνει στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές στην Ευρώπη, καθώς η διευκολυντική νομισματική πολιτική, οι πρωτοβουλίες της ΕΚΤ και το καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια μικρή ανάκαμψη στο ευρωπαϊκό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το επόμενο έτος.

Η δράση των πολιτικών της ΕΚΤ πρόκειται να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες το 2015.

Το αδύναμο ευρώ, οι ευκαιρίες αναχρηματοδότησης και η αύξηση των επαναγορών θα δώσουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να αυξήσουν τις αποδόσεις τους τοποθετούμενοι στις ευρωαγορές.

Επίσης, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, εάν αυτό απαιτηθεί.

 Μέτριες είναι οι αυξήσεις της απόδοσης κατά το επόμενο έτος, αλλά παρατηρούμε τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στα ομόλογα με μακρινές λήξεις: τα yields στα 30ετή κινούνται στα υψηλότερα ιστορικά τους επίπεδα και θα μπορούσαν να κάνουν underperform.

Ακόμη, προτείνει και αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων, με στόχο η απόδοση να μειωθεί στο 6,8% από 8,5%: «Τα ελληνικά ομόλογα διαθέτουν ελκυστικές αποδόσεις και παρά τα πολιτικά γεγονότα στο α’ τρίμηνο, η πρόσφατη πτώση στις τιμές σημαίνει ότι αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί».

Η Morgan Stanley βλέπει σημαντικά κέρδη για το δολάριο, ειδικά έναντι του ευρώ, του γιεν και του αυστραλιανού δολαρίου. Στις αναδυόμενες αγορές FX, θεωρεί ότι η πτώση του πετρελαίου θα βοηθήσει την ινδική ρουπία, το κορεάτικο γουάν, το ραντ της Νότιας Αφρικής και το βραζιλιάνικο ρεάλ.


Η GOLDMAN SACHS


Η Goldman Sachs βλέπει μικρή άνοδο, της τάξεως του 2,5%, στον δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2015 και θέτει την τιμή-στόχο στις 2.100 μονάδες, με απώτερο στόχο την αύξηση 100 μονάδων ανά έτος έως το 2018, χωρίς να αλλάξει κάτι στην πρόβλεψη.

 Για την Ευρώπη και τον Stoxx Europe 600, η αύξηση το 2015 θα είναι της τάξεως του 8%, στις 365 μονάδες. Για την Ιαπωνία, ο δείκτης TOPIX θα επιδείξει άνοδο 16% το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Η προσέγγιση του επενδυτικού οίκου για τις ισοτιμίες είναι: πτώση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,15, από 1,25 που είναι τώρα, για το ευρώ σε σχέση με τη βρετανική λίρα την υπολογίζει στο 0,73 από 0,77 και τέλος στο δολάριο/γεν αναμένεται στο 130, από 116,9. Παράλληλα, για το 2015, η τιμή του brent θα επανέλθει στα 85 δολ., ο χαλκός θα κινηθεί στα 6.000 δολ., ο μετρικός τόνος στο -11% και ο χρυσός θα σταθεροποιηθεί στα 1.050 δολ. ή 12% χαμηλότερα.

 Η Goldman Sachs παρουσιάζει τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις αγορές το 2015, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα μακροοικονομικά ζητήματα που πιστεύει ότι θα κυριαρχήσουν στις αγορές:


Η παγκόσμια ανάπτυξη διευρύνεται: Η GS αναμένει άνοδο στον ρυθμό ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε το 2014 στις ΗΠΑ και να διατηρηθεί το 2015. Αντίθετα, η εικόνα ανάπτυξης στην Ιαπωνία και στην ευρωζώνη θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή σε απόλυτους όρους, αλλά πιθανόν να είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το 2014. Η ανάπτυξη της Κίνας ίσως παρουσιάσει περαιτέρω κάμψη, όμως σε άλλες αναδυόμενες περιοχές θα δούμε καλύτερη ανάπτυξη. Οι προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι, ως εκ τούτου, κάπως υψηλότερες από ό,τι για το 2014.


Οι αποκλίσεις θα συνεχιστούν: Ένα βασικό ερώτημα για το 2015 είναι κατά πόσον οι μικρότερες ανοικτές οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, θα «ακολουθήσουν τη Fed» και θα αυξήσουν τα επιτόκιά τους –αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα αυξήσει στο δ’ τρίμηνο και η Τράπεζα της Νορβηγίας τον Δεκέμβριο– ή θα κινηθούν αργότερα, επηρεασμένες από την αργή ανάπτυξη και τον χαμηλό πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Επιπροσθέτως, η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αυξηθεί και πάλι, αφού είναι έτος εκλογών το 2015 στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.


Η νέα κατάσταση στο πετρέλαιο: Οι άμεσες συνέπειες της πτώσης των τιμών είναι σημαντικές. Το πετρέλαιο αποτελεί βασική συνισταμένη σε πολλές παραγωγικές διαδικασίες, περιλαμβανομένων και των άλλων βασικών εμπορευμάτων, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα. Ενισχύεται έτσι ο κίνδυνος της πτώσης στις τιμές του χαλκού και του αλουμινίου.

Πέρα από τις άμεσες συνέπειες, θα υπάρχουν και εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις. Μετοχές και ομόλογα παραγωγών πετρελαίου είναι πιθανόν να επηρεάζονται περισσότερο και, κατά ανάλογο τρόπο, η πίεση είναι επίσης πιθανό να υπάρξει και σε χώρες όπου οι εξαγωγές αποτελούν βασική πηγή εσόδων. Στην αντίθετη πλευρά, για τους εισαγωγείς, η πτώση θα πρέπει να έχει θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, στα περιθώρια και στα έσοδα.


Ο χαμηλός πληθωρισμός: Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, όπου και όταν προκύψει, ίσως αποτελέσει ισχυρή δύναμη στις αγορές. Η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να κινείται κατά μήκος της διαδρομής της πιστωτικής χαλάρωσης. Η ΕΚΤ, στο βασικό μας σενάριο, παραμένει απρόθυμη να ακολουθήσει QE με αγορές κρατικών ομολόγων, αλλά σε ένα πιο αρνητικό σενάριο θα υπάρξει τελικά ένα πιο επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από ό,τι η αγορά αναμένει.


Το bull market του δολαρίου: Βρισκόμαστε σε φάση πολυετούς ανάκαμψης του νομίσματος, καθώς οι δυνάμεις που οδήγησαν τη μακρά αδυναμία του αντιστρέφονται. Η αγορά μπορεί να υποτιμά την έκταση και την επιμονή της τάσης. Αν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας επιτύχουν τον στόχο τους για την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών, τα πραγματικά επιτόκια μπορεί να κινηθούν υπέρ του δολαρίου, ακόμη και χωρίς σημαντικές αλλαγές στα ονομαστικά επιτόκια.


Fed: Η άποψή της είναι ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της θα έρθει σχετικά αργά, δεδομένης της εικόνας του πληθωρισμού και των κινδύνων που εξακολουθούν να υπάρχουν. Όταν όμως η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, η πορεία ανόδου θα είναι πιο επιθετική από ό,τι πιστεύει η αγορά.


Η ανώμαλη πτώση της Κίνας συνεχίζεται: Αν και ακόμα αναμένει σχετικά σταθερή αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 6% και 7% για τα επόμενα δύο χρόνια, η εντονότερη επιβράδυνση θα κάνει τη διαχείριση των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων πολύ πιο δύσκολη.


Αναδυόμενες οικονομίες, μεγαλύτερη ανακούφιση, περισσότερη πόλωση: Οι αναδυόμενες αγορές ξεκινούν το 2015 με μικρότερες εξωτερικές ανισορροπίες σε αρκετές χώρες, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Χιλή.

Η αντιπληθωριστική επίδραση από τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου μειώνουν τον πληθωρισμό παντού στον κόσμο και αυτή η απαλλαγή ίσως επιτρέψει στα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα να αποδώσουν καλά.

Από την άλλη, το 2015 θα δούμε και μεγαλύτερη πόλωση μεταξύ των χωρών που έχουν επιλύσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες τους.


Η χαμηλή μεταβλητότητα και οι προκλήσεις της: Τα χαμηλά επίπεδα της μεταβλητότητας –ιδιαίτερα στις μετοχές– αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις θεμελιώδεις δυνάμεις. Παρά τις περιοδικές απότομες αυξήσεις της μεταβλητότητας, κυρίως τον Οκτώβριο, ο μέσος όρος του δείκτη VIX για το 2014 είναι ο χαμηλότερος σε όλη την περίοδο της ανάκαμψης μέχρι στιγμής. Πιστεύουμε ότι αυτό το περιβάλλον θα διατηρηθεί το 2015.


Ζώντας σε έναν κόσμο χαμηλών αποδόσεων: Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολλά περιουσιακά στοιχεία θα προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις τα επόμενα έτη. Συγκρίνοντας τις αναμενόμενες πραγματικές αποδόσεις σε μια σειρά επενδύσεων, οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από τα κρατικά ομόλογα. Θεωρεί επίσης ότι είμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πιθανόν να παραμείνουν πάνω από τον μέσο όρο ακόμη και στις ΗΠΑ. Έτσι, η GS δεν βλέπει την εικόνα αποτίμησης όπως αυτή που ενσωματώνει έναν υψηλό κίνδυνο μεγάλης πτώσης στις τιμές των μετοχών.

Όμως, η άνοδος μπορεί να είναι λιγότερο συναρπαστική από ό,τι αναμένεται και οι προβλέψεις της GS είναι για σχετικά μέτριες αποδόσεις, εκτός από την Ιαπωνία και μερικές αναδυόμενες.


ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ NIKKEI ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 20.000 ΜΟΝΑΔΕΣ


«Άλμα» του ιαπωνικού χρηματιστηρίου άνω των 20.000 μονάδων αναμένουν η Credit Suisse και η Capital Economics, καθώς η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της Bank of Japan φαίνεται πως λειτουργεί ευεργετικά στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Πάντως, υπενθυμίζεται πως το ιστορικό ρεκόρ του Nikkei 225 βρίσκεται στο μακρινό 1989, όταν είχε ανέλθει στις 38.915 μονάδες.


ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Όλοι οι αναλυτές στοιχηματίζουν κατά του ευρώ για το νέο έτος. Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2015, όταν το ευρώ θα υποχωρήσει σε 1,23 δολ., ενώ θα ενταθεί το γ’ τρίμηνο (1,20 δολ.) και το δ’ τρίμηνο (1,15 δολ.).

Κατά την Goldman Sachs το ευρώ είναι ακριβό νόμισμα και η εύλογη αξία της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου είναι περίπου το 1,19 δολ. ανά ευρώ.

Η Morgan Stanley μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ισοτιμία στα 1,1500 για το τέλος του 2015, ενώ βουτιά στο 1,20 δολ. εκτιμά ότι θα κάνει το ευρώ η Société Générale. Η Bank of America Merill Lynch βλέπει πτώση του ευρώ έως το 1,2104 δολ. και στη συνέχεια στο 1,17 δολ.


ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η BARCLAYS


Η Barclays στρέφει τους επενδυτές για το 2015 στα ασφαλή καταφύγια και περισσότερο στα ομόλογα. Αγνοώντας την απογοητευτική πορεία των ομολόγων για το 2014, η Barclays εκτιμά πως κάτι ανάλογο δεν πρόκειται να συμβεί εκ νέου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα κέρδη των επενδυτών από τα ομόλογα θα είναι σημαντικά.

 Η Barclays εδράζει την αισιοδοξία της στο γεγονός πως το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ βρίσκεται στο 2,32% και στη σαφή βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να οδηγήσει τη Fed στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων!

Ένα ακόμη θετικό γεγονός έγκειται στη διακύμανση των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενδεικτικά, το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας στις αρχές του 2014 βρισκόταν στο 4,12% ενώ σήμερα έχει σταθεροποιηθεί στο 2,13%.

Παράλληλα, ασφαλές καταφύγιο συνιστά και το γερμανικό ομόλογο, με την προϋπόθεση ωστόσο να μη διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡ. ΓΥΠΑΡΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ YELLOWDAY
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ METAXA
1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2014
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2015
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ EBOOK

 Όροι και προϋποθέσεις του site