Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2015-τ.409                              

ΕΝ ΑΡΧΗ…


ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Της Λέττας Καλαμαρά


Το 2015 είναι για μια χρονιά που, ούτως ή άλλως, αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς ενεργοποιείται το «πακέτο Ντράγκι-Γιούνκερ». Όμως η χώρα μας θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.


Η πορεία μιας χώρας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ασύνδετων μεταξύ τους παρενθέσεων διακυβέρνησης. Δεν είναι η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία της παιχνίδι γιο-γιο, που ανεβαίνει και κατεβαίνει στα δάχτυλα της κάθε πολιτικής ομάδας εξουσίας.

Τα στοιχεία είναι δεδομένα. Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, σε περίπτωση μη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, η χώρα κινδυνεύει να απολέσει 50 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα θα απολέσει κατ’ αρχάς τα 7,2 δισ. των δανείων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει μέσω των τραπεζών στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. Για τη συμμετοχή σε αυτό έχει τεθεί ως κύρια προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος προσαρμογής.

Ας σημειωθεί ότι το ποσό που μπορεί να αντληθεί από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. και θα συνέβαλλε στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Τέλος, δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει το ποσό των 11,4 δισ. που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Άλλα κόστη θα προκύψουν από την ανάγκη προσφυγής των τραπεζών στον μηχανισμό ELA, πράγμα που θα πιέζει τα επιτόκια των επιχειρήσεων προς τα επάνω. Επίσης, άμεσα προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν υπάρξει μαζική φυγή κεφαλαίων και αποταμιεύσεων από τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, από τον Μάρτιο, όπως επισημαίνεται και στο εσωτερικό του περιοδικού, θα «βρέχει» 60 δισ. ευρώ μηνιαίως στις οικονομίες της ΕΕ. Το ζητούμενο για την Ελλάδα βέβαια είναι να μην «κρατάει ομπρέλα» όταν θα αρχίσει να «βρέχει» λεφτά στην Ευρωζώνη. Δηλαδή θα πρέπει η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να τα έχει βρει με τους δανειστές, προκειμένου να έχει όφελος από το «κοσμογονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

Το 2015 είναι μια χρονιά που, ούτως ή άλλως, αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς ενεργοποιείται το «πακέτο Ντράγκι-Γιούνκερ». Όμως η χώρα μας θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Έτσι, όταν άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα βλέπουν το κόστος δανεισμού για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις τους να υποχωρεί, η Ελλάδα θα υστερεί, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τις θέσεις εργασίας.

Είναι ενδεικτικό το ότι ήδη η απόκλιση μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και άλλων χωρών που ήταν σε Μνημόνιο, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, κινείται σε εντυπωσιακά επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «φλερτάρει» με το 10% όταν του πορτογαλικού κινείται πέριξ του 2,5%.

Επίσης, όλο και περισσότεροι αναλυτές –μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η Pimco και η ING Groep– προβλέπουν την απόλυτη ισοτιμία για ευρώ/δολάριο στο 1 προς 1.

Οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον και να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από το παρελθόν και το παρόν. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ηγεσία θα αξιώσει το δικαίωμα στο μέλλον, δείχνοντας τη σοβαρότητα που απαιτείται στις υποχρεώσεις που απορρέουν ακριβώς από αυτό το δικαίωμα.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΣΤΑ 100 ΔΙΣ. ΤΑ ΔΑΝΕΙΑΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ GMCCI
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ SAXO BANK
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΡΠΙΝΙΑΣ
VENTURE CAPITAL & PRIVATE EQUITY
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site