Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Φεβρουάριος 2015-τ.409                              TΙΤΛΟΣ: ΧΑ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ»-ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΡΗΞΗ;


Άρεσε και στον Α. Τσίπρα η μεγάλη άνοδος του χρηματιστηρίου την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου (+6,14%), κατά την τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές, και έκανε ειδική αναφορά στην τελευταία προεκλογική του ομιλία, επισημαίνοντας ότι η άνοδος αυτή δείχνει ότι οι αγορές δεν φοβούνται την αλλαγή που έρχεται. Όμως, κάθε άλλο παρά φιλικές προς τις αγορές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση.

Έρχεται ισχυρό volatility –συμφωνούν όλοι οι αναλυτές– μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, και εκτιμούν ότι το ΧΑ θα ταλαιπωρηθεί από μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, με πιθανό το ενδεχόμενο να δώσει και νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη θα είναι σκληρή, λόγω της μεγάλης απόστασης στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και των εμφανών επιπτώσεων που έχει η πολιτική αβεβαιότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να χαρακτηριστούν από υψηλή μεταβλητότητα και προσφέρονται για trading. Η αγορά βιώνει καταστάσεις ακραίας μεταβλητότητας αλλά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό θα συνεχιστεί. Οι συντηρητικοί επενδυτές απέχουν μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, οπότε στους συμμετέχοντες κυριαρχούν οι βραχυπρόθεσμοι και οι κερδοσκόποι.

 Σε περίπτωση συμφωνίας με τους δανειστές –έστω και προσωρινής– οι τρέχουσες τιμές θα φαντάζουν «ευκαιρία» αλλά σε αντίθετη περίπτωση η αναταραχή στη χρηματιστηριακή αγορά θα συνεχιστεί και θα καταγραφούν νέα χαμηλά έτους.

Οι αγορές χωνεύουν σιγά σιγά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και αρκετοί ήταν αυτοί που πόνταραν στο ότι η νέα κυβέρνηση θα συμφωνήσει τελικά με τους δανειστές.

 Μεγάλη μερίδα παραγόντων της αγοράς εκφράζει την προσδοκία πως η σκληρή γλώσσα του Αλέξη Τσίπρα θα ροκανιστεί από την πραγματικότητα...

 Όμως από το Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα για σθεναρή αντίσταση.

 Καθώς πλησιάζουν τα μεγάλα crash tests της νέας κυβέρνησης, παραμένει ασαφές ποιος θα αποφασίσει να κάνει πίσω και να υπαναχωρήσει απέναντι στις αξιώσεις του. Ποιος θα υποχωρήσει πρώτος; O ΣΥΡΙΖΑ ή οι δανειστές της Ελλάδας;

Αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, οι επιπτώσεις για τους Έλληνες θα είναι πολύ σοβαρές και το ερώτημα είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Τρόικα;

Το βασικό ερώτημα όμως είναι πώς τελικά θα ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση, δηλαδή ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, πώς η χώρα θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και τελικά ποια θα είναι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση.


ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Τέσσερα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις κυριαρχούν στην ατζέντα των επενδυτών, των οίκων και της αγοράς, περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση:


• Η Ελλάδα θα είναι σε κάποια μορφή προγράμματος από την Ευρώπη με την εκπνοή της δίμηνης παράτασης, στις 28 Φεβρουαρίου;

• Υπάρχει plan B, σε περίπτωση που η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειακών συμβάσεων αποδειχθεί «δύσβατο τοπίο» και πόσο πιθανό είναι ένα πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα;

• Η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 2,9% φέτος;

• Πόσο μεγάλες θα είναι οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και ποια μέτρα από αυτά που έχουν προβλεφθεί θα ισχύσουν;


Το βασικότερο ζήτημα στη φάση αυτή είναι να σταλεί μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον αέρα χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης και να πέσουν οι τόνοι σχετικά με την προοπτική ρήξης αν οι διαπραγματεύσεις που επίκεινται δεν φέρουν το επιθυμητό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να περιμένουν τέσσερις ή έξι μήνες για να ξεκαθαρίσει το αν η Ελλάδα θα οδηγηθεί στα άκρα ενός ενδεχόμενου πιστωτικού γεγονότος, εκτιμούν οι αναλυτές, σχολιάζοντας παράλληλα πως μιλάμε για μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τη χώρα, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.


GOLDMAN SACHS: ΣΑΦΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το κλείσιμο θέσεων στα ομόλογα και τις μετοχές της περιφέρειας της Ευρωζώνης προτείνει στους πελάτες της-επενδυτές η Goldman Sachs, διαβλέποντας επιπλοκές από τον ελληνικό κίνδυνο.

Όπως υπογραμμίζει, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο ευρωσκεπτικιστική και συγκρουσιακή από ό,τι περίμενε. Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο ενός πολιτικού σφάλματος, που θα οδηγήσει σε ένα οικονομικό και χρηματοοικονομικό ατύχημα και πιθανόν στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχουν τρεις σοβαροί κίνδυνοι για το οικονομικό και δημοσιονομικό outlook της Ελλάδας:


1) Πολιτική κατάρρευση: Οι πρώτες πράξεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να ερμηνευτούν από τη σκοπιά: α) μιας προσποιητής επίδειξης δύναμης και ανοιχτής αντιπαράθεσης στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, προτού τελικά υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός με τους Ευρωπαίους, β) των δυσκολιών μιας νέας κυβέρνησης που δεν έχει εμπειρία στη διακυβέρνηση. Αλλά αν οι προκλήσεις αυτές αντανακλούν την απροθυμία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ ή την παραμονή μόνο με τους δικούς της όρους, τότε οδηγούν στο Grexit. Μονομερείς απαιτήσεις από την Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

2) Κρατική χρεοκοπία: Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές θα καθοριστεί εν μέρει από τις ημερομηνίες στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα και διμερή δάνεια. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια στο ΔΝΤ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να αποπληρώσει δόσεις ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Αν η Ελλάδα δράσει μονομερώς και αν οι ελληνικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εμπλακούν σε πολιτικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά τους όρους μιας νέας βοήθειας, αυτό θα σημάνει Grexit.

3) Τραπεζική κρίση: Οι ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος ενόψει των προβλέψεων για μια αναστολή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ.


ΣΕΝΑΡΙΟ ΝΕΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ NOMURA


Η Nomura εκτιμά ότι οποιαδήποτε συμφωνία πιθανώς θα ψηφιστεί είτε από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε από μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η τρέχουσα κοινοβουλευτική στήριξη θα αποδειχθεί ανεπαρκής γι’ αυτό!

 Αυτό που δεν πρέπει να αγνοεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί η Nomura, είναι το εξής: Όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, η Ευρωζώνη θα απαιτήσει ούτως ή άλλως μεγάλες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα. «H αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης δεν έχει ακόμη φτάσει, ας μην ξεγελιούνται ορισμένοι» διαμηνύει επίσης η επενδυτική τράπεζα. Ταυτόχρονα, προβλέπει διατήρηση της μεταβλητότητας στα ελληνικά assets για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο πλευρές θα επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας.


MORGAN STANLEY: ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ


Κατά την άποψη της Morgan Stanley, η παραμονή στο ευρώ, η ανάληψη της εξουσίας και η αναίρεση του προγράμματος διάσωσης, είναι μια «αδύνατη τριάδα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο είναι ασυνεπές, επομένως ένα από τα τρία θα πρέπει να φύγει. Καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μια προληπτική πιστωτική γραμμή για να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά, δεδομένου του χρηματοδοτικού της κενού, είναι πιθανός ένας συμβιβασμός μεταξύ της Τρόικας και της επόμενης ελληνικής ηγεσίας, ιδιαίτερα δεδομένων των προοπτικών για ένα ήπιο OSI. Αλλά με προοπτική 3-6 μηνών, η διαδικασία μοιάζει κάθε άλλο παρά ομαλή.

 Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί τελικά να συμβιβαστεί, υποστηρίζει η JP Morgan. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η πίεση στις διαπραγματεύσεις και στην Ελλάδα θα προέλθει από τέσσερις πλευρές:

Πρώτον, από τον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος θα δεχτεί μεγάλη πίεση σε περίπτωση αδιεξόδου. Δεύτερον, από την αποπληρωμή του χρέους. «Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 8,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλα 6,7 δισ. στην ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο» εξηγεί.

Τρίτον, από την ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να έχουν συνεχή πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ. Και τέταρτον, από την επιθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 Ανέφικτη θεωρεί την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας η Saxo Bank. «Οι Έλληνες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω», προσθέτει. «Η Ελλάδα είτε θα διασφαλίσει ένα haircut στο χρέος της είτε θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη».

Σε “overweight” αναβαθμίζει την Ελλάδα η Bank of America/Merrill Lynch.

Ο διεθνής οίκος αποδίδει την αναβάθμιση στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει επανάληψη του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ αλλά και στο QE της ΕΚΤ, τα οποία θα καταστήσουν τη χώρα “top performer” σε διάστημα 3-6 μηνών.

Ωστόσο, προβλέπει ότι βραχυπρόθεσμα η μεταβλητότητα θα είναι υψηλή.

Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα είναι αν η χώρα θα βρίσκεται στην Ευρωζώνη σε έξι μήνες, αναφέρει η BofA, απαντώντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι. Σε αυτήν την περίπτωση, και μετά από ισχυρή μεταβλητότητα, η νέα κυβέρνηση και η Τρόικα θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο QE, τονίζει ο διεθνής οίκος. Η BofA δίνει σύσταση “buy” για τις μετοχές των Alpha Bank, Folli Follie Group και Jumbo, ενώ υιοθετεί σύσταση “underperform” για τον τίτλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

 Για αναζωπύρωση του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας προειδοποιεί η βρετανική Sunrise Brokers, σχολιάζοντας την ανησυχητική εξέλιξη της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων. Όπως προειδοποιεί, συνήθως η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων σηματοδοτεί αύξηση του κινδύνου χρεοκοπίας για μια χώρα. Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα συνιστά μια επικίνδυνη τροπή. Αυτή η τροπή είναι χαρακτηριστικό δείγμα υψηλής πίεσης της χώρας την οποία αφορά.

Η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων αποδεικνύει περίτρανα ότι οι επενδυτές φοβούνται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.


ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


Οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές δεν πανικοβλήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Η πιο «προχωρημένη» απάντηση είναι ότι πιστεύουν πως η Ευρωζώνη μπορεί τελικά να γίνει πιο δυνατή χωρίς την Ελλάδα, αρκεί μόνο να μην ακολουθήσει την έξοδο και μια μεγάλη χώρα.

Το λεξικό της κρίσης μπορεί να περιλαμβάνει την Ελλάδα, αλλά για την ώρα δεν περιλαμβάνει τις άλλες χώρες της περιφέρειας. «Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις άλλες χώρες του Νότου, πλέον η κατάσταση είναι διαφορετική και δεν θυμίζει τους κινδύνους του 2010», σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Suisse, τονίζοντας επί της ουσίας πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης. «Μέχρι στιγμής, οι διεθνείς αγορές έχουν αντιμετωπίσει τη νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης ως ένα μεμονωμένο γεγονός» εκτιμούν από την πλευρά τους και οι αναλυτές της Capital Economics.


ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ


Η διατήρηση του επιπέδου των 750-800 μονάδων αναδεικνύει μια σχετική ψυχραιμία των λίγων πλέον συμμετεχόντων. Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι της αγοράς από τον Σεπτέμβριο και μετά, έχοντας οδηγήσει την αγορά σε συνεχή χαμηλά. Οι επόμενες στηρίξεις της αγοράς βρίσκονται στις 780 και 650 μονάδες, ενώ ανοδικά η ζώνη των 1.100 μονάδων, λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης, έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης αντίστασης.

Ενδείξεις αντιστροφής τάσης ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί και, αντλώντας από την πρόσφατη εμπειρία του 2012, θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα ένα συναλλακτικό στέγνωμα (ημερήσιοι τζίροι 40-50 εκατ. ευρώ) πριν ο Γενικός Δείκτης αλλάξει πορεία, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή.


 


ΤΙΤΛΟΣ

ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΤΟ ΧΑ


ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ P/E ΤΟΥ 2015 ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ BLUE CHIPS


Θεμελιωδώς, η αγορά διαπραγματεύεται στις 11 φορές την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2015. Οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν την κερδοφορία στα 3,5 δισ. ευρώ, µε σημαντική συνεισφορά και από τον τραπεζικό κλάδο, στον οποίο γίνεται η υπόθεση σταθεροποίησης των µη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αγορά διαπραγματεύεται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο των 14,5 φορών, επομένως σε επίπεδο εκτιμήσεων η αγορά παρουσιάζει ελκυστικότητα η οποία απομειώνεται από την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου (risk premium), τα οποία επικρατούν για τις ελληνικές αξίες.

 Οι ελληνικές μετοχές θα εμφάνιζαν καλές επιδόσεις, με τις ανησυχίες αναφορικά με την ελληνική πολιτική να ξεθωριάζουν. Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές –το consensus για το P/E του 2016 είναι στο 8,2, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 9,6 για τις αναδυόμενες αγορές– και η HSBC αναμένει το 2016 να συνεχίσει να απέχει από το peak στον κύκλο της κερδοφορίας. Οι τράπεζες τυπικά διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία. Τα κέρδη θα εμφανίσουν μεγάλη μόχλευση, ακόμη και με μια μέτρια ανάκαμψη του ΑΕΠ.

Στο 10,6 εκτιμά το συνολικό p/e για το 2015 των μετοχών που εκπροσωπούν τους κορυφαίους εισηγμένους ομίλους στο ΧΑ, εξαιρουμένων των τραπεζικών, ο οίκος Wood, ενώ για τους τίτλους των χρηματοπιστωτικών ομίλων το p/e υπολογίζεται στο 11.

 Σημειώνεται πως υπό φυσιολογικές συνθήκες ο συγκεκριμένος δείκτης (λόγος τιμής μετοχής προς κέρδη ανά μετοχή) όταν διαμορφώνεται στην περιοχή του 10 ή και λίγο υψηλότερα, δείχνει πως οι μετοχές είναι σωστά αποτιμημένες.

Όσο ανεβαίνει η αγορά, αρχίζει να χαρακτηρίζεται υπερτιμημένη και αντιθέτως, όταν διαμορφώνεται χαμηλότερα του 10, καταδεικνύει αγοραστικές ευκαιρίες σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη επενδυτική προσέγγιση.

 Υπό αυτήν την οπτική γωνία, αυτήν την ώρα το ΧΑ είναι μάλλον ικανοποιητικά κεφαλαιοποιημένο, παρά το γεγονός της πολιτικής αστάθειας, και υπάρχουν τίτλοι με ελκυστικά p/e, όπως της Motor Oil με p/e 6,1, της «Μυτιληναίος» με p/e 6,5 και της ΜΕΤΚΑ με p/e 5,9.


 
ΤΙΤΛΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 100% ΑΝ…


Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. H κατάρρευση του τραπεζικού δείκτη κατά 26,67% στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών στην ελληνική αγορά και λίγο έλειψε να σπάσει το ιστορικό ρεκόρ της 11ης Νοεμβρίου 1985, όταν λίγες μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής κατά 15% επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο δείκτης των τραπεζών είχε χάσει μέσα σε μία μόνο συνεδρίαση το 32,46% της αξίας του.

 Και όλα αυτά όταν οι ελληνικές τράπεζες λίγους μήνες πριν ολοκλήρωσαν την τελευταία κεφαλαιακή τους ενίσχυση με 8,3 δισ. ευρώ και ενώ στην ουσία οι μετοχές τους είναι απισχνασμένες, έχοντας απολέσει το 98% της αξίας τους τα τελευταία χρόνια.

 Πάντως, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, οι τραπεζικές μετοχές θα ενισχυθούν ακόμη και κατά 100%!

Η θέση της Morgan Stanley παραμένει πως οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ελκυστικές, σε μακροπρόθεσμη βάση βέβαια, και το βασικό σενάριο της εύλογης αξίας του δείκτη της ενσώματης λογιστικής αξίας στις 0,9 φορές (P/TBV) κατά μέσο όρο, έναντι 0,3-0,4 φορές που είναι σήμερα.

Όπως επισημαίνει, οι συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ είναι μεγάλες και ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, καλύτερη ίσως από τις υπάρχουσες προσδοκίες.

Σε μείωση των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutsche Bank, που υποθέτει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα, αλλά θα υπάρξει επίσης σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος της πολιτικής αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα.

 Βλέπει επίσης πιθανότητες ανάκαμψης έως και 50% των τραπεζικών μετοχών.

  Περιεχόμενα
ΕΝ ΑΡΧΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΣΧΟΛΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΣΤΑ 100 ΔΙΣ. ΤΑ ΔΑΝΕΙΑΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ GMCCI
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ SAXO BANK
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΙΡΠΙΝΙΑΣ
VENTURE CAPITAL & PRIVATE EQUITY
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΡΗΜΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 Όροι και προϋποθέσεις του site