Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2005                               Τεύχος 311

Κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 6 δις. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν την ερχόμενη πενταετία στην Ενέργεια, στον πιο πολλά υποσχόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Το ουσιαστικό άνοιγμα των ενεργειακών αγορών με την κατάθεση των νέων κωδικών στην αγορά ηλεκτρισμού και του νέου νομοσχεδίου για την αγορά φυσικού αερίου, αποτελεί το εφαλτήριο για επενδύσεις τεράστιων κεφαλαίων από εγχώριους αλλά και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για τον κλάδο της Ενέργειας επιχειρηματίες του βεληνεκούς Λάτση, Μπόμπολα, Στασινόπουλου, Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου και Μυτιληναίου, αλλά και διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί όπως η γαλλική EDF, οι γερμανικές EON και RWE, οι ιταλικές ENEL και EDISON και η ισπανική IBERDROLA
Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι περαιτέρω μετοχοποιήσεις στους leaders των επιμέρους κλάδων (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ενδεχομένως ΔΕΗ).
Σε γενικές γραμμές, μέχρι το 2010, για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων και των νέων της ΔΕΗ) θα επενδυθούν κεφάλαια άνω των 2 δις. ευρώ, ενώ για τα έργα υποδομής στα δίκτυα φυσικού αερίου τα επενδεδυμένα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 1,3 δις. ευρώ. Στο φυσικό αέριο θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 250-300 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ.
Ακόμη, από 1 δις. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως αιολική) και τη διύλιση πετρελαίου, ενώ η υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης – έργο που υπογράφηκε πρόσφατα – θα κοστίσει 600-650 εκατ. ευρώ.


Ηλεκτρισμός
Το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής όπως η EDF, η EON, η ENEL και η IBERDROLA είναι τεράστιο για την εγχώρια ενεργειακή αγορά.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται η συνεργασία τους με τη ΔΕΗ για την κατασκευή νέων μονάδων, εκτός αυτών (ισχύος 1.600 MW) τις οποίες, όπως φαίνεται προς το παρόν, θα κατασκευάσει μόνη της σε αντικατάσταση ίσης ισχύος παλαιών υφιστάμενων μονάδων. Άλλωστε η πρώτη νύξη για ενδεχόμενη ανάθεση των συγκεκριμένων μονάδων σε ξένους ομίλους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.
Στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης παραμένει η περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, γεγονός όμως που συναντά τη σθεναρή αντίσταση τόσο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα όσο και των ίδιων των εργαζομένων της Επιχείρησης.
Προς το παρόν οι ξένοι (RWE, E.ON, Edison, EDF, Atel, Enel κ.α.) έχουν πάρει άδειες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος άνω των 2.300 MW.
Η «ΔΕΗ» από την πλευρά της κατασκευάζει ήδη μονάδα στο Λαύριο, η οποία θα λειτουργήσει με καύσιμο το φυσικό αέριο, έργο το οποίο ανατέθηκε στη «Μέτκα» έναντι τιμήματος 194 εκατ. ευρώ, μετά από διεθνή μειοδοτικό Διαγωνισμό. Η μονάδα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, υψηλού βαθμού απόδοσης, με σύγχρονο αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και όλος ο βασικός της εξοπλισμός είναι του οίκου General Electric. Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2006.
Η «Ελληνικά Πετρέλαια» κατασκευάζει στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της εταιρείας, στο Δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, δυναμικότητας 390 MW με χρήση φυσικού αερίου, άρχισε αναμένεται να λειτουργήσει εντός του β’ εξαμήνου του 2005.
Το έργο, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, υλοποιείται από την «Ενεργειακή Θεσσαλονίκης Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία του ομίλου και με την λειτουργία του θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη μέρους των αυξανόμενων αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό.
Ακόμη, ο όμιλος Μυτιληναίου κατασκευάζει στο Βόλο μονάδα ισχύος 400 MW συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ περίπου, ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και θα είναι τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου. Η μονάδα αυτή αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2008, αφού μετά την απόκτηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» από τον όμιλο, προωθείται πλέον η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, κοντά στο εργοστάσιο της εξαγορασθείσας εταιρείας.
Η «Ηρων», θυγατρική του ομίλου «ΓΕΚ-Τέρνα» έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί ένα θερμοηλεκτρικό σταθμό ισχύος 147 MW στην Θήβα, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος κατέχει επίσης άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 250 MW στον Αγ. Νεκτάριο Βοιωτίας ή στη Λάρυμνα..
Ενδιαφέρον για την ηλεκτροπαραγωγή δείχνει και ο όμιλος Βιοχάλκο του Νίκου Στασινόπουλου ο οποίος σε συνεργασία με την HE&D (που ανήκει στην Ελληνική Τεχνοδομική) προωθεί την ενίσχυση της άδειας για κατασκευή μονάδας 420 MW από την «Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης» στη Βοιωτία συνολικού κόστους 250 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με την «HE&D» η οποία συνεργάζεται με την ιταλική Edison, εξετάζει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη τον άνθρακα στο Αλιβέρι της Εύβοιας αν και υπάρχουν δυσκολίες που σχετίζονται με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου. Άδεια για παραγωγή μονάδας ισχύος 440 MW κατέχει και η «KAVALA CCGT POWER PLANT» (HE&D, όμιλος ΕΛΤΕΧ, Ιντρακόμ, Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) στην περιοχή Καρβάλη της Καβάλας, ωστόσο προς το παρόν παραμένει άγνωστη η ημερομηνία έναρξης των έργων.
Παράλληλα, η Motor Oil, ιδιοκτησίας Armaco και Βαρδή Βαρδινογιάννη, η οποία την περασμένη χρονιά συνδέθηκε με το δίκτυο φυσικού αερίου με στόχο να το χρησιμοποιήσει τόσο για τις ενεργειακές ανάγκες του διυλιστηρίου όσο και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προχωράει στην κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας 400 MW στους Αγ. Θεοδώρους δίπλα στο διυλιστήριο. Για τη συγκεκριμένη μονάδα «παίζει» και το όνομα των «ΕΛΠΕ» ως συνεργάτη.
Δύο άδειες για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχει λάβει ο όμιλος Κοπελούζου που συμμετέχει και στην Promitheas Gaz μαζί με την κρατική ρωσική Gazexport. H Enelco (κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου και της ιταλικής ENEL) έχει άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Χαιρώνεια Λιβαδειάς 440 MW και για δεύτερη μονάδα 440 MW στον Εβρο. Εξάλλου η Promitheas Gaz διαθέτει ιδιόκτητη ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αναμένει την απελευθέρωση της αγοράς για να διαθέσει την ποσότητα αυτή.


Φυσικό Αέριο
Στην αγορά φυσικού αερίου, το νέο νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΡΑΕ για διαβούλευση αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών που δραστηριοποιούνται και στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού το φυσικό αέριο θα είναι το βασικό καύσιμο για τη λειτουργία των νέων μονάδων. Παράλληλα, εκτός από τη ΔΕΠΑ, το μονοπώλιο της οποίας λήγει από 1ης Ιουλίου, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί, ο Όμιλος Kοπελούζου ο οποίος σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία Gazprom αποτελεί τον βασικό προμηθευτή με φυσικό αέριο της ΔEΠA. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι οι επενδύσεις σε έργα υποδομής, ώστε να υποστηριχθεί η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, αναμένεται να ανέλθουν σε 1,3 δις. ευρώ μέχρι το 2010 και περιλαμβάνουν τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδος - Τουρκίας καθώς και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδος–Ιταλίας. Ακόμη περιλαμβάνονται έργα επέκτασης και ενίσχυσης του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς Φυσικού Αερίου, σύστημα υποδοχής και διανομής Φυσικού Αερίου στην Κρήτη για ηλεκτροπαραγωγή και αστική κατανάλωση, αναβάθμιση του σταθμού LNG στη Pεβυθούσα, επέκταση του δικτύου σε 11 νέες πόλεις κ.λ.π.


Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Στην αιολική ενέργεια, σημαντική είναι η παρουσία της ισπανικής Iberdrola η οποία μετά την εξαγορά σημαντικού ποσοστού της Ρόκας, εξετάζει επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2008, όχι μόνο σε αιολικά πάρκα αλλά και σε κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται να βγουν αληθινές οι φήμες για συνεργασία με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για μονάδα στη Ρεβυθούσα αν και πιο πιθανή φαίνεται η συνεργασία με τη ΔΕΠΑ.
Πρόσφατα η θυγατρική του γαλλικού ομίλου της EdF (EdF Energies Nouvelles) που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατέθεσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τη ΡΑΕ αιτήσεις για άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 300 MW
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα απέκτησε από την ελληνική εταιρεία αιολικών πάρκων Retd άδειες για την εγκατάσταση 100 MW ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της θυγατρικής της Θεμελιοδομής «Kτίστωρ», η οποία έχει καταθέσει αιτήσεις ισχύος 105 MW.
Στην συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιείται και μια άλλη ισπανική εταιρεία αιολικών η CESA  σε συνεργασία με την ελληνική Spider Eνεργειακή. Μεγάλη είναι και η συμμετοχή Γερμανών και Δανών στην αιολική ενέργεια. Πρόκειται για τις Bonus (σε συνεργασία με την Ρόκας σε Κρήτη, Εύβοια, Λέρο και Κω), NEG Micon (σε συνεργασία με την ΕΝΤΕΚΑ σε Κυκλάδες, Εύβοια και Κρήτη), Vestas, Enercon (Εύβοια, Κρήτη, Χίο), Nordex και Jacobs οι οποίες συμμετέχουν σε έργα συνολικής ισχύος 427,35 MW.
Από τις ελληνικές εταιρείες, εκτός της «Ρόκας» που δεσπόζει, ο όμιλος της «Ελληνικής Tεχνοδομικής» έχει ήδη εξασφαλίσει ήδη μέσω της θυγατρικής του Eνεργειακή A.E. άδειες για την παραγωγή ηλεκρικής ενέργειας από Aιολικά Πάρκα ισχύος 260 MW. Ακόμη, ο όμιλος Κοπελούζου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα αιολικά πάρκα και ήδη έχει κατασκευάσει δύο μεγάλα συγκροτήματα στη Θράκη. Τέλος, ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει ήδη ξεκινήσει με την διαδικασία και τις εργασίες ανέγερσης του πρώτου Αιολικού Πάρκου της Εταιρίας στη θέση Κορυφή Σιδηροκάστρου ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ.


Πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Αναφορικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, στο έργο από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η κοινοπραξία ΔΕΠ Θράκη Α.Ε. (Ελληνικά Πετρέλαια και όμιλοι Λάτση - Κοπελούζου). Επίσης συμμετέχει η βουλγαρική Universal Terminal Burgas και Technoexportstroy και από ρωσική πλευρά οι «κολοσσοί» Lukoil, Gasprom, Rosneft, και οι ΤΝΚ-ΒΡ, Transneft, Stroytransgas, Sovkomflot και TISE. Ωστόσο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων εταιρειών.
Πετρέλαιο


Διυλιστήρια
Σημαντικά αυξημένη κερδοφορία εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2005 ο Όμιλος των «Ελληνικών Πετρελαίων». Συγκεκριμένα παρουσίασε ενοποιημένα καθαρά κέρδη 55 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 92% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναλυτικότερα, τα Ενοποιημένα κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά, φόρους και αποσβέσεις (EBITDA) για τον Όμιλο ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ, τα Ενοποιημένα προ φόρων κέρδη σε 82 εκατ. ευρώ, ενώ ο Κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,46 δις. ευρώ αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της αγοράς που επηρέασαν τα αποτελέσματα ήταν:
 Διατήρηση του θετικού για την διύλιση περιβάλλοντος που παρατηρήθηκε και κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2004 με:
~ Συνεχιζόμενες υψηλές τιμές αργού πετρελαίου.
~ Υψηλά, αλλά με έντονη διακύμανση, περιθώρια διύλισης για σύνθετα διυλιστήρια στη Μεσόγειο (Med Cracking refining margins).
~ Μείωση ρυθμού αύξησης της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου.
~ Διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου σε επίπεδα 5% υψηλότερα από το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο 2004, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα καθώς τα περιθώρια διύλισης καθορίζονται σε δολάρια.
Η εξέλιξη των πωλήσεων και της λειτουργίας του Ομίλου ανά τομέα δραστηριότητας είχε ως εξής:
~ Στον τομέα διύλισης οι συνολικές ποσότητες πωλήσεων για το τρίμηνο ανήλθαν σε 4.4 εκατομμύρια τόνους. Οι ποσότητες που πωλήθηκαν στην εσωτερική αγορά ανήλθαν σε 3.2 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 3% περίπου από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, λόγω κυρίως των χαμηλότερων πωλήσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης σε αντίθεση με τις ποσότητες απλών και βελτιωμένων αμόλυβδων βενζινών που παρουσιάζουν αυξητική τάση. Οι διεθνείς πωλήσεις σε καύσιμα ναυτιλίας και αεροπορίας ανήλθαν σε 718 χιλιάδες τόνους σε αντίστοιχα με τα περυσινά επίπεδα. Οι ποσότητες προϊόντων διύλισης που διατέθηκαν προς εξαγωγή ανήλθαν σε 263 χιλ. τόνους και ήταν σημαντικά μειωμένες από τις αντίστοιχες περυσινές καθώς ο προγραμματισμός παραγωγής διαφοροποιήθηκε με στόχο την βέλτιστη οικονομική απόδοση των μονάδων.
Αντίθετα, αυξημένες κατά 20% περίπου παρουσιάζονται οι ποσότητες που διατέθηκαν από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, αντανακλώντας την βελτίωση στη λειτουργία των μονάδων και των συνθηκών της εγχώριας αγοράς.
~ Στον τομέα της εμπορίας πετρελαιοειδών οι πωλήσεις του Ομίλου στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 1 εκατομμύριο τόνους, μειωμένες κατά 7% από το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αντίθετα, βελτιωμένη παρουσιάζεται η συμμετοχή των νέων προϊόντων προστιθέμενης αξίας KINITRON στο σύνολο των πωλήσεων.
Οι πωλήσεις των θυγατρικών στο εξωτερικό ήταν περίπου 194 χιλιάδες τόνους, οριακά αυξημένες από το πρώτο τρίμηνο του 2004.
~ Στον τομέα των πετροχημικών οι συνολικές πωλήσεις του τριμήνου ανήλθαν σε 87 χιλιάδες τόνους, 9% μειωμένες από το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Οι συνθήκες της εσωτερικής αγοράς στα προϊόντα πετροχημικών και κυρίως PVC χαρακτηρίζονται ως αρνητικές λόγω της γενικότερης μείωσης των κατασκευαστικών έργων και υστέρησης μεγεθών. Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό για την περίοδο ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά την πρόοδο της κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας 390 MW στην Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου με χαμηλό επίπεδο δανεισμού και δείκτη δανειακής επιβάρυνσης 17%, γεγονός που επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου αλλά και την επέκταση σε νέους τομείς στην ενεργειακή αγορά όπως η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων και η Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας
Αυξημένα κατά 33% και 23,1% αντίστοιχα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2005 ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη μετά από φόρους της «Μότορ Οϊλ». Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση, η οποία συντάχθηκε με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 648,32 εκατομμύρια ευρώ (+ 33%), έναντι 487,35 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2004. Επίσης, τα κέρδη μετά φόρων του ανήλθαν σε 29,8 εκατομμύρια ευρώ (+ 23,10%), έναντι 23,62 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος.
Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 531,44 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 415,83 εκατομμυρίων του α' τριμήνου 2004, (+37,4%), ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 27,9 εκατομμύρια (+28,6%), έναντι 21,73 εκατομμυρίων πέρυσι.


Εμπορία πετρελαιοειδών: Ο ανταγωνισμός «έριξε» τα κέρδη
Η αύξηση κατά 8,6% του συνολικού τζίρου 37 εταιρειών εμπορίας καυσίμων (που είχαν δημοσιεύσει ισολογισμό ως τις 30 Μαίου 2005) δεν τις βοήθησε να βελτιώσουν τη συνολική κερδοφορία τους, αφού τα συνολικά προ φόρων κέρδη τους εμφάνισαν μείωση της τάξεως του 16%.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι υψηλότερες τιμές με τις οποίες οι εταιρείες αγόρασαν από τα διυλιστήρια «ροκάνισαν» τα κέρδη των εταιρειών εμπορίας αφού η συντριπτική πλειοψηφία αυτών συμμετείχαν σε έναν αδυσώπητο πόλεμο τιμών.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας της Statbank,  οι συνολικές πωλήσεις των 37 εταιρειών εμπορίας καυσίμων (που είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς μέχρι το τέλος Μαΐου) διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 8 δις. ευρώ (δηλαδή περίπου 2,7 τρις. δραχμές). Αντιστοίχως, τα συνολικά καθαρά κέρδη τους έφτασαν τα 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα γεγονότα που ξεχωρίζουν και ταυτοχρόνως σηματοδοτούν την πορεία της αγοράς και του ανταγωνισμού είναι τα εξής:
~ Στο σύνολό τους οι ελληνικές επιχειρήσεις διεύρυναν το μερίδιο αγοράς τους, αποσπώντας πολύτιμους πόντους από τα δύο πολυεθνικά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στη  χώρα μας. Η πολιτική των χαμηλών τιμών θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανακατανομής των μεριδίων αγοράς και κατά το 2005.
~ Η πολυεθνική Shell εμφάνισε σοβαρή υποχώρηση στη κερδοφορία της – πάνω  από 80% - ευρισκόμενη πλέον σε μεγάλη απόσταση από ΕΚΟ και BP που δείχνουν να έχουν ξεφύγει.
~ Μείωση κερδών – 30,2% - εμφάνισε και η Avin η οποία ανήκει στον όμιλο της Motor Oil.
~ Η Aegean Oil συνεχίζοντας τη θεαματική της πορεία ανέβηκε μια θέση στην κατάταξη των πωλήσεων, ξεπερνώντας την ιστορικότερη Elin. Η τελευταία ωστόσο διατήρησε εξαιρετικές επιδόσεις στο επίπεδο της κερδοφορίας.
~ Από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου τις μεγαλύτερες αυξήσεις κερδοφορίας παρουσίασαν η ΕΤΕΚΑ, που κινήθηκε με ρυθμό της τάξεως του 70% και η Kaoil με ρυθμό αύξησης 184%.


Οι εταιρείες
~ Η κρατικών συμφερόντων ΕΚΟ διατήρησε την πρωτιά της στον κλάδο βελτιώνοντας τις επιδόσεις της και στο επίπεδο της κερδοφορίας. Δυσμενές στοιχείο στην πορεία της επιχείρησης, που διευθύνεται από τον κ. Στ. Παπαδόπουλο, είναι η αύξηση κατά 21,7% των συνολικών υποχρεώσεών της που έφτασαν τα 230,6 εκατομμύρια ευρώ.
~ Η πολυεθνική BP υπό τον κ. Σωτ. Χριστογιάννη αποδείχθηκε η πλέον κερδοφόρος επιχείρηση του κλάδου με καθαρά κέρδη της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ. Η εν Ελλάδι θυγατρική του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού κατόρθωσε επίσης όχι μόνον να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της αλλά και να μειώσει τις συνολικές της υποχρεώσεις.
~  Η Shell, υπό τον κ. Αλ. Λάσκαρη, αν και μείωσε τη κερδοφορία της, τακτοποίησε τα χρηματοοικονομικά μέσω της μείωσης των συνολικών της υποχρεώσεων ενώ ταυτόχρονα χρηματοδότησε και το επενδυτικό της πρόγραμμα. Η διοίκηση του ομίλου υλοποίησε κατά το 2004 σημαντικές επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής ενώ έχει προχωρήσει σε σημαντικές προβλέψεις που αφορούν το ασφαλιστικό.
~ Με αρνητικό πρόσημο στο επίπεδο της κερδοφορίας κινήθηκε η Avin η οποία ωστόσο βελτιώθηκε στο επίπεδο των υποχρεώσεών της.
~ Η εταιρία Jetoil των αδελφών Νίκου και Κυριάκου Μαμιδάκη βελτίωσε σταθερά τις επιδόσεις, κατορθώνοντας μάλιστα να μειώσει την απόστασή της από την Avin. H Jetoil αύξησε πωλήσεις και κέρδη ενώ ταυτοχρόνως επένδυσε  κατά το 2004 κεφάλαια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η διοίκηση της Jetoil  προσπαθεί να δημιουργήσει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων στη Κρήτη, επενδύοντας κεφάλαια 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αυτό θα σημάνει την επίλυση του μεγάλου προβλήματος επάρκειας καυσίμων του νησιού, που αυτή τη στιγμή επαρκούν μόνον για 8 ημέρες.  
~ Από την πρώτη δεκάδα, τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης πωλήσεων εμφανίζει η Aegean Oil του ομίλου επιχειρήσεων Δημ. Μελισσανίδη. Αυτό της επέτρεψε να υπερκεράσει την Elin Oil. Τα γεγονότα που σηματοδοτούν την πορεία του ομίλου Aegean είναι η μεγάλη επέκταση του δικτύου πρατηρίων στο λεκανοπέδιο Αττικής, η εξαγορά επιχείρησης καυσίμων με έδρα την Κωνσταντινούπολη και το άνοιγμα νέου σταθμού bunkering στη Τζαμάϊκα.
~ Η Elin υπό τον κ. Χάρη Κυνηγό αποδείχθηκε η 6η πλέον κερδοφόρος επιχείρηση του κλάδου και μια από τις πλέον νοικοκυρεμένες (χρηματο-οικονομικά) επιχειρήσεις του κλάδου. Έμφαση στη δραστηριότητά της έχει δώσει στο θέμα της ποιότητας των προϊόντων της μέσω της συνεργασίας της με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Η διοίκηση της εταιρίας επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στο εμπορικό της δίκτυο στα ελληνικά νησιά ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στο τμήμα εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής. Η τελευταία γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης τις προτάσεις του δ.σ. για την ίδρυση μιας θυγατρικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα δύο υπό ναυπήγηση δεξαμενόπλοια, τα οποία θα εξυπηρετούν το νησιωτικό δίκτυο πρατηρίων «ελίν». Επίσης ακόμη μίας θυγατρικής για τη διαχείριση των σταθμών ανεφοδιασμού σκαφών σε μαρίνες, καθώς και άλλων σημείων λιανικής πώλησης.
~ Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκαν και τα οικονομικά μεγέθη της Revoil υπό τη διεύθυνση των κκ Ευάγγελου και Γεωργίου Ρούσσου. Η σημαντική διεύρυνση του δικτύου των πρατηρίων της Revoil, με 40 νέα σημεία πώλησης το έτος 2004, συνετέλεσε στην πολύ θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Ρούσσος, η διοίκηση της Revoil προγραμματίζει για την τριετία 2005-2007 επενδύσεις συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ που αφορούν στη επέκταση του δικτύου των πρατηρίων της. Στόχος της εταιρείας είναι όχι μόνο για το τρέχον έτος αλλά και τα επόμενα δυο χρόνια να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυο της δημιουργώντας 25 πρατήρια ανά έτος. Η διοίκηση επιδιώκει αύξηση του μεριδίου αγοράς σε 5,5- 6% από το τρέχον 4,08%, μέσω της ανάπτυξης του δικτύου των πρατηρίων της
Η ΕΤΕΚΑ είναι μια από τις επιχειρήσεις με την μεγαλύτερη αύξηση κερδών. Η διοίκηση  της εταιρίας υπό τον κ. Γ. Σπανό, έχοντας αποφασίσει να διώξει τους μεταπωλητές και να κρατήσει τους υγιώς λειτουργούντες πρατηριούχους, κατόρθωσε να ενισχύσει σοβαρά τη κερδοφορία της.

  Περιεχόμενα
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ
¶ρθρο: Bαθμολογώντας τα αμοιβαία κεφάλαια
¶ρθρο: Επενδύσεις σε Έργα Τέχνης
¶ρθρο: Κύπρος: Εθνικός στόχος η οικονομική επιτυχία
¶ρθρο: Μέθοδοι Ενοποίησης Λογιστικών Καταστάσεων & Εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ:ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Editorial: Επιτέλους, κάτι κινείται!
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: Αγορές: Βλέπουν οικονομία δύο ταχυτήτων
Επενδύσεις: Διαχρονική μετατόπιση της καμπύλης επιτοκίων

 Όροι και προϋποθέσεις του site