Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2005                               Τεύχος 311

Επιτέλους, κάτι κινείται!
Ακούστηκαν αρκετά επιχειρήματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιχειρούμενες τομές της κυβέρνησης, σε τράπεζες, ΟΤΕ και εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
1. Κάποιοι υποστήριξαν ότι οι «τομές» αυτές επιχειρήθηκαν «στο πόδι», χωρίς προγραμματισμό, αφού μέχρι πριν από λίγους μόνο μήνες, η κυβέρνηση ήταν θιασώτης της λεγόμενης «ήπιας προσαρμογής».
2. Άλλοι υποστήριξαν ότι θα οδηγήσουν σε τεράστιο άμεσο και έμμεσο (για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης) κόστος, χωρίς να είναι βέβαιο ότι εξασφαλίζουν πολλά πράγματα σε ότι αφορά στην αύξηση της αποδοτικότητας της οικονομίας.
3. Κάποιοι τέλος – χρησιμοποιώντας «αντανακλαστικά» του παρελθόντος, μίλησαν για επιδρομές εναντίον των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου, δημόσιου και ιδιωτικού.
Η πρώτη αλήθεια είναι ότι και οι τρεις αυτές κατηγορίες έχουν βάση. Αντί για παράδειγμα να υπάρξει εξ’ αρχής ένα πρόγραμμα τομών, ανακαλύπτουμε ότι κάθε ΔΕΚΟ και κάθε Υπουργείο δρα αυτόνομα, ασυντόνιστα και χωρίς να είναι σε θέση να οριοθετήσουν τους στόχους και τα οφέλη των κινήσεων που αναλαμβάνονται.
Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι κινήσεις αυτές πλήττουν σε αρκετές περιπτώσεις τα συμφέροντα των εργαζομένων, που μπορεί βέβαια να μην ανήκουν στα κατώτερα οικονομικά στρώματα, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως «ρετιρέ».
Η τρίτη αλήθεια είναι ότι – στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να βαδίσει μεταξύ του επιθυμητού και του πολιτικά εφικτού – φορτώνει την ήδη πολύπαθη κοινωνική ασφάλεια με επιπλέον (καθόλου ευκαταφρόνητα σε ύψος) ελλείμματα.
Παρ’ όλα αυτά, οι παραπάνω κινήσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ως θετικές για διάφορους λόγους:
Πρώτα απ’ όλα γιατί η κυβέρνηση κατάλαβε ότι, μετά από πολύμηνο λήθαργο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα προβλήματα άμεσης προτεραιότητας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι κινήσεις για το ασφαλιστικό έγιναν λίγες ημέρες πριν την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, ή το πρόγραμμα του ΟΤΕ, όταν τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού έφτασαν σε οριακό σημείο.
Δεύτερον, γιατί στην περίπτωση του δημόσιου (άμεσου και ευρύτερου) τομέα, έστω και μια πρόχειρη λύση, είναι καλύτερη από την απλή παρατήρηση των εξελίξεων.
Και τρίτον – κατά την εκτίμησή μας και σπουδαιότερο – ότι οι κυβερνητικές αυτές κινήσεις «έσπασαν» το μύθο που ήθελε τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα να εκφράζουν την κοινή γνώμη και ότι ο ελληνικός λαός να είναι τόσο ανώριμος, έτσι ώστε να μην καταλαβαίνει ότι η «επόμενη μέρα» χρειάζεται θυσίες.


Εξαγγελίες «στα χαριά»...
Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, δεν είναι γνωστό το ποια κατάληξη θα έχουν τελικά τα πράγματα, γύρω από το ασφαλιστικό των τραπεζών, ή ακόμη και γύρω από μια σειρά άλλες επιχειρούμενες παρεμβάσεις (πώς θα κριθεί το θέμα του Ο.Τ.Ε. από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Σε κάθε περίπτωση όμως, γενικότερη εκτίμηση είναι ότι σε ένα βάθος χρόνου, η μονιμότητα των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (που μπορεί να εκφράζεται στο νόμο, ή στους κανονισμούς εργασίας) θα καταργηθεί. Όπως φάνηκε επίσης και από πρόσφατη δημοσκόπηση, ο κόσμος προτείνει την άρση της μονιμότητας ακόμη και στον άμεσο δημόσιο τομέα. Για να προχωρήσουν όμως αυτές οι αλλαγές, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν τις μικροκομματικές παρεμβάσεις τους στις εταιρίες αυτές. Και δυστυχώς, είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα σήμερα, που οι εξαγγελίες περί επιλογής των ικανότερων, έμειναν μόνο στα χαρτιά...

  Περιεχόμενα
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ
¶ρθρο: Bαθμολογώντας τα αμοιβαία κεφάλαια
¶ρθρο: Επενδύσεις σε Έργα Τέχνης
¶ρθρο: Κύπρος: Εθνικός στόχος η οικονομική επιτυχία
¶ρθρο: Μέθοδοι Ενοποίησης Λογιστικών Καταστάσεων & Εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ:ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Editorial: Επιτέλους, κάτι κινείται!
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: Αγορές: Βλέπουν οικονομία δύο ταχυτήτων
Επενδύσεις: Διαχρονική μετατόπιση της καμπύλης επιτοκίων

 Όροι και προϋποθέσεις του site