Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Ιούνιος 2005                               Τεύχος 311

Αγορές: Βλέπουν οικονομία δύο ταχυτήτων
Eντύπωση και συνάμα ποικίλους σχολιασμούς έχει προκαλέσει η επίμονη ταυτόχρονη μεσοπρόθεσμη άνοδος των μετοχικών και των ομολογιακών αγορών τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη. Καθόλου τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο όρος «αίνιγμα των ομολόγων» τον οποίο χρησιμοποίησε επανειλημμένα ο πρόεδρος της FED στις πιο πρόσφατες ομιλίες του, θέλοντας να τονίσει με έμφαση ότι το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμία οικονομική θεωρία. Ειδικότερα εντύπωση προκαλεί στους διαχειριστές και τους αναλυτές ανά τον κόσμο η δραστική και συνεχιζόμενη μείωση της διαφοράς μεταξύ των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών επιτοκίων παράλληλα με την υποχώρηση τους την ίδια ώρα που διανύουμε μια περίοδο «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής με απανωτές αυξήσεις επιτοκίων.
Ειδικότερα για τις κεφαλαιαγορές της Ευρωζώνης θα μπορούσε να λεχθεί  πως αυτές έχουν πλέον αναδειχθεί σε αγορές δύο ταχυτήτων, όχι όμως με τη συνήθη πολιτική τους έννοια αλλά υπό μια διαφορετική αυτή τη φορά οπτική γωνία. Η θριαμβευτική καταγραφή νέων φετινών υψηλών από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες και η επιβεβαίωση του βασικού τεχνικού σεναρίου περί ετήσιας bull market το οποίο είχε γίνει αντικείμενο επεξεργασίας στα τέλη του προηγούμενου έτους (και το οποίο στην πορεία «ξεχάστηκε»), εδράστηκαν στην προεξόφληση της ευεργετικής διολίσθησης του ευρώ έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.
Οι μετοχικές αγορές λοιπόν λειτούργησαν αφαιρετικά, απομονώνοντας το ενδιαφέρον τους μόνο στις εταιρίες που ευνοούνται από την υποτίμηση του ευρώ (και την διατήρηση φυσικά του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) και αγνοώντας την πραγματικά βαλτωμένη εικόνα της μακροοικονομίας και την αδυναμία εύρεσης κοινής συντονιστικής λύσης από τα ευρωπαϊκά κράτη. Επίσης οι μετοχικές αγορές ευνοήθηκαν(!) και από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις πετρελαϊκές εταιρίες. Οι αγορές των ομολόγων όμως από την άλλη πλευρά εστίασαν αποκλειστικά την προσοχή τους στη δεύτερη ταχύτητα της μακροοικονομίας και άρχισαν να προεξοφλούν την ανάγκη μιας νέας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και ένα μεγάλο προβληματισμό που προέκυψε από την αρνητική έκβαση των δύο δημοψηφισμάτων σε Γαλλία και Ολλανδία σχετικά με την αποδοχή του ευρωσυντάγματος. Η αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης λοιπόν στην αγορά συναλλάγματος (εν μέρει λόγω της προεξόφλησης των αρνητικών εκβάσεων των δημοψηφισμάτων) κατέφερε να προσφέρει μέχρι σήμερα απλόχερα κέρδη και στους κατόχους μετοχών αλλά και στους ομολογιούχους σε μια σπάνια παράλληλη άνοδο των αγορών αυτών και να δικαιολογήσει τελικά τα απολύτως «αδικαιολόγητα»!
Οδηγηθήκαμε σε αυτό το νέο φαινόμενο της «διχοτόμησης» των αγορών και τη δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να ακολουθούν ταυτόχρονα ανοδική τάση οι μετοχές με τα ομόλογα, αγνοώντας οι μεν τη σαθρή μακροοικονομική εικόνα της ΕΕ και οι δε τις ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες. Όπως θα δούμε στη συνέχεια αυτές οι εξελίξεις σε συνάρτηση με την ενεργοποίηση νέων τεχνικών σημάτων επαναφέρουν την ανάγκη για αναδιάρθρωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες τεχνικές προοπτικές.


Μακροοικονομικές εξελίξεις
Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αναθεωρήθηκε μεν ανοδικά από το αρχικό 3,1% στο 3,5% για το ‘α τρίμηνο του έτους, όμως αυτό δεν ικανοποίησε τους αναλυτές. Χαρακτηριστικό της δυστοκίας αρκετών επενδυτικών κύκλων ήταν η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των ομολόγων και η υποχώρηση των κρατικών yields σε νέα χαμηλά έτους, προεξοφλώντας ενδεχομένως το «πάγωμα» του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων που ξεκίνησε η Fed από το προηγούμενο καλοκαίρι. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν μάλιστα ότι οι οχτώ μέχρι σήμερα αυξήσεις των επιτοκίων έκαμψαν αρκετούς κλάδους της αμερικανικής οικονομίας σε σημείο να ανατρέψουν τις αρχικές αισιόδοξες προοπτικές και προβλέψεις. Ας εξετάσουμε όμως αναλυτικότερα πως διαμορφώθηκαν οι μακροοικονομικοί δείκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα και εάν πράγματι αιτιολογούν την ανησυχία της αγοράς των αμερικανικών ομολόγων.
Για έκτο συνεχή μήνα υποχώρησε τελικώς ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ISM, φθάνοντας στο επίπεδο του 51,4% για το Μάιο, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2003! Έντονα απογοητευτική ήταν όμως και η πτώση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής του Σικάγο (Chicago PMI) στο 54,1 από το 65,6 του Απριλίου. Εκτός όμως από αυτές τις δυσοίωνες εξελίξεις η κεντρική τράπεζα της Φιλαδέλφια επεφύλασσε μια πραγματική «ψυχρολουσία» κατά την ανακοίνωση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας Μαΐου της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής (Philly FED), ο οποίος υποχώρησε στο 7,3 από το 25,3 του Απριλίου. Πρόκειται για την εντονότερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2001!
Η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου στις Η.Π.Α. μειώθηκε κατά 0,2% κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης της παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και όλων των βιομηχανιών μειώθηκε επίσης από το 79,4% του Μαρτίου στο 79,2%.
Θετικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των βιομηχανικών παραγγελιών σε αντίθεση με την πορεία των βιομηχανικών δεικτών ISM. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες Απριλίου αυξήθηκαν κατά 0,9% στη θεαματικότερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών ενώ ανοδικά αναθεωρήθηκαν και οι παραγγελίες του Μαρτίου. Επίσης οι παραγγελίες διαρκών αγαθών κατά το μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 1,9% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών και αντιστρέφοντας την πτωτική τάση του πρώτου τριμήνου. Μάλιστα παράλληλα με την αύξηση του Απριλίου ανοδικά αναθεωρήθηκαν και οι παραγγελίες του Μαρτίου.
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών (ISM υπηρεσιών) στις Η.Π.Α. κατά το Μάιο. Πιο συγκεκριμένα ο εν λόγο δείκτης υποχώρησε στο 58,5% από το 61,7% απογοητεύοντας τους αναλυτές που είχαν προβλέψει πιο συγκρατημένη διόρθωση. Μαζί με τα στοιχεία των προαναφερθέντων δεικτών βιομηχανικής δραστηριότητας διαπιστώνεται λοιπόν μια γενικευμένη καμπή στην αμερικανική οικονομία.
Ένας «άνεμος» αισιοδοξίας «φύσηξε» όμως από το μέτωπο της αμερικανικής αγοράς ακινήτων η οποία κατάφερε να επαναλάβει τις σχετικά πρόσφατες ημέρες «δόξας» και να πετύχει νέα ρεκόρ. Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών Απριλίου σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ στις 7,18 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες ενώ οι πωλήσεις των νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,2%, στηριζόμενες στα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Επίσης σημεία διευρυμένης ανάκαμψης εμφάνισαν και οι κατασκευές νέων κατοικιών κατά το μήνα Απρίλιο, καθώς αυξήθηκαν 11% στις 2.04 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες. Η συγκεκριμένη άνοδος ήταν υψηλότερη των προσδοκιών των οικονομολόγων. Εκτός από τις κατασκευές κατοικιών και οι άδειες δόμησης, ως ένας σημαντικός δείκτης μελλοντικής πορείας της αγοράς του real estate, κινήθηκαν ανοδικά κατά 5,3%.
Η χρηματιστηριακή ανάκαμψη του μηνός Μαΐου στις Η.Π.Α. κατάφερε τελικώς να αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ομώνυμο δείκτη μέτρησης του πανεπιστημίου του Michigan. Η αναθεωρημένη του τιμή αυξήθηκε στο 86,9 για το Μάιο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για διακύμανση στο επίπεδο του 85,3. Εντελώς απροσδόκητη όμως ήταν και η έντονη άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του αμερικανικού οργανισμού Conference Board για το μήνα Μάιο στο επίπεδο του 102,2 από το 97,5 του Απριλίου, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν υποχώρηση. Οι καταναλωτές άρχισαν να εμπιστεύονται και πάλι την οικονομία και τις κεφαλαιαγορές, όπως τουλάχιστον κατέγραψαν την τάση αυτή οι προαναφερθείσες δυο στατιστικές μελέτες.
Η δημοσιοποίηση της πορείας των λιανικών πωλήσεων Απριλίου στις Η.Π.Α. εξέπληξε θετικά τους αναλυτές, καθώς σημειώθηκε μια σημαντική άνοδος κατά 1,4% και μάλιστα διεσπαρμένη ισομερώς στους επιμέρους κλάδους. Μάλιστα εκτός από τον ευμετάβλητο κλάδο των αυτοκινήτων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά το υγιές 1,1%.
Πραγματική ψυχρολουσία όμως για τους αναλυτές και τις αγορές αποτέλεσε η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία κατά το Μάιο αύξησε τις θέσεις εργασίας της μόνο κατά 78.000 κατά το ήμισυ δηλαδή του αναμενόμενου από τους επενδυτές! Μάλιστα αυτό το μέγεθος είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2003 και φυσικά αρχίζει να κλονίζει την άποψη περί υγιούς θετικής κατεύθυνσης της αμερικανικής αγοράς εργασίας, την οποία ενστερνίζονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Βάσει λοιπόν των νεότερων μακροοικονομικών στοιχείων από τις Η.Π.Α., διαπιστώνεται μια γενικευμένη κατεύθυνση καμπής της οικονομίας, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά το β’ τρίμηνο σε αντίθεση όμως με ότι πρεσβεύει ο πρόεδρος της FED αλλά και οι μετοχικές αγορές με τη θετική αντίδραση τους.


Διεθνείς αγορές
Η αμφίσημη τεχνική εικόνα των μετοχικών αγορών του προηγούμενου μήνα διαλευκάνθηκε πλήρως με το πέρασμα σε ένα νέο ισχυρό αγοραστικό κύμα τιμών, ενώ επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι εξειδικευμένες προγνωστικές ενδείξεις του δείκτη SOX των ημιαγωγών, τον οποίο είχαμε επισημάνει ως το βασικό δείκτη προπομπό νέων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων και τάσεων κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Η εκτίμηση ότι από το χώρο της τεχνολογίας θα προέκυπτε η νέα κατεύθυνση των υπολοίπων αγορών τελικώς επιβεβαιώθηκε στην πράξη, παρά την ουδέτερη τεχνική εικόνα των υπολοίπων μετοχικών δεικτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης SOX των ημιαγωγών είχε ενεργοποιήσει πολύ αξιόπιστα τεχνικά αγοραστικά σήματα μεγάλης εμβέλειας πριν από ένα και πλέον μήνα, όπως είχαμε εντοπίσει και πράγματι αυτά απέδωσαν καρπούς όχι μόνο στην πορεία του ιδίου (η οποία ήταν ανοδική μέχρι και τις 440 μονάδες περίπου) αλλά και στη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις υπόλοιπες αμερικανικές και όχι μόνο αγορές. Για του λόγου το αληθές ο δείκτης NASDAQ ακολουθεί ένα ξεκάθαρο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο διάρκειας ήδη επτά εβδομάδων ξεκινώντας από το χαμηλό των 1.900 μονάδων και διαθέτοντας ένα σημαντικό απόθεμα θετικού momentum κατά την εξέλιξη του φαινομένου αυτού. Πάντως ένα τμήμα της αμιγούς ανόδου των τεχνολογικών μετοχών οφειλόταν και στην προεξόφληση της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων της Intel για την πορεία των χρηματοοικονομικών της μεγεθών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Εκτός όμως από το NASDAQ, ο οποίος διαθέτει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών στις ερχόμενες εβδομάδες σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P 500 δείχνει να κινείται στα ίδια περίπου πλαίσια ενός ισχυρού ανοδικού κύκλου πολλών εβδομάδων. Έχοντας ξεκινήσει από το φετινό χαμηλό των 1.136 μονάδων προσεγγίζει ήδη τις 2.000 μονάδες και οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες τάσης και κυκλικής ορμής «στοχεύουν» σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Το φετινό υψηλό των 1.230 μονάδων αποτελεί την άμεση «πρόκληση» για την αγορά με πιθανή ακόμα και την προέκταση της τάσης πάνω από αυτό το ακρότατο τιμών.
Στην Ευρωζώνη τώρα τόσο ο DAX όσο και ο DJ Eurostoxx 50 αλλά και ο CAC θέτουν νέα δεδομένα στις αγορές με τη δυναμική διάσπαση του προηγούμενου φετινού τους υψηλού και την προέκταση της ισχυρής bull market. Οι τεχνικοί σχηματισμοί συνέχισης της μέσο-μακροπρόθεσμης bull market των ευρωπαϊκών αγορών είναι ακράδαντοι για την ώρα, καθώς δεν εντοπίζονται «ύποπτα» τεχνικά σημεία κόπωσης όπως για παράδειγμα είναι οι αρνητικές αποκλίσεις των δεικτών τάσης ή το ασύμμετρο άνοιγμα των λωρίδων μεταβλητότητας.
Ακόμα όμως πιο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε στη συμπεριφορά των αγορών ομολόγων. Τα yields των αμερικανικών κρατικών ομολόγων (treasuries) έσπασαν κάθε ρεκόρ «άρνησης» απέναντι στις προσδοκίες των αναλυτών και συνέχισαν να υποχωρούν σε νέα χαμηλά έτους. Χαρακτηριστικά το δεκαετές treasury yield υποχώρησε κάτω από το «ψυχολογικό» όριο του 4% και κατέγραψε χαμηλό στο 3,8% εν μέσω ανοδικού κύκλου επιτοκίων από τη FED! Επίσης ο δείκτης του τριακονταετούς yield του CBOT κατέγραψε χαμηλό στο 4,15% την ώρα που το δεκαετές βρισκόταν στο 3,8%. Από αυτή την εξέλιξη διαφαίνεται ένα εξαιρετικό περίεργο φαινόμενο, τόσο ακατανόητο που έχει αποκληθεί από τον ίδιο τον κ. Greenspan ως το μεγάλο «αίνιγμα των ομολόγων»: ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις των αυξήσεων επιτοκίων από τη FED τα yields των ομολόγων στις Η.Π.Α. υποχώρησαν αντί να αυξηθούν και μάλιστα ταυτόχρονα με την πτώση τους οριζοντιοποιήθηκε και η καμπύλη των επιτοκίων, δηλαδή μειώθηκε η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόεθσμων επιτοκίων. Μάλιστα η διαφορά αυτή μειώνεται με τόσο ταχύ ρυθμό ώστε πολύ αναλυτές πλέον κάνουν λόγο για πιθανή αντιστροφή της ανοδικής καμπύλης των επιτοκίων σε πτωτική, φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως πριν από την εκδήλωση σοβαρών υφέσεων.
Οι αξιωματούχοι της FED συνεχίζουν να διατείνονται ότι η αμερικανική οικονομία εδράζεται σε ισχυρές αναπτυξιακές βάσεις και πως θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ελεγχόμενων αυξήσεων επιτοκίων, την ίδια ώρα που όλα τα ομολογιακά yields υποχωρούν και με σχεδόν εκμηδενισμό της απόστασης μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Οι τέσσερις βασικές θεωρητικές εξηγήσεις που έχουν προταθεί από τους αναλυτές της Wall Street για το παράδοξο αυτό φαινόμενο έχουν απορριφθεί συλλήβδην από τον κ. Greenspan ο οποίος επιμένει ότι οι μηχανισμοί των αγορών έχουν μεταλλαχθεί και δεν είναι δυνατό να γίνουν κατανοητοί με την παραδοσιακή οικονομική θεωρία.
Κοντολογίς, μπορεί οι ασκούντες την οικονομική πολιτική να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά αλλά οι αγορές ομολόγων «παίζουν» δυναμικά το ατομικό τους παιγνίδι με τους διαχειριστές να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ σφύρας και Άκμονος! Προς τα ποια πλευρά θα κλείσει αυτό το χάσμα εκτιμήσεων; Θα δικαιωθεί τελικώς ο πρόεδρος της FED ή θα υποκύψει στις πιέσεις και τις προεξοφλήσεις της αγοράς ομολόγων; Τα τελευταία τεχνικά μακροοικονομικά στοιχεία από τα γραφήματα των ομολογιακών yields στις Η.Π.Α. δείχνουν πάντως ότι πιθανότατα τα κρατικά yields έχουν αγγίξει το ετήσιο τους «πυθμένα» και επίσης ένα αταλάντευτο επίπεδο μακροχρόνιας στήριξης από το οποίο θα ξεκινήσει ένας νέος μέσο-μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί τότε φυσικά θα προκύψει πραγματικό πρόβλημα για τους ομολογιούχους που στοχεύουν σε κεφαλαιακές υπεραξίες διότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται πάντα αντίστροφα από τα yields.
Η πραγματικά μεγάλη τεχνική ανατροπή προέκυψε φυσικά στην αγορά συναλλάγματος, καθώς ενώ προ ενός μηνός υπήρχε η προσδοκία παροχής στήριξης στο ευρώ από το σχηματισμό της μακροχρόνιας ανοδικής του τάσης, σήμερα διαπιστώνουμε τη στήριξη αυτή να έχει παραβιαστεί και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να διολισθαίνει χαμηλότερα και από τα $1,21. Η υπάρχουσα τεχνική κατεύθυνση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου από το ημερήσιο μέχρι και το μηνιαίο γράφημα είναι καθοδική με επόμενη περιοχή πιθανής δοκιμασίας το επίπεδο των $1,1760 από το οποίο ξεκίνησε ο μεγάλος αγοραστικός κύκλος του 2004 για το ευρώ. Αντίστοιχα καθοδική είναι πλέον η τάση και στην ισοτιμία ευρώ/γεν με τη διαφορά όμως ότι εκεί η στήριξη του κάτω ορίου μεταβλητότητας προσεγγίζεται στα 129 γεν περίπου.
Επενδυτική στρατηγική
Η νέα δυναμική ανοδική κατεύθυνση κίνησης των μετοχικών δεικτών διεθνώς και οι εδραίοι τεχνικοί σχηματισμοί συνέχισης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οδηγούν σε μια μερική επανατοποθέτηση των ρευστών διαθεσίμων στις αγορές. Το ποσοστό του διεθνοποιημένου χαρτοφυλακίου λοιπόν το οποίο διατίθεται σε αναπτυξιακού τύπου τοποθετήσεις αυξάνεται από το 60% στο 65% με αντίστοιχη μείωση των μετρητών. Οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος απαρτίζουν το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 5%, το οποίο όμως δοθέντων των τεχνικών σημείων υπερτίμησης των ομολόγων δεν μπορεί να αυξηθεί στην παρούσα συγκυρία παρά το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάση των ομολογιακών τιμών παραμένει καθοδική από τεχνικής τουλάχιστον απόψεως. Επίσης αυξάνεται οριακά η βαρύτητα των πολύτιμων μετάλλων, καθώς η τιμή του χρυσού έχει αγγίξει ένα μακροπρόθεσμο ανερχόμενο επίπεδο στήριξης κοντά στα $415 και από εκεί επιχειρείται να εκκινήσει ένα νέο αγοραστικό κύμα σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνικές εκτιμήσεις των ειδικών. Η νομισματική κατανομή παραμένει αμετάβλητη.
Η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί σε ομολογιακούς τίτλους υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας, για την αποτροπή των νευρικών διακυμάνσεων και ενδεχομένως της υποαπόδοσης των χαμηλών πιστοληπτικών κατηγοριών, κρίνεται ως επαρκής και για τον τρέχοντα μήνα. Τα ποσοστά στάθμισης των εταιρικών και κρατικών ομολόγων παραμένουν σταθερά υπέρ των πρώτων με τα περιθώρια swap να «απειλούν» να ξεκινήσουν μια βίαιη ανοδική κίνηση που θα μπορούσε να διοκγώσει γενικά τα εταιρικά spreads.


Τεχνική ανάλυση DAX
Ο δείκτης DAX έχει διασπάσει δυναμικά τα άνω μεσοπρόθεσμα όρια μεταβλητότητας και έχει αναδείξει τους αγοραστές σε κυρίαρχους παράγοντες διαμόρφωσης τάσης στη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά. Τα τεχνικά σημεία αυξημένου ενδιαφέροντος είναι: α) σχηματισμός ανάπτυξης ανοδικής τάσης ελεγχόμενης μεταβλητότητας στο ημερήσιο γράφημα εν τη απουσία οποιονδήποτε αρνητικών αποκλίσεων των τεχνικών δεικτών, β) ανοδική πορεία των μεσοπρόθεσμων τεχνικών δεικτών τάσης και κυκλικής ορμητικότητας και γ) αντίστοιχα ανοδική κατεύθυνση των μακροπρόθεσμων τεχνικών δεικτών και ανοδική διάσπαση των ορίων μεταβλητότητας. Βάσει των μεγεθών ανάπτυξης του μακροπρόθεσμου ανοδικού κύκλου των τελευταίων δέκα μηνών (ο οποίος ξεκίνησε από το περυσινό χαμηλό των 3.618 μονάδων) υπάρχει η προβολή «στόχου» της αγοράς στην περιοχή των 4.840 μονάδων και η οποία αποτελεί μια βαρύνουσα πρόκληση για τους αγοραστές τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ανάλυσης.


Τεχνική ανάλυση S&P500
Η οριστικοποίηση του νέου φετινού «πυθμένα» τιμών στις 1.136 μονάδες και η παγίωση ενός νέου μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου για το δείκτη S&P 500 απελευθέρωσε το αγοραστικό momentum το οποίο συσσωρεύτηκε στην αγορά κατά το μήνα Απρίλιο. Σήμερα διανύουμε την όγδοη εβδομάδα ανάπτυξης του νέου αυτού κύκλου του S&P 500 και υπάρχει η δυνατότητα να επιχειρηθεί η ανοδική διάσπαση του φετινού ακρότατου της αγοράς στις 1.229 μονάδες, καθώς είναι σαφές από τα τεχνικά γραφήματα ότι η ανοδική τάση χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης αγοράς. Οι υπερβολές βεβαίως δεν πιθανολογούνται  καθώς η τάση αυτή είναι σχετικά ήπιας μορφής, αλλά οι αγοραστές δείχνουν πως μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης, επιτρέποντας κάποιες σποραδικές μόνο πλαγιοπτωτικές «διορθώσεις» κατά τη φάση ανάπτυξης του μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου.


Τεχνική ανάλυση ευρώ/δολαρίου
Η αγορά συναλλάγματος «έσφαξε» πολλές «ιερές αγελάδες» των traders και των επενδυτών παγκοσμίως αποδεικνύοντας ότι καμία τάση όσο εδραία και εάν φαίνεται δεν μπορεί να ανατραπεί. Η κατάρρευση της τελευταίας ουσιαστικά στήριξης που προσέφερε στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου η μακροπρόθεσμη ανοδική της τάσης στο επίπεδο των $1,25 επιβεβαίωσε τα τεχνικά σήματα ανάπτυξης ενός ισχυρού καθοδικού κύκλου με δυνατότητα να ανατρέψει όλους τους υπολογισμούς των διεθνών επενδυτικών οίκων. Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα τεχνικά δεδομένα της ισοτιμίας, η κυρίαρχη τάση είναι η πτωτική χωρίς να διαφαίνεται κάποιο ευσταθές σημείο αναχαίτισης της ή κάποια βάση στην οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις. Αυτή η εικόνα ανοίγει το δρόμο για πιθανή σταδιακή προσέγγιση του προηγούμενου σημαντικού χαμηλού της ισοτιμίας στο επίπεδο των $1,1760 από όπου ξεκίνησε η περυσινή ανοδική κίνηση.

  Περιεχόμενα
Αφιέρωμα: ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ
¶ρθρο: Bαθμολογώντας τα αμοιβαία κεφάλαια
¶ρθρο: Επενδύσεις σε Έργα Τέχνης
¶ρθρο: Κύπρος: Εθνικός στόχος η οικονομική επιτυχία
¶ρθρο: Μέθοδοι Ενοποίησης Λογιστικών Καταστάσεων & Εταιριών
Αφιέρωμα: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ:ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ: ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Editorial: Επιτέλους, κάτι κινείται!
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: Αγορές: Βλέπουν οικονομία δύο ταχυτήτων
Επενδύσεις: Διαχρονική μετατόπιση της καμπύλης επιτοκίων

 Όροι και προϋποθέσεις του site