Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2005                               Τεύχος 310

Στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση
Πρέπει άμεσα να πείσει ότι είναι αποτελε-σματική στη διαχείριση και έτοιμη να προχωρήσει σε τομές
«Ανάμεσα σε μια γαλάζια, ή μια πράσινη γάτα, θα προτιμούσα εκείνη τη γάτα που σκοτώνει τα περισσότερα ποντίκια». Με αυτό το μεταφορικό τρόπο θα απαντά ο Έλληνας σύγχρονος ψηφοφόρος στα δύο κόμματα εξουσίας, κάθε φορά που του ζητούν την ψήφο του.
Ο Έλληνας επέλεξε παλαιότερα τις κυβερνήσεις Σημίτη επειδή πίστευε ότι αυτές θα μπορούσαν να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάπτυξη που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Ο Έλληνας ψηφοφόρος επέλεξε πέρυσι τη Νέα Δημοκρατία πιστεύοντας ότι σε μια περισσότερο νοικοκυρεμένη και χρηστή διαχείριση της εξουσίας, από άτομα που είχαν περισσότερο όρεξη για δουλειά και δημιουργία, σε σύγκριση με στελέχη που διοικούσαν για περίπου είκοσι έτη.
Και επειδή ακριβώς, η Νέα Δημοκρατία τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο διοίκησης οραγνισμών και κρατικά ελεγχόμενων εταιριών δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα, έχει εκφραστεί τελευταία μια γενικότερη δυσφορία, που είναι ορατή και στις δημοσκοπήσεις.
Το μόνο σίγουρο λοιπόν, είναι ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από το πόσο πιο αποτελεσματικά θα διοικήσει η Νέα Δημοκρατία στο υπόλοιπο τμήμα της θητείας της.


Νοικοκύρεμα και τομές
Τι εννοούμε αποτελεσματικά; Ας πάρουμε το παράδειγμα της «αμνήστευσης κεφαλαίων» σε Ελλάδα και Κύπρο. Στην Κύπρο, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου κατάφερε να συλλέξει ένα πολύ μεγάλο ποσό φόρων από αυτή την υπόθεση και να επαναπατρίσει ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με μια άλλη σειρά κινήσεων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου υποχώρησε πέρυσι στο 4,8%. Αντίθετα, η αντίστοιχη επίδοση της Ελλάδας στο θέμα της αμνήστευσης κεφαλαίων ήταν οριακή και το έλλειμμα της χώρας ξεπέρασε το 6%...
Αποτελεσματική διακυβέρνηση είναι να περιορίζεις τη φοροδιαφυγή, να καταφέρνεις χτυπήματα κατά της παραοικονομίας, να πατάσεις τα κερδοσκοπικά κυκλώματα και να αναβαθμίζεις τον ανταγωνισμό ώστε να μειώνεις τις τιμές στην αγορά, να περικόπτεις σπατάλες, να περιορίζεις τη φοροδιαφυγή, να προχωράς σε μακρόπνοους και ρεαλιστικούς σχεδιασμούς, κ.λπ. Στα μέτωπα αυτά, οι μέχρι τώρα επιδόσεις της νέας κυβέρνησης υπήρξαν από αποκαρδιωτικές (φορολογικά έσοδα, πορεία τιμών στην αγορά), έως και ελαφρώς ικανοποιητικές σε ορισμένες περιπτώσεις.
Πέρα όμως από το θέμα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης που εμείς θεωρούμε μεγάλης σημασίας, εξ’ ίσου σημαντικό είναι και το θέμα των τομών. Ορισμένων δηλαδή δομικών παρεμβάσεων, προκειμένου να πετύχει η οικονομία – και η χώρα γενικότερα – να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητά της κατά τις επόμενες δεκαετίας.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, θεωρούμε ως τομή, την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Σοφοκλέους, ή την πώληση ενός ακόμη ποσοστού του ΟΠΑΠ σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Καλά όλα αυτά, αλλά τομές δεν είναι.
Το ασφαλιστικό άνοιξε, με στόχο να ληφθούν μέτρα από την επόμενη κυβέρνηση...
Το εργασιακό άνοιξε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην αναμένει κανείς ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από κάποιες ελπίδες που διανοίγονται μετά την έκθεση του ΚΕΠΕ.
Το καθεστώς αποσχόλησης των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και εταιρίες που ελέγχονται από το δημόσιο δεν φαίνεται να προωθείται με ταχείς ρυθμούς.
Οι αλλαγές θεσμικού πλαισίου για την θέματα οικιστικών περιοχών, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη.
Και το κακό είναι ότι συνήθως οι τομές αυτές γίνονται συνήθως κατά τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας μιας κυβέρνησης, όταν δηλαδή αυτή υπολογίζει πολύ λιγότερο το λεγόμενο πολιτικό κόστος και όταν θα έχει 2-3 χρόνια μπορστά της προκειμένου οι τομές της να αρχίζουν να αποδίδουν. Στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, οι 14 πρώτοι μήνες πέρασαν χωρίς μεγάλες επιδόσεις.
Χρόνος πάντως υπάρχει ακόμη, αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Γιατί είπαμε: ο σύγχρονος Έλληνας ψηφοφόρος μεταξύ της γαλάζιας και της πράσινης γάτας, προτιμά εκείνη που σκοτώνει περισσότερα ποντίκια.

  Περιεχόμενα
¶ρθρο: Οικονομική πολιτική δια... χειρός Χριστοδούλου
¶ρθρο: Ξένες ¶μεσες Επενδύσεις στην NΑ Ευρώπη
¶ρθρο: Συνταγματική διάταξη... αντί συνταγματική
¶ρθρο: Πώς μπορούμε εύκολα να μετράμε τον κίνδυνο χρηματιστηριακών δεικτών και μετοχών;
Αφιέρωμα: Ακτοπλοΐα Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν
Αφιέρωμα: Βαριά βιομηχανία «Κρατάει» γερά
Αφιέρωμα: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Αφιέρωμα: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αφιέρωμα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ!
Editorial: Στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Ώρα για άμυνα και επαγρύπνηση
¶ρθρο: Απόσπασμα από την Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Νικόλαου Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία

 Όροι και προϋποθέσεις του site