Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Δείτε τον απολογισμό της εκδήλωσης

Older Conferences

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

Δείτε τον απολογισμό του Συνεδρίου

More ...

 


Μάιος 2005                               Τεύχος 310

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
«Εκπτώσεις» στις προσδοκίες των επενδυτών
H αποτίμηση της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς του πρώτου τετραμήνου του έτους είναι μάλλον πενιχρή, καθώς αρκετές μετοχικές αγορές δεν κατάφεραν να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος αποδόσεων, ενώ η ανάκαμψη που ξεκίνησε το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έδειξε να διατηρεί ένα γοργό ρυθμό. Χαρακτηριστικό της δυστοκίας των διεθνών κεφαλαιαγορών είναι το γεγονός ότι ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας απόδοσης των hedge funds μετά το Σεπτέμβριο του 2002 σύμφωνα με εταιρίες στατιστικών μετρήσεων του κλάδου. Πάντως η οικονομική ειδησεογραφία προσέφερε και θετικές τάσεις που κατάφεραν να διαφοροποιήσουν σε ορισμένους τομείς αυτό το «γκρίζο» τοπίο. 
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, με τη δημοσιοποίηση του συντριπτικά μεγαλύτερου τμήματος των τριμηνιαίων εταιρικών ανακοινώσεων στις Η.Π.Α. (οι 437 εταιρίες του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους μέχρι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο) παρατηρούμε πως μόνο το 19% εξ αυτών απογοήτευσαν τους αναλυτές, ενώ οι υπόλοιπες (μεταξύ των οποίων και πολύ ισχυρά ονόματα από το χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο) κατάφεραν να εκπλήξουν θετικά τους επενδυτές. Επίσης «νωπή» είναι ακόμα η πολύ θετική είδηση περί της δημιουργίας σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας κατά τον Απρίλιο που έδειξε ότι η αμερικανική αγορά εργασίας είναι «ζωντανή» εν αντιθέσει με τους καταστροφολογικούς ισχυρισμούς πολλών οικονομολόγων. Βάσει των στοιχείων αυτών οι μετοχικές αγορές άρχισαν να «ανακουφίζονται» θεμελιωδώς από τις εντάσεις που προηγήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου τετραμήνου του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνέχιση της θετικής τους αντίδρασης σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα είναι απολύτως εγγυημένη.
Στην άλλη όψη του «νομίσματος» των κεφαλαιαγορών βέβαια οι εξελίξεις δε δείχνουν ρόδινες. Αναφερόμαστε στις αγορές ομολόγων και στην ενεργοποίηση ισχυρών τεχνικών σημάτων εκκίνησης ενός μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου των κρατικών yields στις Η.Π.Α. ο οποίος θα παρασύρει τις τιμές πτωτικά (λόγω της γνωστής αντίστροφης σχέσης μεταξύ των yields και των τιμών των ομολόγων). Εκτός μάλιστα από τα κρατικά ομόλογα και οι εταιρικοί τίτλοι πιθανολογείται ότι θα πληγούν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση λόγω  πρόσθετων παραγόντων όπως η διεύρυνση των περιθωρίων swap και η αυξημένη χρηματιστηριακή μεταβλητότητα. Αυτές οι εξελίξεις απαιτούν μια «σφιχτή» διαχειριστική τακτική στα διεθνοποιημένα χαρτοφυλάκια, τα οποία μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν και σοβαρά μεμονωμένα γεγονότα όπως για παράδειγμα η πιστοληπτική υποβάθμιση στην κατηγορία υψηλού κινδύνου των ομολόγων των «κολοσσών» General Motors και Ford.


Μακροοικονομικές εξελίξεις
Στην προηγούμενη μας ανάλυση είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως βάσει των τότε διαθεσίμων μακροοικονομικών στοιχείων αναμενόταν να διαψευστούν οι αναλυτές όσο αφορά τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο ‘α τρίμηνο και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ‘α τριμήνου κυμάνθηκε στο 3,1% αρκετά χαμηλότερα από τις μέσες (ήδη πτωτικά αναθεωρημένες) προβλέψεις για ανάπτυξη στο 3,6%. Πρόκειται για το χαμηλότερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δυο ετών. Υπενθυμίζουμε ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2004 το αμερικανικό Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά 3,8%. Δικαίως συνεπώς οι αγορές προεξόφλησαν μια αρνητική εξέλιξη με την ακολουθία ενός πτωτικού κύκλου διορθώσεων κατά το ‘α φετινό τρίμηνο. Εκτός όμως από το ευρύ αυτό μέγεθος αποτύπωσης της οικονομικής δραστηριότητας μπορούμε να εξειδικεύσουμε σε επιμέρους κλάδους για να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα της τρέχουσας τάσης.
Το επίπεδο της βιομηχανικής δραστηριότητας κατά το μήνα Απρίλιο στις Η.Π.Α. μειώθηκε αισθητά για πέμπτο συνεχή μήνα όπως κατέδειξε ο βιομηχανικός δείκτης ISM (πτώση στο 53,3% από το 55,2% του προηγούμενου μήνα). Η πτώση του εν λόγω δείκτη ήταν σαφέστατα δυσμενέστερη από ότι αναμενόταν χωρίς όμως να προκληθεί πανικός στις αγορές. Η βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου αυξήθηκε κατά 0,3% από το 0,2% του Φεβρουαρίου και το ποσοστό χρήσης της παραγωγικής δυναμικότητας διαμορφώθηκε στο 79,4%. Όμως ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας της περιοχής της Νέας Υόρκης υποχώρησε στο  χαμηλότερο επίπεδο τιμής από τον Απρίλιο του 2003 δημιουργώντας αμφιταλαντευόμενες εκτιμήσεις!
Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής του Σικάγο (Chicago PMI) σημείωσε διόρθωση κατά το μήνα Απρίλιο (υποχωρώντας στο επίπεδο του 65,6 σε σχέση με το 69,2) μετά από ανοδική τάση τριών συνεχών μηνών. Απεναντίας όμως ο δείκτης μέτρησης της βιομηχανικής δραστηριότητας της περιοχής της Φιλαδέλφια (Philly Fed index) ανέκαμψε δυναμικά κατά τον Απρίλιο στο 25,3 από το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο του 11,4 που είχε σημειώσει το Μάρτιο, ενισχύοντας την εικόνα ανάκαμψης αυτής της σημαντικής ζώνης. Οι οικονομολόγοι εξεπλάγησαν θετικά καθώς δεν ανέμεναν τόσο ισχυρή άνοδο και ασφαλώς αυτό διαφοροποίησε την αρχική συνολικά δυσμενή εικόνα της βιομηχανικής δραστηριότητας στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας.
Οι βιομηχανικές παραγγελίες Μαρτίου αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% λόγω της ανόδου των παραγγελιών διυλισμένου πετρελαίου, ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών του ίδιου μήνα αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο -2,3%. Πάντως οι παραγγελίες όλων των κλάδων πλην της καπνοβιομηχανίας και των πετρελαιοειδών υποχώρησαν κατά 1,5% και αυτό δείχνει τη σοβαρή ανισοκατανομή που υπάρχει αυτή την περίοδο στο χώρο των βιομηχανικών παραγγελιών.
Η εικόνα «διόρθωσης» του μηνός Απριλίου ήταν ηπιότερη στο μη μεταποιητικό κλάδο της αμερικανικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης ISM μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων του τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε από το 63,1% του Μαρτίου στο 61,7% κατά τον Απρίλιο, οι οικονομολόγοι δεν αποθαρρύνθηκαν καθώς ανέμεναν μια δυσμενέστερη πτώση κοντά στο επίπεδο του 60%.
Έντονα απογοητευτική για τους αναλυτές όμως ήταν η εικόνα που εμφάνισε η αγορά ακινήτων στις Η.Π.Α. τον Μάρτιο, καθώς οι κατασκευές νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 17,6%, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών. Επίσης οι άδειες οικοδομών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ένδειξη μελλοντικής διακύμανσης της αγοράς, μειώθηκαν κατά 4%. Βέβαια δεν ήταν όλοι οι δείκτες της εν λόγω αγοράς καθοδικοί καθώς οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα στις 1,43 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες σε σχέση με το επίπεδο των 1,226 εκατ. μονάδων του Φεβρουαρίου, ενώ οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν στις 6,89 εκατ. ετησιοποιημένες μονάδες από τις 6,79 εκατ. μονάδες του Φεβρουαρίου.
Η πτωτική τάση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan συνεχίστηκε δυστυχώς για τέταρτο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, σύμφωνα πάντα με τα προκαταρτικά στοιχεία μετρήσεων. Συγκεκριμένα ο δείκτης υποχώρησε στο 88,7 από το 92,6 του Μαρτίου. Έφθασε δηλαδή σε χαμηλό σημείο δεκαοκτώ μηνών. Αντίστοιχα πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του conference board στο επίπεδο του 97,7 για τον Απρίλιο σε σχέση με το 102,4 του Μαρτίου.
Σαφώς απογοητευτική ήταν όμως και η εικόνα που παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στις Η.Π.Α. Πιο συγκεκριμένα οι συνολικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% (ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για αύξηση της τάξεως του 0,7%) ενώ χωρίς τον κλάδο των αυτοκινήτων οι πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% αποδεικνύοντας και πάλι μια ανισομερή δραστηριότητα των κλάδων.
Ό,τι ακριβώς χρειαζόταν όμως για να ενεργοποιήσει την αγοραστική μανία των επενδυτών, παρά τον ορυμαγδό αρνητικών μακροοικονομικών δημοσιεύσεων ήταν η είδηση περί δημιουργίας 274.000 νέων θέσεων εργασίας στις Η.Π.Α. κατά τον προηγούμενο μήνα και η διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 5,2%. Οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για λιγότερες των 200.000 θέσεων εργασίας και η απροσδόκητη αυτή θετική εξέλιξη επανατροφοδότησε την αισιοδοξία των επενδυτών τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα οι νέες αιτήσεις λήψης επιδομάτων ανεργίας διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά χαμηλά επίπεδα συμπλέοντας με την εύρωστη εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Στο χώρο των επιτοκίων συνεχίστηκε η κινητικότητα από τη FED η οποία ανακοίνωσε την όγδοη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων, αυξάνοντας το βασικό της διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού στο 3% και δημιουργώντας πλέον μια αισθητή διαφορά απόδοσης σε σχέση με το βασικό ευρώ-επιτόκιο του 2%.
Η «αρρυθμία» της αμερικανικής οικονομίας κατά το ‘α τρίμηνο αρχίζει συνεπώς να προκαλεί «τριγμούς» και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους το οποίο άλλωστε εικάζεται από τους αναλυτές των διεθνών επενδυτικών οίκων ότι θα είναι σαφώς πτωτικό. Αρκετοί μάλιστα επενδυτικοί οίκοι προτίθενται να αναθεωρήσουν πτωτικά τις ετήσιες προβλέψεις τους, αν και μια τέτοια κίνηση δε φαίνεται για την ώρα επιβεβλημένη από την τεχνική συμπεριφορά των αγορών όπως θα διαπιστώσουμε στη συνέχεια.


Διεθνείς αγορές
Κρίνοντας τις συνθήκες των διεθνών αγορών από καθαρά τεχνικά μακροοικονομική άποψη, μπορούμε να πούμε πως ο «αδύναμος κρίκος» τους εξακολουθεί να είναι το κομμάτι των αμερικανικών μετοχικών αγορών, όπου και επικεντρώνεται η προσοχή αρκετών διαχειριστών καθώς παρακολουθώντας τις ανατροπές της τάσης τους πιστεύουν ότι μπορεί να επισημανθεί έγκαιρα μια νέα πορεία και για τις υπόλοιπες κεφαλαιαγορές διεθνώς. Η νευρική πορεία διόρθωσης του πρώτου τριμήνου συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του Απριλίου περίπου διαγράφοντας νέα φετινά χαμηλά τιμών, τόσο για τους «ευαίσθητους» δείκτες NASDAQ και SOX αλλά και τους «βαρύτερους» S&P500 και Dow Jones. Από το σημείο όμως αυτό και πέρα και αφού λειτούργησε η ανάσχεση που προσέφεραν οι μακροπρόθεσμες στηρίξεις των δεικτών αυτών, οι αγορές ξεκίνησαν ένα κύκλο ανοδικής αντίδρασης, με αρκετούς διαχειριστές και αναλυτές να έχουν παρακινηθεί από την εξέλιξη αυτή εκφράζοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία
Ο δείκτης SOX των ημιαγωγών παρουσιάζει μια όντως ενδιαφέρουσα εικόνα μετά τις εξελίξεις του πρώτου τετραμήνου. Τόσο οι βραχυπρόθεσμοι όσο και οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κινούνται σε σαφώς υποτιμημένες περιοχές τιμών σχηματίζοντας αγοραστικά σήματα, αποτυπώνοντας την προσέγγιση μιας χρονικής ζώνης ολοκλήρωσης του πτωτικού κύκλου των περασμένων δυο μηνών περίπου. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου σημαντικής χρονικής και ποσοτικής εμβέλειας, με «στόχο» την επίτευξη νέου φετινού υψηλού άνω των 450 μονάδων. Η δυναμική αυτή τεχνική εικόνα του δείκτη των ημιαγωγών είναι αρκετά υποσχόμενη και για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς από αυτό το δυναμικό τμήμα της οικονομίας μπορεί να ξεκινήσει μια ευρύτερη ανάκαμψη. Ο δείκτης NASDAQ εν προκειμένω εμφανίζει την ίδια υπερπωλημένη τεχνικά εικόνα των μεσοπρόθεσμων τεχνικών του δεικτών τάσης και κυκλικής ορμητικότητας, αλλά δε διαθέτει την ίδια δυναμικότητα με τον SOX. Με άλλα λόγια η υποστήριξη από το σχηματισμό της μακροπρόθεσμης τάσης του NASDAQ είναι πολύ πιο «χλιαρή». Η πολύ αισιόδοξη δυναμική του SOX δείχνει να διαχέεται σε πολλά επίπεδα όσο αφορά το NASDAQ και να αποδυναμώνεται οδηγώντας τελικά σε μια ουδέτερη αξιολόγηση της ετήσιας τεχνικής του προοπτικής.
Ο βασικός αμερικανικός δείκτης S&P500 έχει δοκιμάσει ανεπιτυχώς να διασπάσει πτωτικά τη μακροπρόθεσμη λωρίδα στήριξης του στις 1.130 μονάδες και έχει οδηγηθεί στην εκκίνηση ενός νέου ανοδικού κύκλου με προοπτική συνέχισης. Συνεπώς ο σχηματισμός συνέχισης της μακροπρόθεσμης θετικής του τάσης παραμένει εν ισχύ και αυξάνει την πιθανότητα μιας ικανοποιητικής χρηματιστηριακής συμπεριφοράς σε ετήσια βάση.
Οι ισχυροί μετοχικοί δείκτες της Ευρωζώνης από την άλλη πλευρά επιδεικνύουν μια καθαρά πλέον πλευρική συμπεριφορά, μετά την ολοκλήρωση του φετινού σύντομου κύκλου διόρθωσης τους. Οι μεσοπρόθεσμες λωρίδες μεταβλητότητας των δεικτών DJ Eurostoxx 50 και DAX στενεύουν καθώς μάλιστα οριζοντιώνονται και δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές περνούν σε μια ενδιάμεση φάση «ηρεμίας» εκτονώνοντας τις δυναμικές διαθέσεις που είχαν στις αρχές του έτους.
Εάν οι αγορές μετοχών διανύουν μια περίοδο «νιρβάνας» με αμφίσημες τεχνικές ενδείξεις, όμως, οι αγορές ομολόγων και κυρίως αυτές των Η.Π.Α. δείχνουν να έχουν γυρίσει «σελίδα» στη φετινή πορεία τους και να προετοιμάζονται για μεγάλες «εντάσεις». Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της, εν πολοίς αναμενόμενης μεταξύ των διεθνών επενδυτικών κύκλων, πρόθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση νέων τριακονταετών κρατικών ομολόγων μετά από παύση τριών ετών και υπό το βάρος των διογκούμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα αμερικανικά κρατικά yields σχημάτισαν «πυθμένα» αντιστρέφοντας τον προηγούμενο πτωτικό τους κύκλο. Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη εξέλιξη που δημιούργησε νευρικότητα στους ομολογιούχους. Πιο συγκεκριμένα η FED ανακοίνωσε την όγδοη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων στο 3%, παραλείποντας όμως αρχικά την παλαιότερη της δήλωση ότι «οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν ελεγχόμενες». Αυτή η «παράλειψη» ερμηνεύθηκε ως σημάδι επιτάχυνσης των επιτοκιακών αυξήσεων και ακολούθησε sell off τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές μέχρι η FED να επαναφέρει αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα τη δήλωση αυτή. Είτε πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια είτε για απλή παράλειψη πάντως η FED πραγματοποίησε ένα «αναίμακτο» μίνι crash test στις αγορές αντιλαμβανόμενη πως η συγκυρία δε «σηκώνει» ιδιαίτερα συντηρητική νομισματική πολιτική. Όμως οι αγορές σταθερού εισοδήματος έλαβαν το «μήνυμα» και αύξησαν τη νευρικότητα τους. Επίσης υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors και Ford στην κατηγορία junk (υψηλού κινδύνου), κίνηση όμως που φημολογούνταν σε κάποιους κύκλους των αγορών, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι κανένα επιχειρηματικό όνομα δε βρίσκεται στο απυρόβλητο, όσο «παραδοσιακό» και ισχυρό εάν θεωρείται. Μάλιστα μετά την ανακοίνωση αυτή υπήρξαν διάχυτες φήμες ότι η υποβάθμιση έπληξε καίρια τις ομολογιακές θέσεις σε τίτλος της General Motors ορισμένων μεγάλων hedge funds στις Η.Π.Α. και αυτό προκάλεσε κάποιους νέους «τριγμούς» στην αγορά.
Επιστρέφοντας τώρα στην τεχνική μακροοικονομική εικόνα των κρατικών ομολόγων, παρατηρούμε το σχηματισμό ευδιάκριτων θετικών τεχνικών αποκλίσεων στα γραφήματα των κρατικών yields, στοιχείο που παραπέμπει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός νέου μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου. Αυτός ο κύκλος αντανακλά την πεποίθηση για συνέχιση της συντηρητικής νομισματικής πολιτικής της FED υπό το βάρος διαφόρων πληθωριστικών παραγόντων και βεβαίως δεν είναι καθόλου φιλικός για τις τιμές των κρατικών ομολόγων αλλά φυσικά πολύ περισσότερο για τις τιμές των εταιρικών ομολόγων οι οποίες ενδεχομένως να πιεστούν περισσότερο λόγω της αύξησης των swap spreads (η διαφορά μεταξύ των swap rates και των κρατικών yields).
Η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ουσιαστικά παλινδρομεί πλέον ανάμεσα στα όρια των $1,31 - $1,29 διάγοντας περίοδο συσσώρευσης κατά μια μερίδα αναλυτών. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γνωστού γκουρού των αγορών Waren Buffet ότι έχει στοιχηματίσει σε νέα υποχώρηση του δολαρίου, καθώς πιστεύει ότι αυτή είναι μονόδρομος για την εξισορρόπηση των διαρθρωτικών ανωμαλιών της αμερικανικής οικονομίας. Πράγματι το μηνιαίο γράφημα της ισοτιμίας διατηρεί τη σταθερή ανοδική του τάση και προσφέρει σημαντική στήριξη μέχρι την περιοχή των $1,25. Θεωρητικά λοιπόν μια εκτόνωση των πιέσεων θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα νέο ανοδικό κύμα για την ισοτιμία αν και το timing μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι ακόμα ορατό.


Επενδυτική στρατηγική
Το ποσοστό του 60% με το οποίο σταθμίζονται στο διεθνοποιημένο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο οι λεγόμενες «αναπτυξιακές» επενδύσεις, το οποίο προσαρμόστηκε με κάποιες αμυντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης πριν από ένα μήνα δείχνει απόλυτα προσαρμοσμένο στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς μάλιστα τα τεχνικά σήματα των διεθνών μετοχικών δεικτών δεν είναι τόσο ισχυρά και ξεκάθαρα ώστε να δικαιολογούν μια πιο επιθετική κατανομή των κεφαλαίων. Συνεπώς, εκτός από το 60% των μετοχικών τοποθετήσεων, το 5% του χαρτοφυλακίου διατίθεται σε ομολογιακές επιλογές και το 5% σε πολύτιμα μέταλλα των οποίων η τεχνική εικόνα παραμένει ουδέτερη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς να υπάρχει η παρουσία κάποιας τάσης. Από πλευράς νομισματικής κατανομής των επενδυτικών προϊόντων, διατηρείται ανέπαφο το συγκριτικά μεγαλύτερο ειδικό βάρος του ευρώ απέναντι στο δολάριο, καθώς σε μακροπρόθεσμο τεχνικό ορίζοντα η τάση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου παραμένει ανοδική βάσει των θεμελιωδών σχηματισμών της.
Για το ομολογιακό τμήμα του διεθνοποιημένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου επιβεβαιώνεται πλήρως η παρατήρηση μας πριν από ένα μήνα ότι «θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πιο ευάλωτοι τομείς είναι φυσικά τα εταιρικά ομόλογα και μάλιστα εκείνα των μεσαίων και χαμηλών πιστοληπτικών κατηγοριών» μετά την «τρανταχτή» ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s για πιστοληπτική υποβάθμιση των σημαντικών εταιριών Ford και General Motors στην κατηγορία junk και το κύμα γενικότερων ομολογιακών ρευστοποιήσεων που αυτή συνεπέφερε. Ήδη μετά το σχηματισμό ενός μακροχρόνιου «πυθμένα» των εταιρικών spreads υπάρχουν οι πρώτες ανοδικές αντιδράσεις με αφορμή αυτό το γεγονός που αύξησε δραματικά την προσφορά τίτλων στις χαμηλές πιστοληπτικές κατηγορίες. Η αναδιάρθρωση που έγινε με μετακίνηση κεφαλαίων προς τις υψηλότερες βαθμίδες ομολόγων απέδωσε καρπούς. Ο καταμερισμός των πιστοληπτικών βαθμίδων και των χρονικών οριζόντων λήξης παραμένει αμετάβλητος για αυτό το μήνα.


Τεχνική ανάλυση του DAX
Ο γερμανικός δείκτης DAX εκτόνωσε τον κύκλο διόρθωσης του προηγούμενου μήνα μέχρι το χαμηλό των 4.157 μονάδων, καθώς επέτρεψε στους ισχυρότερους μεσοπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες να επιστρέψουν σε μια υποτιμημένη ζώνη τιμών. Όμως το αρχικό θετικό momentum που κατείχε η αγορά πριν από την εκδήλωση της διόρθωσης και με το οποίο υποδέχθηκε το ξεκίνημα του 2005 δεν φαίνεται να έχει επανακτηθεί και αυτό περιορίζει σε αυτή τη φάση τις δυνατότητες ισχυρότερης ανάκαμψης. Τα πλαίσια μεταβλητότητας του DAX δείχνουν ότι πιθανότατα η αγορά έχει μεταπέσει σε μια φάση πλευρικής συσσώρευσης και ταλάντωσης, απαραίτητης προκειμένου να προσανατολισθούν οι επενδυτές προς μια κατεύθυνση κίνησης. Σε ορίζοντα έτους διατηρείται μεν ο σχηματισμός της ανοδικής τάσης, αλλά αποτυπώνοντας πλέον αρκετές αρνητικές αποκλίσεις που φανερώνουν την «κόπωση» σε σχέση με τη δυναμική του προηγούμενου έτους.


S&P500
Οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες τάσης και κυκλικής ορμής του S&P500 σχηματοποιούν συντονισμένα αγοραστικά σήματα, καθώς η αγορά πέρασε από ένα τεχνικά υποτιμημένο επίπεδο κατά τον προηγούμενο μήνα και κατάφερε να συσσωρεύσει νέους αγοραστές. Όμως ο φετινός μεσοπρόθεσμος κύκλος πλαγιοπτωτικής διόρθωσης του βασικού αυτού αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη αντιβαίνει προς τα θετικά τεχνικά σήματα και δημιουργεί μια εικόνα σύγχυσης. Η δυναμική που αναπτύσσεται από τα πιο βραχυπρόθεσμα τεχνικά γραφήματα, έρχεται αντιμέτωπη με τη «δυσθυμία» του μηνιαίου γραφήματος και του εν εξελίξει πτωτικού του κύκλου. Βέβαια ακόμα και σε αυτό το γράφημα υπάρχουν στοιχεία αισιοδοξίας όπως η στήριξη των ανερχόμενων λωρίδων μεταβλητότητας και η σταθερή τους κλίση που δείχνουν ότι το βασικό σενάριο της bull market μπορεί να επιβεβαιωθεί σε ορίζοντα έτους.


Ευρώ/δολάριο
Ο φετινός πτωτικός κύκλος της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου δείχνει να βαδίζει προς την ολοκλήρωση του, καθώς μειώνεται σταδιακά η ένταση των πωλητών του ευρώ και αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες προϋποθέσεις για τη θετική του συσσώρευση. Οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες τάσης και κυκλικής ορμητικότητας της ισοτιμίας διανύουν μια καθαρά υποτιμημένη ζώνη τιμών βαδίζοντας προς την χρονική ζώνη ολοκλήρωσης του πτωτικού κύκλου. Φυσικά ακόμα δε υπάρχουν σαφή σημεία ανοδικής αντίδρασης, καθώς το πτωτικό φαινόμενο βρίσκεται στα τελευταία πιθανότατα στάδια της εκτόνωσης του. Προσπαθώντας να διακρίνει κανείς την ευρύτερη μακροπρόθεσμη τάση της ισοτιμίας σε ένα γράφημα τιμών όπως το μηνιαίο, εκεί θα διαπιστώσει με ευκολία ότι αυτή παραμένει ανοδική, αν και η φετινή καμπή του ευρώ έχει συνοδευτεί από αρνητικές αποκλίσεις αξιόπιστων τεχνικών δεικτών. Το επίπεδο των $1.2540 περίπου αποτελεί το νέο κυλιόμενο επίπεδο στήριξης στο γράφημα αυτό.

  Περιεχόμενα
¶ρθρο: Οικονομική πολιτική δια... χειρός Χριστοδούλου
¶ρθρο: Ξένες ¶μεσες Επενδύσεις στην NΑ Ευρώπη
¶ρθρο: Συνταγματική διάταξη... αντί συνταγματική
¶ρθρο: Πώς μπορούμε εύκολα να μετράμε τον κίνδυνο χρηματιστηριακών δεικτών και μετοχών;
Αφιέρωμα: Ακτοπλοΐα Τα δυσκολότερα ανήκουν στο παρελθόν
Αφιέρωμα: Βαριά βιομηχανία «Κρατάει» γερά
Αφιέρωμα: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Αφιέρωμα: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αφιέρωμα: ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ!
Editorial: Στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Επενδύσεις: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣ
Επενδύσεις: Σοφοκλέους: Ώρα για άμυνα και επαγρύπνηση
¶ρθρο: Απόσπασμα από την Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Νικόλαου Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία

 Όροι και προϋποθέσεις του site